Skip to main content

Make Up Berlebihan | Pandangan Anda?

dalam bulan desember yang lalu, aku ada share satu gambar kat bawah ni di laman facebook. sebelum ni pun, aku dah pernah bentangkan pendirian aku tentang isu make up berlebihan ni dalam entri yang bertajuk "Make Up Berlebihan". 

tapi, itu pandangan aku je. jom kita lihat plak pandangan orang lain, atau lebih tepat lagi, pandangan dari kaum hawa tentang isu make up ni...  

make up overdose





apa pulak pandangan anda??


maa'ssalamah,
Pha is

Comments

  1. Errkkkk. Mekap berlebihan ni memang biasa tgk pun dekat dinner2 atau apa2 majlis besar2. Hehehe. Ok jea bg nina walupun nina sendiri xberapa nk suka mekap2 ni. Mcm cantik jeaa tgk diaorg nih. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu... kalau pandai make up kita akan rasa diorang macam cantik jer, tapi kalau tak pandai nampak macam berminyak.. hehe pandai komen je sbb sendiri pun tak suka makeup :p

      selalu kalau tengok orang yang make up cantik, sampai lain dari muka asal, mesti akan cakap "wahh, cantiknya make up dia" .. tapi kalau hubby datang menyampuk dia akan cakap "tertipu la sape kawin dgn dia" ahaks, macam tu rupanya pandangan lelaki :p

      Delete
    2. lain orang lain pandangan.. kalau ada sesetengah org yg pandang cantik, x pe la.. yg pandang kurang cantik, rasa semak plak. hehehe

      Delete
  2. Hmmmm....make up ni lebih ke arah perempuan kot....kalau lelaki x sesuai untuk guna perkataan make up tu.,hihiihi..kalau bab berlebihan jgnlh pkai sampai jd mcm hntu....ada2 hntu lagi cantik kot..hihiihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha.. betol2.. kita ni nk jadi orang ke, nk jadi hantu..? hahah

      Delete
  3. mama simple, bab make up ni, terpulang pada hak individu, kalau nak cantik, boleh aje tepek bedak berinci-inci.. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi mama, kalau dah berinci-inci, cantik ke..? heheheh

      Delete
  4. err...akak make up juga sekali sekala, tapi takut nak over, takut jadi cam opera cina

    ReplyDelete
  5. no komen la pasal make up ni..hahaha..semua org nak nampak cantik kot termasuk la niesa..kihkih.. >_<

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh kalau teringin nk nmpak cantik, tapi berpada-pada.. jgn melampau-lampau make up nya.. heheh

      Delete
  6. Mekap bukan satu kepentingan... Yg penting keyakinan diri.

    ReplyDelete
  7. Hmmm...klu make up tu nmpak chantek xpe larr jugak...tpi klu nmpak scary da movie...hmmm....

    ReplyDelete
  8. for me yg terlibat dengan bisnes kecantikan (skin care n cosmetics), sdgkan kereta/umah/ofis/computer dll pun orang nak kemas, upgrade, makeover..apatah lg diri sndiri..tp jgnla melampau..tujuan sy mekap utk protection n look fresh..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. stuju dengan maya omar.. jangan melampau... :)

      Delete
  9. saya pakai simple makeup..just powder and lipstick..no blusher no eye shadow

    ReplyDelete
  10. nad tak pakai make up pun keluar. just bedak je. hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. standard kalau sekadar nk keluar biasa2, ok lagi.. tapi bila tiba dinner dsb, macam2 orang taruk.. hehehe

      Delete
  11. mekap ok ja tapi jgn nak over...kdg2 mekap membantu jgak nak menaikkan seri muka sebab ada jugak orang yg putih tapi muka pucat semacam..tak cantik jugak..^_^

    imantizz suka bedak dan pelembab bibir ja..simple lagi cantik..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekadar tu x pe. yg parah bila setiap inci muka dilitupi dengan kame up.. dah tak ada bahagian yg real dah..

      Delete
  12. Natural lagi ok.. touch up sket2 pun ok lah.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. yg sikit2 x pe.. jgn berlebih-lebih..

      Delete
  13. Make up semasa special event like party or dinner memang biasa la perempuan nak lebih2 sikit. Kikiki. In my personal opinion, light make up ok je. I tak reti pun make up..sebab tu tak make up gi mana2..sedihhh...nak kena pi blajar ni..hekhek

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha.. bersederhana la.. jgn berlebih-lebihan..

      Delete
  14. yang ni akak taknak komen sebab akak tak bermake up bagai.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk.. bagus la.. make up sikit2 x pe, cuma jgn bertabarruj, jgn berlebih-lebihan.. :)

      Delete
  15. Boleh je tapi agak-agaklah nak pai macam badut. Kalau dah lawa tak yah pakai make up..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg ni aku stuju.. sesetengah perempuan x sedar yg kalau diorang tak make up pun dah cantik.. tapi bila make up, nmpak lagi teruk.. tapi nk make up jugak.. tu yg aku heran tu..

