Rokok Halal - Hikayat Budak Pening Hikayat Budak Pening: Rokok Halal

31.10.13

Rokok Halal

baru-baru ni, aku ada kena buat screening kesihatan untuk join bioequivalent (BE) study. mula-mula, buat physical check up. lepas tu, ada sesi mcm 'consultation' dengan doktor. macam-macam yang doktor tu tanya, termasuklah family history, etc.

dan disebabkan doktor tu agak ramah, sambil-sambil tu, sempat juga kami bersembang.

doktor : are you smoking?
aku : nope..
doktor : tak pernah langsung?
aku : er.. ekceli, pernah sekali for my experiment in USM. sekali tu je. to study the effect of nicotine. bla bla bla...
doktor : so, you pernah rasa la. amacam?
aku : I don't know. just asap. nothing special.

don't try this at home

sebut pasal rokok, kalau korang nak tahu, rokok ni ada macam-macam jenis. ada yang jenis "rokok sah" dan jenis "rokok tak sah". kalau nak tahu apa itu rokok tak sah, boleh tengok kat sini : Jenama Rokok Yang Tak Sah

tapi, so far, aku tak jumpa lagi jenama rokok yang "halal"

maa'ssalamah,
Pha is

anda mungkin juga meminati :
perisa coklat yang manakah pilihan anda?
tahukah anda? Malaysia dilabel destinasi Top 10 mesti dilawati oleh Lonely Planet!
kenali bahasa rojak rakyat malaysia

68 comments:

  1. haha... ada jugak rokok sah dan tidak sah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. lebih kepada harga.. kalau murah, x sah..

      Delete
  2. yang saya tahu rokok tetap rokok...tidak tahu pula rokok ada yang sah dan tidak sah

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. boleh je hisap. sama je haramnya dengan rokok yg sah...

      Delete
  4. rokok haram ke halal ke yg pntg die tetap memerbahayakan..sayangi laa paru2 anda hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol.. bahaya tetap bahaya. haram tetap haram..

      Delete
  5. ada orang yang badannya memang tak boleh terima rokok.. rokok pun ada yang tak sah juga ya..

    ReplyDelete
  6. kata kan tak nak pada rokok hehe

    ReplyDelete
  7. Kalau ada rokok halal ianya tidak akan di gelar rokok...

    ReplyDelete
  8. Asap rokok makanan syaitan... TAKNAK ROKOK..!

    ReplyDelete
  9. rokok pun di'upgrade' dah jadi e -cigar hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. dnia dah maju.. semua nk buat elektronik..

      Delete
  10. Kak Erin memang tak suka orang yang merokok.. Membahayakan kesihatan sendiri dan orang lain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol.. kalau hisap sendiri2, tak bahayakan orang lain, okay la jugak..

      Delete
  11. Bagus Pha Is,

    Aku pun tak hisap rokok.. pernahlah try, tapi tak rasa 'kick' pun..
    nasib baik, sebab sekarang dah ramai kawan-kawan yang dah mula kena penyakit berkaitan merokok ni - sakit jantung, darah tinggi....

    ReplyDelete
  12. oh ada jugak sah dan tak sah yer.. pening pala >.< :)

    ReplyDelete
  13. klu lah effect merokok ni cuma ambil 10 thn utk buat manusia trus temu ajal , confirm ramai yg x sudi doh nak merokok .

    ReplyDelete
  14. Salam,
    sebenarnya its more like "rokok bercukai" dan "rokok tak bercukai"..hehehe

    p/s: follow sini

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  15. bagus tak merokok!! (h) tak dak yg menarik pon merokok nih.. =p~

    terjah rokok tak halal.. (c)

    ReplyDelete
  16. ada pula istilah rokok yg hala yer..yang gua tau lau xisap rokok kepala gua jadi pening...hahaha

    ReplyDelete
  17. Pss....ntah la....tata pown ada ckp benda yg sma...rietta xde plak tmbah apa apa kecuali blogslist....

    ReplyDelete
  18. Puhhhh layan gile mamat2 tu merokok kan hu

    ReplyDelete
  19. Amboiiiii feeling habis. Tak nak cuba kaji daun herba yang satu lagi tu ker? Kat some place in US siap ada farmasi jual grass ni.

    ReplyDelete
  20. setahu hana rokok nie semua tak sah sebab mengandungi sesuatu yang boleh memudaratkan kesihatan. dalam ISLAM berdosa buat sesuatu yang boleh memudaratkan diri sendiri dan boleh jatuh hukum haram. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup... tapi dari segi undang2 malaysia, ada jugak yg jenis sah.. yg dah bayar cukai.. hehehe

      Delete
  21. mmg xkan jmpe la rokok yg "halal"..LOL :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana tahu.. kot2 ada yg berani keluarkan rokok jenis halal.. heheh :-d

      Delete
  22. rokok kalau halal..alamaknya kiamat esok lusa la tu

    ReplyDelete
  23. kalau tengok 999 di TV3 ramai pengedar sokok tidak halal yang kena tangkap...tapi masih ramai yang membeli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb murah.. dah ketagih sangat, duit pokai, cari yg murah je la.. sedap x sedap, belakang kira..

      Delete
  24. makan nasi lagi sedap dari telan asap

    ReplyDelete
  25. Selagi ada permintaan selagi itulah rokok dijual..

    ReplyDelete
  26. rokok mmg tak bagus untuk kesihatan... [-(

    ReplyDelete

Hikayat Budak Pening © . Designed by MaisarahSidi.com