Sunday, May 6, 2012

masalah couple


Di suatu petang yang indah, aku bersembang dengan mak aku sambil bersantai pekena cokkodok pisang emas dari pokok belakang rumah bercicahkan gulai semalam yang simpan dalam peti ais yang baru perangat sampai pekat (my fevered).

Mak : bla.. bla... bla...
Aku : bla.. bla.. bla...
Mak : habis tu, hangpa tidoq kat sana, hotel mahal tak?
Aku : kami kat sana tidoq kat rumah kawan. cek ada kawan kat sana.
Mak : owh. kawan hang yang tu, dia ada adik perempuan tak?
Aku : (-_-“).....ada. ish mak ni. adik perempuan dia tu dah ada boypren dah pon.
Mak : hmm...  baru ada boypren. bukannya kawen lagi. bila2 masa ja boleh putuih.
Aku : erk?

********

Bila difikirkan balik, betul jugak cakap mak aku tu. Maksud aku, sekarang ni, aku rasa hubungan pakwe-makwe, boyfriend-girlfriend, couple,  “pra-perkahwinan” ni macam terlalu rapuh.

Aku nak cakap banyak pon, aku bukannya ada ada pengalaman lagi. maklumlah, forever alone. Tapi, berdasarkan pemerhatian aku terhadap kawan-kawan, aku tengok diorang ni, kejap bahagia bukan main, kejap “its complicated”, kejap putus, kejap dengan orang lain pulak. Hmm.. macam-macam.  

Sampai aku pon dah naik risau. Erk? Kenapa aku nak risau pulak? bukannya diorang kacau hidup aku pon. kan? aku just risau dok fikir, apa la yang akan terjadi kat aku nanti.

Aku tak kisah sangat pasai hubungan “sebelum kahwin ni”.  benda dah jadi lumrah.  Even budak2 usrah pon ada je yang berpasangan. Asalkan pandai jaga diri, jaga batas pergaulan, niat bukan untuk suka-suka tapi untuk bernikah.


Tapi, dah alang2 berpasangan tu, janganlah main-main, jangan la buat seronok-seronok je. Biarlah berkekalan sampai ke jinjang pelamin, sampai ke anak cucu, sampai mati, dan sampai ke syurga.




p/s : sebelum ni, kalau sebut pasal berpasangan, pasal kahwin, mak aku asyik Tanya kat adik perempuan aku je. Kat aku, langsung tak pernah Tanya. Macam nak suruh adik2 aku kahwin dulu je. Tapi sekarang, mak dah mula Tanya. Yes..!!!! ada chance nak kahwin awal.. boleh la mula mencari calon.. hehehe...



Pha is

45 comments:

  1. emm..mmg mcm tu..lumrah couple..
    ksmpulannyer, bek fkus pd pe yg sepatutnyer kte wt skrg..
    couple lama2 pn wt pe..
    bila dh bersedia terus kwin je senang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... betol2.. kalau dah ada calon, jgn lengahkan pernikahan...

      Delete
  2. Replies
    1. suruh mak carikanlah.. senang.. hehehe

      Delete
  3. bercinta selepas kahwin lebih membahagiakan agaknye..
    menyesal pulak bercinta awal-awal ;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. bnde dah jadi.. jadikan sebagai pengajaran.. hehehe

      Delete
  4. hmmm kwn dlu.. pass grad, grab sorg, khwin trus.. hehe :-P

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu ke yg ko tengh buat sekarang nih...? hehehehe...

      Delete
    2. ak tgh watpa skunk pait??? dok online je skunk ni..hmmmm

      Delete
    3. mksud aku, skrang ni, mesti ko tengah "taram" kat sesapa. then bila dah grad, ko akan "grab" budak tu, then, ko ajak kahwin.. betol kan? heheheh

      Delete
    4. taram tu ap?? bhsa tamil ka ?? huhu kwn2 kita ad yg budak2 lg ka.. hmm ak lgu tu ka skunk, ak kwn ja gn semua owg kn3, hmm yg bab ajk khwin tu, ak asa ak x kn ajk slgi dia x ajk.. haha

      Delete
    5. This comment has been removed by the author.

      Delete
    6. 1)taram tu bahasa utagha la cek oii... maksudnya: simpan, reserve...

      2)"budak" tu tak merujuk kepada "budak-budak".. yg aku maksudkan, juga merujuk kepada mana2 lelaki yang dah baligh dan dah mumayyiz. hehehe...

