Thursday, September 19, 2013

Gravity Hill | Sebuah Ilusi

pernah dengar pasal graviti hill? aku first time dengar pasal benda ni. graviti hill ni adalah suatu tempat dimana cerun yang menurun nampak seolah-olah seperti cerun menaik disebabkan bentuk muka bumi sekitar kawasan tersebut.

kalau nak mudah paham, bak kata encik wikipedia :

Gravity hill 

"A gravity hill, also known as a magnetic hill and sometimes a mystery hill, a mystery spot, or a gravity road, is a place where the layout of the surrounding land produces the optical illusion that a very slight downhill slope appears to be an uphill slope. Thus, a car left out of gear will appear to be rolling uphill against gravity. In bicycle racing, such roads are known as "false flats." [1]
terdapat beberapa tempat di seluruh dunia yang ada gravity hill ni. kat Malaysia pun ada tau! di Kimanis-Keningau Highway, 11 km dari Keningau.[2]

gravity hill di keningau


kat bawah ni video yang aku jumpa di facebook pasal fenomena graviti hill ni, bertempat di keningau, sabah.[3]

 


reality gravity hill


bak kat abang wiki, ianya hanya optical illusion. nampak macam menaik tapi sebenarnya menurun. walaupun tak ada unsur mistik, tapi tetap pelik kan?


 ada sapa-sapa orang keningau atau orang sabah yang boleh konfomkan tak pasal tempat ni?



rujukan : 
1.wikipedia. gravity hill. http://en.wikipedia.org/wiki/Gravity_hill#cite_note-1
2. wikipedia. list of gravity hills. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_gravity_hills#Malaysia
3. facebook page : only in malaysia. Gravity hill Malaysia. https://www.facebook.com/photo.php?v=655959141083783  

26 comments:

  1. pun 1st time dengar.. xde plak dengar org2 kt sana cakap2 pasal bende ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. kta patut berbangga skit, sbb bnda ni ada kat malaysia.. boleh buat promosi dalam bahagian perlancongan nih.. hehehe

      Delete
  2. wowww..1st time dgr, 1st time tgok =) sumpah menarik...ni kalau ada kt smnnjung..cnfirm best, boleh p test sndri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. sayangnya ada kat sabah sana tuh.. jauh plak nk pergi..

      Delete
  3. 1st time aku dgr istilah nih...

    ReplyDelete
  4. Ilusi Optik...ianya adalah kecelaruan otak dalam mentafsir apa yg di pandang. Menarik! Ada di Malaysia juga rupanya.

    ReplyDelete
  5. Tengah fikir ni pha is..is this illusion or facts...coz tiba-tiba terbayang kisah-kisah misteri kat jalanraya ..is that because of this...hmmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin jugak..kita sering tidak berfikir ke arah saintifik apabila menghadapi masalah di Malaysia..kena ada satu standard bila Gravity hill ni dikesan agar jalanraya yang dibina selamat dari segi fizikal dan mental..

      Delete
    2. ianya ilusi yg dapat ditafsirkan oleh fakta sains...

      Delete
  6. menarik ni untuk bereksperimen hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. rasa teringin nk pi rasa sendiri pengalaman tu...

      Delete
  7. Ish..ada macam ni?1st time dengar dan tahu pasal nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. mula2 ingatkan disebabkan gangguang magnet ke apa, rupanya sebab optical illusion je...

      Delete
  8. lepas tgk video..tergelak sorg2..ini memang menakjubkan..subhanallah..

    ReplyDelete
  9. Igtkan ada kt korea jer....ada kt keningau? Nk kena ajak pak enchek pergi nie...hehhee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. phewwiit... pak enchhek tuu.. hehehe

      Delete
  10. 1st time dengar la...ade jugak kat malaysia yek...

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. waa.. ni mesti dah banyak ilmu pengetahuan am ni.. heheh

      Delete