Monday, April 15, 2013

Makan2 Penang 9 | Kapitan

aku dah banyak kali pi kapitan, antara tempat feveret jugak la. tapi baru perasan yang aku tak letak pun lagi restoran Kapitan dalam siri jelajah makanan Penang aku. huh, kesian kapitan-ku.. hehe

okay. restoran kapitan ni beralamat di No.93, Chulia Street, 10200, Penang. (coordinate : 5°24'58.34"N 100°20'18.95"E). senang je nak cari.
biryani, naan, tandoori, penang
tulis KAPITAN besar-besar macam ni, kalau tak jumpa lagi, tak tau la.
sumber : google
kat sini, apa yang special, aku tak sure. tapi, tiap-tiap kali aku ke restoran kapitan ni, selalunya aku order biryani ayam tandoori dan susu badam. Terutamanya susu badam tu. kalau aku pi sana tak pekena susu badam, tak sah. bagi aku, so far tak ada lagi biryani yang boleh lawan biryani kat sini.

selain biryani ayam tandoori, aku juga pernah rasa biryani kambing kat sini. sedapnya boleh tahan la. cuma jika nak dibandingkan dengan daging ayam, daging kambing dalam biryani tu agak sikit. so, aku puas makan ayam lagi.

susu badam plak, aku tak sure apa benda yang dia buh dalam susu tu, tapi sedap. kaler pun dah kuning, macam diorang buh kunyit. entahlah.

biryani, naan, tandoori, penang, kapitan
biryani ayam tandoori (RM 8 ++) dan susu badam (RM 2 ++)
tapi tadi, arip dan zul pekena biryani ayam milani. sama je, cuma ayamnya lain sikit. yang ni aku tak pernah rasa lagi. nampak macam sedap. kan? hmm.. nanti bila aku datang lagi, aku try yang ni pulak.


biryani, naan, tandoori, penang, kapitan
biryani ayam milani (RM 9 ++ )dan susu badam 
*   *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 
[edited on 21 April 2013]

aku baru berkesempatan rasa biryani ayam milani ni. serius, tobat sedap. kuah milani tu, rasanya macam cheesy sikit. memang sedap ah. berbaloi untuk cuba. eh, bukan. rugi kalau tak cuba.!!! hehehe

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 

husni dan hakim
tadi, bila dah semua nak habis, tiba-tiba hakim panggil pelayan. aku ingat nak order air suam ke aper. rupa-rupanya, nak order biryani tandoori lagi satu, bungkus bawa balik.! pergh...

biryani, naan, tandoori, penang, kapitan
bungkus macam kotak KFC.
ekceli, tu untuk member kami lagi sorang yang tak dapat hadir. bukan untuk diri beliau. hehehe... tapi style kan cara dia bungkus. siap ada kotak custom tulis kapitan lagi. macam tapau KFC bawa balik la pulak.

selain biryani, roti naan kat sini pun popular jugak, terutamanya naan cheese. kalau aku datang kapitan tapi dalam keadaan perut kenyang, aku pekena roti naan je.

setahu aku, kapitan ni ada banyak cawangan. yang terdekat kat USM ni sebenarnya kat Quens Bay (coordinate : 5°20'2.20"N 100°18'27.15"E). tapi bagi aku, biryani kat Quens Bay tu kureng sikit jika nak dibandingkan dengan biryani kapitan yang kat georgetown tu. lagipun, kapitan Quens Bay tak de susu badam.

okay, dah habis. bye..



rujukan :

Kapitan
No.93, Chulia Street,
10200, Penang,
no tel : 04-264 1191




maa'ssalamah

Pha is

24 comments:

  1. tak pernah try kapitan. selalu subaidah dgn line clear je
    hihi
    nanti balik penang boleh try :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. uih.. kapitan la, baru special skit.. hehehe

      Delete
  2. laparlah plk bla datng blog pha is nie..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. lain kali kalau nk masuk blog ni, kan pastikan perut berisi dulu.. hahahha

      Delete
  3. wahhh seronoknya datang penang makan2 . huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhe.. mai la penang, boleh makan2.. hehe

      Delete
  4. TANDORIII fevret tuhh. selalu makan ngn roti nan cheseeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. mkn ngan nan cheese pun sedap gak...

      Delete
  5. pernah makan sini masa turun penang dulu...memang terbaekkk.... sedap...

    ReplyDelete
  6. tudiaaa tinggai tulang . licing bak hangggg . adoii lemak lemak . nak makan ! mgguu dpan p penang serbu kapitan ahhh .

    ReplyDelete
  7. mlm minggu ritu mam naan milani kat kapitan perda...sebab alang alang dah smpai JJ...

    psss...xde la...rietta org penang jerr....aitu melawat cameron....byk la snap gmar....hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. milani... ekceli masa kawan order milani tu, first time dengar...

      Delete
  8. susu badam??serious tak pernah try & rs cm nk try!hehe~

    ReplyDelete
  9. psss...ada...and kat sni punya halal....coz kat gurney ada yang xhalal kan....rietta was was sket...tkut dorg stok tmpat yang sama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm.. tu la, kedai2 yg terlebih exclusive mcm ni, nk kena pikir soal halal plak.... hehehe

      Delete
  10. tak pernah try ni.nnt boleh try
    amboi makan sampai licin. mmg sedap sgt la ni yea

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. bila pha is makan, semua licin.. dah biasa.. hehe

      Delete
  11. susu badam tu rasa dia macam mana? rasa susu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. susu fresh, kemudia dia campur badam yg disagat. pastu ada lagi rauan lain, mcm buah kismis, kunyit, dan sebagainya.. rasa susu dan rempah...

      Delete
  12. Saya link entry mai sini tau. Makan2 Penang..hehe..

    http://hairacookies.blogspot.com/2014/08/pusing-penang-part-1.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...