Bila Aku Tengok Bayi

kalau budak perempuan dalam group aku semua terlompat-lompat sebab excited tengok bayi, kami geng budak lelaki rilex-rilex je.

sebenarnya, kami ni bukanlah orang yang tak berhati perut, tak de perasaan langsung bila tengok bayi yang baru lahir. kami budak lelaki pun excited jugak, tapi dengan cara yang tersendiri.

sebagai contoh, aku tak boleh tenung bayi lama-lama. dulu masa aku masih di HUSM, ada suatu ketika masa aku di bahagian farmasi OPD (out patient department - bahagian pesakit luar), sedang aku berehat di sofa kayu di penjuru ruangan menunggu pesakit, tiba-tiba duduk seorang lelaki sambil mengendong seorang bayi depan mata aku.

gambar hiasan. ehsan google.

aku kira, lelaki itu mungkin bapa kepada bayi tersebut. selepas aku berbalas senyuman dengan si bapa, aku pun tengok bayi tu. aku tenung bayi tu lama-lama. kecil je aku tengok bayi tu. kepala dia aku kira cukup-cukup besar tapak tangan aku je. kemudian, bila aku sedar je, air mata aku dah nak mengalir.

When a baby's born
So helpless and weak
And you're watching him growing
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life
-Maher Zain (Open our eyes) 

subhanallah...

maa'ssalamah,

Pha is

Comments

  1. so sweeettt pais ni :)

    cepat abis belajar

    kerja

    pehtu

    kaweng

    yeahhhhh!

    :D


    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm.. tu la.. kalau boleh nak sangt2 buat perkara2 tu cepat2.. hehehe

      Delete
  2. ada naluri kebapaan yang kuat tu...

    ReplyDelete
  3. lelaki ke perempuan ker...bila tengok baby mesti perasaan tu tercuit punyalah...cuma lelaki ni x derlah tunjuk emotion cam orang perempuan...heeee... ^_^ unless kalau.... dot dot dot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dot dot dot..??? hahaha

      biasa la tuh.. macho kena control.. hehehe

      Delete
  4. memang susah nak tengok part orang lelaki ni mengalirkan airmata.. ;)
    tapi masa dak Nuha lahir dulu.. suka tengok en. suami menitik airmata dia.. hehehe.. ;) (sebab payah sangat nak tengok dia nangis.. wakakaka..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..? antara perkara yg boleh membuatkan lelaki mengalirkan air mata, adalah cahaya mata.. hehehe

      Delete
  5. km nak dapat baby..hehehehe...insya-Allah,lepas raya nanti..^_^

    bby abang long dan kak ipar..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waa... tahniah... sbb bakal jadi ibu saudara.. hehe

      Delete
  6. Nk baby....comeinyeee......sangat indah ciptaan ilahi....u never know....

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak baby, kena kawin dulu. hehehe..

      Delete
  7. alololo...dah ada ciri2 ayah dah tu..hehe
    comel sgt baby.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. tu la.. tapi nk kahwin lmbat lagi.. hmm..

      Delete
  8. Replies
    1. kalau nk cepat baby, kena capat kahwin.. hmmm..

      doa-doakanlah yer.. hehehe

      anyway, cik sayidah nafisah pun sila cepat dapat bayi yer.. hehehe

      Delete

Post a Comment