2019 - Hikayat Budak Pening Hikayat Budak Pening: 2019
Pilihan motosikal harian ke tempat kerja

Pilihan motosikal harian ke tempat kerja

Sekarang aku pakai motosikal Yamaha YZF-R25 untuk ulang alik ke tempat kerja. Sehari pergi balik dalam 80km dari Georgetown ke Kepala Batas penang, melalaui jambatan Pulau Pinang. Sejak mileage motosikal aku pun dah lebih 80,000 km, macam-macam pulak dia buat hal. Sekarang ni, dah mula timbul symptom valve sompek.


Cadangan bini aku, supaya aku tukar je ke motosikal baru. R25 aku tu dah teruk aku lenjan. Ride zaman bujang sini sana, siap dah pernah sampai valve pecah. Mungkin sebab cara pemanduan aku yang agresif kot.

Pilihan motosikal harian ke tempat kerja


Jadi, sekarang tengah survey-survey motosikal yang mungkin aku nak tukar dari R25 aku tu. Ciri-ciri yang aku pilih antaranya :

-250cc kebawah
-1 silinder (jimat servis minyak hitam, jimat mentainance untuk sparepart enjin)
-Bukan sport (sebab saja nak tukar selera dari R25)
-Motosikal yang sesuai letak box
-Motosikal sesuai pakai helmet fullface (sayang helmet fullface sebab hadiah dari isteri)

Maka berikut antara motosikal yang aku dah short list kan..

1. KTM Duke 200



2. Kawasaki Z250 SL



3. Yamaha FZ150



4. Modenas(Bajaj) Pulsar NS200



6. Honda RS150




Kalau korang macam mana?

Dashing Deo + Perfume Body Sray Untuk Lelaki

Dashing Deo + Perfume Body Sray Untuk Lelaki


Memulakan hari dengan wangian yang hebat dan sentiasa segar sepanjang hari adalah penting bagi setiap lelaki agar dapat mengharungi cabaran dan aktiviti harian dengan penuh yakin. Oleh itu, menggunakan minyak wangi badan supaya berbau harum dan deodoran agar kekal segar dan menghindar bau badan sudah menjadi satu kemestian buat si jejaka.

Terutamanya bagi mereka yang bergelar rider seperti aku. Pagi petang pergi balik kerja dengan motosikal akan membuatkan badan lebih senang dan cepat berpeluh dan berbau. Tetapi, menggunakan dua produk bagi memastikan kami tampil berbau hebat dan segar sebenarnya amat mencabar!

Adalah mustahil untuk mencari minyak wangi yang harumannya sepadan atau boleh digabung dengan haruman dari semburan deodoran yang bertujuan untuk mengatasi masalah bau badan sahaja.

Minyak wangi sememangnya lebih mahal, sebab itu sesetengah lelaki seperti aku hanya menggunakan satu produk sahaja iaitu semburan deodoran untuk mencegah bau badan. Kami tidak menggunakan minyak wangi untuk haruman hebat sebab kos minyak wangi yang lebih tinggi.

Pastinya lebih bagus dan ideal kalau mempunyai semuanya dalam satu! Ringkas, mudah, dan cepat, thant’s the dream!

Semburan deodoran + wangian badan yang petama!



Sebagai peneraju dalam pasaran kelengkapan penjagaan diri lelaki, DASHING memahami sepenuhnya keperluan lelaki dan untuk memberikan penyelesaian muktamad, DASHING melancarkan Semburan Badan DEO + PERFUME! Pertama dari DASHING, satu produk untuk tampil berbau hebat dan segar sepanjang hari.

Produk DASHING DEO + PERFUME BODY SPRAY yang baru dilancarkan ini menggabungkan kedua-dua manfaat deodoran dan minyak wangi dalam SATU botol! Dirumus dengan wangian DASHING Eau De Toilette, ia memberikan haruman maskulin tahan lama untuk memastikan si lelaki berbau hebat sepanjang hari. Dengan agen anti-bau dan anti-bakteria, DEO + PERFUME baharu ini berkesan memberikan perlindungan 24 jam terhadap bau badan.

Semburan deodoran biasa selalunya hanya boleh bertahan dalam 2 ke 3 minggu, manakala DASHING DEO + PERFUME baharu ini berada dalam liga tersendiri. Formulanya adalah 100% deodoran. Ia amat menjimatkan dan dapat bertahan lama kerana satu botol boleh meyembur sehingga 880 semburan, oleh itu tahan sehingga 146 hari!

Ini bermakna satu botol mampu bertahan sehingga 5 BULAN!

Kaum lelaki kini boleh menikmati semua manfaat DASHING DEO +PERFUME BODY SPRAY yang datang dalam pek bersaiz 120ml. Dengan reka bentuk ringkas dan menawan, pastinya mudah untuk di bawa kemana sahaja anda pergi

DASHING DEO + PERFUME BODY SRAY variasai:



DASHING DEO + PERFUME BODY SRAY kini hadir dalam variasai:

HATTRICK - Jaringan kemenangan lelaki DASHING. Wangian Hattrick sememangnya memberikan semangat untuk terus mara ke jaringan gol. Hattrick terhasil dari percikan gabungan haruman unik epal dan kesegaran sitrus, bersulamkan nota bunga dan calitan amber.

ULTIMATE KICK - Inilah wangian sebenar sang juara. Ultimate Kick menyerlahkan personaliti sofistikated dari dalam diri dan kehidupan seorang lelaki moden. Wangian Ultimate Kick menampilkan haruman musim panas dengan gabungan lemon, diperhebat dengan kesegaran buah pelaga dan diadun dengan nota asas dari vanilla dan musky.

SPEED - Buat lelaki yang sentiasa bersedia untuk menghadapi cabaran dengan bauan segar dan bersemangat. Aroma klasik fougere dengan wangian kontemporari nota buah-buahan dan diperhebat dengan lapisan nota musky.

HITMAN - Hitman direka khusus buat lelaki aktif dan sporty yang sentiasa bersedia ke mana sahaja. Di dahului dengan aroma kesegaran Citrus dan Ice Cucumber. Diikuti dengan nota Sichuan pepper dan Lavender berserta dengan Patchouli dan Gaiac Wood, menjadikan wangian daya tarikan yang semestinya meningkatkan keyakinan setiap lelaki aktif.

Dashing deo + perfume body sray untuk lelaki sebenar



DASHING DEO + BODY SPRAY hadir dalam botol semburan pam bersaiz 120ml pada RM12.20. Produk ini boleh didapati di seluruh negara termasuk pasaraya utama, pasaraya hyper serta platform belian atas talian.

Untuk maklumat lanjut berkenaan DASHING sila layari laman Facebook DASHING di, https://www.facebook.com/Dashing.MY/ dan Instagram di https://www.instagram.com/dashing_my/.


Tentang WIPRO UNZA


Sejak tahun 1980 WIPRO UNZA telah berjaya membina portfolio yang luas sebagai jenama penjagaan diri dan produk isi rumah di pasaran Asia. Mempunyai ibu pejabat di Singapura, WIPRO UNZA telah mengeluar dan memasarkan jenama ke seluruh 50 wilayah di dalam Asia Tenggara, China dan kawasan lain.

WIPRO UNZA mempunya 24 jenama di bawahnya. Antara jenama terkemuka keluaran WIPRO UNZA adalah ENCHANTEUR, SAFI EVERSOFT, DASHING, CARRIE, ROMANO dan AIKEN.

