Kacip Fatimah Melangsingkan Badan


GEORGE TOWN: Universiti Sains Malay­sia researchers have successfully created a prototype weight loss supplement using the Kacip Fatimah (Labisia pumila Benth. & Hook. F) herb.

The prototype, named Labeesity, even won the gold award at the Malaysia Technology Expo on Feb 20.

At a press conference yesterday, lead researcher Prof Dr Zhari Ismail said the prototype was a nano-formulated standardised extract and was the first Kacip Fatimah supplement meant for weight loss.

“The Kacip Fatimah is a local herb that is popularly used by women as a health tonic, but it has not been used for weight loss.

My research team and I saw that there were weight loss effects repor­ted with the use of the herb and we tested it scientifically,” he said, adding that the research was conducted with a grant from the Agriculture and Agro-based Industry Ministry.

Dr Zhari said the research took two years to complete and the lab results showed 10% to 20% weight loss on the rats tested.

“The extract is formulated on a nano scale, therefore improving the efficiency of delivering the extract to the cell,” he said.

Dr Zhari assured that the product was safe as it had undergone toxicology tests.

“After the rats were given the extract, we dissected their livers and found them to be very healthy,” he said.

He said a local company had already signed a memorandum of understanding with USM to develop the extract further.

“The company will be responsible for securing a further grant in order to conduct pre-clinical and clinical trials before marketing the product to the public. Depending on the grant, this could be completed in a month or two,” he added.

Also present at the press conference was USM vice-chancellor Prof Datuk Dr Omar Osman and School of Pharmaceutical Sciences dean Prof Dr Munawar Zubaid Abdul Sattar.

reference :
Ngo E. (2014 Mar. 1). USM Researchers Create Nano-formulated Herbal Extract Supplement. The Star Online. retrieved from http://www.thestar.com.my/News/Nation/2014/03/01/Kacip-Fatimah-helps-weight-loss-USM-researchers-create-nanoformulated-herbal-extract-supplement/

p/s : lecturer aku tu.. hehehe

Comments

  1. bangga ada lecturer macam tu. haha.. tapi ni untuk perempuan je kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ikut kajian ni, lelaki pun boleh jugak..

      Delete
    2. boleh ke lelaki? tak bertukar hormon ke nanti? :p

      Delete
    3. bertukar hormon..? hahah..mungkin sbb kebiasaan kita dah anggap kacip fatimah hanya untuk perempuan, tongkat ali untuk lelaki..

      Delete
  2. wahh bagus ni kalau nak slim.. hehe..

    ReplyDelete
  3. Belum ada di pasaran lagi ye suplemen ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum lagi.. baru prototype.. hehe

      Delete
  4. dok mkn produk kacip fatimah keluaran UTHM jee..xde plak kurus..hik!hik!..

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. rasanya boleh aja.. cuma dah adat kita je yg lelaki x pakai kacip fatimah..

      Delete
  6. Wah menariknye research...biasa rietta dgr dguna utk org perempuan saja...

    ReplyDelete
  7. Orang perempuan mesti suka dapat berita baik ni...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti la.. tapi laki pun ada jugak yg nk kurus..

      Delete
  8. hehe yeke weh?lau gitu skrg gak g beli,hahah dan dan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tapi produk yg disebut kat atas tu belum dipasarkan lagi..

      Delete
  9. boleh la hari 2 minum kacip fatimah..hehehe..lelaki pulak cane..boleh ke minum..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ikut kajian ni, x kira jantina.. dua2 boleh.

      Delete
  10. Wahh.. habislah terkacip semua lepas ni hahaa.. Nice sharing Pha Is.. :D

    ReplyDelete
  11. wah.. baguslah begitu pha is.. berita baik kepada mereka yang ingin melangsingkan badan.. lelaki boleh ambil juga ke kacip fatimah ini? menabung inti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk produk yg dimaksudkan kat atas tu, boleh.. produk kacip fatimah yg lain saya tak pasti.. hehehe

      Delete
  12. bagus jugak dorang buat research2 macam nie, at least boleh membuka minda masyarakat terhadap kebaikkan lain kacip fatimah...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. lecturer saya tu memang kepakaran dia dalam bidang herba2 ni..

      Delete
  13. untuk kurus pun boleh yer.. tp yg Fiza tahu kacip fatimah adalah untuk tenaga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. mmg dulu guna untuk wanita.. tapi hasil kajian terbaru rupanya ada kesan penurunan berat badan..

      Delete
  14. tu sebab org berpantang digalakkan minum kacip fatimah ...

