Tuesday, October 9, 2012

Tips | Kulit Terbakar Atau Melecur



Kalau dulu, aku geli-geleman bila masuk topic IO (Intra osseous– suntikan kedalam tulang), tapi tadi lagi teruk. Baru je tadi kami belajar pasal Burn. Sadis je bila tengok gambar kulit yang terbakar. Ngeri.  

Bagi yang belum tahu, burn terbahagi kepada 4 tahap.

First degree burn
Contoh : sunburn, melecur kena air panas.
Cuma kulit Nampak kemerah-merahan.


Second degree burn
Contoh  : kaki terkena ekzos moto (pengalaman sendiri)
Kulit menggelembung dan ada air.


Third degree burn
Contoh : terbakar api


Fourth degree burn
Contoh : hangus
Dah tak boleh nak buat apa dah.

Untuk third dan fourth degree, memang kena bawa pi hospital la. tapi untuk first dan second degree, antara rawatan awal yang boleh dilakukan ialah :

Sejukkan dengan air paip 5 – 10 minit.
Jangan letak minyak, mentega, kicap, atau ais.

Kalau nak lagi elok, boleh guna madu, Sapu kat kawasan lecur. Lagi satu, lecturer aku kata, banyak kajian yang menunjukkan ikan haruan elok untuk melecur. So, kalau dapat haruan spray, lagi bagus.



p/s : tu baru terbakar api dunia. belum lagi api akhirat

*sumber gambar : google

maa'ssalamah, 
Pha is 

18 comments:

  1. Replies
    1. slide dalam kelas lagi ngeri... yg tu based on real case yg lecturer pnah handle masa keje kat hospital...

      Delete
  2. ok, lepas ni kalau kena, nak try guna madu :) thanx

    ReplyDelete
  3. ngerilah KY tengok, sb tu lah KY tak minat nak masuk bidang perubatan ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngeri jugak.. tapi niat nk tolong orang... hehehe

      Delete
  4. errkk . ngilu . herherher

    spray ikan haruan ? cari mana time emergency tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. prepare siap2 kot2 emergency nnti.. hehehe

      Delete
  5. menakutkan! haruan spray? apakah itu? boleh terangkan sikit?

    ReplyDelete
    Replies
    1. err... lebih kurang spray pati ikan haruan la... sray untuk kegunaan luar...

      Delete
  6. bagus tips ni....mana la tau akan datang kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk perkongsian bersama.. smoga sama2 dpt mnfaat...

      Delete
  7. salam, saya ada hasilkan krim sdh trbukti brkesan utk trkena air, minyak, atau besi panas, api. Disapu rasa sejuk n kurang sakit.Jika disapu segera insyaAllah tak jadi merah, melepuh atau bernanah.Dlm masa singkat kembali spt biasa. Yang lama sudah melepuh, berair juga akn cepat sembuh.Sgt elok simpan 1 kotak utk kecemasan. Dptkn terus dr Hj Man 0134389413. Krim Mutiara Bumi.Harga RM 12.00 satu..tk

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh saya tahu bahan aktif/ramuan krim tu..?

      Delete