      Delete
  16. sebenarnya its depends tu a person laa klu bab nie..tapi personally, aku jenis suka perempuan yang make up ala kadar and not too extreme..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la.. sekadar sikit2 x pe la.. tapi selalunya yg aku nmpak, kalau kat diner, bukan sikit dah yg diorg pakai.. hehehe

      Delete
  17. well sekali sekala takpelah kot..
    saya ni pun bukan jenis yang kaki mekap. tapi bila time dinner tu, mekap memang umph pasal lighting malam tak bape terang kan, so kena lah mekap tebal sikit. then orang puji2..
    kembang semangkuk lah kejap. herherher

    tak salah pun sebenarnya :)
    saya ni pun suka tengok kepada yang cantik2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah.. " then orang puji2.. kembang semangkuk lah kejap." niat dah terpesong tu.. hahaha

      Delete
  18. sebagai pompuan.. lebih suka simple nanti xnaik jerawat dan senang nk dicuci. hehe

    ReplyDelete
  19. Replies
    1. stuju.. tapi untuk bab make up je la.. pakaian lain cerita.. kang x cukup nk tutup aurat plak.. heheh

      Delete
  20. Kalau setakat party dan hari hari biasa sepatutnya biasa biasa ja . Less is more kan . TAPI bagi penari penari atau pelakon PERLU ambil mekup tebal sebab bawah cahaya kamera nampak sangat natural . padahal OVERDOSE . haha *pengalaman masa skolah ambil kos ni .




    ReplyDelete
  21. meckup tuk kemas dan npak bersih boleh lagi kot..kalau meckup berlebihan..org tgk pun menyampah..apa pun berpadalah dgn diri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. betol2.. jgn buat smpai org menyapah tengok sudah la.. heheh

      Delete
  22. Masing-masing ada pandangan tersendiri. Tp bagi IM makeup berlebihan bukan satu keperluan.

    ReplyDelete
  23. my opinion, boleh jer make up, tp jangan over..kang bukan bentuk make up sudah..hihi..saya sendiri suka make up, but is simple...

    ReplyDelete
    Replies
    1. that's the point.. biar simple.. x payah nk melebih-lebih.. hehehe

      Delete
  24. Biar naturer beauty.. make up teruk teruk pun tak nak nampak keaslian rupa wajah.. seolah olah mcm pakai topeng je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. betol2.. jgn smpai dah x nmpak asli...

      Delete
  25. Pada pandangan aku jujur aku ni, wanita bila terlebih solekan bukannya nampak cantik. Nampak bitchy tu, ada ler.

    ReplyDelete
  26. Kalau mekap utk cari makan macam badut tu takper lah.... tp klu sesaja nak mekap minta maaflah.... membazir duit jer... nature lagi bagus

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha.. kesian badut, nnti x dpt nk cari mkn sbb rmai sangat org nk jadi macam dia.. hehehe

      Delete
  27. make up sederhana yang terbaik.. berlebihan nampak macam opera pula nanti..

    ReplyDelete
  28. terpulang pada individu. suasana party kan malap orang bukan nampak pun. hihihi... bagi dhia, rimas kalau make up overdose ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg la gelap, tapi masa tu orang pakat dok perhati.. hehhe

      Delete
  29. natural beaty.. make up tebal mcm tepung gomak fake la. srius tak tipu. haha

    ReplyDelete
  30. make up sederhana, ok kot.. tak perlu berlebihan.. tapi, kena ikut kesesuaian majlis jugak.. janganlah sampai tak tercalit ape2 kat wajah.. kalau natural beauty, tak ape.. kalau idok?... sendiri jawab :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. calit sikit sudah la.. itu pun kalau perlu.. hehe

      Delete
  31. saya perempuan yang tidak bermakeup :D

    ReplyDelete
  32. overdose make akan menghilangkn rupa sebenar seseorang.. pakai blusher pun dah mcm pikachu da.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. bukan saya yg cakap.. heheh

      Delete
  33. nak make up pun ikut kesesuaian majlis, macam dinner sekarang ni ada tema..tapi janganlah overdose..

    ReplyDelete
  34. k,lilynn pun lebih suke natural beauty tp klu dh nama pompuan mesti nak make up touch up touch up gak sikit2.. tp klu gi dinner.. bukan selalu kan mase tu nak melaram.. ok jer rasanyer.. hihi.. :)

    ReplyDelete
  35. tak berkenan sangat kalau make up tebal2. ada jugak yg letak tebal tapi natural. its all on skills and knowledge on how to do make up , in a right way.
    kena sesuai dengan tempat dan suasana la

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah nk cari org yg ada skill macam tu.. hehe.. kebanyakan yg saya nmpak, pakai taruk je.. hahah

      Delete
  36. kalau dia rasa selesa jadi diri dia.. biarkan..
    kalau kita tak suka, kita doakan je lah yg terbaik utk dia.

    hakikatnya, kita semua tahu bahawa melaram atau bermekap2 utk kelihatan cantik, menarik dan dipuji-puji bukanlah perkara yg digalakkan dlm Islam.
    bahkan jua berdosa.
    maafkan saya kalau saya tersilap.
    selamat malam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol2.. nabi melarang kita bertabarruj dalam berhiasa.. jangan berlebih-lebih...

      Delete
  37. Tebal kalau bersesuain pun ok.. simple dan bersesuaian also okay.. trpulang pada individu nak tampil macam mana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nk bagi sesuai tu x ramai yg boleh buat.. heheh

      Delete
  38. husna as perempuan setuju dengan statement dalam gambar tu.. even tak pernah lagi pergi dinner, setakat tengok gambar je, kebanyakan perempuan semuanya make up tebal tapi tak kena.. boleh mendatangkan kutukan.. nak make up boleh tapi biar kena pada gaya lah.. jangan cuba memburukkan lagi keadaan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. betol2.. susah nk cari org yg make betol2 kena.. so far yg jumpa ramai pakai main taruk je,,,

      Delete
  39. make up = women memang da sinonim. Tp, klu make up overdose tu lain cerita... memang mcm badut pun ada.

    ReplyDelete
  40. haha. boleh jugk jdi mcm tu klau lbih sngt make up

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Cara Lapor Penipuan Astro

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Review | Tayar Nankang Rodiac Sportiac

Gaji Ahli Farmasi