Skip to main content

Tutorial meletakkan Mister linky's Magical Widget

dalam segmen anjuran aku baru-baru ni, blongger Liana Sulaiman tanya aku macam mana nak letak Mister linky's Magical Widget yang aku gunakan dalam segmen tersebut. so, kali ni, meh aku nak tunjuk cara.


Tutorial meletakkan Mister linky's Magical Widget


1. mula2, pergi ke laman Mister linky's Magical Widget ni di sini : http://www.blenza.com/linkies/

2. register dulu. klik "register" dan isi borang. mungkin lepas tu nak kena verify email apa semua tu, (rasanya la.) just follow arahan dia. cuma standard procedure je untuk register. kalau dah pernah register, log in je la.

 

3. lepas dah siap register dan dah log in, klik "wizard".


step1 : pilih "blogger"
step2 : pilih "original auto-linkies"
step3 : select meme tu boleh abaikan. then ikut suka hati nk tick kotak petak tu atau tak. then klik Generate Code

4. copy code yang diberikan


5. kalau nak letak dalam entry, create new post > HTML > paste kat situ. kemudian klik bahagian "compose" balik, dan tulis entri macam biasa.


6. kalau nak letak dalam blog sebagai widget, buat macam biasa : dashboard > layout > Add A Gadget
> HTML/JavaScript > pastekan code > save.

siap..!!

p/s: aku buat tutorial atas permintaan je.. mana yang aku boleh tolong, aku tolong. mana yang aku tak tau, maaflah.

Comments

  1. dulu mama mengagau cari tuto ni .. hihihi..... nice sharing!... :)

    ReplyDelete
  2. Sharing for others is caring about each others!

    ReplyDelete
  3. thanks pha is for the share...nnti bleh larr rietta try plak...

    ReplyDelete
  4. macam dah takde tempat nak taruk widget ni kat belog saya... hehe.. (:

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah x de ruang, boleh letak kat ruangan "page" baru.. buat tab.. ramai saya tengok blogger buat macam tu.. saya pun pernah letak macam tu jugak dulu..

      Delete
  5. huhuhu...okay, nnt kalau nak guna...sally ambik tau!

    ReplyDelete
  6. thanks share tutorial pha is..mana la tau sok lusa nk juga bubuh master link ni kat blog.. :)

    ReplyDelete
  7. Sangat berguna tutorial ini bagi mereka yg memerlukan.

    ReplyDelete
  8. Ooooo..macam tu ya..thanks ya..mana tau one day teringin nak buat..

    ReplyDelete
  9. eeemmmm...ada juga terlihat sesetengah blog gunakan widget ni...menarik juga

    ReplyDelete
  10. tengs buat kan tuto..terharu sgt..wkakaka..maff susahkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. u're welcome.. x susah pun.. senang je. heheh

      Delete
  11. bagus tutorial ini pha is.. berguna jika nak buat segmen.. tak perlu tinggal link di dalam kotak komen.. akak menabung rhb.. :D

    ReplyDelete
  12. Tutorial yg sgt berguna.. mudah2an mengurangkan pening kpd yg memerlukan. T kasih.. :D

    ReplyDelete
  13. bagus2..next time boleh guna..hehe :)

    ReplyDelete
  14. mmg menarik...tapi pening arr nak buat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk? kat mana yg peningnya tuh..? hehehe

      Delete
  15. pas ni kalau nak wat segmen atau kontes kene pakai ni la... selamat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je kalau nk mintak link segmen kat ruangan komen... ni just sebagai langkah2 berjaga2..

      Delete
  16. nanti buat segmen nak kena tukar gaya jugak lah.. hehehe..

    ReplyDelete
  17. owhh thnx share bro. :nt nak buat segmen boleh pakai nie. hehe entah bila la agaknya. -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. u're welcome.. ada rezeki lebih nnti boleh la buat..

      Delete
  18. Terima kasih tutonya...tp tak tahu lagi bila nak guna benda tu hehehe

    ReplyDelete
  19. dlu pernah letak mr linky ni kat blog.. tujuan konon nk exchange link dgn other blogger.. pehtu mcm tak der pun yg exchange.. hohoho.. terus remove,, kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. try buat entry, ajak diorg exchage link.. nnti ader la yg nk letak.. heheh

      Delete
  20. belum pernah try lagi, tapi nampak macam senang juga guna mr linky ni

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Gelaran Adik Beradik Yang Betul

Gaji Ahli Farmasi

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Kawasaki Z250 vs Kawasaki Z250SL | specification