Fiksyen 302


Tadi saja jalan2 tak tentu arah dan hala tuju ngan kawan2. Entah macam mana, tiba2 kami terdampar kat kedai buku popular. So, melepak la kejap dalam tu. Sambil tengok2 buku. (ye la, dah nama pon kedai buku).

Tapi, dalam kami bermain ushar2, tiba2 anak mata aku terhenti pada sebuah novel terbaru Ramle Awang Murshid, “novelis thriller no. 1 malaysia”, yang bertajuk “Fiksyen 302”. Pergh..!!! rasa macam terus nak grab dan pi ke kaunter bayaran je.

Tapi, langkah dan niat aku terhenti bila mengingatkan kes yang pernah terjadi keatasku suatu masa yang tak bebrapa lama dahulu. Masa tu, aku beli novel “Cinta Sufi”, juga karya Ramlee Awang Murshid (RAM).

Tapi, bila aku bawak balik rumah, rupa2nya adik bongsu aku awal2 lagi dah beli dah novel tu. So, macam rugi je aku beli. Sampai sekarang, novel “Cinta Sufi” aku tu aku tak buka2 pon plastic dia. Masih tersimpan elok.

Well, memang kami satu family (terutamanya adik bongsu aku) memang peminat setia novel RAM. Aku yang mula2 perkenalkan novel karya RAM kat adik aku. Masa tu, aku bagi diorang baca novel trilogy  “Tombiruo”. (my fevered dalam banyak2 novel RAM)

So, bak kata orang, aku tak mau la pisang berbuah dua kali. Rasanya adik bongsu aku mesti dah beli novel ni. tambah2 pulak beliau sekarang ni baru habis SPM. Konfom tak tau nak buat apa. Dah la PLKN pon tak panggil.

Dan aku sekarang pon tengah study week. Tak de masa aku nak layan novel2 ni. baik aku study dulu. (tapi ader je masa update blog. hampeh). Aku ingat, lepas exam nanti, baru aku nak start baca.

So, bye bye dulu “Fiksyen 302”... nanti2 kita jumpa lagi yer.. jangan nakal2 tau... sob sob...


p/s: dalam istilah medical, “sob” bermaksud “short of breath” (pengetahuan am).


Pha is

Comments

  1. wah..minat bace novel rupa nye..mawa pon minat jugak bace novel..plg minat karya Hlovate..hehe

    ReplyDelete
  2. cite RAm mmg best
    tp sometimes ade part kompius
    so kene ulang 2 3 kali
    baru faham
    haha

    ReplyDelete
  3. boleh la kalau nk baca novel.... tapi pha is bukan pembaca tegar novel.. just baca untuk santai2...

    hlovate? foreign novel ke?

    ReplyDelete
  4. schaze zainn, ha a... mmg kadang2 novel dia banyak yg konpius... sbb citer dia kadang2 x terjangkau akal...

    dalam banyak2 citer RAM, citer "rahsia buluh perindu" sampai sekarang pha is tak abes baca. baca separuh novel, tapi still tak faham cerita. last2, give up... hehehehe

    ReplyDelete
  5. kalau dia x beli lgi cmna? hehe
    kalau la ada popular ke, kedai buku bsr2 ke best gak melepak kan. suka cite RAM gak, tak ingat tajuk apa, bgaikan puteri kot. beshh

    ReplyDelete
  6. emy farid, kalau dia x beli lagi, nnti aku beli la.. hehehe..

    bagaikan puteri tu novel yg bersambuang. no. 2 tajuk "cinta sang ratu". lepas tu "hijab sang pencinta, cinta sufi, dan sutera bidadari. semuanya sambungan. sutera bidadari tu pon cerita tergantung. macam nk ada lagi sambungan je... hehehe

    ReplyDelete
  7. Aku nak komen something, tapi bila aku terbaca komen2 yang hg bahasakan diri hg 'pha is', terus aku bantai gelak..Pastu lupa nak komen apa..

    ReplyDelete
  8. aku ada satu buku RAM, Harajuku..
    beli tahun lepas, sampai sekarang tak baca2..

    ReplyDelete
  9. nak mencelah psl hlovate..:)

    u can go here..(saje nk tunjuk gmbr je)
    http://jalananpelangi.blogspot.com/2011/08/100-thumbs-up-to-jemari-seni.html

    n here

    http://www.hlovaterror.blogdrive.com/


    try la bc novel hlovate.. blh start dgn rooftop rant maybe..^^

    ReplyDelete
  10. jerry ghazali : ha a... hatiku di harajuku... pasai org malaysia yg jadi yakuza kat jepun... hehehe

    ReplyDelete
  11. uci ulala : owh... thanks untuk maklumat tambahan tu...

    ReplyDelete

Post a Comment