Monday, August 10, 2015

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Yamaha Y15ZR vs Suzuki Belang R150 | akhirnya, masuk jugak motosikal "LC 150" ni dalam malaysia . ramai jugak yang dok sebut-sebut dari dulu tentang kewujudan moto LC 150 ni, masa dilancarkan kat indon dan thailand. ingatkan tak nak masuk malaysia.

dah masuk malaysia, dia tukar nama plak. kalau kat tempat lain dipanggil Exciter 150 FI atau Jupiter MX King. kat malaysia, jadi Yamaha Y15ZR. nak bagi nama sama hebat dengan Yamaha Y125Z dan Yamaha YZF R25 katanya.

Yamaha Y15ZR vs Suzuki Belang R150


mungkin Yamaha Y15ZR ni bakal jadi pesaing terhebat motosikal Suzuki Belang R150 kot. so, aku pun teringin nak banding-bezakan antara dua motosikal ni. nak tengok yang mana lebih berbaloi.

cekidaut..

gambar

lc150, moped, superbike, 150cc

Yamaha Y15ZR




moped, superbike, 150cc

Suzuki Belang R150

 

spesifikasi


Model
Yamaha Y15ZR
Suzuki Belang R150
Enjin
Single silinder
SOHC
4-stroke,
4-valve
liquid-cooled
Single silinder
DOHC
4-stroke,
4-valve with PAIR system,
air-cooled
Bore x stroke
57.0 x 58.7 mm
62.0 x 48.8 mm
capacity
149.7cc
147 cc
Compression ratio
10.4:1
10.2:1
Max HP
15.4 HP @ 8,500RPM
16.9 HP @ 9500RPM
Max torque
13.8Nm @ 7,000RPM
not known
Fuel delivery
fuel injection system
Carburetor
Fuel capacity
4.2 L
4.9 L
Gear
5-speed
6-speed
Dry weight         
115 kg
108kg
Harga
RM8000.00 (harga asas termasuk GST, insurans dan cukai jalan)
RM8,211.70 OTR cash 1st party all rider
Top speed
130km/j
140km/h (equivalent to Yamaha 135LC at 180km/h)

Ulasan dan kesimpulan


kalau ikutkan kat atas ni, bagi pendapat aku la, rasa macam nampak gayanya berbaloi lagi Suzuki Belang. lebih banyak biru (kelebihan) daripada merah (kekurangan) bagi Suzuki Belang R150 berbanding Yamaha Y15ZR

tapi lain orang lain pandangan, lain citarasa. maybe bagi yang pentingkan keselesaan atau perjalanan jauh, mungkin fungsi "liquid cooled" yang tahan panas dan "fuel injection" yang menjimatkan penggunaan bahan api seperti yang terdapat dalam Yamaha Y15ZR tu lebih diperlukan.

kesimpulannya, pilih lah mana yang berkenan dihati.


sumber dan rujukan
1. Eddy.(2015 Aug 8). Gallery: 2015 Yamaha Y15ZR Launched at Berjaya Times Square – RM8,000-ish incl GST. Motomalaya.net.
dipetik dari http://motomalaya.net/blog/2015/08/08/gallery-2015-yamaha-y15zr-launched-at-berjaya-times-square-rm8000-ish-incl-gst/
2. Eddy.(2010 July 1). 2010 Suzuki Belang R150 Technical Specifications. Motomalaya.net.
dipetik dari http://motomalaya.net/blog/2010/07/01/2010-suzuki-belang-r150-technical-specifications/ 
3. Eddy. (2015 Aug 9). Gallery: Official 2015 Yamaha Y15ZR Studio Pictures – Red, Black and Blue – RM8,000 incl GST. Motomalaya.net.
dipetik dari http://motomalaya.net/blog/2015/08/09/gallery-official-2015-yamaha-y15zr-studio-pictures-red-black-and-blue-rm8000-incl-gst/ 

136 comments:

  1. Haah, tenaga batin si belang ni pun ada lebih sikit. Tapi aku yang travel sehari 70km ulang-alik kerja lalu highway, macam berkenan pulak kat adik yang baru ni.

    LC yang ni pun dah abis bayar. Hmm, dugaan ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. mmg dugaan betol.. yg penting ikut kemampuan..

      Delete
  2. Kalau la dapat beli kan best, motor Zumal pun asyik buat hal je...

    ReplyDelete
  3. motor baru tentu lbh hebat dari yg lama...

