Betulkan Yang Biasa, Biasakan Yang Betul


siapakah gerangan berbaju merah dengan hailer itu?



Sebuah perbualan antara seorang abang dan seorang "adik", si hasnah (bukan nama sebenar).

Hasnah : salam

Pha Is : w'salam

Hasnah : buat apa tu..? ada kat mana..?

Pha Is : baru balik bilik dari hari interaksi pelajar farmasi.

Hasnah : owh.. orentasi untuk pelajar bru ek..?

Pha Is : ha ah

Hasnah : buli la ni..?

Pha Is : mana ada. sekadar sesi suai kenal. Tak main la buli orang ni.

Hasnah : ye la tu. Ni mesti brain wash habis ni. Hasnah kat U** ni selalu kena brain wash dengan senior. tak tahan. rasa macam nak balik ja.

Pha Is : hehehe. biasa la tuh. Awal-awal. nanti tak de dah la. nanti Hasnah pulak yang brainwash orang lain.

Hasnah : hmm.. pha is senang la cakap.. even bdak laki pon ade yang nangis.. pha is kat usm mcm mna..?

Pha Is : kat usm ni rasanya biasa2 je. tak de la kes teruk sangat.

Hasnah : kmi kena maki, halau, tengking, macam-macam lagi la. dengar macam best tak..?

Pha Is : hmm.. mmg tak best. pha is pon tak suka cara tu. mmg betol, tu cuma ujian psykologi. nk tengok tahap ketahanan psycology orang mcm mana. tapi, scara pribadi, pha is mmg tak suka cara tu. sbb pha is pnah lalui kat plkn dulu. rasanya banyak buruk dari kebaikan

Hasnah : diorg nak rapatkan bonding antara senior ngn junior. tpi last2 lagi jauh adalah.

Pha Is : tu bukan nk bagi rapat, tu nk bagi org sakit ati je. hmm.. salah sbnarnya cara tu. tapi, bnde dah lepas kan? tak guna nk pikir balik buat sakit hati je. yg lepas tu lepas.

Hasnah : orentasi tak habis lagi.

Pha Is : laaaaa.. apesal lama sangat? ish3.

Hasnah : dia ada orentasi U, kolej, blok, floor... kami klau kna denda, orentasi akan di pnjang kan lgi. blok laki orentasi depa 1 sem bru abiz.

Pha Is : sini pon banyak gak orentasi. orentasi U, pusat pengajian, persatuan dsb. Student jugak yang handle. tapi rilex2 je. Mana ada tension-tension. kalau dah sampai 1 sem, tu bukan orentasi lagi dah. merapu je tu.
.
kita orentasi enjoy-enjoy je...


Hasnah : depa kata setiap tahun mcm tu.. Hasnah kata laa.. awt tak orentasi smpai grad tros. depa kata Hasnah suka menjawab. depa marah Hasnah. depa kata kalau tak boleh terima tradisi di sini, dipersilakan keluar.

Pha Is : tradisi sekalipon, kalau teruk, buat apa kekalkan? Betulkan yang biasa dan biasakan yang betul.



p/s : orentasi = buli? apa pandangan korang?

maa'ssalamah,

Pha is

Comments

  1. jd bila nk belajar nya? pelik betulla

    ReplyDelete
    Replies
    1. mgkin siang belajar, malam orentasi kot.. hehehe... pakai x study la...

      Delete
  2. Bajet best je senior tu..hehe..serius, saya pun rasa nak lari je dari pada orientasi dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm.. ada beberapa 'adat' dalam sesi orentasi skrg yg tak sesuai...

      Delete
  3. mmg susah nk betolkn yg da jd kebiasaan..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah... perubahan mmg susah, walaupon untuk kebaikan...

      Delete
  4. Benci betul stail buli buli junior nie, pelik betul. Lain kali junior buat pada junior baru pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. fifie, kan senang kalau ade mcm tu. Hehe klaka statement nih. Sy sokong~!

      Delete
    2. junior buli junior baru..? hehehe.. mksudnya, keadaan ni akan berulang2 la.. hehehe

      Delete
  5. Ayat motivasi yg lama di fresh balik bila dtg singgah sini... :)

    ReplyDelete
  6. budak yg pegang cmre tu cm kenal je... spa nma ntah

    ReplyDelete
  7. saya tak pernah suka orientasi ke, kem ke.. atau pape jelah.. tak minat betul nak join. kalau join pun sebab terpaksa atau wajib je.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. tapi x semua orentasi teruk.. ada yang bagus.. bergantung kepada mentality org yg handle la.. kalau dia fikir orentasi suatu penderaan, untuk balas demdam apa yg mereka pernah rasa, so, itu salah.. kita berorentasi untuk saling kenal, saling merapatkan ukhwah, bukan untuk saling membenci...

      Delete

Post a Comment