Teddyville Museum | Review by Blogger Utara



kalau datang penang sekarang ni aku rasa tarikan utama kat sini adalah pada muzium2 yangt terdapat dalam penang, selain street art, makanan, dan lain-lain. Banyak nau muzium kat penang ni! tapi kali ni aku nak cerita kat korang tentang Teddyville Museum, muzium teddy bear yang pertama di Malaysia!

Teddyville Museum



sangat suka video promo diorang. sangat ceria.

apa yang ada di teddyville museum ni? fist, korang datang cuci mata tengok teddy-teddy bear yang sangat-sangat comel yang amat. Kawaai..!! (hilang habis macho aku)

barisan Blogger Utara yang menjayakan review kali ni
berdiri dari kiri : Marsha, Zarul Farhana, Yui, Arz, Zumal, Cik Ein, Husna, dan Farah
yang duduk lagi kiut : Pha Is 
nampak tak kehilangan macho aku disitu? hahaha

Tapi sebelum tu, korang tahu tak sejarah macam mana ter-ilhamnya patung dan nama teddy bear ni? ha, fun fact! kalau korang nak tahu, datang la ke sini.! tambah ilmu! sambil-sambil korang jalan-jalan dalam muzium ni, staff disini akan terangkan sedikit sebanyak tentang teddy-teddy bear yang terdapat disitu. Pada hari tersebut, kami ditemani Mr Yeap sebagai "pemandu pelancong" dalam muzium ni.


dan dalam muzium ni, ada banyak sangat teddy bear! x cukup ruang kalau nak letak gambar semua. ada teddy bear besar gedabak, dan ada yang saiz nornal dan ada yang kecik giler! macam-macam saiz. ini yg saiz sama besar orang antaranya :

aku sebagai ahli farmasi tengah consult dengan doktor teddy bear bagi memastikan pharmaceutical care yang terbaik buat pesakit.

Yui tengah bersarap nasi lemak kat warung teddy bear

Zumal tengh gunting rambut dengan mamak teddy bear

Cik Ein tengah berjemur kat pantai Batu Feringghi dengan mat salleh teddy bear

Arz tengah buat kerja apa entah.. hahaha.. kat kilang teddy bear

dan banyak lagi teddy bear yang bersaiz manusia mewakili budaya, adat, tempat dan suasana di persekitaran Pulau Pinang. selain tu, ada jugak teddy bear comel2 kecik2 yang sangat kawai. antaranya : 

atas : bukit bendera, penang bridge marathon (tarikan pelancong) 
bawah : Strait Quay, dan Fort Cornwallis (sejarah)

banyak lagi wei. aku malas nak buah semua takut nanti korang tak larat nak skroll je.. hahaha.. nak tengok semua, kena pi muzium ni la.. 


dan disebabkan muzium ini sangat-sangat kawaai, juga sesuai dijadikan tempat persinggahan yang romantik. juz sayin. lagipun, kat sini ada dijual teddy bear yang sangat comel. boleh la belikan barang seekor dua buat yang tersayang.




review by geng blogger utara yang lain :
1. Cik Ein
2. Yui
3. Farah
4. Zarul Farhana
5. Arz
6. Zumal
7. Marsha



Teddyville Museum


"The Teddyville Museum, as the name suggests, is Malaysia’s first and largest collection of Teddy Bears from various nations and eras; as early as the 1900s. From one of the very first batches of teddy bears ever made, to miniature teddies and even human sized ones, there’s a teddy here for everyone. "


Alamat :

Teddyville Museum
Ground Floor (inside the building) 56, Jalan Low Yat, Batu Feringghi
11100 Penang

search waze / googlemap : Teddyville Museum penang
GPS Coordinate :   5°28'39.64"N 100°16'9.90"E

016-550 5949

dibuka hanya pada hari sabtu dan Ahad serta hari cuti umum dari jam 9.00am hingan 6.00pm

FB page : https://www.facebook.com/teddyvillemuseum/
laman web : www.teddyvillemuseum.com
email : beary@teddyvillemuseum.com

Comments

  1. Adoi, banyak model luar dari tuan blog sendiri. Apa pun teddyville museum sangat awesome

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya x hensem.. buat apa tempek muka banyak2.. hahaha..

      Delete
  2. kalau bw si kecik ni mau dia nak angkut semua bear2 dlm tu
    hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahau... boleh jadi jugak.. x pun meragam nk bawak balik teedy bear tu.. tapi x pe.. kat situ ada kedai cendera mata yg jual teddy bear.. cuma prepare duit je la.. hehehe

      Delete
  3. DLM MUZIUM DIKELILINGI TEDDY BEAR XDPT NK BYGKAN KALAU PENANG DIPENUHI TEDDY BEAR YG AKTIF MENEGUR/MENYAPA HEH..HEH..

    ReplyDelete
  4. Comeinya teddy bear...!! Tapi macam bahaya pula bawa anak... kang nak teddy bear sama besar ngan dia... abislah... ๐Ÿ˜‚

    ReplyDelete
    Replies
    1. x pe.. ada kedai cendera mata kat situ yg jual teddy bear.. boleh beli kat situ.. hehehe

      Delete
  5. Replies
    1. ada yg boleh bergerak.. tapi yg tu agak scary skit.. hahaha

      Delete
  6. amboi zumal bawak anak sekali yer kehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. sorg anak seorang mak..hehehe

      Delete
  7. Perasaan dia macam dah campur tau. Rasa macam best, rasa macam takut.

    ReplyDelete
  8. hahahah ayt bwh tua bangka pon nk main teddy bear xleh jd bini bro

    ReplyDelete
    Replies
    1. sapa yg x leh jadi bini nih? musykil2..

      Delete
  9. Akak kena pk 2-3kali sbpm terjah cni..takut ada yg meraung xmo blk..lagi naya depa dua mintak nk bw blk teddy tu.. Pergi layan paddy bear padang kota dah lerrr๐Ÿ˜

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. teddy yg tu keras.. yg ni gebu.. hehehe..
      xpe, kalau diorg meraung, kat hujung tu ada kedai souvenir, boleh beli teddu bear banyak2..

      Delete
  10. Wahh seronoknya klu bawak anak2 ke sini ni.. mesti diaorg happy... best :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnti bro KK datang penang bawak la family mai sini..

      Delete
  11. Pertama kali tahu Malaysia ada muzium teddy bear. Ayu sungguh Pha Is duduk bersimpuh dalam gambar tu. Kalah anak dara hehehe

    ReplyDelete
  12. perghh...mcm2 ada lah di Penang ni..trick eye museum...ni teddy bear museum lak

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. mai la penang plak sis JM.. macam2 adaa..!!!

      Delete
  13. adeh...dh kenapa duduk bersimpuh camtu hehehe...auw auw auww!!

    ReplyDelete
  14. pandai diorang buat kulit bear tu ikut kulit manusia jugak ekekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. errrrr warna kulit. lupa pulak tambah warna kulit tuuuuu

      Delete
    2. hahaha.. paham2..

      kita kan berbilang bangsa warna kuilt dan budaya.. hehehe

      Delete

Post a Comment