Sunday, April 1, 2012

april fool



“Kecelakaan ke atas sesiapa yang menipu untuk menghiburkan manusia, kecelakaan ke atasnya, kecelakaan ke atasnya.” [HR Abu Daud, at-Tirmizi, dan an-Nasai’e]

Orang munafik mempunyai tiga ciri: Dia menipu, tidak menepati janji, dan tidak menunaikan amanah. [HR al-Bukhari dan Muslim]

Sabda Rasulullah S.A.W.:
Maksudnya: “Sesungguhnya aku bersenda gurau dan aku tidak mengatakan, selain yang benar.”

Baginda juga bersabda:

“Hendaklah kamu jujur. Sesungguhnya kejujuran menunjuk kepada kebaikan. Dan kebaikan menunjuk kepada syurga. Seorang lelaki terus jujur dan mencari kejujuran sehinggalah dia dicatatkan di sisi Allah sebagai seorang yang sangat jujur. Berwaspadalah terhadap dusta. Sesungguhnya dusta menunjuk kepada kejahatan. Dan kejahatan menunjuk kepada neraka. Seorang lelaki terus berdusta dan mencari pendustaan sehingga dia dicatat di sisi Allah sebagai seorang yang sangat berdusta." 


p/s : tak payah la nk ber-april fool sangat...


16 comments:

  1. betul la kan,, japlagi kalau sesape bg april fool kat aku memang penampo setepek aku kenekan,haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi je buah sendeng tiga alam pon x pe... aahah

      Delete
    2. hahah idea yg bagus , dapat 3sekali

      Delete
  2. x perlu pon..ape bestnya april fool ni ntah..bergurau pon ada batasan..

    ReplyDelete
  3. tak perasan dah 1 april...and tak amik tau.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus la.. just peringatan buat mereka yg berhajat meraikannya.. hehehe

      Delete
  4. pernah kena april fool ! gerammmm ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm... berguarau biar berpada-pada... hehehe

      Delete
  5. <<<< dah warning ssiap kat mber2.. "sapa cakap april fool kat saya, saya tibai." haha suma tak cakap dah.. dorang kna faham apa april fool tuh..

    ReplyDelete
  6. aperilfoooll ?? huihui .. dok cara langsung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol2.. dok cara langsung...

      (ape tuh..? hehehe)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...