    ReplyDelete
  4. wowwwwwwww beli jangan tak beli he he

    ReplyDelete
  5. ooh...inilah produk yamaha 150cc yang menarik tu

    ReplyDelete
  6. lepas baca ni jadi dalam dilema pulak aku.. hui hui...

    ReplyDelete
  7. Belang standed leh gi 148 kalo mto sy la. Dh 5 thn pakai. Mto terbaek.. Pikap belang kalah ngan y15zr..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pikap kalah dengan y15zr? mana saudara tahu nih?

      Delete
    2. Masalah belang guna karburator suzuki vs125.. mmg tak ada power dan kurang pickup..
      Penyelesaian karburator fxr150 power, pickup dan minyak jimat setting angin 3.5 putaran.. nak lg power pe28 tp kena pandai setting karburator

      Delete
    3. Safuan fuady, ada ape2 masalah x dgn motor belang ni? Dulu 5tahun lps pernah nak beli. Tapi x jd. Beli motor lain. Sy guna 135lc, mmg selesa tapi enjin sgt manja. Buat guna hari2 tp penjagaan dah mcm mat rempit bikin moto. Skarang igt nak beli suzuki belang ni... Ada ape2 komen x? Dari segi masalah atau kelebihan ke? Bulan2 puasa ni besar pahala kalau kita tlg org. Hehe. Please komen. :)

      Delete
    4. Safuan fuady, ada ape2 masalah x dgn motor belang ni? Dulu 5tahun lps pernah nak beli. Tapi x jd. Beli motor lain. Sy guna 135lc, mmg selesa tapi enjin sgt manja. Buat guna hari2 tp penjagaan dah mcm mat rempit bikin moto. Skarang igt nak beli suzuki belang ni... Ada ape2 komen x? Dari segi masalah atau kelebihan ke? Bulan2 puasa ni besar pahala kalau kita tlg org. Hehe. Please komen. :)

      Delete
    5. Alhamdulila,antara 1st owner belang. Smp skrng pkai belang lagi... mileage skrng 160k km

      Overhaul 110k km part dlm enjin still ok..tukar bearing set n timing chain je...

      Jimat masalah kurang...banding brand lain...
      Part mahal tp kualiti ade.

      Delete
    6. Alhamdulila,antara 1st owner belang. Smp skrng pkai belang lagi... mileage skrng 160k km

      Overhaul 110k km part dlm enjin still ok..tukar bearing set n timing chain je...

      Jimat masalah kurang...banding brand lain...
      Part mahal tp kualiti ade.

      Delete
    7. Aku rider belang alhamdulilah
      Buat mase ni terbaik...top speed standrt highway boleh lari 155kmh
      Mungkin sbb bdn aku ringan ,lepas aku tukar kbrt pe28, system ekzos aku tukar pickup nagn top speed mmg lagi mari pufff terbaik duke250 pickup2 kne tinggal, Tp spearpart nye jgn di kenang leee mahal

      Delete
    8. Aku rider belang alhamdulilah
      Buat mase ni terbaik...top speed standrt highway boleh lari 155kmh
      Mungkin sbb bdn aku ringan ,lepas aku tukar kbrt pe28, system ekzos aku tukar pickup nagn top speed mmg lagi mari pufff terbaik duke250 pickup2 kne tinggal, Tp spearpart nye jgn di kenang leee mahal

      Delete
  8. Belang standed leh gi 148 kalo mto sy la. Dh 5 thn pakai. Mto terbaek.. Pikap belang kalah ngan y15zr..

    ReplyDelete
  9. ala ala ala tak reti comment pasal moto hehe

    ReplyDelete
  10. Kesian Mrs. A tak reti bawa motor apatah lagi pasal motor haish!

    ReplyDelete
  11. bawak kereta jela senang. tak kena hujan. Ehh!!! hahahahaha Kbai :p

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. nak sayang awek, awek xde.. sayang moto je la dulu.. hehehe

      Delete
    2. Assalam pha ia,
      haaaaaaaaaa
      sayang pueh2 motor tuuuu
      sok dah kawen sayang bini lebih naaaaaaaaa :P

      Delete
  13. Assalam pha is,
    hubby akak dulu sebelom tukor superbike dia pakai motor ala2 si belang tu laaaa
    tapi tak hengat model apa he3 :P
    sat2 nak tanya hubby he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.. biasa la tuh.. mana ada org terus jump naik superbike.. mesti start dengan motosikal moped dulu.. hehehe

      Delete
    2. Apa-apa hal dia kena mula dengan basikal dulu hehehe

      Delete
  14. suzuki belang tuh nampak menarik..

