kursus kahwin - Hikayat Budak Pening Hikayat Budak Pening: kursus kahwin

9.12.13

kursus kahwin

Alhamdulillah, selesai sudah aku ikuti kursus praperkahwinan. gejoloh gelojoh betol aku ni kan, calon tak de lagi, dok kalut nak ambil sijil praperkahwinan. hehehe.. bukannya apa, persediaan untuk masa depan la katakan..


ambil peluang sementara kursus pra perkahwinan ni pun tak naik harga lagi macam semua barang2 sekarang..  masa aku ambil ni, cuma RM70 je. kursus selama dua hari. dengar cerita nanti nak naik sampai RM300 la, nak buat sampai seminggu la.  kesahihan, wallahu a'lam.

so, baik buat cepat2. adik perempuan aku pun dah buat. tak kan abang dia nak tunggu lagi kan? tak nak kalah la jugak. hehehe..

sijil pra perkahwina untuk menikah dengan orang dah setel. next, sijil pra perkahwinan untuk menikah dengan superbike plak. 'sijil' lesen motosikal B full (lesen motosikal melebihi 500cc). insyaAllah.

superbike didahulukan, bini diutamakan.! (sebab calon moto dah nampak dah, calon bini tak nampak lagi).


maa'ssalamah,
Pha is

98 comments:

  1. calon bini ntah 2sebelah opis je....hheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... ada calon la tu kot tp belum propose je lg :)

      laa.. awat gelojoh sangat, pegi sama2 dgn bakal la baru feel :p

      Delete
    2. msredcheesecake : wallahu a'lam. siapa tahu kan..? hehehe

      Delete
    3. buatwanita : mmg x de lagi la sis.. heheh.. kalau dah ada, dah lama pergi sekali.. ni pergi sorg2 je.. hehe

      Delete
  2. pilih calon utk temani di dunia hingga ke syurga..in sya Allah.

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. mmg kalau ikut umur dah boleh kahwin dah.. kekangan duit, belajar, dan calon je.. hehe

      Delete
  4. cuti sekolah tak habis lagi...sempat nak buat kenduri tahun ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... banyak preparation nk kena buat tu.. xsempat kot..

      Delete
  5. Replies
    1. amboi. tanya macam serius ja.. saya nk jawab pun takut.. hehee
      x pe la.. buat masa sekarang x terdesak lagi nk cari bini.. hehehe

      Delete
  6. akak ambil masa study dulu juga.. dah 10 tahun ambil tapi tak kahwin-kahwin lagi.. sijil tu pun dah menghilang entah ke mana.. hehe.. sekarang ni dengar kata semakin susah ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. jagn bagi hilang kak sijil tu.. nnti susah. hehe

      Delete
    2. tu la.. penceramah tu dah pesan kalau hilang kena ambil di negeri kita kursus tu.. macam akak dulu ambil masa belajar di terengganu.. atau paling senang kena ambil semula kursus tu..

      Delete
    3. ha ah... agak renyak jugak prosesnya nnti..

      Delete
  7. ehem2..xlama dah tu pha is..:)

    ReplyDelete
  8. HEHE amboi dah boleh mula cari calon ni :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah.. dah boleh start mode mencari calon. heheh

      Delete
  9. hahaha.. manalah tau dapat calon mengejutkan pha is.. :D

    ReplyDelete
  10. waa...untung la dah prepare siap2..hehehe..km dah ada calon tapi calon tu macam mau tak mau dgn km ja...mau banjir UNISEL macam nie...T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaa.. apesal plak ni.. ? ceciter ceciter..

      Delete
  11. dulu member ada ajk jgk g kursus kahwin tp sy ckp nak pergi ngn 'future', x nk pergi sorang2. kalau mcm ni smpai bila2 pun tak akan pergi lahh kn. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah.. dah sampai masanya nnti, boleh la pergi ngan future..

      Delete
  12. xpe buat persiapan awal nnti xdela kalut..

    ReplyDelete
  13. Assalammualaikum..pha,

    hehehe calon superbike dah nampak...calon bini aje blom nampak lagi... tergelak mselim3 baca.. macam2 aje Pha nie...hhhuhhu..

    mselim3

    pls: nice my friend..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..
      betol la akn.. dah nmpa dah nk beli moto jenis apa tapi tak nmpak lagi nk kahwin dengan sapa..

      Delete
  14. Takper buat persiapan awal2... esok takyah pergi lagi...mana tahu esok2 bila tiba masa sibuk pula dengan kerja...so ada waktu lapang pergi jer ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. sbb tu rasa nk buat siap2.. nnti x perlu nk kalut dah..

      Delete
  15. Ok jer buat persediaan awl...bgus tu...hmm...lesen Bfull, mesti best dah dpt lesen nntil..

    ReplyDelete
  16. Sampai sekarang belum lagi join kursus kahwin ni..

    ReplyDelete
  17. hihi, doa doa doa, esok lusa jangan lupa pggey kami tau :D

    ReplyDelete
  18. InsyaAllah adalah tu jodohnya.. Hehe.. Kak Erin pun tak ambik lagi.. betul ke sampai RM300.. dasyat gak yer.. macam sama harga nak ambik lesen motor je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wallahu a'lam.. tapi macam x mungkin je.. kahbara aangin je kot..