Kebanyakan produk WIPRO UNZA kini berdiri teguh sebagai peneraju pasaran disebabkan jenama yang terhasil direka khusus dan dicipta untuk pengguna Asia.

Beraya dan walimah

Beraya dan walimah


Rasanya masih belum terlambat untuk publish entri berkenaan hari raya, walaupun hari ni dah 7 syawal 1440H. hehehe.. so, dikesempatan ini, aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Minal Aidin Wal Faizin, Taqabbal Allahu Minna Wa Minkum, Maaf Zahir Dan Batin!


Taqabbal Allahu Minna Wa Minkum


Maksud : Semoga Allah menerima (puasa dan amal) dari kami dan (puasa dan amal) dari kalian."

“Para sahabat Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam apabila bertemu di hari raya, mereka mengucapkan kepada sebagian lainnya: taqabbalallahu minna wa minka,”
(Ibnu Hajar Al Asqalani dalam kitab Fathul Baari)*

Photoshot raya



tahun ni juga, firts time aku berphotoshot raya di studio. photoshoot ramai-ramai satu keluarga belah isteri. sempena penambahan beberapa ahli keluarga katanya. hehehe.. raya pertama bagi Ali. nak ambil gambar pun masih meragam. sabor je la.

Beraya dan hadiri walimah



Alhamdulillah, aidilfitri tahun ni sempat beraya rumah keluarga dan sahabat, eratkan silatur Rahim. Siap sempat hadiri walimah kenduri kahwin lagi.


Tahniah dan Selamat pengantin baru kepada blogger Husna Zahidi, pemilik blog HusnaZahidi kerana baru melangkan ke alam perkahwinan baru-baru ini. welcome to the club. Hehehe..




*Sumber dan rujukan
Edi Sumardi. (2019 Jun 4). judul Jangan Keliru, Arti Taqabbalallahu Minna Wa Minkum saat Idul Fitri dan Cara Benar Balas Ucapan Itu. tribun-timur.com. dipetik dari http://makassar.tribunnews.com/2019/06/04/jangan-keliru-arti-taqabbalallahu-minna-wa-minkum-saat-idul-fitri-dan-cara-benar-balas-ucapan-itu.




FLY KE TOKYO BERSAMA SINGAPORE AIRLINES

FLY KE TOKYO BERSAMA SINGAPORE AIRLINES


Dengan banyak company airlines yang ada sekarang ni, korang dah boleh expect confirm akan ada perang harga dan servis. Perang harga ni sebenarnya benda yang sangat menguntungkan kita. Contohnya, kalau korang nak lagi untung, korang boleh cuba cari cheap flights to Tokyo. Kat situ korang akan dapat banyak web yang offer harga yang paling best giler yang amat! Nak lagi best korang try kat Traveloka sebab kat Traveloka ni korang boleh buat comparison harga antara airlines. Sangat senang dan best!

FLY KE TOKYO BERSAMA SINGAPORE AIRLINES 


Sebut pasal jepun, sebenarnya Negara ni Negara yang pertama aku teringin nak pergi. Kira wishlist la ni. Sebab aku teringin sangat nak tengok budaya diorang, dengan teknologi canggih, shinkansen (bullet train), dan termasuklah tandas yang giler canggih, siap ada muzik!

 

Bagi geng otaku (peminat anime) macam aku pulak, of course kat sini syurga anime! Member aku cakap, Akihabara wajib pergi kalau korang peminat anime. Boleh cuci mata tengok figura anime yang lawa-lawa, buat tambah koleksi ke, tak pun layan budak-budak jepun ber-cosplay. Ala, yang orang pakai baju macam dalam watak anime tu.. boleh bergambar sekali!

 

Tapi, selain benda-benda “moden” macam ni, aku pun teringin jugak nak tengok tradisional side of japan. Budaya diorang, rumah tradisional, tokong-tokong lama, terutamanya taman jepun (Japanese garden). Lawa kot. Kat Malaysia pun ada, aku pernah pergi kat Bukit Tinggi. Tapi member aku yang pernah pergi jepun cakap, yang kat jepun punya lawa lagi, jauh panggang dari api kalau nak bandingkan Japanese garden kat Malaysia ni.

 

Contohnya di Asakusa, ada taman yang sangat cantik, dalam kawasan tokong yang agak terkenal, Senso-ji Temple. Tokong tu pun lawa. Selain tu, kat Meiji Jingu Shrine pun aku teringin nak pergi sebab nak tengok pintu gerbang besar untuk memasuki kawasan tokong kat situ. Kalau bernasib baik, boleh tengok majlis perkahwinan tradisional Jepun yang selalu diadakan kat situ.

 

Antara filem yang buat aku berminat nak ke jepun antaranya adalah “The Last Samurai” lakonan Tom Cruise. Filem tentang kisah samurai, yang khabarnya dari true story. Samurai wei, siapa yang tak minat. Dengan baju perisai diorang, dengan katana lagi, memang awesome. Kalau aku ke jepun, konfom aku akan ke Samurai Museum yang terletak kat Shinjuku-ku. Boleh tengok pameran perisai yang disusun mengikut zaman, dari zaman Muromachi (1336-1573) hinggalah ke zaman Edo (1600-1868).

 

Kat situ jugak terdapat pelbagai jenis pameran yang terdiri daripada pameran pedang samurai, helmet kabuto, perisai yoroi, senapang dan banyak lagi. Boleh jugak tengok demonstrasi pedang Samurai, dan yang paling best sekali, boleh cuba memakai perisai samurai Jepun!

Sugoi!

*(Sugoi すごい (凄い) : amazing!, awesome!)

FLY KE TOKYO BERSAMA SINGAPORE AIRLINES 


Pendek kata, macam-macam la yang aku teringin nak tengok kat jepun tu. Dulu aku hampir-hampir dah nak follow member aku yang kaki travel ni, ikut dia ke jepun. Plan punya lama antara kami bertiga, tapi last-last kawan aku tu dia pergi sorang je. Sebab sorang lagi ada hal.

Aku pulak? Sebab masa tu tetiba aku nak pakai duit untuk nak kahwin! Hahaha.. kalau tak, dah merasa la ke jepun. Mungkin tak ada rezeki lagi masa tu. Tengok la nanti kalau ada rezeki, mana tau kot-kot nanti boleh pergi dengan anak bini. Tunggu Ali besar dulu la. Senang sikit nak travel.

Tapi tu la, orang kata kalau nak travel ke jepun ni, kos kena tinggi sikit, sebab perbelanjaan kat sana sangat mahal. Itu apa yang member aku yang kaki travel ni bagitau la. So, dah kena start mula menabung dari sekarang la nampaknya. Walaupun macam lambat lagi je nak ke sana. Hahaha..

Pilihan travel aku nanti, semestinya dengan traveloka. Kenapa kat Traveloka? Sebab kat sini payment senang, deal senang, nak cari harga pun senang. Lagipun, Macam-macam promosi ada kat situ. Contohnya, sekarang ni ada online Singapore airlines promotion.  korang go ahead ke Traveloka and boleh find out kat situ. Segala-galanya senang.

Hadis Palsu Ramadhan

Hadis Palsu Ramadhan


Salam ramadhan 1440H dan selamat menunaikan ibadah puasa. sambil-sambil tu boleh tambah ilmu sikit dengan hadis-hadis palsu yang berkaitan dengan bulan Ramadhan. mana tahu lepas ni kalau terjumpa hadis-hadis sebegini, sekurangnya dah tahu yang hadis tersebut palsu.


