Skip to main content

Basuh Junior


"pha is, jom ikut aku" ajak ariel (bukan nama sebenar) tiba-tiba, setelah rambutnya disisir kemas.

"mana?" setelah cerita bersiri Sherlock Holmes aku jeda* buat sementara waktu. mengganggu konsentrasi aku melayan cerita inggeris.

"pi basuh exco baru" terang ariel.

"basuh?" soal aku. hairan. Angin tak ada, ribut tak ada, tetiba je ajak aku basuh?

"ha ah. Basuh. Brain wash. Jom la, ikut aku pi jumpa exco baru" terang ariel lagi.

3 tahun lepas masa aku di tahun kedua, ariel dan aku pernah memegang jawatan dalam sebuah persatuan. Dia YDP, aku pula pem'back-up' beliau. Dalam erti kata lain, NYDP. Tapi tu dulu. Dah hampir 3 tahun berlalu. Tu kiranya zaman kegemilangan kami. zaman berjawatan. zaman jadi orang penting. Tapi sekarang dah pencen dah.

Kiranya, malam ni kami nk menyampaikan amanat dan pesan la. bukan nak brain wash sangat pun. Sekadar berkongsi pengalaman sebagai orang dah pernah alamai apa yang mereka bakal alami.



yang penting, jangan push diorang, dan jangan biarkan diri diorang terlalu di-push. biar diorang punya jati diri sendiri.. hmm.. macam mana aku nk cakap kat diorang yer...



*jeda : pause

Comments

  1. ingtkan nak buli tadi. cerita santai je, org lagi suka dengar cerita dari ceramah. kihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan buli pun.. sekadar beri nasihat.. hhehehe

      Delete
  2. buat santai je..baru orang tak rasa kekok sangat dan mudah lembut hati kot..hu3

    ReplyDelete
  3. betol 2..push2 ni bt orang xsuka jgak..yg pntg guna cra baik..

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. x pe.. dah cakap dah kat diorg.. harap2 diorg x salah tafsir la.. :)

      Delete
  5. Time saya dulu takde makna nya senior nk bagi amanat. Kitorang yg exco2 baru terpaksa belajar sendiri handle program2. Tapi memang seronok dapat involve dalam aktiviti persatuan, terasa 'campus life' di situ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesian.. senior kna jugak tolong.. tak banyak sikit pun jadi la... x de la nanti terkontang-kanting sangat masa handle 1st projek.. utk next projek, ok la utk biar diorg berdikari.. hehehe

      Delete
  6. hahaha...tiap2 sem sally kena buat bnda yg sama...fuhhh...sampai rasa bosan dah..tp zaman kolej dulu laaa :)

    ReplyDelete
  7. haha.. bagus betul senior bg amanat kat junior2.. kami dulu.. carik maklumat sendiri jee, xde makna diorang nak bagi amanat semua nii

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesian... tapi kalau senior selalu masuk campur, tak elok juga.. bila korang nk belajar berdikari.. hehehe

      Delete
  8. kasi ceramah santai nanti junior takde la benci senior :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni memang kami buat mcm sembang2 je..

      Delete
  9. Replies
    1. bukan brain wash pun... saja sembang2 share pengalaman.. hehe

      eh, lama x nmpak..

      Delete
  10. tak pasal2 kena jeda dulu yer . brain wash yg sempoi jer la ... cian mrk ...

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. bukan brain wash sangat pun.. sembang2 je...

      Delete
  12. amboi..bukan main brain wash noooo.. no good bro...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. bukan brain wash sangat pun..

      Delete
  13. Replies
    1. x de lah.. pha is dah serik buli orang masa kat sekolah dulu..

      Delete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Gelaran Adik Beradik Yang Betul

Gaji Ahli Farmasi

KTMD | Servise Penghantaran Motosikal