      Delete
  19. ye,kena ambil awal-awal..tak kelam kabut nanti..jodoh kita tak tau kan...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. kita cuma merancang.. mana tau tetiba ada orang perempuan masuk meminang saya ke.. haahhah

      Delete
  20. nampaknya dah nampak pandai berkomitmen utk berumah tangga.heheheh....sy kena rm80.heheheh...masa study kwn2 suma p buat sbb RM60.sy tak pon sbb rasa cam tak perlu.hahah...tak pkiaq sgt pon masa tu.kecik lg kot.la ni tuptup dh nak masuk dua anak dh.hahaha..tapi jngnla kursus kawen smpi seminggu kn?ingat org takdak keja lain ka?padahal bukan apa sgt pon.bukan tak appreciate kursus tu...cuma rasa mcm seminggu utk kursus kawen ja?haa???krik..krikk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. betol2.. macam x beraloi je kalau buat seminggu..

      Delete
  21. hehee..tahniah sbb dah amek sijil pra perkahwinan..sy dulu kt uitm dua hari tak silap m30 kot..konon amek sijil sampai skang belum kawen..hahahaaa..

    ReplyDelete
  22. Wahh.. caiyok lah Pha Is.. dpt tangkap superbike tu barulah cari calon bini hehee.. apapun tahniah!! Semoga dipermudahkan segala2nya.. aamiin. :)
    Tekan2 taylor's sini.. :D

    ReplyDelete
  23. rm70? murahnya. Johor rm120 untuk seorang.

    ReplyDelete
  24. Replies
    1. soal kahwin tak elok tangguh2.. yer dok..? hehehe

      Delete
  25. wah...aku pun tak buat lagi..ingatkan ko buat sebab dah sampai masanya...hehehe

    p/s: klik libressee sini

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  26. Sijil tu penting. Calon tu boleh cari. Huhu

    ReplyDelete
  27. Bila dah ada sijil...maknanye kenalah ada calon juga lepas ni... :)

    ReplyDelete
  28. Bagus...dgr2 jgk kata nk buat smpi smggu...ssh nk dpt cuti lme2..
    tahniah ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks... tapi masap seminggu tu, rasanya macam tak akn jadi mcm tu je.. sbb menyusahkan org..

      Delete
  29. ala.. xd masa lagi nk pergi nih.. hihi..
    dah menabung hotlink sini

    ReplyDelete
  30. Peh, nanti nak naik sampai RM300? Mahal gila. Time saya dulu baru je RM70. Ni mahal-mahal sangat ni diorang nak niaga agama ke hapa?

    Ape-apehal pun, cadangan 'menikahi' superbike tu saya sokong. Time bujang ni la yang seronok layan superbike. Dah kawin nanti, dah takda masa. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. betol jugak.. sepatutnya nikah tu dipermudahkan.. bukan di-menyusahkan.. heheheh

      insyaALlah..

      Delete
  31. wahhh tahniah. siapa kah gerangan yang bakal merajai hati encik pha is nanti? haha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hha.. tu la masalahnya.. tak tau sapa lagi.. kursus dah, tingga nk cari calon je..

      Delete
  32. Sementara tengah ada masa baik buat dari sekarang.. ;)

    ReplyDelete
  33. jaga sijil tu elok2. nanti nak kawin jenuh cari sijil tu

    ReplyDelete
  34. deeya pun kena buat cecepat ah cenni .

    ReplyDelete
  35. tahniah.. kena cepat2 cari calon ni. nk pi kursus pun takda org nk teman

    ReplyDelete
    Replies
    1. x de peneman pun boleh.. x de masalah.. hehehe

      Delete
  36. takpe buat persediaan. mana tahu bila dah dapat sijil ni, terus jumpa calon kan :) hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. mana tahu terjumpa masa kursus ke..
      tapi saya tak jumpa2 pun.. hm...

      Delete
  37. on the way nak amik kursus kahwin jugak nie ... hihi

    ReplyDelete
  38. mwiihihihihi.. kang tetibe ada calon.. mane nak dulu?..nak sijil nikah ke nak lesen >500cc

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha.. kalau macam tu, baru kita fikir lain.. skrg ni, x de calon lagi. so, buat cara x de calon.. hehehe

      Delete
  39. Replies
    1. mmg dah boleh kahwin.. cuma calon je x nmpak2 lagi.. hehe

      Delete
  40. tak jeles dengan sijil perkahwinan tu tapi sangat jeles dengan lesen B full pha is.. :'(

    ReplyDelete
  41. hahaha....sally dulu siap anjurkan kat kolej kot..hahaha :)

    ReplyDelete
  42. amboii.. dah ambik sijil kahwin... tunggu calon je la ni kann

    ReplyDelete
  43. "Sijil perkahwinan" superbike kena renew tiap-tiap tahun :)

    ReplyDelete

Hikayat Budak Pening © . Designed by MaisarahSidi.com