Hadis Palsu Ramadhan


1. Doa Jibrail menjelang ramadhan


Doa Jibrail menjelang ramadhan:-
“Ya Allah, abaikan puasa umat Muhammad jika sebelum masuk ramadhan dia tidak melakukan 3 hal ini:
1. Tidak minta maaf kepada kedua orang tua.
2. Tidak bermaafan dengan sahabat-sahabatnya.
3. Tidak bermaafan dengan orang sekitarnya.”
maka, Rasullullah pun mengaminkannya sebanyak 3 kali.

Komentar Dr Rozaimi : Ia hadis palsu. Tiada asal padanya. Berdosa besar sesiapa yang mereka-rekanya dan menyebarkannya.

2. Rejab Bulan Allah, Syaaban Bulanku, Ramadhan Bulan Umatku

hadis pertama :

 “Rejab adalah bulan Allah, Syaaban adalah bulanku, dan Ramadhan adalah bulan umatku.”

Imam al-Zahabi, Syeikh al-Saghani dan juga Imam Ibnu al-Qayyim menyatakan bahawa hadis ini palsu

hadis kedua :

Rejab bulan Allah, Sya’ban bulanku, dan Ramadhan bulan Umatku,
maka sesiapa yang berpuasa bulan Rejab dengan penuh keimanan dan mengharapkan balasan dari Allah, maka ia wajib mendapat keredhaan Allah, yang agung dan ditempatkannya di surga al-firdaus yang tertinggi
Sesiapa yang berpuasa dua hari dari bulan Rejab maka baginya pahala dua kali ganda, timbangan tiap-tiap ganda bagaikan bukit-bukit di dunia
dan sesiapa yang berpuasa 3 hari dari bulan Rejab maka Allah akan menjadikan antaranya dan neraka sebuah parit yang panjangnya setahun perjalanan
dan sesiapa yang berpuasa 4 hari dari bulan Rejab maka ia diselamatkan dari bala, gila, kusta, sopak, fitnah al-masih dajjal dan azab kubur
Dan sesiapa yang berpuasa di bulan Rejab 6 hari, keluarlah dari kuburnya dan wajahnya satu sinaran dari bulan malam purnama
dan sesiapa yang berpuasa 7 hari, maka sesungguhnya pada [neraka] Jahannam ada 7 buah pintu, ia ditutup oleh Allah terhadapnya dengan puasa setiap hari sebuah pintu dari pintu-pintunya
dan sesiapa yang berpuasa di bulan Rejab 8 hari, maka sesungguhnya pada Jannah (syurga) ada 8 buah pintu, ia dibuka untuknya dengan puasa setiap hari sebuah pintu dari pintu-pintunya
dan sesiapa yang berpuasa di bulan Rejab 9 hari, dia keluar dari kuburnya dalam keadaan dia menyeru, “La ilaaha illa Allah”, maka tidak terbalas wajahnya melainkan dengan Jannah (syurga)
dan sesiapa yang berpuasa di bulan Rejab 10 hari, Allah akan jadikan untuknya atas setiap [jarak] sebatu pada Titian Sirat, satu tilam, dia boleh berehat di atasnya.
dan sesiapa yang berpuasa di bulan Rejab 11 hari, tidak terlihat pada Hari Kiamat seorang hamba lebih baik darinya melainkan siapa yang berpuasa sepertinya atau lebih darinya
dan sesiapa yang berpuasa di bulan Rejab 12 hari, Allah akan pakaikannya pada Hari Kiamat dua helai pakaian, sehelai pakaian lebih baik dari dunia dan apa yang ada dalamnya
Dan sesiapa yang berpuasa di bulan Rejab 13 hari, akan diletakkan buatnya pada Hari Kiamat satu hidangan di teduhan ‘Arasy, lalu dia makan sedangkan manusia dalam keadaan yang sangat susah
Dan sesiapa yang berpuasa di bulan Rejab 14 hari, Allah akan berikan dia dari pahala yang mana tiada mata pernah melihat, tiada telinga pernah mendengar, dan tidak terdetik pada jantung manusia
Dan sesiapa yang berpuasa di bulan Rejab 15 hari, Allah tempatkan dia pada Hari Kiamat ditempat Al-Aminin (orang-orang yang aman), maka tidaklah melaluinya malaikat muqarrab (yang rapat dengan Allah) dan tidak pula nabi yang diutus melainkan dia akan berkata kepadanya, “Untunglah kamu, kamu dan dari golongan Al-Aminin (orang-orang yang aman).

Perawi: Abu Sa’id Al-Khudri
Ahli Hadis: Ibn Al-Jawzy
Sumber: Maudhu’at Ibn Al-Jawzy
Jilid atau halaman: 2/576
Status Ahli Hadis: Palsu

3. Ruh orang yang meninggal akan kembali


“Roh kaum keluarga yang meninggal akan pulang ke rumah sama ada pada hari Khamis malam Jumaat, selepas genap 40 hari mayat dikebumikan, ketika bulan Ramadhan.”

Status : Tidak benar kerana bertentangan dengan Al-Quran dan Al-Sunnah


wallahu taa'la wa a'lam

sumber : semakhadis.com
Giveaway SapsIbuBapa.net Di Mialiana.com

Giveaway SapsIbuBapa.net Di Mialiana.com

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telahpun menyediakan satu platform kepada kepada guru dan juga ibu bapa yang dipanggil sebagai SAPS Ibu Bapa.

SAPS Ibu bapa merupakan satu aplikasi secara atas talian yang digunakan oleh guru untuk "key in" markah peperiksaan pelajar. Manakala, ibu bapa pula boleh mengakses aplikasi ini untuk menyemak keputusan peperiksaan pelajar.

Semakan ini boleh dilakukan dengan melayari laman web seperti berikut :



Antaramuka SAPS IBUBAPA

Inisiatif kerajaan ini patut dipuji ini kerana ianya memudahkan banyak pihak untuk mengetahui markah peperiksaan pelajar/murid.



Giveaway ini dianjurkan oleh SapsIbuBapa.net dengan kerjasama Mialiana.com. Hadiah wang tunai sebanyak RM400 untuk dimenangi. Sila klik SINI untuk join.


Apa yang patut ada pada seorang rider

Apa yang patut ada pada seorang rider


Semenjak dua menjak ni, aku asyik tulis pasal anak dan rumah tangga je. Maklumlah, baru kahwin dan baru dapat anak la katakan. Kali ni aku nak share balik pasal motosikal. Apa yang patut ada pada seorang rider?

Apa yang patut ada pada seorang rider



Kalau dalam cerita bikers kental (2013), zul arifin ada kata kalau nak bergelar bikers ni kena ada 3M. Motor, Minah motor, dengan Masyuk. Hahaha.. itu filem la. Kalau bagi aku pulak, seorang bikers tu, selaian kena ada moto, kena ada 3 benda kat bawah ni:

1. duit


Motor dan duit memang susah nak dipisahkan. Maklumlah, #HobiKamiMahal kan. Terutamanya kalau motor berkuasa besar. Barang bukan murah-murah. Tayar saja, paling koman RM300++ sebijik. Paling koman tu. Belum tayar racing/track.


Untuk nak tau contoh perbelanjaan maintenance moto aku, Yamaha YZF-R25, boleh tengok di entri ini : Maintenance Yamaha YZF R25. Setahun je aku dah habiskan dalam RM6k untuk maintenance ja. hahaha..

2. Passion 


Passion ni bukan minat yer. Minat ni, ramai yang minat motor. Tapi kebanyakannya minat suam-suam kuku bercalit hangat-hangat tahi ayam. Sebab tu banyak kes pakai motor tak sampai setahun, dah jual.