      3)memang la ko kwn ngan semua org. mana la tau, kot2 salah seorang kawan ko tu, ko 'reserve' kan dia, bila dah grad nnti, ko "confess" kat lelaki tu..

      4)tak salahkan kalau pompuan melamar. macam siti khadijah melamar nabi... benda yang baik... buat apa nk malu.. hehehe

      Delete
    7. 1) huhu mna nk taw, x pnah dgaq, x terer sgt bhsa utagha ni..
      2) ok, semua dh =)
      3) hahaha ygni ak pon x taw.. hmm cdgn yg baik , ang dh wat ke reserve2 ni ??
      4) x slh tp msing2 berbeza.. =)

      Delete
    8. 1)hmm.. nama ja org kedah.. hehehe
      2)hehehe
      3)dah.. tapi, kita cuma boleh rancang je la kan.. Allah yg tentukan... hehehe
      4)no komen. hehehe

      Delete
    9. 1) Bahasa utagha n kedah tu luas.. ak dan bljaq ckit ja hehe x dan nk jelajah sume :P
      2) =)
      3) wah2.. bdk kos kita ka ?? haha kalot ja kn ak ni.. ye, semoga semuanya seperti yg drancang.. ameen..
      4) =)

      Delete
    10. hahaha.. kalut je kan.. hehehehe... budak u lain kot...hahaha

      Delete
    11. Hahaha.. hmm bdk UUM?? haishh ok2 ak x nk kalot2 dh, x nk msok cmpoq.. haha

      Delete
    12. (-_-")...... ish ko ni...

      Delete
  5. hmmm kwn dlu.. pass grad, grab sorg, khwin trus.. hehe :-P

    ReplyDelete
    Replies
    1. sampai dua komen ko sebat.. bsemangat sungguh.. hahahha

      Delete
    2. huhu ksilapan teknikal.. sori la ak bab2 teknikal ni fail x cm ang terer.. haha sori menyemak blog ang komen byk2.. sori ak mmg smngt.. haha :P

      Delete
    3. hehehe.. x pe.. lagi banyak komen, lagi meriah la blog aku ni.. hehehe

      Delete
  6. lau xnk cmplicated ak syorkan baek jgn mndkati couple~
    ahaha..yeay!papais nak kawin! :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm.. aku tak mndekati couple.. cuma mndekati nikah.. hehehe

      Delete
    2. tahniah!pilihan yg tepat..
      klau ada mesin waktu, ingin ku putar ke masa lalu, biarkan tiada cinta bertamu..
      mendekati nikah,bru mendekati cinta..kn best

      Delete
    3. x pe la.. bnde dah jadi.. hmm...

      Delete
    4. sob3...sory la abis bsah skrin lptop ko :P

      Delete
    5. kesian.. sampai semput ko... "short of breath" (SOB).. hehehe

      Delete
  7. dah boleh mula mencari lah mulai sekarang~ Ahaaha. Semoga memperolehi jodoh yang elok dari segi segala-2nya. Amin.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana boleh elok segala-galanya.. dalm dunia ni mna ada org perfect. semua ada kelebihan dan kelemahan. kena la terima seadanya.. hehehe...
      papepon, ameen.. hehehe... thanks...

      Delete
  8. setuju dgn mak hg..aku pun tak berapa berkenan konsep kwn before kawen..based on my own experienced, eceh, aku malas dh nak kawan lama2 before kawen..maksiat banyak..godaan syaitan di mana2 ja..elok la, dah berkenan terus kahwin..elak maksiat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. my mum always right.. macam yg mak aku cakap pakai ko dulu la.. hehehe
      well, lagipon, tengok la sapa anak sulong beliau.. heheheh..

      Delete
  9. hahaha suke quotes tu , sape yg cakap tu , sedap... eh awok , cpat cari calon, dah bleh bau nasik minyak dah nie.ekekeke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik mai lagi la dah bau nasik minyak... hehehehe

      Delete
  10. gataii naaa.. haha pening nih ! pening!

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk? gatai ke? hehehe.. rilex2.. usah biarkan hidup anda diselubungi pening.. hehehehe

      Delete
  11. Semoga senantiasa dalam rahmat dan jagaanNya, ziarah julung kali :)

    barakallahufik

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukran ya akhi.. wa a'laika aidhon...

      Delete
  12. sapa2 yang nak tu boleh la pakat2 isi borang, hehe :)

    ReplyDelete
  13. ha.. boleh2.. tapi lepas tu kena interbiuw dengan mak dulu la.. hahahaha

    ReplyDelete