    ReplyDelete
  15. hrga y15zr lebih mahal dr suzuki belang, hrga di atas tidak betul, malah ada kedai yg menjual 9k++,so ekslusif lg y15zr, y15 lebih teknologi injection& minyak safe, walaupn bore y15 kecik 5mm tp stroke y15 lg panjang(pick up melantun) sbb itu dh ada yg test y15 vs belang dr awal sehingga akhir y15 di depan dan belang tertinggal... dgn hanya bawa y15 135kmj 125z sudah tggl di belakang tk boleh ikut... sekian ya.. ini ada fakta setelah di test keduanya..

    ReplyDelete
  16. hrga y15zr lebih mahal dr suzuki belang, hrga di atas tidak betul, malah ada kedai yg menjual 9k++,so ekslusif lg y15zr, y15 lebih teknologi injection& minyak safe, walaupn bore y15 kecik 5mm tp stroke y15 lg panjang(pick up melantun) sbb itu dh ada yg test y15 vs belang dr awal sehingga akhir y15 di depan dan belang tertinggal... dgn hanya bawa y15 135kmj 125z sudah tggl di belakang tk boleh ikut... sekian ya.. ini ada fakta setelah di test keduanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mnipu lahhh klu y15 bleh mkn belang

      Delete
    2. pickup ja, tapi top speed menang kt belang sbb stroke rendah.. fahamkan enjin tu oversquare atau undersquare...

      Delete
    3. Mana cik tau ni 125z xboleh potong y15zr???
      Saya pun dah test kedua2 motor tu dan hasilnya 125z menang

      Delete
    4. Mana cik tau ni 125z xboleh potong y15zr???
      Saya pun dah test kedua2 motor tu dan hasilnya 125z menang

      Delete
  17. betul tu, pilihlah mana yang berkenan di hati..

    ReplyDelete
  18. Salam,,tumpang tanye....motor ni takde kick starter ye?

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. Admin betulkan kt suzuki belang... belang r ada radiator penyejuk minyak bukan air cooled.. pengguna belang... x sehebat liquid cooled tp tetap ok jalan jauh.. minyak jimat x de FI tp ada 3 mode mood normal, jimat minyak, performance..pendapat pengguna belang dah 2 tahun x de masalah.. moto apa pun kalau yang buat dia tuh cincai kita akan dapat moto yang cincai gak lar walaupun baru beli... ikut nasib yang pasang bukan robot orang.. duit sendiri jadi pilihlah yang mana berkenan di hati.. xD

    ReplyDelete
  21. Nk kira top..sapa pergi dulu pn ssh walaupun stroke lc tinggi tp yang bawak 55kg yang naik belang 45kg keadaan jalan angin.. semua boleh kira..belang boleh p dulu x pn lc p dulu.. tp bila konvoi lc x leh p blang bore tinggi lc sedap kt pickup ja.. xD

    ReplyDelete
  22. Aku pengguna suzuki belang , hari2 aku gi putrajaya dari ampang . Buat masa ni ok jer motor aku. Janji tiap2 bulan kena servis . Gunalah minyak hitam semi sentetik bila servis . Insyallah motor xkan ada problem punya

    ReplyDelete
  23. Aku pengguna suzuki belang , hari2 aku gi putrajaya dari ampang . Buat masa ni ok jer motor aku. Janji tiap2 bulan kena servis . Gunalah minyak hitam semi sentetik bila servis . Insyallah motor xkan ada problem punya

    ReplyDelete
  24. hr ni hr kedua aku pakai y15zr..aku kje spore ulang alek jb..kat traffic light spore td aku test pikap ngn cbr 400..boleh lah dok sebelah2..mmg x dinafikan pikap y15zr sgt memuaskan ..tp top speed 130km/h dh cut...sodeh..so tggu ecu racing y15zr kuar..bru berhantu..

    ReplyDelete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  26. Dah angkat sebijik..gp edition movistar..biasa2 je...hahah

    ReplyDelete
  27. org kabo sparepart suzuki payah nok cri..cer suggest cara kalu moto rosak..

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. INFO DARI SUZUKI SERVICE CENTER SEBERANG PERAI tahun depan suzuki belang r ada fi dgn liquid cooled n brake hose depan brembo brake caliper blkang tokico.... XD honda hurricane sentiasa d hati..