Tak tahan maintenance, jarang ride, dan banyak lagi alasan. Ramai yang minat dan teringin beli motor besar, tapi tak ramai yang ada passion dalam permotoran ni.

3. insurance/takaful



Ha, ini penting. Bukan moto je kena ada insurance. Rider pun kena ada sekali. Sebelom beli R25, aku beli takaful nyawa dulu! Hahaha.. tak kisah la takaful jenis apa pun, asalkan ada. Sebabnya, bikers ni antara golongan yang high risk untuk kemalangan. Kita tak minta berlaku, tapi sediakan payung sebelum hujan.

Aku buat takaful dengan rakan blogger Siti Sharini, pemilik blog sitisharini.blogspot.com . boleh consult dia atau mana-mana agent lain.

Setakat ni ju dulu. Ada korang nak tambah apa-apa lagi?

KERJA RUMAH TANGGUNG JAWAB SUAMI?

KERJA RUMAH TANGGUNG JAWAB SUAMI?


Pernah terbaca tak satu dakwaan terutamanya dari laman social media yang mengatakan dalam islam, kerja rumah (memasak, membasuh pakaian, etc) adalah sebenarnya tanggung jawab suami dan bukan isteri?


Aku terbaca dakwaan ini dalam twitter, khabarnya penulis twitter tu dapat info dari kursus kahwin yang dihadiri. Kata penceramah di kursusu tersebut, tugas melaksanakan urusan kerja rumah sebenarnya tanggung jawab suami, dan bukan tanggung jawab isteri. Sejauh manakah kebenaran dakwaan tersebut?


Kerja rumah tanggung jawab suami



Jumhur ulama berpandangan seorang suami tidak berhak mendapatkan khidmat seorang isteri mengerjakan kerja-kerja rumah tangga di dalam rumah serta tidak wajib isteri melayani keperluan suami melainkan dengan kemahuan isteri sendiri berbuat demikian tanpa ada paksaan atau mewajibkan kepada isteri.[1]

Mazhab Hanafiyyah


memetik pandangan imam ‘Ala’ al-Din alKasani dalam kitab Bada‘i’[2]; “Sekiranya suami datang membawa makanan yang perlu dimasak lalu isteri enggan memasaknya maka isteri jangan dipaksa berbuat demikian”, sebaliknya suami perlu membawa makanan yang sudah siap dimasak.


Mazhab Malikiyyah


Disebutkan dalam kitab al-Syarh alKabir[3]; Wajib bagi suami memberikan khidmat kepada isterinya; (jika suami mempunyai keluasan rezeki), dan isteri (orang yang mempunyai kedudukan/kemuliaan) maka tidaklah menjadi kewajipan isteri untuk berkhidmat (melakukan kerja-kerja rumah). Justeru suami wajib menyediakan pembantu bagi isterinya.Tetapi jika suami tidak berkemampuan, maka isteri hendaklah melakukan kerja-kerja rumah untuk suaminya meskipun isteri seorang yang kaya dan mempunyai kedudukan/kemuliaan, tetapi isteri tidak dituntut melakukan kerja-kerja tersebut untuk tetamunya.

Mazhab Syafi‘iyyah



Abu Ishaq al-Syirazi dalam kitab Muhazzab[4]; Tidak wajib bagi seorang isteri memberikan khidmat membuat roti, memasak, membasuh dan sebagainya, kerana yang ditetapkan dalam perkahwinan adalah memberikan khidmat seksual, justeru khidmat selainnya adalah tidak menjadi kewajipan bagi isteri.

Pandangan ini juga dipetik oleh Wahbah Zuhayli dalam kitabnya, al-Fiqh al-Islami wa Adillatuh [5]

Mazhab Hanabilah


Tidaklah seorang isteri melayani suaminya dengan menguli tepung, membuat roti, memasak, menyapu dan sebagainya kerana yang ditetapkan dalam perkahwinan adalah memberikan layanan seksual, justeru hal-hal selain itu tidak menjadi kewajipan bagi isteri melakukannya. Bagaimanapun menurut mazhab ini, adalah lebih utama bagi seorang isteri melakukan apa yang menjadi adat kebiasaan.[6]

Kerja rumah tanggung jawab isteri



Namun, ada pandangan ulama’ yang cenderung mengatakan kerja-kerja rumah kepada isteri. Isteri digelar dalam Bahasa Arab sebagai rabbatul bayt memberi maksud tuan atau pengurus rumah. Rasulullah SAW sendiri telah membahagikan tugasan Ali dan Fatimah di mana Ali bertugas di luar rumah sedangkan dalam rumah di tugaskan kepada Fatimah[12]

Saidina Umar RA ketika menasihatkan Aqil RA berkenaan kedudukan isteri telah mengalasankan dengan banyaknya tugas isteri di rumah seperti mengasuh, memasak dan seumpamanya. Inilah juga yang dilakukan Asma’ binti Abu Bakr dalam membantu suami, al-Zubair Ibn al-Awwam. Hal ini tidak pelik dalam tradisi semua bangsa termasuklah sejarah Fatimah al-Zahra’ yang membantu suaminya Ali bin Abi Talib RA dengan mengisar gandum dan sebagainya.

Dalam Raudhah al-Nadiyyah oleh Sayyid Siddiq Hasan Khan menyebut: “Ia berbeza mengikut tempat dan masa, keadaan seseorang individu. Nafkah di masa mewah dengan cara baik dan di waktu ekonomi meleset dengan cara yang sepatutnya.”

Menurut Ustadz Aris Munandar[13], Isteri wajib taat kepada suami asalkan perintah suami bukan maksiat. Jika suami memerintahkan istri untuk masak misalnya dan istri mampu untuk masak karena dalam kondisi sehat, maka memasak dalam hal ini adalah kewajiban yang membuahkan dosa jika tidak dijalankan.

Mereka juga berhujjah dengan hadis daripada Ali bin Abi Thalib RA seperti berikut :

Ali bin Abi Thalib berkata bahawa Fatimah mengadu sakit tangannya kerana menumbuk tepung dan ketika itu pula ada seorang pelayan yang menawarkan dirinya (untuk berkhidmat) kepada Rasulullah. Fatimah datang menemui Rasulullah untuk meminta seorang pembantu tetapi dia tidak berjaya menemui Rasulullah dan hanya bertemu dengan Aisyah. Kemudian Fatimah berpesan kepada Aisyah. Ketika Rasulullah tiba di rumah, Aisyah pun memberitahu baginda tentang kedatangan Fatimah. Ali berkata, lalu Rasulullah pergi ke rumah kami ketika kami tengah berbaring hendak tidur. Maka kami segera bangun, tetapi baginda mencegahnya seraya berkata: “Tetaplah di tempat kalian!” Kemudian Rasulullah duduk di antara kami hingga saya merasakan dinginnya telapak kaki baginda yang menyentuh dada saya. Setelah itu, Rasulullah bersabda: “Inginkah kalian berdua aku ajarkan sesuatu yang lebih baik daripada apa yang kalian minta? Apabila kalian berbaring hendak tidur, maka bacalah takbir (Allahu Akbar) tiga puluh empat kali, tasbih (Subhanallah) tiga puluh tiga kali dan tahmid (Alhamdulillah) tiga puluh tiga kali. Sesungguhnya yang demikian itu lebih baik bagi kalian daripada seorang pembantu.”[7]

Sekiranya kerja-kerja rumah adalah tanggungjawab suami, sudah pasti Rasulullah SAW akan meminta Ali RA memenuhi permintaan Fatimah RA dengan menyediakan pembantu kepada Fatimah RA atau mengupah seseorang untuk melakukan kerja-kerja rumah atau meminta Ali RA sendiri yang melakukan kerja-kerja tersebut[8].

