Tuesday, September 17, 2013

jangan bercerita...

just thought of the day..



jangan bercerita


jangan bercerita soal harta di depan orang miskin
jangan bercerita tentang jodoh di hadapan mereka yang masih belum bertemu jodoh
jangan bercerita tentang anak di hdapan mereka yang belum dikurniakan anak
jangan bercerita tentang makanan yang mahal di hadapan mereka yang kurang berkemampuan

kerana anda tidak pernah tahu bahawa mereka terlalu inginkan semua itu
tapi mereka tidak mampu & belum ada rezeki
belajar memahami keadaan orang lain & jangan syok sangat nak bercerita tung tang tung tang

you're deal with human dear..be a human being..

39 comments:

  1. itu yang cuba dielakkan agar takde yang terasa hati tapi dalam blog susahlah.. tak sama macam dunia nyata.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam blog x kisah sangat.. ni kalau jenis sembang depan2... hehehe

      Delete
    2. kadangkala kita lantang sangat nak bersuara sebab kita rasa kita sudah lebih bagus daripada orang lain..kita tak sedar semua itu datang dari mana

      Delete
  2. hati manusia takde sapa tahu. kerana mulut badan binasa. :)

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. yup... itu dah jatuh syirik kecil dah tu..

      Delete
  4. terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata badan (+hati) binasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaupun kata orang, kata2 boleh ditarik balik, tapi kesannya tetap ada..

      Delete
  5. Indeed... seperti memberitahu pengemis betapa nikmatnya hidup di rumah besar. Diam-diam sudey.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau jemput pengemis tu duduk sekali tak pe la jugak, kan? hehe

      Delete
  6. mohon share maybee ? nice sharing :D:D

    ReplyDelete
  7. kadang kita tak perasan semua yg kita cakap tu mengundang rasa sedih dihati org kan..? :')

    ReplyDelete
  8. setuju sangat.. hormati orang yang kurang bernasib baik..

    ReplyDelete
  9. yezza.. hormat sensiviti orang lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru orang lain akan hormat kat kita...

      Delete
  10. muhasabah diri
    thanks for sharing

    kadang2 ada jga jumpa org yg ckp main lepas je huhu
    mungkin dia sndri pun xsedar kot *ayat nak sedapkan hati sndr :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. u're welcome..

      yg tak sedar diri tu, kena sedarkan diri la.. hehehe

      Delete
  11. Setuju...

    Tapi kan, Pha Is, menikah tu bestttt!
    Pahala pun dapat..
    Lagi best dari naik motorsikal! :)

    haha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ceh.. yer la.. kalau ada yg sudi nk mnikah dengan saya, x pe la.. ni, saper la yg nk.. hmm.. hehe

      Delete
  12. assalamualaikum pha iz..:)

    ayie x suka mengata/bercerita ttg orang..dan x suka juga mendengar hal2 keburukan keperibadian org...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.
      alhamdulillah.. bagus la kalau mcm tu... :)

      Delete
  13. Btul juga tu....okeh....rietta perlu think back....sometimes kita xsedar, cerita kita yg sekadar berkongsi boleh disalah erikan sebagai menunjuk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. kna lebih berhati2.. think b4 u talk.. :)

      Delete