    ReplyDelete
  15. semua cakap indah-indah belaka, tak semuanya berhasil

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg banyak produk2 di pasaran yg belum tentu keberkesanannya.. produk kat atas tu x dipasarkan lagi.. masih dalam kajian.. tapi so far berdasarkan pre-clinical trial, hasilnya memberangsangkan.. so, yg ni bukan sekadar berdasarkan cakap2 orang, tetapi dari kajian terkini.

      Delete
  16. Jangan lupa jadi model Pha Is..Senang nak jual kalau ada testimoni..he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha.. produk ni tak perlukan testimoni2 yg belum tentu lagi reliable dan ketelusan mereka... ianya berdasarkan kajian saintifik. so far baru dalam pre-clinical trial (test untuk haiwan). belum lagi masuk fasa clinical trial (test untuk manusia)..

      Delete
  17. xpernah langsung ada keinginan nak minum kacip fatimah ni..hehe..=)

    ReplyDelete
  18. Dah lama tak terjah sini, hari ni baru dapat terjah blog awk :)

    Mohon singgah dan follow blog saya awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  19. Nasib baik saya dah kurus . Wuuu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. "dah kurus"..? sebelum ni gemuk ke..? hehehe

      Delete
  20. wow awesome!!!tumpang bangga juga...:D

    ReplyDelete
  21. satu penemuan yang baik.. boleh dikomersialkan di peringkat antarabangsa.. visa untuk pha is..

    ReplyDelete
  22. akak tak pernah percaya produk kuruskan badan ni..makan la ubat apa pun kalau malas bersenam ,makan ikut dan tak kan kurus nye..hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. itu betul jugak.. nk kurus kena seimbang, both makanan dan senaman..

      Delete
  23. waahh.. tahniah.. kalau research mcm ni blh la percaya. bkn apa maklumlah skrg ni da ramai yg jadi saintis tak bertauliah.. mcm2 produk yg keluar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. banyak produk2 sekrang ni just based on testimoni2 yg belum tentu lagi reliablenya maklumat tu..

      Delete
  24. amboi pha is,, :) oh baru tau untk langsing ,, setau kak liliynn, kacip fatimah ni untuk merapatkan.. kikiki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu yg biasa kita dengar.. ni penemuan terbaru.. heheh

      Delete
  25. lama dah tak bw.. welcome to me pha is.. hahaha

    ReplyDelete
  26. untunglah lecturer dia pun masuk blog. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha... dia dah x heran kot.. sbb beliau dah banyak kali dah keluar masuk paper.. dengan kajian beliau, dengan kepakaran beliau, siap pernah dapat anugerah tokoh maal hijrah kot Prof Zhari tu.. hehehe

      Delete
  27. mmg menarik nk ge cari ler ...kacip :P

    ReplyDelete
  28. Testimoni dia tikus ker?? erkk..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat masa sekarang.. hehe.. masih lagi ditahap pre-clinical trial ( test keatas haiwan) and so far result okay.. so, next step baru masu clinical trial (test manusia)..

      Delete
  29. tikus gemuk ke yg diaorg pilih tu??? dah langsing la tikus tu agaknya... lepas ni ramai la pompuan2 yg nk slim cari kacip fatimah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. mungkin la kot.. hehehe

      Delete
  30. Assalammualaikum..pha,

    boleh lah test produk nie kalau best..

    mselim3

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam...

      hmm.. boleh2.. kalau prof zhari tu jual la.. heheh

      Delete
  31. Interested kalau di komersialkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk berbisness, or untuk nk pakai..? hehhe

      Delete
  32. wahhhhh... nak la... kurus ea? hehehe

    ReplyDelete
  33. Replies
    1. tengok student dia la.. hehehehe

      Delete
  34. Yang perempuan bolehlah belek-belek. Kalau sesuai boleh beli.

    ReplyDelete
  35. Test kat tikus makmal...tikus langsing. Dikatakan ia melangsingkan badan manusia. Manusia = tikus ? Just kidding...: D

    ReplyDelete
    Replies
    1. manusia x sama dengan tikus, tapi banyak ubat yg berkesan dengan manusia turrut berkesan dengan haiwan walaupun x semua. sebagai langkah keselamatan, sebab tu kita test kat tukus dulu, sebelum test kat manusia.. ianya dinamakan pre-clinical trial. jika terbukti selamat dan berkesan, baru test tersebut dijalankan pula dekat manusia, yg disebut clinical trial. :)

      Delete
  36. Apart from being able to lose weight, Kacip Fatimah also can stabilize the hormones in the female body

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu yg kita semua sedia maklum.. :)

      Delete
  37. Bila agaknya produk ni akan dipasarkan ?

    ReplyDelete

Post a Comment