June 2022 - Hikayat Budak Pening Hikayat Budak Pening: June 2022
 Cukup ke motosikal 600cc?

Cukup ke motosikal 600cc?


Lama betul dah tinggal blog bersawang. Dan lama jugak aku tak tulis pasal moto. Kali ni terasa nak tulis pasal motosikal balik. Tulis tentang persoalan, Cukup ke motosikal 600cc?

Bagi yang belum tahu, Alhamdulillah, bulan februari tahun ni aku dah Berjaya tambah koleksi motosikal aku dengan pembelian moto Honda CBR650R. Azam tahun 2022 dah tercapai, Alhamdulillah. Sedikit info pasal motosikal Honda CBR650R ini, boleh tengok specs kat bawah ini.

Engine Type: 649cc liquid cooled inline 4 cylinder

Compression ratio : 11.6:1

Valve Train : DOHC, four valves per cylinder

Final Drive : #525 O-ring chain; 15T/42T

Cukup ke motosikal 600cc?

Cukup ke motosikal dengan sesaran enjin katagori middle-weight sport-touring ni? Jawapan ringkas bagi aku, cukup dah! Jawapan panjang, bergantung kepada tujuan korang beli motosikal.

Bunyi

Aku beli Honda CBR650R ni pertamanya sebab nak enjin inline 4 silinder. Nak bunyi yang smooth berbanding bunyi enjin 2 silinder R25 yang aku pernah pakai. So far aku amat berpuas hati dengan bunyi enjin Honda CBR650R ni.

Tapi, bergantung kepada cita rasa individu jugak. Sesetengah orang mungkin nak bunyi yang kasar macam inline 4 silinder crossplane macam motosikal Yamaha R1. 

Atau mungkin juga yang nak bunyi enjin menderum macam enjin v-twin, contoh macam aprilia shiver 750. Atau ada yang tak kisah, bunyi enjin inline 2 silinder pun dah cukup. Terpulang.

Kuasa 

Dengan kuasa bulan, akan menghukum mu! Eh, bukan. Dengan kekuatan Honda CBR650R sebanyak 93.8 hp bagi aku dah cukup sudah. Ada orang, selagi tak berkuasa atas 100hp, tak puas bagi dia. Bagi aku, 93.8 hp ni cukup la buat pakai daily ride dan weekend ride layan koner jalanan.

Lagipun, aku dah tukar ekzos scorpion. Kalau ikut atas kertas, sepatutnya kuasa aku akan naik 1hp. Tapi tak cuba dyno pun la. Sebab tak kisah sangat pun. Bunyi tu yang penting. Hahaha..

Top speed

Ha, part ni ramai yang nak tahu. So far aku pulas dapat la dalam 240km/j. cukup sudah bagi aku, tu pun takut-takut masa pulas habis throttle tu. Dulu masa naik Yamaha YZF-R25, rilex je pergi kerja pun dah full-throttle kejar top speed. Sekarang, dah start takut-takut nak sampai top. Cukup-cukup la.

Cornering

Walaupun Honda CBR650R ni Cuma katagori sport touring bike, dan bukannya pure sportbike, tapi takat nak layan koner jalanan tu, boleh dah. Cukup la nak buat asah tayar. Tak banyak, berbulu sikit pun jadi la walaupun tayar standard kilang!

Okay, takat sini dulu aku celoteh. Nanti aku review lagi.



Sumber dan rujukan : 

Zigwheels. Honda CBR650R. dipetik dari https://www.zigwheels.my/new-motorcycles/honda/cbr650r

Honda. CBR650R specification. Dipetik dari https://powersports.honda.com/street/sport/cbr650r/specifications

Mcs. Aprilia SL 750 Shiver. Dipetik dari https://www.motorcyclespecs.co.za/model/aprilia/aprilia_shiver_750%2007.htm

Wikipedia. Aprilia SL 750 Shiver. Dipetik dari https://en.wikipedia.org/wiki/Aprilia_SL_750_Shiver



Hikayat Budak Pening © . Designed by MaisarahSidi.com