Monday, February 17, 2014

Ilmu Pengasih

Masa aku di KL baru-baru ni, sempat aku jumpa beberapa orang member kat sana. Antaranya dalam satu perjumpaan di food court SOGO antara member-member silat. Malam tu macam-macam yang dibualkan. Antaranya, soal jodoh. Tapi antara kami berempat, aku yang paling “ceroi*”


Si M sudah berkahwin. Dah ada anak dah pun. Si A pulak sudah bertunang. Tunggu masa je nak kahwin. Si J plak khabarnya hujung tahun ni dah nak buat kenduri. Aku ni, marka* pun tak dak lagi.

M : hang ni Pha Is memang tak dak sapa lagi ka?
Aku : betol la. Mana ada calon lagi
M : hang tok sah dok muhong la. Tak kan tak dak langsung..
Aku : tak percaya Tanya A. Dia saksi. Kan A kan?
A : Pha Is ni dah ada awek dah pun..
M : haa.. kan..!!!
Aku : mana ada..!!! sungguh ni A. Try hang bagitau M, ada tak perempuan yang aku suka dia dan dia tau yang aku ni suka dia, dan dia jugak suka aku dan aku tau yang dia suka aku?
A : errr.. okay, yang tu tak ada.
Aku : haa..!!! kan..!!!

Dan disebabkan aku masih lagi tak ada awek calon bini, malam tu M pun sudi untuk perturunkan kat aku satu ilmu pengasih. ilmu yang berjaya dituntut dari guru-guru silat. katanya, beliau sendiri mengamalkan ilmu tu dan terbukti, sehingga kini sudahpun berkahwin

Jeng jeng jeng.......





*daftar kata :

1. ceroi :
Kd cair (masakan yg berkuah).[Kamus dewan edisi keempat]
-juga digunakan dalam loghat utara yang seerti dengan "hampeh", "teruk", dsb.

2. marka : 
Pn gadis remaja. [Kamus dewan edisi keempat]
-selalunya merujuk kepada "GF" dalam loghat utara

66 comments:

  1. ilmu pengasih..ala, doa je banyak2 pada Allah minta dia temukan jodoh hang Pha Is..

    ReplyDelete
  2. Jangan bimbang, Allah dah tentukan jodoh untuk kita...

    ReplyDelete
    Replies
    1. x bimbang pun.. rilex je nih.. heheh

      Delete
  3. ilmu pengasih?? apa ilmu tu ye..tp xpe, lelaki lmbat sikit kawen pun xpe..yg pnting dah betul2 bsedia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rahsia.. heheh
      tapi x elok lambat2 sangat.. bnda baik x elok ditangguh.. heheh

      Delete
  4. Tak eloklah guna ilmu pengasih.. Jodoh tu kan Allah yang tentukan.. lambat atau cepat.. InsyaAllah ada.. Sebab Allah telah jadikan kita berpasang pasangan..Seperti Adam dan Hawa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. x de papa pun ilmu pengasih. cuma certai doa je..

      Delete
  5. wah.. siap ada ilmu pengasih lagi tu.. jodoh kita ketentuan Allah..

    ReplyDelete
  6. ambik hg,ceroi jugak yg keluaq...hahahaha...alah,jodoh kan benda ghaib..kalau Allah nak bagi,bila2 ja Dia boleh bagi...imantizz yg dah kawan dgn en.truper berapa lama pun tak kahwin2 lagi..

    relaks la...kita gunakan masa yg bujang nie untuk buat apa saja yg kita suka..nanti bila dah ada tanggungjawab,susah nak buat dah..:)

    ingat,Allah sayang kita..hehehehe

    ReplyDelete
  7. Isk isk toh usah pkai pengasih hihi.
    Baca je doa...

    ReplyDelete
  8. mai kak nak ajaq ilmu pengasih...kirimkan saja doa n ayat2 suci kpdnya yg kita kasehi...terutma ibu bapa r sesiapa saja...in sya Allah pha is akan dikasehi ramai.

