Gelagat form 1 di smka



Tak tau kenapa tiba2 aku teringat masa aku form 1 dulu. Masa mula2 menjejakkan kaki ke sekolah menengah kebangsaan agama..

Bila dah masuk sekolah agama ni, mesti la banyak perkara yang berubah. Kalau dulu slalu tinggal solat, tapi kat asrama, sapa tak solat di surau kena tumbuk (seriously, member aku kena tumbuk kat dada dengan senior sebab tak turun solat kat surau)

Bab pakaian toksah dok cakap la. Turun surau pakai serban. Kalau yg jenis rajin sikit, 24 jam ketayap atas kepala.

Tiap2 petang lepas asar, baca ma’tsurat ramai2. Atau kadang2 baca surah al-hujurat ramai2 (supaya lebih mengiratkan ukhwah)

Percakapan seharian kat asrama pon banyak berubah. Kalau teranaia sikit2, cakap kuat2 “ aku tak redho..!!!!
 kalau kena fitnah sikit, terus keluar ayat al-quran “al-fitnatu asy-syaddu minal qatl..!!!”...
dan kalau tak puas hati pulak, terus kata “tak apa. Nanti aku tuntut kat padang mahsyar...!!!

kalau aku teringat balik, memang nak tergelak jugak la. Tapi sekarang ni, huh, jauh panggang dari api. 


Pha is

Comments

  1. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    ~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    tip bersihkan lining roof kereta

    eeemmm dulu tak nakal bolehhh hafal surah lazim tapi sekarang otak pun dah berkarat lama tak amalkannya....

    yang paling best tu bila cakap tak apa. Nanti aku tuntut kat padang mahsyar...!!! dahsyat tuuuu... menjawab lah sape yang buat pedajal tu

    ReplyDelete
  2. hehhe suka tgk citer "qalesya".sal sekolah pondok@agama.agak2 ada tak cam citer tu?

    ReplyDelete
  3. zaman budak2 mmg mcm tu.hihi

    yg penting kene amalkan semua tu.

    kalo tak amalkan mmg jadi lupa =,="

    ReplyDelete
  4. haha...

    papa pon, almashoor is d bes :)

    ReplyDelete
  5. jauh hati, dulu skolah mana? AIGS tu shortform utk apa erk?

    ReplyDelete
  6. Berjalan-jalan petang sambil menambahkan follower org lain yang saya belum follow lagi!

    LATEST ENTRIES
    1. Viva Voce - Finally I've Got My Master Degree in Chemical Engineering

    ReplyDelete
  7. pengalaman mengajar kita kan..tak pernah sekolah agama.. :(

    ReplyDelete
  8. sekolah lain pon sama jugak. masing2 ada cerita yg tersendiri... kan? hehe

    ReplyDelete
  9. yup....btoi2...teringat dulu time aku f1 kena gak baca mathurat dgn hampa bdk2 form 2..best2 ......

    ReplyDelete
  10. hahah... skrg ni payah dah nk buat.. nk baca ma'tsurat pon dah malas...

    ReplyDelete
  11. huishhh , siap nak tuntut lagi . dasyat gak pelajar sekolah agama :)

    ReplyDelete
  12. tia, biasa la tu.. pandangan jauh "ke depan"... hehehe

    ReplyDelete

Post a Comment