Not Magic, Just Trick..


‎pernah tengok soalan yang macam kat bawah ni tak kat mana-mana wall pesbuk kawan-kawan korang ?

1)firstly key in 3 digit pertama hp anda (tak termasuk 01x)
2)darab 80
3)tambah 1
4)darab 250
5)tambah 4 digit akhir nombor telefon anda
6)tambah lagi 4 digit akhir nombor telefon anda
7)tolak 250
8)bahagi 2

Kalau nak tau macam mana “magic” ni boleh jadi, senang je.  Jawapannya ada kat bawah ni:

Andaikan

~3 no. Pertama hp tu adalah ‘a’
~4 no. Terahir hp tu adalah ‘b’

So, berdasarkan arahan soalah, kalau disusun, kita akan dapat macam ni:

{[(a x 80) + 1] x 250 + b + b – 250} / 2
={250(80a + 1) + 2b – 250} / 2
={20000a + 250 + 2b – 250} / 2
={20000a + 2b} / 2
= 10000a + b........................................................ eq (1)

Then, andaikan no hp tu “1234567”
Maka :
a = 123
b = 4567

subtitude jumlah ni dalan equation (1):
10000(123) + 4567
= 1230000 + 4567
= 1234567     #
SOLVED..!!!



Pha is

Comments

  1. @dwaty otak blank tak pe... jgn PENING sudah... hehehe

    ReplyDelete
  2. @syimiekitty rilex la.. aku pon dah lama tinggal math... tambah amik kos farmasi ni lagi la jrg guna math.. tapi skali-skala bila praktikkan math ni, seronok jugak... hehehe

    ReplyDelete
  3. ooooooooo akak copy taw suka main2 ngan budak2 dalam kelas nak ilang tensyen kjap lg nak spm.. o bakal tukang bagi ubat.. ingat kos 'jual ubat' pakar bahasa.. mesti karangan dapat A plus dulu2...

    ReplyDelete
  4. @aimaniman ha ha... budak kos farmasi.. (tapi BM dulu memang dapat A1 pon)hehehe...

    akak ni cikgu erk..? x pe, copy je... saya tak kisah... ilmu yg mbrmanfaat patut dikongsi.. hehehe

    ReplyDelete

Post a Comment