Tetapi rutin isteri melakukan kerja kerja rumah tangga dalam hadis Fatimah RA tidak membawa maksud kerja-kerja tersebut wajib dilakukan isteri sebaliknya hanya menunjukkan kebiasaan seorang isteri melakukan kerja kerja tersebut dan merupakan sebaik-baik bentuk pergaulan dan pekerti mulia yang ditunjukkan oleh seorang isteri dan puteri Nabi. 

Penetapan kewajipan kerja-kerja rumah tangga di pihak isteri adalah mengambilkira ‘urf di sesebuah kawasan atau budaya setempat yang biasanya meletakkan kewajipan mengerjakan kerja-kerja rumah tangga dalam rumah tangga kepada isteri. Ini bermakna penetapan kewajipan ini berkait rapat dengan sosio budaya masyarakat.

Kerja rumah tanggung jawab bersama


Kebanyakan ulama termasuk mazhab Shafii mengatakan kerja-kerja rumah tangga bukan kewajipan isteri mahupun hak suami yang dapat dituntut. Bahkan ulama yang mewajibkan isteri melakukan kerja kerja rumah tangga masih memberikan ruang dan keringanan kepada isteri untuk tidak melakukan kerja-kerja ini jika ada sebab yang menghalangnya berbuat demikian.

suami yang berkemampuan sebaiknya hendaklah meringankan bebanan isteri seperti mengupah orang gaji atau membeli beberapa peralatan bagi memudahkan urusan isteri masing-masing seperti mesin basuh, alat memasak yang moden seperti periuk nasi dan lain-lain yang sudah barang tentu akan meringankan dan menyenangkan isteri.

kerjasama suami melibatkan diri dengan kerja-kerja rumah tangga sangat penting dan sebaik-baik ihsan dalam perhubungan. Hal ini sangat dianjurkan dalam Islam berdasarkan hadis-hadis Rasulullah SAW sebaik-baik teladan dan pedoman para suami.

Daripada al-Aswad bin Yazid katanya, “Aku bertanya kepada Aisyah: “Apa yang Nabi SAW kerjakan di rumah? Aisyah menjawab: “Baginda sentiasa melayani isterinya iaitu membantu isterinya membuat kerja-kerja rumah. Maka apabila masuk waktu solat, baginda pun keluar untuk solat (ke masjid)”.[10]

Dalam hadis lain diceritakan baginda SAW sendiri membuat kerja-kerja rumah tangga seperti menjahit baju, menampal kasut dan lain-lain. Antaranya:

“Daripada Hisyam bin ‘Urwah daripada bapanya; “Seorang lelaki bertanya kepada Aisyah: Adakah Nabi SAW melakukan kerja-kerja di rumah”? Aisyah menjawab: “Ya, baginda sendiri menampal kasutnya dan menjahit bajunya dan baginda juga membuat pekerjaan di rumah sepertimana yang dibuat oleh orang lelaki (suami) di rumah mereka”[11]

Berdasarkan hadis-hadis di atas jelas menunjukkan bahawa penglibatan suami dalam kerja-kerja rumah tangga sangat dianjurkan dalam Islam dan merupakan ihsan dalam perhubungan suami isteri yang ditunjukkan Rasulullah SAW yang wajar diteladani oleh para suami.

dengan memahami tugas dan tanggungjawab serta realiti sebuah kehidupan dalam mengasuh mendidik anak bangsa generasi seterusnya, persefahaman dan pelaksanaan tugas serta sikap toleransi, bantu-membantu antara suami isteri boleh menatijahkan kebahagiaan sehingga terjadilah baiti jannati. Isteri dan anak-anak menjadi qurratul ain kepada suami masing-masing.

wallahu wa a'lam...

Sumber dan rujukan
1. ‘Abd al-Karim Zaydan, al-Mufassal fi Ahkam al-Mar’at wa Bayt alMuslim fi al-Syari‘ah al-Islamiyyah (Bayrut: al-Risalah, 2000), 302.
2. ‘Ala’ al-Din Abi Bakr bin Mas‘ud al-Kasani, Bada’i‘ Sana’i‘ fi Tartib al-Syara’i‘ (Bayrut: Dar al-Kutub al-‘Ilmiyyah, 2003), 150
3. Syams al-Din Muhammad ‘Arfa al-Dasuqi, Hasyiyah al-Dasuqi ‘ala Syarh al-Kabir (t.tp: Dar Ihya’ al-Kutub al-‘Arabiyyah, t.th), 510-511.
4. Abu Ishaq al-Syirazi, al-Muhazzab fi Fiqh al-Imam al-Syafi‘i (Damsyiq: Dar al-Qalam, 1996), 236. 
5. Wahbah al-Zuhayli, al-Fiqh al-Islami wa Adillatuh (Damsyiq: Dar al-Fikr, 2002), 6850.
6. Abu Muhammad ‘Abd Allah bin Ahmad bin Muhammad bin Qudamah, al-Mughni (Riyad: Dar ‘Alam al-Kutub, 1997), 225
7. Al-‘Asqalani, Fath al-Bari, Kitab al-Khumus, Bab al-Dalil ‘ala ‘ana al-Khumus li Nawa’ib Rasul Allah wa al-Masakin, no. hadith 3009; Kitab Fada’il Ashab al-Nabi, Bab Manaqib ‘Ali bin Abi Talib, no. hadith 3578, Kitab al-Nafaqah, Bab ‘Amal al-Mar’ah fi Bayt Zawjiha, no. hadith 5163 dan 5164.
8. Ahmad bin ‘Ali bin Hajr al-‘Asqalani, Fath al-Bari (Riyad: Maktabat al-‘Abikan, 2005), 417; ‘Abd al-Karim Zaydan, al-Mufassal, 305.
9. Al-‘Asqalani, Fath al-Bari, 417, ‘Abd al-Karim Zaydan, alMufassal, 305
10. Al-‘Asqalani, Fath al-Bari, Kitab al-Nafaqah, Bab ‘Amal al-Mar’ah fi Bayt Zawjiha, Bab Khidmat al-Rajul fi Ahlih, Bab Kayfa Yakun al-Rajul fi Ahlih, no hadith 5165, no. hadith 5824.
11. Al-‘Asqalani, Fath al-Bari, 476.
12. laman Web Rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan. (2017 Jul 6). Al-Kafi #642: Mengemas rumah tugas suami atau isteri? dipetik dari http://muftiwp.gov.my/ms/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/761-al-kafi-641-mengemas-rumah-tugas-suami-atau-isteri
13. Aris Munandar. (2012 Oct 27). Pembagian Tugas Rumah Tangga antara Suami dan Istri. KonsultasiSyariah.com . dipetik dari https://konsultasisyariah.com/14533-pembagian-tugas-rumah-tangga-antara-suami-dan-istri.html
14. Siti Halimah Putung, Dg Hafizah Ag Basir. Penglibatan Suami Dalam Kerja-Kerja Rumah Tangga: Kajian Kes Di Sabah. Jurnal Fiqh, No. 14 (2017) 1-26
15. Embun Karina. (2019 jan 24). Twitter. Dipetik dari https://twitter.com/embunkarina_/status/1088437616393900032
16. khairiena. (2019 jan 25). Twitter. Dipetik dari https://twitter.com/yienaaa_/status/1088625447376547841




Daging Aqiqah Boleh Untuk Non-Muslim?