    ReplyDelete
  30. Belang laa laju ..tgok hp laa belang lgi tinggi ..meter dua2 motor ni berat jgk tpi belang top speed std 140kmh lc150 130kmh mmg belang laa laju tpi kalo jumpe 125zr mmg 125zr laju laa

    ReplyDelete
  31. Kalo Y15ZR vs Belang...kompom2 Belang menang la dari segi power output...

    Tapi rasanya citarasa rider kat Malaysia ni bukan semata2 power output...sbb tu Belang xde la laku sgt kat Malaysia...

    Belang lg sesuai dibandingkan dengan Honda Sonic, yg mungkin akan kuar kat Malaysia. Citarasa rider Indon/Thai mungkin berbeza dari rider Malaysia.

    Y15ZR ni dah mcm goreng pisang panas skrg ni sampai ramai penjual yg main harga, maklumla motor tgh laris. Permintaan melebihi penawaran.

    Cuma bg yg berjiwa kelajuan tu, jgn komplen sgt la kalo Y15ZR ni x selaju Belang...huhu

    Bg aku, 130kmh tu dah memadai bg mopped...motor plak cun bangat.. aksesori berlambak...huhu

    ReplyDelete
  32. Tapi baru ni member guna belang kena tggl jauh ja dgn y15zr..dia pun dah nak jual belang ambik yamaha tu...

    ReplyDelete
  33. Tapi baru ni member guna belang kena tggl jauh ja dgn y15zr..dia pun dah nak jual belang ambik yamaha tu...

    ReplyDelete
  34. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belang bukan air cooled..tapi oil oil cooled...tak lama lagi akan keluar belang model fuel injection...power 18hp...pakai radiator (water cooled)..

      Delete
  35. Ada info yang saya dapat akan keluar versi baru belang yg guna fuel injection, water cooled ganti model lama ni.. Tungggguuuuuu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ntah nak tunggu berapa tahun baru nak masuk mesia.. Tu oun kalau masuk.

      Delete
  36. Y15zr pm no telefon and lokasi kedai? Mana harga berpatutan.. Kedai laon cekik darah.

    ReplyDelete
  37. Y15zr pm no telefon and lokasi kedai? Mana harga berpatutan.. Kedai laon cekik darah.

    ReplyDelete
  38. yz150 slow berbanding belang.tiap ari kene tapau walau pun standart2..busan

    ReplyDelete
  39. bila belang fi nak masuk? lc150 @ belang? skrg pakai lc135 es first model... :/

    ReplyDelete
  40. Berapa top speed sebenar LC 150 ni?
    Smlm saya bawa ninja 250 pada kelajuan 120 km/h tapi LC 150 ni selamba aje overtake says...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 120 km/h? haha.. semalam saya bawa yamaha R25 lepas tu follow belakang moto modenas dinamik 120.. bila tengok meter, rupanya dia bawak 140++ km/h.. hahaha..

      Delete
  41. Berapa top speed sebenar LC 150 ni?
    Smlm saya bawa ninja 250 pada kelajuan 120 km/h tapi LC 150 ni selamba aje overtake says...

    ReplyDelete
  42. Belang kalau setting betul2 boleh tapau yamaha R25

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi.. ahaha.. kalau r25 standard, maybe... hehe
      saya standard je..

      Delete
    2. Video baru2 ni kat YouTube, belang injection tapau r25 perlumbaan drag , masing2 motor standard .

      Delete
    3. Video baru2 ni kat YouTube, belang injection tapau r25 perlumbaan drag , masing2 motor standard .

      Delete
    4. dah nama pun drag.. memang la.. 125 pun konfom bleh tapau r25 kalau drag... banyak faktor kelemahan moto r25 dalam drag. antaranya julat maximum power r25 tinggi, pada 11000rpm. so, lambat nak capai kekuatan sebenar moto tukalau start dari o km/j. dan dalam drag racing, BERAT sangat2 main banyak peranan..
      so, saya tak heran kalau r25 kena tapau oleh mana2 mot sekalipun dalam drag.. hehehe..

      Delete
    5. Yang hang nk backup r25 hang pasaipa??? Motor tu bukannya laju ponn,mmg betul belang injection potong r25 sebab r25 motor lemah .. hp je tinggi tp xlaju ... bodonyer yamaha r25

      Delete
    6. hahaha.. rilex bro.. tambah bulan2 posa ni.. heheehe
      ok2.. belang menang.. hahaha...
      kita rider tiada beza.. hehehee

      Delete
    7. Maintainance belang tinggi tak?spare mahal tak?

