September 2019 - Hikayat Budak Pening Hikayat Budak Pening: September 2019
Cara claim kemalangan dari kenderaan tanpa insuran

Cara claim kemalangan dari kenderaan tanpa insuran


Minggu lepas masa aku balik dari kerja, aku kemalangan. Agak teruk juga la. Moto R25 aku si #GadisBertudungBiru sampai pecah cover set fairing sebelah kanan. Aku pulak, merasa la naik ambulan ke hospital sebab disyaki kaki patah. Nasib baik lepas x-ray rupanya tak ada apa-apa.


Bertambah malang, kereta Volvo lama (yang body keras tu) yang langgar aku tu rupanya tak ada road tax. Tak boleh nak claim insuran dia la. Memang kena claim insuran sendiri la. Habis NCD aku.



Cara claim kemalangan dari kenderaan tanpa insuran


Aku pun cari kot-kot ada cara nak claim kemalangan kalau dilanggar kenderaan yang tak ada insurance. Ada tu memang la ada, tapi ada kelemahannya jugak kalau nak buat cara ni. Susah. Ada 2 cara kalau korang nak buat. 

Claim dengan MIB (Motor Insurers’ Bureau)



MIB ni biro yang ada dana khas untuk melindungi pengguna jalan raya yang dilanggar kenderaan yang tak ada insurans. Antara info tambahan pasal MIB ni adalah :

1. Claim MIB boleh buat sendiri atau melalui peguam.
2. MIB tidak terima kes langgar lari. Mesti tahu nombor plat kenderaan yang melanggar.
3. Claim mesti buat dalam masa 3 tahun kejadian.
4. Jika kita lantik peguam dan mahu saman kenderaan melanggar itu, mesti maklumkan kepada MIB dalam 30 hari sebelum memfailkan saman.
5. MIB hanya bayar kecederaan. Ganti rugi kenderaan, harta benda, kehilangan pendapatan dan seumpamanya  tidak dilindungi.
6. Jumlah bayaran ditentukan MIB sendiri

Nampak tak kelemahannya disitu? MIB Cuma boleh claim kecerderaan sahaja. Gantirugi kenderaan tak termasuk. Aku cedera sikit saja, motor yang teruk. Jadi, tak berbaloi la kalau nak buat.

Kalau korang nak buat, kena ada :

1. Surat kepada MIB mengandungi perincian kejadian, sebab tuntutan dan senarai dokumen.
2. Repot polis.
3. Repot polis kenderaan yang melanggar (jika ada).
4. Laporan perubatan

Hantar dokumen di atas kepada:

Motor Insurers' Bureau of West Malaysia
Wisma Piam
No 150-3, 3rd Floor
Jalan Tun Sambanthan, Brickfields
50782 Kuala Lumpur
Tel: 03-2274 7395
Faks: 03-2274 5910

Claim melalui saman mahkamah



Ni cara extreme sikit. Korang boleh saman ke mahkamah dan minta ganti rugi terhadap pesalah/pelanggar tersebut. Tu pun kalau korang memang tak bersalah la dalam kemalangan tu.

Cara nak saman ni datang daripada seorang peguam bernama Nor Zabetha. Ini cara yang beliau berikan :

1) Tangkap gambar kereta yang melanggar, tangkap gambar kereta kita (untuk simpanan peribadi atau sebagai rekod sendiri walaupun selepas laporan polis, polis akan tangkap gambar. Lebih elok jika ada rekod sendiri).

2) Tangkap gambar/ salin no plat kenderaan yang melanggar.Maklumat no.pendaftaran penting sebab perlu buat carian JPJ untuk mendapatkan maklumat berkenaan dengan pemilik kenderaan.

3) Tangkap gambar roadtax pelanggar (untuk pastikan roadtax/insurans masih ada untuk kita tahu tindakan seterusnya seperti memasukkan dalam report polis)

4) PENTING!!!- Minta nombor telefon dan nama pelanggar-nama penuh, kalau dia hendak berikan kerjasama minta nama dan nombor kad pengenalan. Kita boleh menyaman pemandu dengan informasi yang cukup. Kalau dia enggan terpaksa kita ambil tindakan terhadap pemilik.

5) Buat laporan polis bagi kemalangan dalam tempoh 24 jam. Polis akan tangkap gambar kemalangan dan membuat laporan penuh serta lakaran kemalangan.

6) Hubungi pihak insurans anda.

7) Sekiranya pelanggar tiada lesen atau insurans. Anda selesaikan urusan pembaikian dahulu. Lantik peguam. Mulakan tindakan di mahkamah. Selepas dapat perintah untuk pelanggar membayar oleh mahkamah (penghakiman) mulakan tindakan untuk membankrapkan atau menyita atau lain-lain.

Kalau aku nak buat macam ni, memang banyak cerita pulak nanti siap nak bawa kes ke mahkamah. Banyak kerja pulak. Hmm.. last2, aku terpaksa calim insurance sendiri je. Sabor je la.


sumber dan rujukan :
1. Blogmazeer. (2018 Dec 13). Apa yang perlu anda buat jika kenderaan dilanggar pemandu tiada lesen dan cukai jalan tamat tempoh? peguan ini ajar cara selesaikan, jangan panik ok!!. Blogmazeer.com. dipetik dari https://www.blogmazeer.com/2018/12/apa-yang-anda-perlu-buat-jika-kenderaan.html
2. pandulaju. (2017 May 21). #ApaNakBuat: Kena Langgar, Tapi Kenderaan Tiada Insurans, Boleh Claim atau Tidak. dipetik dari https://pandulaju.com.my/apanakbuat-kena-langgar-tapi-kenderaan-tiada-insurans-boleh-claim-atau-tidak/
3. Nor Zabetha (2018 Jun 25). facebook post. dipetik dari https://www.facebook.com/zabetha/posts/10214041104214922

Hikayat Budak Pening © . Designed by MaisarahSidi.com