Skip to main content

anda rasa anda berat?


Dalam beberapa minggu yang lepas, even sehingga kini, setiap hari aku ada latihan silat.  Kalau dulu, persediaan untuk karnival waja diri, kali ini, untuk persembahan malam pendekar.

Aku target, bila dah tiap2 hari ada latihan, berat badan aku mungkin akan turun la sikit. Terutamanya bila untuk persediaan karnival waja diri, setiap pagi kami ada latihan stamina.

Tapi, malangnya, bila dah habis pertandingan, berat badan aku naik. Hampir 6 KILO..!!! fuh.. kejadah..???

Agak kechiwa disitu. Tapi, bila difikirkan balik, ah, persetankan dengan berat..!!! ada apa dengan berat? Tak lebih dari sekadar nombor.. Berat berlebihan tak semestinya obes. Tak caya? Meh sini nak terangkan.

Selalunya, orang selalu kaitkan berat dengan BMI (body mass index). Ratio antara berat badan dan ketinggian. Cara nak kira, berat (dalam kg) bahagi tinggi (dalam meter) kuasa dua.

\mathrm{BMI} = \frac{\mbox{mass} \ \mbox{(kg)}}{\left( \mbox{height}(\mathrm{m})\right)^2}

Dah kira? Bagus. sekarang, bandingkan jawapan korang dengan range kat bawah ni:

< 16.0             =          severely underweight
16.0 – 18.5    =          under weight
18.5 – 25.0    =          normal
25.0 – 30.0    =          overweight
30.0 – 35.0    =          obese clas 1
35.0 – 40.0    =          obese class 2
> 40.0             =          obese class 3

Okey, aku mengaku, aku dalam katagori “overweight”. TAPI, nanti dulu...!!! Lecturer aku cakap, BMI tak boleh pakai sangat. Sebab BMI hanya ukur ratio antara berat dan ketinggian. Tapi berat badan kita pulak terdiri dari beberapa komponen.

Contoh yang paling mudah, berat badan kita banyak sebab berat lemak, atau berat otot? Sebab otot sebenarnya lebih berat dari lemak. So, mungkin aku berat, sebab banyak otot berbanding lemak. Hehehe..
aku dan rumate.

Kalau tak caya, try Tanya berat or BMI orang macam sazali samad, atau yang paling sinonim dalam dunia bloger, bro Ben Ashaari. Tak kan nak kan nak kata diorang obes? 


Pha is








Comments

  1. 19.26..masih normal..hehe memang pun..kadang org kurus, tpi berat bukanlah disebabkan lemak, tapi otot ataupun berat tulang.. ^_^

    ReplyDelete
  2. ade jgk terbaca berat otot 2x lg berat dr lemak..yg penting kena senaman utuk elak lemak terbentuk... otot + lemak = mmg berat badan kita bertambah..

    ReplyDelete
  3. macamana - exercise tapi berat bertambah?
    selain daripada berat otot bertambah,
    sebenarnya bila kita bersenam, selera makan kita juga bertambah..
    hasil hormon serotonin yang dirembeskan.. :)

    ReplyDelete
  4. hmm.. apa lagi, makan la banyak2, bagi berat naik.. hehehe...
    tapi certain orang, makan banyak macam mana sekalipon, badan tetap tak naik. sbb kadar metabolism dia tinggi...
    anyway, cik najihah underweight ke?

    ReplyDelete
  5. gaya macam model dah....

    berat otot takpe jangan berat lemak

    sazali samad tu walaupun tak berapa natinggi, dia 65kg je

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Cara Lapor Penipuan Astro

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Review | Tayar Nankang Rodiac Sportiac

Gaji Ahli Farmasi