      Delete
    8. kna tanya pengguna belang...
      tambah2 plak skrg kilang suzuki kat penang pun dah tutup dah.. hmm..

      Delete
  43. Belang kalau setting betul2 boleh tapau yamaha R25

    ReplyDelete
    Replies
    1. knapa la semua pakat nk tapau r25.. ? hahha..

      Delete
    2. ntah.. kna try dulu.. cakap r25 menang nnti org x caya.. hahaha

      Delete
  44. post yg menarik. Harga mcm fz tp brek depan pakai single pot. Takda o2 sensor kt ekzos mcm fz. So gaya je lah.. Tak patut betul HLY ni. Full tank y15zr boleh jalan berapa km?

    ReplyDelete
  45. Y15zr kalau tukar tuneboss mmng terbaik. boleh top speed 299meter ade video kt youtube.dia test speed

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  46. Bunyi2 belang akan keluar model bru. Dia akan guna enjin fuel injection. mmng terbaik la belang

    ReplyDelete
  47. belang pickup mang terbaik. .. top speed blum tentu ag... sebab lc135 highway ngan rxz 230kmh duk dpn ag.... stakat nie xnmpk real n video belang cucuk rxz kt highway topspeed rxz...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukak youtube serch tts malam minggu suzuki belang, ade satu video rxz kne tapau ngan belang

      Delete
    2. Bukak youtube serch tts malam minggu suzuki belang, ade satu video rxz kne tapau ngan belang

      Delete
  48. Masalah belang model skrg ni guna karburator suzuki vs125.. mmg tak ada power dan kurang pickup..
    Penyelesaian karburator fxr150 power, pickup dan minyak jimat setting angin 3.5 putaran.. nak lg power pe28 tp kena pandai setting karburator

    ReplyDelete
  49. Masalah belang model skrg ni guna karburator suzuki vs125.. mmg tak ada power dan kurang pickup..
    Penyelesaian karburator fxr150 power, pickup dan minyak jimat setting angin 3.5 putaran.. nak lg power pe28 tp kena pandai setting karburator

    ReplyDelete
  50. saya baru je angkat y15 ni untuk keselesaan laju sesedap body pick up mmg melantun mgkin 150cc direka utk kekuatan double passenger kelajuan under control tak lah berat klu naik bukit...jalan jauh masyallah selesa dan senyap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha..win...awal bulan neh angkat..rezeki tersepak..org x nak pakai katenye.beli saje2 nk test ride.tp syg plak LC135 V1 Clutch aku tu..da hmpir 8tahun berkhidmat tnpa gagal...tp pick up da out..hhhuuuhuhu..

      Delete
    2. hahahahha..win...awal bulan neh angkat..rezeki tersepak..org x nak pakai katenye.beli saje2 nk test ride.tp syg plak LC135 V1 Clutch aku tu..da hmpir 8tahun berkhidmat tnpa gagal...tp pick up da out..hhhuuuhuhu..

      Delete
    3. tahniah Booja96. fuh, 8 tahun! ni mesti dah modify mcm2 nih.. hahaha...

      Delete
  51. Jawapan bro Aziq ni yang ditunggu sebenarnya ...terbaeekk bro..

    ReplyDelete
  52. Bleh jmat minyak x klo pkai y15zr nie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole mmg fuel injection tahap kualitas pancintan bahan api mmg jimat jika kelajuan tidak lebih dari 100km dan pertukaran gear standard klu gear rendah kita pulas habis pickup mmg laju tapi kt eco f tolok meter akan tunjuk purata minyak makan so mmg akan tekan minyak byk sikit...jadi dari gear 1 hingga 5 bahagikan lah kelajuan mngikut rpm yg sesuai...mcm saya gear 1 rpm pada 5 gear 2, rpm pada 6 dan gear yg seterusnya rpm 7 maintain anda akan rasa selesa dalam kelajuan yg minima utk penjimatan bahan api,dan saya guna kan shell ron95 save alhamdulila setakat ni minyak saya tiada masalah have nice day

      Delete
  53. bro,belang guna liquid cooler bukan air cooled.Boleh tngok spesifikasi belang kat motomalaya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2.. yang baru dah guna liquid cooler.. info ni berdasarkan model tahun lepas..