Daging Aqiqah Boleh Untuk Non-Muslim?


“Abang dah jemput officemate abang mai kenduri aqiqah Ali?”soal isteri aku, tiba-tiba.
“dah. Semua orang masa perhimpunan pagi tadi.” Jawab aku
“sekali dengan non-muslim?” soal isteriku lagi.
“yup. Kenapa?”


Daging aqiqah tidak boleh untuk non-muslim


Mesti korang ada pernah dengar orang yang melarang daging aqiqah diberikan kepada non-muslim. Sebenarnya, ini hanya pandangan ulama’, bukan sesuatu hokum yang qat’ie (muktamat). Pandangan ini adalah antara pandangan dalam mazhab syafie dimana daging korban tidak dibolehkan untuk diberikan kepada non-muslim.

Antara isu berkenaan pendapat ini adalah daging korban termasuk dalam amalan ibadat dan seharusnya daging tersebut hanya diberikan kepada orang muslim sahaja. Manakala bagi daging aqiqah, dikiaskan hukum ini seperti daging korban.

Sebab itu wujudnya pandangan ini. Apabila disoal kepada ustaz azhar idrus dalam video youtube, beliau turut berpendapat dengan pandangan ini. Kata beliau, kalau untuk orang non-muslim, boleh diberikan daging yang lain khas untuk mereka dalam majlis aqiqah.

Daging aqiqah boleh untuk non-muslim


Tapi ada juga pandangan yang membolehkan daging aqiqah diberikan kepada orang non-muslim. Pendapat ini ada dalam pandangan mazhab hanafi. Dr MAZA dalam video youtube beliau apabila disoal tentang perkara ini, turut berpendapat dengan pandangan daging aqiqah boleh diberikan kepada non-muslim.

Seperti yang dah aku cakap tadi, ini Cuma pandangan. Boleh nak pilih mana-mana pandangan yang kita rasa boleh diterima. Asalkan kita tidak saling berbalah tetang perkara yang khilaf ini.

Wallahu a’lam

sumber dan rujukan:
1. Umar Mukhtar Mohd Noor.(2016 Jan 14). Hukum pemberian daging akikah dan korban kepada non-Muslim. Laman web rasmi penajabt mufti wilayah persekutuan. dipetik dari  http://muftiwp.gov.my/ms/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/1774-hukum-pemberian-daging-akikah-dan-korban-kepada-non-muslim
2. Bicara Agama: Bukan Islam boleh makan akikah. (2008 Nov 28). Utusan Online. dipetik dari http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=1128&pub=Utusan_Malaysia&sec=Bicara_Agama&pg=ba_03.htm
3. Dr. MAZA. (2016 Nov 21). Orang bukan Islam makan daging akikah. video youtube. dipetik dari https://youtu.be/n2g-isiUsDM
4. Ust Azhar Idrus. (2011 OCt 21). Daging Aqiqah & Qurban & Beri Jiran Kafir. video youtube. dipetik dari https://youtu.be/jweHpKto0rw
  
Misteri duit bawah bantal bayi

Misteri duit bawah bantal bayi


Kalau sebelum ni dalam entri bertajuk Kenduri kahwin | salam berisi vs ang pow aku dah share tentang budaya melayu bila menghadiri walimah kenduri kahwin. Kali ni tentang budaya orang kita bila menziarahi bayi pula.

Sebab aku baru sahaja menimang cahaya mata, jadi ramai la yang datang ziarah nak tengok baby. Alhamdulillah. Cuma aku agak terkejut bila orang dah balik, aku tengok bawah bantal bayi tetiba ada duit!

Duit bawah bantal bayi


Ingatkan duit dari alam bunian.. hahahaha.. mana la tau, anak aku ni ada karamah ke per.. tetiba je duit muncul bawah bantal. hahaha.. rupanya tetamu yang datang ziarah yang selitkan duit tu bawah bantal.

Serius aku baru tau tentang adat kalau nak ziarah bayi, selitkan duit bawah bantal bayi ni. Kalau setakat adat salam berisi masa kenduri tu aku tau la. Terkejut jugak la.

Kalau pasal bawak hadiah tu, aku tau la jugak. Tapi bab selit duit ni, baru 1st time tahu. Dah la selama ni setiap kali aku ziarah baby masa zaman bujang dulu, ziarah tangan kosong je. Haha.. hampeh betol.

Korang pernah buat?

Tahnik | belah mulut

Tahnik | belah mulut


Tahnik | belah mulut


Kalau sebelum ni aku dah share pasal amalan cukur rambut bayi, kali ni aku nak cerita pasal tahnik pulak. Sebab hari tu lepas je aku cukur rambut Ali, terus aku dengan pak mentua aku buat amalan tahnik pulak.

Dalil tahnik


hadis daripada Anas bin Malik RA, katanya:

“Aku membawa Abdullah bin Abu Talhah al-Ansari RA yang baru lahir menemui Rasulullah SAW pada ketika itu, baginda memakai aba’ah (العباءة) sedang melumurkan untanya dengan minyak. Baginda bertanya: “Adakah kamu membawa tamar?” Aku menjawab: “Ada,” lalu aku menyerahkan beberapa biji kepada Baginda. Baginda pun memasukkan beberapa itu ke dalam mulut dan mengunyah-ngunyahnya. Kemudian, baginda membuka mulut Abdullah dan memasukkan tamar tersebut. Bayi itu pun menggerak-gerakkan lidah sambil menghisap manisnya. Kemudian, Rasulullah SAW bersabda: “Kesukaan orang Ansar ialah buah tamar”. Lalu Baginda menamakannya Abdullah.”
(Riwayat Muslim (2144), lihat syarh sahih muslim, jld. 7 hlm. 269)

Hadis seterusnya, daripada Abu Musa RA, katanya:
“Aku dikurniakan seorang anak lelaki membawanya menemui Rasulullah SAW. Baginda pun menamakannya Ibrahim dan mentahniknya dengan tamar dan mendoakannya dengan barakah lalu memulangkannya kepadaku. Adalah dia anak lelaki yang paling tua Abi Musa”
Riwayat al-Bukhari (6198)

Hadis yang lain pula, daripada Aisyah R.Anha, katanya:
“Kanak-kanak lelaki dibawa menemui Rasulullah SAW, lalu baginda mendoakannya semoga diberkati Allah dan mentahniknya.”
Riwayat Muslim (2147)

Bahan tahnik



Masa kami tahnikkan Ali, kami pakai kurma dengan air zam-zam je. Ambik isi kurma, letak dalam mangkuk kecil beserta sedikit air zam-zam. Lenyekkan kemudian pak mentua aku masukkan sedikit dalam mulut bayi menggunakan jari yang bersih.

Kalau ikut hadis diatas, nabi kunyah kurma, tak pakai air. Kalau tak nak kunyah, boleh pakai air zam-zam kalau ada. Kalau tak ada, boleh pakai air biasa. Sikit saja, jangan banyak. Kenapa air zamzam? Sebab air tu ada keberkatan. Ada dalil mengharuskan guna air zamzam.

