Monday, October 15, 2012

Mengidam Makanan Penang

minggu depan, aku akan bermusafir ke kelantan, untuk sambung belajar di hospital USM, kubang kerian. so, tak lama lagi la aku nak tinggalkan penang tercinta ni. nanti, akan ada banyak perkara kat penang yang akan aku rindui. yang paling utama, makanan.

well, penang ni kan syurga makanan. tambah pulak, yang bestnya, banyak kedai makan kat sini 24 jam. orang penang memang jenis makan tak kira masa. macam aku la. contoh paling mudah, the famous "nasi kandaq beghatoq". walaupon kedai nasi kandaq (makanan berat) tapi tengah malam baru nak buka.

jadi, aku target, sebelum aku ke kelantan, ada beberapa list makanan kat penang ni yang aku nak makan. sekadar merasa buat kali terakhir sebelum berangkat ke kelantan. antaranya:

briyani tandoori dan susu badam kapitan. sebelum ni masa aku makan, dihidangkan secara claypot. tapi semalam, mcm biasa je.
sup kambing + roti benggali di sup hameed, penang road, georgetown
mee sotong di padang kota lama

1. briyani tandoori dan susu badam kapitan, georgetown -  5°24'58.42"N 100°20'19.02"E (done)
2. sup hameed, georgetown -  5°25'18.35"N 100°20'1.41"E (done)
3. mee sotong, padang kota lama -  5°25'15.01"N 100°20'35.33"E (done)
4. ABU, georgetown -  5°25'11.22"N 100°19'54.83"E
5. cendol dan cucur udang, gelugor -  5°21'59.28"N 100°18'40.18"E
6. nasi kandar (terutamanya). untuk yang ni, banyak sangat kedai. rasa mcm nak makan kat semua kedai je.

kalau tak sempat makan semua, 2 atau 3 tempat pon jadi la... sekurang-kurangnya, dapat jugak aku ke kelantan dengan hati yang tenang.. hehehe..

maa'ssalamah,

Pha is

42 comments:

  1. Replies
    1. nk tau sedap or tak, kena rasa sendiri la.. hehehe

      Delete
  2. Weh, gemuk la aku kalau dok penang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. aku tak tau plak ko takut gemuk.. hahahaha....

      Delete
  3. almost 3years in penang, skali pun xdpt merasa mkn nasik kandar beratur..sebab?time nak p tu mst pjg sgt yg beratur..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la.. hahaha.. tau tempat, penah tengok org beghatoq, tapi mcm malas nk masuk line.. ramai sangat...

      Delete
  4. hoho makan2..nnt teringat susah plak..n nnt ke kelantan, try la makanan sana pulak,,mana tahu kena dgn selera.. :)

    --> nasi kerabu, nasi dagang, lopat tike, akok, colek kat pcb, nasi blauk (pagi),ayam percik klate, solok lada, solok goreng, medan selera sebelah mmp..n mcm2 lah..

    (haih,, nak jgk promosi ^^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. promote2.. boleh je nk merasa makanan sana plak... hehehe

      Delete
    2. Hehe rasa2..nt boleh buat entry psl new experience kt sana plak.. Nak jgk tau apa pandangan org luar ttg keadaan kt sana. :) baik buruknya. :) yg baik dijadikan ikutan yg buruk cuba improvekan. ^^

      Delete
    3. hahaha... entry kembara ke kelantan... boleh jugak...

      Delete
  5. nmpk yummeh tp xpena cuba nasi kandar beratur T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekceli, pha is pon x pnah merasa lagi.. hehehe

      Delete
    2. ntah.. sbb x de orang nk ajak pi kot... hehehe...

      Delete
  6. cucur udang gelogoq mmg best gila . kehkeh
    eh org penang kaa ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. dok kat seberang, balajar kat pulau...

      Delete
  7. KY tak pernah makan nasi kandar..kalau nasi dagang itu femes di Terengganu hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila berkesempatan nnti, try la... nasi kandar ni, lain kedai lain dia punya spesial. ada kedai special kat ayam tandoori, ada kedai kat ayam madu, ada kedai kat gulai kambing.

      Delete
  8. slmt bermusafir mncari ilmu :)

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. awat tak habaq.. kalau tak, boleh cek mai ajak pi skali... hahaha

      Delete
  10. Nasi kandar Shariff ada lagi tak kat gelugok....?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada2... lauk still antara yg termurah.. hehehe

      Delete
  11. bnyknye makan...
    huuuu
    nsi bryni tu cm sedap je tgok..aummm.. ^o^
    anyway gud luck for ur stdy.. =)

    ReplyDelete
  12. tak menahan nasi kandar tu nak makan kat semua kedai.. kihkihkih..

    ReplyDelete
  13. selamat bermusafir...lepas nie abg pha is jadi orang kelantan la plak...^_^..eh,minggu depan? dah dekat dgn raya haji tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks. Eh, pi klantn dlm 3 bln je... Ha ah, dkt ngan raya hj.blik kjap nnti..

      Delete
  14. x p lagi dah lepas taqam ? haha buat kita kat sini tliuqq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klau dh tliuq, p la try... Hehehe.

      Delete
    2. x dapat balik penang lagi hoho

      Delete
    3. nnti dah balik penang, time cuti raya haji ni ka, try ajak hafiz.. hehehe

      Delete
  15. peh! saya paling nak makan char kuey tiow penang.. slurpp

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...