    ReplyDelete
  9. InsyaAllah..adalah tu rezeki pha is nnt..:)

    ReplyDelete
  10. apalah agaknya imu pengasih yang diberi tu..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada saya pernah share seblum ni, tapi dalam maksud tersirat.. hehehe

      Delete
  11. Boleh sambung pulak! Ilmu pengasih ke... ilmu berkasih nih! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ilmu pengasih.. bukan ilmu calit2, tapi ilmu spaya org mudah suka dan x benci kita.. semua orang, bukan target certain individu.. hehehe

      Delete
  12. mih mih mih tak pe pha is pelan pelan.. jodoh tu ada cuma lambat je (:

    ReplyDelete
  13. ishaaAllah jodoh xkemana...hihihiih :DD

    #Xnak kongsi ke ilmu pengasih tu..hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAlah...

      haha.. kalau nk jugak, tengok entri saya yg bertajuk "kasihkan nabi, berselawatlah". amalkan selawat yg ada dalam tu, 10 kali sehari.. insyaALlah.

      Delete
  14. dapat bahasa baru hari ni..ceroi..ha..ha..pas ni makan ngan member yg duduk penang nnti, bolehla apply..hi..hi..

    ReplyDelete
  15. ramai yang minat kat hang..hang je yang jual mahal...hihihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. bukan jual mahal.. cuma x nk ada apa2 hubungan lagi buat masa sekarang sbb nk kahwin lmbat lagi... x nk hubungan sebelum kahwin yg panjang... buat tambah dosa je..

      Delete
  16. Ajal, Maut, Jodoh, Pertemuan - di tangan Tuhan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, rezeki, jodoh, dan ajal di tangan Tuhan.. tapi rezeki kena usaha cari.. jodoh pun kena usaha cari.. ajal je x payah cari.. nnti dia yg mai cari kita.. hehehe

      Delete
  17. Nasib baik ada kamus..baru nak tnya apa tu ceroi...hahaha
    Xpe pha is..cepat atau lambat..ada tu nnti...hehe...niesa doakan semoga cepat2... ;)

    ReplyDelete
  18. Ish , tak elok pakai ilmu pengasih . Amalkan ayat surah Yusuf barulah elok . Semoga Abg Pha Is , bertemu dengan jodoh yang baik . Jgn risau , mungkin belum masanya lagi ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ilmu pengasih ni bukan ilmu calit2.. ilmu elok.. hehehe

      Delete
  19. Replies
    1. amboi.. nk jugak..? tengok apa yg saya balas dekat ikhwan yusuf.. hehe

      Delete
  20. haihh ilmu pengasih.....jeng..jeng...

    ReplyDelete
  21. Jodoh itu Rahsia Allah..InsyaAllah adalah lah tu...masanya belum tiba lagi..

    ReplyDelete
  22. Ilmu pengasih.. nak juga saya belajar ni huhu.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je.. selawat seperti yg dalam tahiyyat akhir, sehari 10 kali.. sebabnya, lihat perenggan terakhir dalam entri saya bertajuk "kasihkan nabi, berselawatlah".. :)

      Delete
  23. jeng jeng jeng :D...
    ilmu kena kongsi-kongsi...
    doa dan ayat quran pun ilmu pengasih jugak :)
    nak tunggu kut kut keluaq jugak ilmu tu kat post bila bila ehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. lihat komen balasan saya kat atas tu, komen reply saya terhadap khir khalid. hehe

      Delete
  24. ambuii ilmu pengasih er..haha xpe pha setiap org ade jodoh masing2..lambat atau cepat ajee ;)

    ReplyDelete
  25. Ilmu pengasih? Ni ada pakai jampi-jampi ke hapa ni? Hehe.

    Ada ustaz-ustaz rekemen untuk buatkan orang tertarik, banyakkan membaca surah Yusuf.

    Wallahualam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. x de la sampai tahap jampi2.. selawat je.. heheh

      Delete
  26. Replies
    1. hahahaha.. x de la smpai macam tu..

      Delete
  27. tak baik tau pakai ilmu pengasih.. kalau ayat kasi cair barulah gentleman bro... hehehe.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni ilmu yg baik.. bukan jampi2, bukan calit2.. hehehe
      ayat cair gentlement..? kalau gentlemen, jupa mak bapak terus la, tu baru gentlemen.. hehehe

      Delete
  28. assalamualaikum PP...wah siap turunkn ilmu pengasih lagi....kalau sampai jodoh pasti bertemu juga...;)

    ReplyDelete
  29. Tersenyum saya baca daftar kata tu. Tak elok guna ilmu pengasih ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha... ilmu ni bukan untuk penaya orang.. bukan main calit2.. heheh

      Delete
  30. Ramai orang menyempitkan takrifan ilmu pengasih :)

    ReplyDelete