Dalam kitab Akhbar Makkah karangan Al-Fakihi, beliau membawa satu athar yang mursal daripada Ata’ bahawa Habib berkata kepada Ata’, “aku perlu bawa air zamzam?” jawab Ata’:
“Ya, sesungguhnya Rasulullah SAW membawa air zamzam dalam botol lalu mentahnikkan Hassan dan Hussein dengannya menggunakan tamar ajwah.”
(Al-Fakihi, Akhbar Makkah 3/198)

Afdhal dan sunnah guna kurma, sepertimana hadis diatas. kalau dapat kurma ajwah lebih baik. Walaubagaimanapun, ada sesetengah pendapat yang mengatakan, kalau tiada kurma boleh digantikan dengan makanan semula jadi yang manis yang tidak dimasak, contohnya madu.

Akan tetapi, aku sangat tak galakkan penggunaan madu kepada bayi. Sebab dalam madu ada bakteria Clostridium botulinum yang boleh menyebabkan keracunan makanan kepada bayi. Bakteria ni hanya terkesan kepada bayi sebab "bakteria baik" dalam perut bayi belum cukup berkembang untuk melawan "bakteria jahat" ni.

Siapa patut tahnikkan?



Kalau ikut kebiasaan orang buat, selalunya bapak budak akan bawa baby jumpa orang yang soleh dan bertakwa, meminta untuk mentahniknya dan mendoakannya supaya beroleh kebajikan dan keberkatan.

Amalan ni ada sandarannya, berdasarkan hadis-hadis yang kebanyakan para sahabat membawa bayi kepada Rasulullah SAW untuk ditahnikkan.

Dalam al-Mu’tamad menyebut, tahnik lebih patut dilakukan di kalangan orang yang soleh untuk berdoa kepada bayi yang baru dilahirkan dan jika sekiranya tiada yang lelaki, maka perempuan yang solehah juga boleh melakukannya.

Begitu juga kata imam An-Nawawi ketika mensyarahkan hadis Anas Bin Malik di atas menyebut antara pengajaran hadis tersebut adalah:
“sunat dilakukan tahnik oleh orang soleh lelaki atau wanita, dan boleh bertabarruk dengan kesan-kesan orang soleh”
(Syarh Sahih Muslim jld. 7 hlm. 269) 


Tapi, kalau bapak atau datuk sendiri yang nak tahnikkan bayi, tak ada masalah. Sebab ada juga sebahagian ulamak yang menolak pandangan tersebut atas dasar, keberkatan tahnik hanya pada Rasulullah SAW kerana selepas kewafatan Rasulullah SAW, tiada riwayat mengisahkan ramai orang berjumpa para sahabat besar seperti Abu Bakar, Umar, dan yang lain-lainnya untuk meminta mereka melakukan tahnik.

Wallahu a’lam.


entri berkaitan :
1. cukur jambul
2. tahnik 
3. aqiqah (cooming soon)

Sumber dan rujukan
1. Nik Abd Rahim Nik Abd Ghani. Belah Mulut Bayi Anda. Addeen. Dipetik dari http://www.addeen.my/index.php/keluarga/anak-anak/item/66-belah-mulut-bayi-anda
2. Muhammad Mushfique Bin Ahmad Ayoup @ Ayub. (2016 Aug 26). AL-KAFI #367 : KAEDAH TAHNIK ANAK YANG BARU LAHIR. Laman Web Rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan. Dipetik dari http://muftiwp.gov.my/ms/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/1320-al-kafi-367-kaedah-tahnik-anak-yang-baru-lahir
3. Rai Illani. (2017 Sept 12). Bahaya madu kepada anak kecil walaupun untuk bertahnik. Iluminasi, dipetik dari https://iluminasi.com/bm/bahaya-madu-kepada-anak-kecil-walaupun-untuk-bertahnik.html
4. Abdulla, C. O., Ayubi, A., Zulfiquer, F., Santhanam, G., Ahmed, M. A., & Deeb, J. (2012). Infant botulism following honey ingestion. BMJ case reports, 2012, bcr1120115153. doi:10.1136/bcr.11.2011.5153
5. Jay L. Hoecker. (2018 May 15). How can I protect my baby from infant botulism? Mayo Clinic. dipetik dari https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/infant-botulism/faq-20058477

CUKUR KEPALA BAYI | dalil, cara, dan tips

CUKUR KEPALA BAYI | dalil, cara, dan tips


Tahun 2018 yang lepas, macam-macam jadi kat aku. Mac 2018 aku sah bergelar suami, Desember 2018 pulak aku sah bergelar bapak. Alhamdulillah. Agak “fast track” jugak la. Hehehe..

Selepas lahir, aku panggil tok bidan (orang tua-tua) untuk cukur kepala bayi. Maklumlah, anak pertama, nak buat sendiri tak ada pengalaman. Lepas ni dah tau dah cara, boleh la buat sendiri untuk anak seterusnya, insyaAllah.


Cukur kepala bayi


Aku cukur pada hari yang ke-14. Kalau ikutkan sunnah, afdhal masa hari ke-7. Tapi disebabkan hari ke-7 tu tali pusat tak jatuh lagi, aku tunda ke hari ke-14. Kalau ikut adat, selalunya memang lepas tali pusat jatuh.

Bukannya ada kepercayaan apa-apa pun. cuma kalau tali pusat tak jatuh lagi, susah sikit masa proses nak cukur kepala tu. Nanti seriau kat tali pusat tu masa nak pegang bayi masa nak cukur. Kalau dah jatuh tali pusat, mudah sikit kerja mencukur.

Dalil cukur kepala bayi


Mungkin ada orang ingat cukur kepala bayi, atau dalam adat melayu disebut bercukur jambul adalah adat semata-mata. Sebenarnya cukur rambut bayi ni bukan adat semata, tapi amalan yang bersandarkan dalil dari hadis nabi sendiri.

“Adat bersendi syarak,
     syarak bersendi kitabullah.”

Antaranya hadis dari dari Samurah radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah SAW bersabda,
“Setiap anak tertebus dengan aqiqahnya, disembelih di hari ketujuh, diberi nama, dan dicukur kepalanya.”
(Hadis Riwayat. Nasai 4149, Abu Daud 2837, Tirmidzi 1522 dan dishahihkan Al-Albani)

Selain itu, Rasulullah SAW telah mengarahkan kepada anaknya, Saidatina Fatimah R.A:
"Timbanglah rambut Hussein, dan sedekahkanlah dengan kadar timbangan itu dengan perak dan hadiahkan kepada bidan kaki binatang akikah itu.”
(Hadis riwayat Hakim dan al-Baihaqi)

Cara cukur kepala bayi


sebelum cukur


Menurut tok bidan yang cukur kepala anak aku hari tu, cara nak cukur kepala bayi sekarang ni ada 2 cara. Cukur kering dan cukur basah. Tok bidan aku pakai cara kering. Ni cara-cara dia buat.

1. bedung bayi. Lepas tu, terus cukur kepala bayi dengan mesin (yang macam kat kedai gunting rambut tu). Mesin rapat-rapat. Tak perlu pakai “clipper” mesin.

2. masukkan rambut tu kedalam plastik kecik. Sediakan 2 plastik. 1 berisi rambut, 1 lagi plastik yang sama, tapi kosong (untuk tolak timbangan berat plastic).

3. sediakan bekas (besen) berisi air, masukkan sedikit shampoo bayi kedalam air. Kemudian cukur kepala bayi dengan pisau cukur yang baru, sampai licin. Basuh pisau tadi dengan air berisi shampoo tadi.

4. guna pisau cukur lebih dari 1. Aku tengok tok bidan tu pakai sampai 4 pisau cukur. Bila agak dah tumpul, guna pisau baru. Repeat sampai licin.

