Tuesday, October 29, 2013

Antenatal care

sedang aku asyik bersantai depan laptop, tiba-tiba kedengaran bunyi alert tanda ada mesej dari inbox facebook. tanpa berfikir panjang, aku buka mesej tersebut. isinya agak panjang, datang dari adik aku, student nursing di UM.

dibawah ni isi mesej tu :


Antenatal care


Antenatal care is pregnancy-related health care given to a pregnant woman. It comprises regular and periodic clinical assessment and care of the pregnant mother and the fetus complimented by specific and relevent screening investigations. The aim of prenatal care is to ensure optimal care during pregnancy, and thus ensure a healthy mother and a healthy baby. It allows early treatment and preventions of complications.

Antenatal care is an excellent example of preventive medicine. The concept of antenatal care has now extended to include pre pregnancy caunselling, fetal medicine, monitoring progress of pregnancy, and fetal growth as well as advice on future contraceptives. The nurse is a trusted health care provider and has a large role throught the antenatal and intranatal period. At each visit, the nurse screens the pregnant mother for disease, monitor vital signs, performs assessments of fetal growth and well being, answer uestions and provides apprioprate teaching.

Postnatal care aims to meet the various needs that a mother and her baby might have following childbirth. For most mothers and babies, the postnatal period ends between 6 and 8 weeks after birth, and tends to be free from complications. However, complications do occur and certain women, such as those with poor support networks or those who have developed a postnatal health problem, may be vulnerable to harmful outcomes

hairan juga aku. tetiba je adik aku hantar artikel nursing. dia ni nak tanya aku soalan ke? mana tahu mungkin dia nak tanya aku tentang "drug-related-problem" berkenaan antenatal care ni. (aku student farmasi)

lepas habis je aku baca isi mesej tu, muncul lagi mesej baru dari adik aku. ini isinya :

"just ignore mesej ni. tadi try mesej kawan tapi dia tak dapat. saja nak try send mesej kat sini. boleh pulak..".

aku : CEH..!!!

buat penat aku baca satu-satu je..

maa'ssalamah,
Pha is



anda mungkin juga meminati :
3 jenama rokok yang tak sah. tak bermakna 3 jenama ni je yg tak halal yer...
cara untuk download lagu tanpa limit melalui smartphone
plan internet free dengan hotlink

41 comments:

  1. hahahahaaa.....bagus jugak atleast terbaca benda yg baik kan :)

    ReplyDelete
  2. info yg bgus takpe walaupn dia saje nk testing hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. bertuah punya adik.. mmg testing kesabaran abang dia..

      Delete
  3. Ok la tue.. tambah ilmu pengetahuan lagi kan.. :D

    ReplyDelete
  4. informasi memang mudah dihantar dan diterima...

    ReplyDelete
  5. hahaha.. boleh simpan mesej tu pha is. kot2 dah berbini nnt senang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. x pe.. nnti tanya je terus kat adik.. hehehe

      Delete
  6. ha3..nak test je rupanya =) xpe dpat tmbah pengetahuan kn..1info ape..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm... tapi lambat lagi info tu nk boleh apply.. dia tu nk perli kot.. sbb bayangan kakak ipar x nmpak lagi.. hehe

      Delete
  7. Replies
    1. w'salam.. kewangan blom kukuh la.. heheh..

      Delete
  8. ok ler tu.. pha is.. dpt info.. nnt nk jd daddy kn senang.. :)

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. bukan.. mula2 dia send kat kawan dia. tapi tak boleh send. lepas tu dia "test" dgn hantar mesej tu kat pha is.. just nk test tengok kalau hantar kat org lain, boleh tak..

      Delete
  10. kih333.saja bagi hint nak mintak anak buah la tu. nak kakak ipar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :-s ....
      hahaha. bayangan kakak ipar pun x nmpak lagi.. apatah lagi anak sedara
      najihah boleh la.. dah pregnan... x sabar nk tengok muka baby najihah nanti.. hehehe

      Delete
  11. hihihi..saja dia bg msej mendalam tuu

    ReplyDelete
  12. hihihi..saja dia bg msej mendalam tuu

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. hahaha.. x pe.. dah tersimpan dah dalam blog ni.. :)

      Delete
  14. saje je bro..penat je aku baca..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha.. tu la pasal.. buat penat je baca.. sbb tu share kat sini.. nk bagi korang penat baca pulak.. :-d

      Delete
  15. ada hikmah juga.. dapat tambah ilmu baru..

    ReplyDelete
  16. kahkahkah..gini pun boley...pernah wat gak cam ni..tapi xde la bg msg pjg2 ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. kalau nk test pun.. tulih "testing" sudah la.. ni siap hantar satu karangan.. hehehe

      Delete
  17. hahahha mesti rasa pelik kan. tak apa. dapat jugak info baru. wahhh sama bidang dengan hana la adik pha is nie. adik beradik bekerjaya lebih kurang sama. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. family pha is ramai yg bidak medical. pha is farmasi, adik no. 1 degree nurse, adik no. 2 diploma nurse, sepupu plak budak medic..boleh buka hospital nih.. :-d

      Delete