Posts

Showing posts from 2019

7 perkara pelancong suka buat di Thailand.

Image
Baru-baru ni buat julung kalinya aku Berjaya ke luar Negara ke Hat Yai Thailand secara sah! Kenapa secara sah? Sebab kalau diikutkan, sebelum ni aku dah pernah ke Thailand tapi secara haram. Naik sampan kat sungai golok ke munduk, Thailand zaman aku student USM Kubang Kerian dulu.  sungai golok Disebabkan ni first time aku travel keluar Malaysia, aku tak reti la nak buat cara backpackers. Aku pergi dengan rombongan ofis aku bersama travel agent, kami buat family day trip ke Hat Yai. Hebat tak? tengok la sapa pengerusi kelab kebajikan. (bangga jap. Heheheh) wine village 7 perkara pelancong suka buat di Thailand. Dalam bas, tourist guide aku ada cakap, selalunya pelancong bila masuk Thailand, ada 7 perkara yang diorang suka buat. So, aku nak share kat sini je la. Mana tau kalau ada yang teringin nak ke siam tapi tak tau nak buat apa. 1. Naik tuk tuk anak aku naik tuk tuk rilex je.. bapak dia yang cuak lebih.  Satu transportation yang wajib naik kalau di Thail

Random Picture

Image
Dulu dalam entri aku yang bertajuk " Wishlist " dan " Aku dan fotografi ", aku ada share minat suam-suam kuku aku dalam bidang fotografi. Malah, aku hampir nak beli DSLR masa zaman kamera tu tengah trending, zaman aku student USM dulu.  Dan baru-baru ni pula, adik aku dah beli DSLR. Sejak tu, rajin jugak dia keluar outing shoot gambar. Walaupun kamera beginner dan standard lens, tapi gambar yang dia shoot bagi aku not bad la. boleh tahan.  Random Picture ni antara gambar-gambar dalam instagram beliau :  abandoned kubota demi sesuap nasi long exposure random insect ray of sunlight white fury kalau korang nak tengok lagi, boleh ushar instagram beliau di @opiezack

Cara claim kemalangan dari kenderaan tanpa insuran

Image
Minggu lepas masa aku balik dari kerja, aku kemalangan. Agak teruk juga la. Moto R25 aku si #GadisBertudungBiru sampai pecah cover set fairing sebelah kanan. Aku pulak, merasa la naik ambulan ke hospital sebab disyaki kaki patah. Nasib baik lepas x-ray rupanya tak ada apa-apa. Bertambah malang, kereta Volvo lama (yang body keras tu) yang langgar aku tu rupanya tak ada road tax. Tak boleh nak claim insuran dia la. Memang kena claim insuran sendiri la. Habis NCD aku. Cara claim kemalangan dari kenderaan tanpa insuran Aku pun cari kot-kot ada cara nak claim kemalangan kalau dilanggar kenderaan yang tak ada insurance. Ada tu memang la ada, tapi ada kelemahannya jugak kalau nak buat cara ni. Susah. Ada 2 cara kalau korang nak buat.  Claim dengan MIB (Motor Insurers’ Bureau) MIB ni biro yang ada dana khas untuk melindungi pengguna jalan raya yang dilanggar kenderaan yang tak ada insurans. Antara info tambahan pasal MIB ni adalah : 1. Claim MIB boleh buat sendiri

Setelah Terlafaznya Akad | Rujuk Adalah Hak Suami

Image
Setelah Terlafaznya Akad Baru-baru ni dalam drama melayu “Setelah Terlafaznya Akad” lakonan Kamal Adli dan Uqasha Senrose , timbul satu isu yang boleh mengelirukan para penonton dari segi pemahaman berkenaan talak dan rujuk. setelah Hannan (lakonan Kamal Adli) menceraikan isterinya Nawal (lakonan Uqasha Senrose), semasa dalam iddah, Hanan ingin rujuk semula tetapi Nawal tidak mahu. Maka terjadilah adegan-adegan romantis Hannan yang cuba memujuk Nawal untuk kembali rujuk semula. Hak rujuk adalah pada suami Dalam islam, apabila bekas suami ingin merujuk semula dengan bekas isterinya yang sedang dalam iddah, pasangan tersebut dikira sudah pun rujuk walaupun isteri menolak untuk dirujuk. Makna kata, rujuk adalah hak suami, dan bukan hak isteri. Dalam kes drama Setelah Terlafaznya Akad ini, apabila Hannan menyatakan dengan lafaz bahawa dia nak rujuk dengan Nawal, secara automatik diorang bukan lagi bekas suami isteri tetapi sudah menjadi suami isteri yang sah yang sudah

Pilihan motosikal harian ke tempat kerja

Image
Sekarang aku pakai motosikal Yamaha YZF-R25 untuk ulang alik ke tempat kerja. Sehari pergi balik dalam 80km dari Georgetown ke Kepala Batas penang, melalaui jambatan Pulau Pinang. Sejak mileage motosikal aku pun dah lebih 80,000 km, macam-macam pulak dia buat hal. Sekarang ni, dah mula timbul symptom valve sompek. Cadangan bini aku, supaya aku tukar je ke motosikal baru. R25 aku tu dah teruk aku lenjan. Ride zaman bujang sini sana, siap dah pernah sampai valve pecah. Mungkin sebab cara pemanduan aku yang agresif kot. Pilihan motosikal harian ke tempat kerja Jadi, sekarang tengah survey-survey motosikal yang mungkin aku nak tukar dari R25 aku tu. Ciri-ciri yang aku pilih antaranya : -250cc kebawah -1 silinder (jimat servis minyak hitam, jimat mentainance untuk sparepart enjin) -Bukan sport (sebab saja nak tukar selera dari R25) -Motosikal yang sesuai letak box -Motosikal sesuai pakai helmet fullface (sayang helmet fullface sebab hadiah dari isteri) Maka berikut antara

