Saturday, July 2, 2011

AKU nak BERKAWAN

First of all, buat pengetahuan umum, dalam blog ni aku selalunya memang akan menggunakan istilah “AKU” sebagai kata ganti nama pertama aku.

Tapi, Sejak kecil kita diajar agar tidak membahasakan diri dengan menggunakan istilah “AKU”. Alasannya kerana ianya kurang beradab. Tapi, Betulkah?

Adakah “AKU” itu kurang beradab? kalau macam tu, kenapa kita berdoa dengan menggunakan istilah “AKU”. Contohnya : aku memohon kepadaMu ya Allah....

Atau adakah kita sentiasa kurang ajar dengan kawan2 kita.? “wei, AKU nak pi makan ni, nak pesan apa2 tak?”

The point is, aku sebenarnya nak beritahu yang aku tak berniat nak kurang ajar dengan sesiapa bila aku membahasakan diri aku sebagai “AKU”. Aku Cuma nak menghilangkan jurang yang ada antara aku dan korang.

Sebabnya, menurut Kamus Pelajar Edisi Ke-2, maksud “AKU” ialah :
 kata ganti diri pertama (selalu digunakan dlm perhubungan yg akrab antara sesama kawan dan antara manusia dgn Allah tetapi agak kasar jika digunakan ketika berbicara dgn orang yg harus dihormati).

Lagipon, korang kan kawan2 aku jugak. Kawan2 blogger. So, aku harap korang tak amik hati lah ye..

Namun begitu, bagi pembaca belog ini yang umurnya melebihi 21 tahun, atau yang mempunyai darjat kehormatan yang tinggi, aku mintak maaf. Bukan niat nak kurang ajar, tetapi kerana niat nak berkawan. (n_n)


lagipon, kat sini terbuka. kalau face2face, personally, kena jaga adab susila la.. ye dok..? heehhe

Pha is

36 comments:

  1. kalau face to face agak kasar kot. tapi AKU d cni umum, so x pe.. =)

    ReplyDelete
  2. hahaha..mengapa? ada owg tegur kah?

    ReplyDelete
  3. kina : x de la... saja nak buat "kenyataan media"... hehehehe

    ReplyDelete
  4. ooooo baru 21 tahun ke? hihi

    ahkak xkesah pun dik.hihi kadang-kadang bila baca blog yang gune ganti diri as 'AKU' buatkan kita masuk dalam cerita dia. akak pun gune aku jugak. tapi bila berdepan pandai-pandai lah. take care ~

    ReplyDelete
  5. yup... ni untuk dalam blog je... kat luar lain citer... hehehe

    ReplyDelete
  6. 21?? same la..huhu..

    aku pon pakai aku gak..da bese kot..kang ckp koi aok kang ramai lak yang x pahamnye..

    reply your visit tadi and follow..hehe

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. tak apalah kat blog jugakan...

    ReplyDelete
  9. alaa, kalau dalam blog takpe lah kan

    ReplyDelete
  10. AKU suke pe ko ckp AKU KAU ni..hehe..bru la mmbe kn

    ReplyDelete
  11. AKU singgah sini balas kunjungan dr segmen gegar juli 2011.. hehehe

    ReplyDelete
  12. AKU-- erm normal lah.. kalau saya awak formal sgt huhu.. lain lah kalau dgn org yg baru kita knl baru awak saya heheh.. tapi kalau ngan member2 baru ckp aku hehe.. tapi kat blog xpe lah heehe... ikut keselesaan kita..

    ReplyDelete
  13. Aku ok jer..lalalala..thanks drop by
    WARDAH ALISYA follow u~~

    ReplyDelete
  14. kalo dalam entry beraku..hurm..normal lah..baru lah masuk nak bercerita..

    tapi kalo nak berkomen anis prefer guna name..sebab kite tak kenal org kan..hati org pon lain lain..heeee

    ReplyDelete
  15. putry singgah sini . :) time kasih sudi singgah blogg putry ye :)

    ReplyDelete
  16. hyee..

    blogwalking and follow :)

    ReplyDelete
  17. err.akupun guna 'aku' kot kat blog. mcm janggal ke?

    ReplyDelete
  18. klu susah sgt nk bhsakn diri tu.. letak nama sndri ke,i u ke..huhu

    cool sabtuday gathering with bloggers http://eleventx.blogspot.com/2011/07/blogger-sports-carnival-2011-with.html

    ReplyDelete
  19. kalo kat sbh, no hal. siap pki kau2 lg. tp laen tmpt laen adat kan..
    :>

    ReplyDelete
  20. orait je der gune aku pon.. do somethin dat u feels better..hehe.. :)

    ReplyDelete
  21. mari kita berkawan. eleh, rilek je guna perkataan aku. bukan time tgh marah sebut perkataan aku, tu mmg lah nampak kasar not nice. kehkeh.

    ReplyDelete
  22. aku...emmm..ala bukan kisah sngt pon..:)

    ReplyDelete
  23. AKU lebih sopan dari BRO...BRO 2 nmpak mcm kurang beradab sket kan...klw kat kwn2 besa2 ja...klw kat org yg lbh tua dri kita lar yg kna balik 2....hahaa

    ReplyDelete
  24. aku ok jer..tapi klu org tua tu tak baik guna perkataan aku..tak hormat...kikikikiki

    ReplyDelete
  25. addin okay je ! tak kesah ;)

    ReplyDelete
  26. aku bukan perkataan biadap..dalam al.quran pun ada perkataan aku..cuma dari segi adat melayu..ianya agak kurang sopan..



    http://sweetgurlz11.blogspot.com/2011/07/muhasabah-ikon-sentuhan-qalbu.html

    jom komen entry ni..

    ReplyDelete
  27. btol3.... kata ganti nama aku ni mmg slalu digunakan bila kita bercakap dgn sapa2 yg btol2 kita rapat... setuju2... mungkin ada yg rs cm kasar... tp bg aku ok jah...

    ReplyDelete
  28. btul tuh btul tuh agree 100%.
    "aku" adalah kata ganti nama diri yg selesa dn senang digunakan antara kawan-kawan yg rapat :D

    mmbalas kunjungan :)

    ReplyDelete
  29. ye la..smething org rasa aku 2 mcm kurang ajar..sama la ..kalu org utara ckap hang org sltan ckap mcm kurang ajr dan sblik.. yg pnting kita tau siapa dri kita...he..he.. aku ke apa..janji bhgia :)

    ReplyDelete
  30. hello.

    Datang menggegar & menggodek belog ini.hi³

    Salam kenal yea!:)

    ReplyDelete
  31. sama lar pendapat , he3 , guna "aku" ar , best sikit .

    ReplyDelete
  32. heheheheh mai respect pha is, tp kalau gune aku kat blog takpe kannnnn ...kan......

    ReplyDelete