Posts

Showing posts from September, 2019

Cara claim kemalangan dari kenderaan tanpa insuran

Image
Minggu lepas masa aku balik dari kerja, aku kemalangan. Agak teruk juga la. Moto R25 aku si #GadisBertudungBiru sampai pecah cover set fairing sebelah kanan. Aku pulak, merasa la naik ambulan ke hospital sebab disyaki kaki patah. Nasib baik lepas x-ray rupanya tak ada apa-apa. Bertambah malang, kereta Volvo lama (yang body keras tu) yang langgar aku tu rupanya tak ada road tax. Tak boleh nak claim insuran dia la. Memang kena claim insuran sendiri la. Habis NCD aku. Cara claim kemalangan dari kenderaan tanpa insuran Aku pun cari kot-kot ada cara nak claim kemalangan kalau dilanggar kenderaan yang tak ada insurance. Ada tu memang la ada, tapi ada kelemahannya jugak kalau nak buat cara ni. Susah. Ada 2 cara kalau korang nak buat.  Claim dengan MIB (Motor Insurers’ Bureau) MIB ni biro yang ada dana khas untuk melindungi pengguna jalan raya yang dilanggar kenderaan yang tak ada insurans. Antara info tambahan pasal MIB ni adalah : 1. Claim MIB boleh buat sendiri