Skip to main content

kelebihan entri pendek


entri yang aku tulis kebanyakannya tak de la panjang-panjang sangat. kalau boleh, aku buat bagi simple2 je. asalkan isi dan mesej tu sampai, sudah la.

ada sekali member aku tanya, kenapa aku tulis pendek-pendek? selalunya blog yang dia baca tulis panjang-panjang. isu dikupas dengan terperinci. aku jawab, aku tulis benda ringan-ringan je. tak berat. so, aku menulis dengan santai, orang yang nak baca pun boleh baca dengan bersantai.

nama je blog pening, tapi tak nak bagi orang pening-pening. rilex2 sudah.

dan disebabkan aku suka menulis pendek-pendek, so, aku juga suka baca entri orang lain yang pendek-pendek. yang tulis panjang-panjang tu, bukan aku tak suka langsung. cuma, kalau entri panjang, aku sempat baca 1 entri je la setiap kali aku singgah.

yang mana tulis pendek-pendek, boleh jugak aku terjah dua tiga entri. lagi banyak cerita yang boleh aku baca. lagi banyak aku boleh komen. aku lagi suka entri yang pendek, tapi komen yang berjela. hehehe...

tapi, tak semua entri boleh tulis pendek. kalau entri "berat" yg memerlukan perincian yang mendalam, kalau buat pendek-pendek nanti orang salah tafsir plak.

akhir kata, terpulang la kepada diri masing-masing.

maa'ssalamah,
Pha is

Comments

  1. entri pendek santai.. kalau panjang berjela tapi reader baca separuh je tak guna jugak :)

    ReplyDelete
  2. yg penting ada entri...klik tabung nuff.

    ReplyDelete
  3. Kalau lebih kepada anouncement atau ingin menyampaikan sesuatu eloklah dipendekkan entry.. tp bergantung pd penulis jgk.. ssgth bila dah menulis seronok je, sedar2 dah lebih 500 patah perkataan..hehehe

    ReplyDelete
  4. it's depends on blogger itself and reader itself either they like to read or wrote short entry or long entry. different people, different acceptance and difference assumptions. :) what important is, happy blogging and happy reading! :) In Shaa Allah. sincerity is more important. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. some reader don't care how long the entries..

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. hana tengok jenis entry jugak. yang pendek menarik minat kita. kalau panjang tu mungkin org akan amik seteng2 part je. haha . hana kalau update panjang2 mungkin perkongsian pada pengunjung. :D

    ReplyDelete
  7. erm.. tapi kalau say alak sebab xdok idea nak menulis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk.. sama la.. x de idea nk goreng panjang2..

      Delete
  8. terasa pulakk. haha.. sebab kalau tulis entry pendek2, rasa macam tak puass. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm yg pha is kata tadi, terpylang la kepada individu. hehehe

      Delete
  9. hehe nad pun selalu tulis pendek2.. harap okey :)

    ReplyDelete
  10. kita tak suka baca entri orang panjang berjela tapi tah
    dulu kite camtu gak
    lama2 belajar
    ke sekarang pon rasa bosan ngan entri kita ?
    =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah.. okay je baca blog kelimenari...

      Delete
  11. Setiap orang ada cara mereka tersendiri...Saya pula xkesah panjang atau pendek tapi perlu bijak dan menarik isi/isunya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol.. sesetengah entri yg pnjang pun ada org sanggup baca setiap patah perkataan sbb ianya menarik..

      Delete
  12. Boleh tak nak taip entri seayat je? Contoh, "aku nak kawen minggu ni". Eh.Kbai.

    ReplyDelete
  13. Akak tgk pada entry apa yg akak buat.. ;)

    ReplyDelete
  14. yolah paiz oii..Pesen macam akak ni, mana reti tulis pendek-pendek, selalu tersyok sendiri..Hahaha. Tp kalau entry info, cam pelik lak takat satu perenggan je kan, maka terpaksolah hakak mengauta-auta ayat gitew, bg dia panjang. Hihi. Nengok ni, komen kat blog org pun dah pepanjang. Sah syok sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha.. sbb tu pha is cakap, bergantung jugak kepada jenis entri.. komen panjang2 x pe.. baru nmpak macam meriah.. hehehe

      Delete
  15. Rietta pown xpndai taip pjg...hehehe...

    ReplyDelete
  16. entri saya pun selalunya pendek je

    ReplyDelete
  17. biar ringkas..tp padat =) suka jgak entri pndek ni..nk baca pn rsa xbeban..kdg2 entri pnjang..orang main baca spintas lalu je..

    ReplyDelete
  18. akak punya entri pendek juga kan? hehe.. sebenarnya cerita akak panjang, akak edit bagi jadi pendek.. akak tahu semua orang yang blogwalking nak kejar masa.. so kalau tulis panjang-panjang pun tak guna juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. entri akak ok je.. x pendek sgt dn x pnjang... heheh

      Delete
  19. Betul tu fais..entri pendek nampak lebih santai..tapi terpulang pada gaya penulisan juga..kadang-kadang tu orang tu taip entri panjang-panjang tapi kita syok je baca sampai habis..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. kalau ayat power, x pe la..

      Delete
  20. terpulang pada isu entri yang nak dipersembahkan...kalau pendek sangat pun tak de isu bermanfaat takder makne jugak..terlalu panjang pun belum tentu orang baca abis..

    ReplyDelete
  21. betol. saya pon suka tulis pendek2 jugak. sebab tulis pjg berjela pon org bukan nak baca sangat. kadang2 tulis pendek pon orang tak baca pon pastu mula lah komen xkena dgn isi kandungan. kadang2 nak tergelak gak bila baca komen yang mcm tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tau komen je, baca malas.. hehe

      Delete
  22. sama lah kita. nak tuis panjang takde topic. saya lagi suka tulis sikit lepastu bagi gambar :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. biar gambar menceritakan segalanya.. kan..?

      Delete
  23. mama pun tak suka tulis panjang meleret... hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. panjang berinfo dan penggunaan ayat yg bombastik x pe.. hehe

      Delete
  24. ikut mood gak...time meroyan tu panjang la :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. jgn sampai pembaca pun meroyan nk baca, sudah la.. hehe

      Delete
  25. saya ske share gambar dkt blog..

    ReplyDelete
    Replies
    1. baka kata orang kampung pha is, picture worth a thousand words.. hehhe

      Delete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Gelaran Adik Beradik Yang Betul

Gaji Ahli Farmasi

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

KTMD | Servise Penghantaran Motosikal