5. lepas licin, lap kepala bayi, dan sapu bedak sejuk. Siap!

selepas cukur


Cara timbang rambut bayi.


Timbang rambut tu pakai penimbang khas untuk timbang emas tau! Penimbang lain kurang reliable. Mula-mula aku ke kedai emas cina. Maklumlah, kedai emas Melayu susah nak jumpa. Tokey kedai tu macam layan tak layan aku je.

Iyer la, aku ke sana bukan nak beli emas, tapi nak timbang ja. lagipun diorang memang kurang faham pasal amalan kita ni. So, memang dia tak beberapa nak layan aku sangat.

Sebab aku tak puas hati, aku ke Ar-Rahnu YaPEIM! Baru puas hati. Lagipun, pekerja dia muslim, memang faham dengan amalan cukur kepala bayi ni. Memang dia tolong sampai korang puas hati.

Cara timbang :

1. timbang rambut dalam plastic tu tadi.

2. timbang plastik spare yang kosong

3. tolak perbezaan berat untuk dapatkan berat rambut sahaja tanpa berat plastic.

4. berat rambut tu darab dengan nilai emas semasa (kalau tak mampu boleh guna nilai perak)

Contoh pengiraan nilai rambut bayi : 


kat bawah ni contoh dari kes aku hari tu.

Berat Rambut + plastic = 2.66g
Berat Plastic kosong = 1.50g
Berat rambut sahaja = 1.16

Harga emas semasa = RM169.98/g (contoh)
Nilai rambut = (RM169.98/g) x 1.16g = RM197.18

Lepas tu korang bundar je la kepada yang terdekat. Tambah sikit tak pe. Jadikan RM200 senang kira. Ni contoh je, bergantung kepada berat rambut dan harga emas semasa.

Sedekah kepada fakir miskin


Lepas tu, nilai tadi tu sedekah je kepada fakir miskin. Kalau ada yang kenal, bagi kepada mereka. Kalau tak kenal siapa-siapa yang fakir miskin, boleh Tanya AJK atau pengerusi qaryah masjid korang. Selalunya diorang akan ada senarai fakir miskin dalam qaryah tu, kalau ada la.

Okay, cukup dulu takat tu, nanti ada masa kita bincang pasal Aqiqah dan tahnik pulak. insyaAllah..

entri berkaitan :
1. cukur jambul
2. tahnik 
3. aqiqah (cooming soon)

sumber dan rujukan : 
1. Hasnita Sawal. (2018 Mar 23). Cukru rambut bayi baru lahir bukan adat tapi sunnah Rasulullah. Majalah Pa&Ma. dipetik dari https://majalahpama.my/cukur-rambut-bayi-baru-lahir-bukan-sekadar-adat-tapi-sunnah-rasulullah 
2. Umar Mukhtar Mohd Noor. (2016 Feb 25). AMALAN CUKUR RAMBUT BAYI DI DALAM ISLAM. Laman Web Rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan. dipetik dari http://muftiwp.gov.my/ms/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/1782-amalan-cukur-rambut-bayi-di-dalam-islam
3. Tanya jawab tentang islam. (2016 Feb 5). Apakah Termasuk Sunnah Mencukur Rambut Bayi Perempuan ?. dipetik dari https://islamqa.info/id/answers/59869/apakah-termasuk-sunnah-mencukur-rambut-bayi-perempuan
4. Ustadz Ammi Nur Baits. (2013 Apr 8). Waktu Mencukur Rambut Bayi. Konsultasi Syariah. dipetik dari https://konsultasisyariah.com/17275-waktu-mencukur-rambut-bayi.html
5. Kamus Istimewa Peribahasa Melayu. Adat bersendi syarak, syarak bersendi kitabullah. Pusat Rujukan Persuratan Melayu. dipetik dari http://prpm.dbp.gov.my/Cari1?keyword=adat+syarak&d=287324&#LIHATSINI
6. Hargaemas Trading. Harga emas hari ini. dipetik dari https://www.hargaemas.com.my/harga-emas-hari-ini


Hikayat Ali

Hikayat Ali

Alhamdulillah

"abang dah tulis entri pasal Ali?" Soal isteri aku, tiba-tiba. Mungkin terlalu sibok dengan Ali sendiri, sampai aku lupa nak tulis pasal Ali. Siapa Ali? Ali Iskandar itu anak aku. Alhamdulillah, hujung disember 2018, putera sulong cahaya mata aku dan isteri telah selamat dilahirkan ke alam nyata.

Hikayat Ali


Dua perkara penting yang berlaku dalam hidup aku dalam tahun 2018. Mac aku sah bergelar suami, dan Disember pulak aku sah bergelar bapak. Apa yang aku boleh cakap, tahun 2018 yang lepas adalah tahun yang baik buat aku. Kusangkakan dapat 1,tapi rupanya 2 permata hati.

Pernah dengar tak cadangan bila dapat bayi, buat email. kemudian tulis semua pasal baby tu kat email tu, dan bila tiba hari jadi dia yang ke-18, bagi password email tu. pernah?Aku pernah terfikir untuk buat dengan cara yang sama, tapi aku nak tukar kepada blog.

Plan asal aku, nak buat 1 blog baru, private-kan blog tu. kemudian nanti aku tulis ja apa-apa perkembangan pasal ali kat situ. bila masanya dah tiba, aku bagi password blog kat dia. okay jugak kan?

Tapi aku last-last aku tukar, daripada blog, aku tulis diary dia je kat buku. nanti bila besday yang sesuai, aku hadiahkan buku diari tu, yang bernama "hikayat ali". hehehe.. okay tak?

bacaan tambahan : Bolehkah Upload Gambar Anak Dalam Pantang?



Benda Tumpang

Benda Tumpang


Mesti korang pernah lalu kat jalan yang gelap, sorang-sorang, tengah malam, yang agak menyeramkan. Kan? Kalau korang lalu kat jalan yang macam ni, antara naik kereta atau naik motosikal, yang mana lebih korang prefer?

Dulu sudah beberapa kali isteri aku marah bila aku nak keluar malam-malam, apatah lagi nak kena lalu jalan yang suram gelap sorang-sorang, tapi aku nak pergi dengan moto. Dia suruh aku naik kereta. Hahaha..

Benda Tumpang : motosikal atau kereta?


Serius, dalam situasi macam ni, sebenarnya aku lebih prefer naik motosikal aku, berbanding naik kereta. Korang mesti pilih naik kereta kan? Ini sebab kenapa aku lebih suka naik moto dalam keadaan yang macam ni.

Bayangkan, masa korang sorang-sorang lalu kat jalan yang menyeramkan tu, tetiba korang Nampak ada perempuan baju putih lau tepi jalan sambil angkat tangan nak tumpang. Apa yang akan berlaku selepas tu?

Kalau korang naik kereta, seat penumpang ada kosong banyak lagi kot. Sebelah driver ada, kat belakang pun ada seat kosong lagi. Silap-silap, naya je perempuan tu naik tumpang sekali. Kan bahaya tuh!

motosikal Yamaha YF R25 single seat


Tapi kalau moto, terutamanya motosikal #GadisBertudungBiru aku tu, korang selamat sikit. Sebab dia single seat! Tak boleh nak tumpang.

Selamber je korang boleh cakap kat kak ponti tu, “maaf la kak, moto ni single seat. Tak boleh tumpang. Pi tumpang orang lain nuh.”

Hahahahaha.... kbye.
Hikayat Budak Pening © . Designed by MaisarahSidi.com