Skip to main content

Cerita Genius


Aku seorang yang agak suka cerita-cerita yang berkisarkan seorang watak yang genius. Tak kisah sama ada filem, cerita bersiri, mahupun anime. Asalkan cerita tu pasal orang genius, aku akan tengok.

Antara cerita yang aku dah tengok antaranya :

Siri


tv series, bbc

Leverage
Burn Notice
Sherlock (BBC)
Prison Break

anime


anime, genius, kira

Code Geass
Death Note
Initial D (Takahashi Ryosuke)
Naruto (Nara Shikamaru)

Filem

prison, genius

21 (2008)
Colombiana (2011)
Death Note Trilogy
Dragon (Swordsmen) aka Wu xia (2011)
Escape Plan (2013)
Flypaper
Jack Reacher (2012)
Law Abiding Citizen (2009)
Limitless (2011)
Beautiful Mind
Sherlock Holmes Duology (2009, 2011)

Hmm.. Apa lagi yer..? korang ada suggestion lain?

Comments

  1. Saya pun suka tengok cerita2 watak genius. Sekarang saya suka tengok drama Inggeris bersiri tajuk Elementary hari Khamis masa tayangan lebih kurang pukul 1.00 pagi (selepas filem hindi) di TV2. Watak utama drama Elementary dilakonkan oleh Jonny Lee Miller sebagai Sherlock Holmes dan Lucy Liu sebagai Dr Joan Watson.

    ReplyDelete
    Replies
    1. elementary tengok dari season 1 hingga 2 je.. lepas tu rasa malas nak tengok sbb rasa macam boring je.. walaupun plot twist dia agak menarik sbb dalam citer tu moriarty, musuh klasik sherlock tu perempuan..

      Delete
  2. Terima kasih kepada blogger Pha Is telah mengeluarkan senarai jumlah keseluruhan komen bagi 20 orang pengomen pening 2014. Saya tak sangka saya dah komen dalam blog ini sebanyak 209 komen sepanjang 2014 walhal sebenarnya saya sendiri tak ingat jumlah keseluruhan komen saya :)

    ReplyDelete
  3. best kan jadi genius...boleh selesai bnyk mslh....wah rjin juga kak mengomen di blog pha is ni yer.

    ReplyDelete
  4. Sebelum ni tak minat sangat ceritagenius ni. Bila mula layan Prison Break terus suka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi saya prison break ni tak nmpak sangat genius-nya.. hanya lebih kepada survival..

      Delete
  5. Sherlock, naruto, prison break antara cerita yg sy layan..

    ReplyDelete
  6. Lewatnya singgah blog shahril . shahril singgah sini balik !

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah waktu macam ni je yg saya ada masa.. hehehe

      Delete
  7. cerita-cerita yang mengasah minda ini memang tidak mengantuk menontonnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikut selera penonton jugak.. ada je yg mengantuk tengok..

      Delete
  8. pernah tengok sherlock je. yang lain lain tu tak pernah. hahah :D

    ReplyDelete
  9. James bond tak suka ke.. :) :)
    Kalau movie org jahat tapi baik yg genius saya suka 'Italian Job'.. layan.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak layan sangat james bond... dia genius ke..?

      Delete
  10. singgah lagi dekat sini . heheheheh :)

    http://muhammadshahril97.blogspot.com/2014/12/segmen-blogwalking-tambah-follower.html

    ReplyDelete
  11. Suka sangat tengok leverage.. ;)

    ReplyDelete
  12. Saya suka Harry Potter dan The Hunger Games!!! hihi

    ReplyDelete
  13. hmm.. bab2 movie xtau sgt.. hehe

    ReplyDelete
  14. Slmt tahun bru pha is...
    kalau psl cerita org genius ni, yg siri saya suka tgk Elementary...dia adapt cerita sherlock holmes...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg tu saya tengok sampai season 1 je.. season 2 tengok sekerat, sbb rasa macam boring plak... hehehe

      Delete
  15. Cerita-cerita macam ni secara tidak langsung mengajak kita berfikir.

    ReplyDelete
  16. Sesekali mmg layan jugak laaa....Best citer2 camni blh ajak minda kita untuk meneroka lebih dalam ..Tak gtu Pha Is..

    ReplyDelete
  17. Pha Is aku recommend tgok drama Jepun.
    Galileo, Cite pasal seorang pensyarah yg tolong selesaikan kes2 polis guna konsep fizik. Aku belajar fizik memang minat betul tgok drama ni sbb ada jgk kaitan dgn topik yg aku pernah belajar.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Galileo_%28TV_series%29

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay.. sedang download... tapi lmbat sbb tak ramai yg download.. hg ada simpan x cerita ni?

      Delete
  18. Zumal satu pun belum tertengok ^-^

    ReplyDelete
  19. Suka cerita Genius? Hurmm..taste kita berbeza..sis JM suka citer perang, investigation dan ronmantik. Kalau citer seram tu tolak ke tepi

    ReplyDelete
    Replies
    1. at least kita tak suka bnda yg sama... seram..!!! hehehe

      Delete
  20. Bole tambah list untuk filem yang libatkan orang genius ni? Hehe..

    Saya rasa Thank You For Smoking (2006) dan 21 (2008) pun boleh masuk dalam senarai jugek.

    ReplyDelete
  21. setakat ni yg duk tgk2 Sherlock je la..haa kalau yg lain tu..emm tak ingat..huhu;p

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Gelaran Adik Beradik Yang Betul

Gaji Ahli Farmasi

KTMD | Servise Penghantaran Motosikal