      Delete
  54. Sy pengguna suzuki tegar..spt sedia maklum yg suzuki terkenal dgn ketahanan dan perfomance nya berbanding yamaha yg agak manja enjinnya...kalau nak lenjan kaw kaw..suzuki la jawapannya...kalau sekadar nak rupa yamaha la jawapannya..

    Sy beli belang buat kali yg kedua..belang yg pertama dh berkhidmat 6 tahun dari standard sampai la modified..dari segi ketahanan dan kelajuan tak pernah mengecewakan...sebagai contoh acap kali sy konvoi plus berentap bersama2 rakan yg ade menggunakn yamaha lc..balik je dari konvoi mesti die akan buat top overhaul atau fully overhaul bergantung pada bunyi kasar yg terhasil dr enjin yamaha tersebut..sedangkn sy hanya biarkan belang sy parking semalaman dan keesokkan harinye sy hanye servis minyak hitam je...

    Sekarang sy dah beli belang baru sebab belang yg dulu kerap jatuh, dan ade crack bhgn body akibat mofified sehingga tak menggunakn mounting enjin dekat head... jumpe bumper pon tak penahnye slow..so belang sy yg baru ni sy biarkn standard kilang je cume pasang box givi utk senang simpan baju hujan dll...

    Wlupon belang baru sy yg ade box ni...top speed yg penah sy capai 158km/h dgn rpm 12 (klu full meter belang 160km/h dan meter belang berat berbanding motor kapcai biasa) dgn berat badan 83kg...sungguh berpuas hati dgn perfomance die wlupon standard kilang...

    AFTER SEX SUZUKI IS THE BEST

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuh, power dah tu untuk moped..
      catchphrase tu style..hahhaa

      Delete
    2. apsl belang standard saya kurang....nak dapat 125 pun berat....dah la pickup kurang...apa masalah???ker belang baru macam ni....baru hampir setahun....body ambe baru 58...ape perlu check n tukar???beli nak laju....tapi x laju...

      Delete
  55. Korang ni x habis2 dgn belang korang hehe

    ReplyDelete
  56. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  57. apa apa tengok tengok specification dulu kbye

    ReplyDelete
  58. Suzuki Belang tetap dihati , Puas mengguna moto belang . Tpi nk modified brg² suzuki belang mhl itu je stu masalah.Klau meter Standard belang Top speed bole dpt 160km je xbole lebih , klau nk lebih kena tukar meter digital . hehehe ....

    ReplyDelete
  59. Pick up belang power.. bg y15 jln dulu pon tadew hal.. stendet belang vs std 125z,, 125z kne setiang.. percayalaa .. pengalaman.. now aku 1 tiang belakang 250..

    ReplyDelete
  60. Belang still the king antara 4 stroke 150cc..

    ReplyDelete
    Replies
    1. somehow aku setuju dengan pendapat ni..

      Delete
  61. Replies
    1. susah kalau nk pasang turbocharged... lebih senang kalau buat supercharged.. x pun tambah nitros oxide je..

      Delete
  62. Spare part belang mahal n rare tapi laju mmg bleh respect laa...... Y15zr mmg lawa spare parts berlambak n fuel save tapi tk laa laju Mana i suggest u Ambik belang...... Y15zr pun ok jaga not bad.... Lai pilih laa yg Mana

    ReplyDelete
  63. Spare part belang mahal n rare tapi laju mmg bleh respect laa...... Y15zr mmg lawa spare parts berlambak n fuel save tapi tk laa laju Mana i suggest u Ambik belang...... Y15zr pun ok jaga not bad.... Lai pilih laa yg Mana

    ReplyDelete
  64. Y15zr xdpt da 8k otr..sekarang aku tanya 9700 otr..

    ReplyDelete
  65. Y15zr xdpt da 8k otr..sekarang aku tanya 9700 otr..

    ReplyDelete
  66. Suzuki satria fu150 ,suzuki raider r150 ,n suzuki belang 150 ?? Lucu coeg namanye :v

    ReplyDelete
  67. Spare part yang mane lebih mudah dicari

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lc 150 lh senang cari murah berbanding belang susah nk cari Bro

      Delete
    2. Lc 150 lh senang cari murah berbanding belang susah nk cari Bro

      Delete
  68. Nak tanya ye korg yg pakai moto belang ne...kalau nk tambah speed mcm mane ye..nk tanya pendapat korg lh kn..

    ReplyDelete
  69. Belang standard boleh pakai ekzos aftermarket tak ?dah lama perati leovince stainless steel ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa x boleh pulak.. boleh aih.. hahaha..

      Delete