Sunday, January 8, 2012

aku, farmasi, dan ...


Sekarang aku dah 3rd year kos farmasi. Dah 3 tahun pon. Maknanya dah hampir 3 tahun aku menanggung kesilapan terbesar dalam hidup aku. Bagi yang belum tahu, Yes, so far, memilih kos farmasi adalah kesilapan terbesar untuk aku.

Memang pada mulanya, masa aku form 5, aku rasa macam best je nak jadi ahli farmasi. Tapi, bila sampai sem pertama, aku dah mula rasa tak kena. Macam seolah-olah aku dan farmasi memang tak sepatutnya ditaqdirkan bersama.

Pernah aku suarakan hasrat hatiku untuk tukar kos kat mak. Tapi mak tak bagi. Mak suruh teruskan jugak. Mungkin mak aku lebih percayakan diri aku berbanding aku sendiri.

So, aku just bertahan. Adapt dan Sabar. Tapi, bila hati dah tawar, susah sebenarnya untuk cuba bertahan.  Jangan Tanya aku berapa paper yang aku fail dan kena ulang balik. sebab Aku sendiri pon tak ingat.!

Sabor je la...

Pha is


17 comments:

  1. Aku PAHAM sangat2 apa yang ko tengah rasa sekarang. :(
    Bersabar lah ye, aku tahu ko kuat. Sesungguhnya kata2 seorang ibu tu satu doa.
    Insyaallah...

    ReplyDelete
  2. ada hikmah tu.
    teruskan dengan sabar.jgn penah putus
    asa.tu penting.

    ReplyDelete
  3. u can do that.. buat yg terbaik.. apa yg terjadi angap itu satu cabaran utk buat yg lg baik..

    ReplyDelete
  4. shera haifa,
    memang cabaran pon... cabaran untuk diri sendiri untuk cuba grad farmasi... papepon, thanks...

    ReplyDelete
  5. there's no wrong with pharmacist... it just me... im just not so it... this is the hardest thing i ever had in my life so far.... but i'll still gonna make it.

    ReplyDelete
  6. wow...pegawai la eh..ni penolong pegawai nak mai berkhidmat...sama la..mula2 msuk farmasi dulu pn tiap kali exam mesti nangis. rasa nak bunuh diri je hafal nama ubat tu semua.tp tulah...tak mengubah pape pn. bertahan je k. anggap je pharmacy ni fun. selamat mengahafal la ye. haha.

    ijazah mesti lg tough kan. gudluck!

    ReplyDelete
  7. owh.. pharmacy jugak rupanya.. hehehe

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. nk kata susah sgt tu, rasanya x de la.. bergantung kepada individu... bila dah hati rasa hambar, semuanya nmpak susah..

      Delete
  9. Saya sebenarnya hairan kenapa Pha Is ambil bidang farmasi di USM? Saya tgk Pha Is bagus dalam bidang engineering. Sepatutnya, istikharah dan berbincang dgn orang yang arif sebelum buat keputusan sama ada ambil bidang farmasi atau tidak atau perlu tukar bidang pengajian atau kekal dalam bidang pengajian farmasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab kenapa saya ambil farmasi dulu sebenarnya sebab minat saya sendiri.. tapi bila dah setahun belajar, bila dah betul2 kenal apa itu kos farmasi, baru mula rasa tawar hati..
      tapi Alhamdulillah, sekarang saya dah boleh grad, walaupun terpaksa extent 1 tahun..

      Delete
  10. Replies
    1. belom.. baru habis... tgh tunggu surat penempatan.. heheh

      Delete