Tuesday, January 1, 2013

why?

setiap perkara yang berlaku ada hikmah, ada sebab dan musabbab. bak kata lecturer aku, Miss H, kalau nak lebih faham tentang sesuatu (pelajaran terutamanya) "always ask WHY..?"

why this drug have these side effects?
why this drug need to take with plain water only, not mineral water?
why GI bleeding can increased protein breakdown? 
why...? why..? why....? 

dahulu, masa zaman matrikulasi, aku selalu amalkan prinsip "Why?" masa aku di zaman budak Fizik. sungguh, bagi aku, Physics is really fascinating. at least you can see what you learn. everywhere.!

contohnya, yang sempat aku share dalam blog ni:

kenapa masa naik motor, kalau nak laju kena tunduk?
kenapa berat penunggang moto itu penting? 
(yes, aku apply konsep fizik masa setiap kali naik moto)

tu dalam bidang fizik. dalam bidang farmasi? mungkin curiosity aku kurang. sebab tu aku jarang tanya "why?". mungkin sebab farmasi kurang daya tarikan, kurang menarik bagi aku.. mungkin..

tak macam kawan aku si cik Tot, setiap kali dapat info yang baru mengenai ubat, she said, "hmmm... menarik..!!"


maa'ssalamah,

Pha is

18 comments:

  1. everything happens for a reason..

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay, fine.. budak english la katakan... nk jugak translate apa yg aku tulih.. hehehe

      Delete
  2. Konsep 'why' sepatutnya dipupuk kepada kanak-kanak seawal mungkin. Dalam masyarakat kita, naluri ingin tahu kanak-kanak dibantut oleh ibubapa kerana tidak tahan melayan dengan pertanyaan demi pertanyaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol2.. maca saya dulu, kalau tanya mak lebih sikit, mak jawab : "besaq nanti hang tau la.."

      Delete
  3. Dalam kerja pun ada konsep Why...kita panggil 5 Why...
    Mati aku kalau ada problem kena buat repot 5 Why..huhuhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. 5 why, atau 5 wh?
      why, who, when, what, how

      Delete
  4. sis jarang la amalakan konsep why tu.sebab tu tak pandai sampai skarang kot..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. apa plak tak pandainya... dah pandai dah... mgkin cma kurg curiosity je.. hehehe

      Delete
  5. bertanya banyak itu adalah bagus. Kalau budak2 byk tanya tuh org akan ckp "budak bijak" :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer ke..? kalau lumrah kat skolah dulu, kalau budak tu rajin bertanya, mesti kena cop "budak banyak songeh". heheh

      Delete
  6. huhu..cita cita ku terkubur di dalam kubur..huhu..dulu nak jadi farmasics gak..sekarang mathematician pom jadi..

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. physic pharm sikit je.. tu pun x banyak yg boleh amply in daily life..

      ai, x penah2 hg komen yg blog aku nih.. hahaha

      Delete
  8. kalau saya, dapat tahu je benda pelik2 memang stret tanya kenapa. kepala ni asyik nak tahu je.. hehe

    ReplyDelete
  9. bila bertanya kat en. suami, mesti dia cakap.. dah macam polis pencen awak ni.. kihkihkih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cakap kat dia balik, kurang bertanya, sesat jalan..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...