Dashing Deo + Perfume Body Sray Untuk Lelaki

Image
Memulakan hari dengan wangian yang hebat dan sentiasa segar sepanjang hari adalah penting bagi setiap lelaki agar dapat mengharungi cabaran dan aktiviti harian dengan penuh yakin. Oleh itu, menggunakan minyak wangi badan supaya berbau harum dan deodoran agar kekal segar dan menghindar bau badan sudah menjadi satu kemestian buat si jejaka. Terutamanya bagi mereka yang bergelar rider seperti aku. Pagi petang pergi balik kerja dengan motosikal akan membuatkan badan lebih senang dan cepat berpeluh dan berbau. Tetapi, menggunakan dua produk bagi memastikan kami tampil berbau hebat dan segar sebenarnya amat mencabar! Adalah mustahil untuk mencari minyak wangi yang harumannya sepadan atau boleh digabung dengan haruman dari semburan deodoran yang bertujuan untuk mengatasi masalah bau badan sahaja. Minyak wangi sememangnya lebih mahal, sebab itu sesetengah lelaki seperti aku hanya menggunakan satu produk sahaja iaitu semburan deodoran untuk mencegah bau badan. Kami tidak menggunakan

Beraya dan walimah

Image
Rasanya masih belum terlambat untuk publish entri berkenaan hari raya, walaupun hari ni dah 7 syawal 1440H. hehehe.. so, dikesempatan ini, aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Minal Aidin Wal Faizin, Taqabbal Allahu Minna Wa Minkum, Maaf Zahir Dan Batin! Taqabbal Allahu Minna Wa Minkum Maksud : Semoga Allah menerima (puasa dan amal) dari kami dan (puasa dan amal) dari kalian." “Para sahabat Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam apabila bertemu di hari raya, mereka mengucapkan kepada sebagian lainnya: taqabbalallahu minna wa minka,” (Ibnu Hajar Al Asqalani dalam kitab Fathul Baari)* Photoshot raya tahun ni juga, firts time aku berphotoshot raya di studio. photoshoot ramai-ramai satu keluarga belah isteri. sempena penambahan beberapa ahli keluarga katanya. hehehe.. raya pertama bagi Ali. nak ambil gambar pun masih meragam. sabor je la. Beraya dan hadiri walimah Alhamdulillah, aidilfitri tahun ni sempat beraya rumah keluarga dan sahabat, era

FLY KE TOKYO BERSAMA SINGAPORE AIRLINES

Image
Dengan banyak company airlines yang ada sekarang ni, korang dah boleh expect confirm akan ada perang harga dan servis. Perang harga ni sebenarnya benda yang sangat menguntungkan kita. Contohnya, kalau korang nak lagi untung, korang boleh cuba cari cheap flights to Tokyo . Kat situ korang akan dapat banyak web yang offer harga yang paling best giler yang amat! Nak lagi best korang try kat Traveloka sebab kat Traveloka ni korang boleh buat comparison harga antara airlines. Sangat senang dan best! FLY KE TOKYO BERSAMA SINGAPORE AIRLINES  Sebut pasal jepun, sebenarnya Negara ni Negara yang pertama aku teringin nak pergi. Kira wishlist la ni. Sebab aku teringin sangat nak tengok budaya diorang, dengan teknologi canggih, shinkansen (bullet train), dan termasuklah tandas yang giler canggih, siap ada muzik!   Bagi geng otaku (peminat anime) macam aku pulak, of course kat sini syurga anime! Member aku cakap, Akihabara wajib pergi kalau korang peminat anime. Boleh cuci mata tengok f

Hadis Palsu Ramadhan

Image
Salam ramadhan 1440H dan selamat menunaikan ibadah puasa. sambil-sambil tu boleh tambah ilmu sikit dengan hadis-hadis palsu yang berkaitan dengan bulan Ramadhan. mana tahu lepas ni kalau terjumpa hadis-hadis sebegini, sekurangnya dah tahu yang hadis tersebut palsu. Hadis Palsu Ramadhan 1. Doa Jibrail menjelang ramadhan Doa Jibrail menjelang ramadhan:- “Ya Allah, abaikan puasa umat Muhammad jika sebelum masuk ramadhan dia tidak melakukan 3 hal ini: 1. Tidak minta maaf kepada kedua orang tua. 2. Tidak bermaafan dengan sahabat-sahabatnya. 3. Tidak bermaafan dengan orang sekitarnya.” maka, Rasullullah pun mengaminkannya sebanyak 3 kali. Komentar Dr Rozaimi : Ia hadis palsu. Tiada asal padanya. Berdosa besar sesiapa yang mereka-rekanya dan menyebarkannya. 2. Rejab Bulan Allah, Syaaban Bulanku, Ramadhan Bulan Umatku hadis pertama :  “Rejab adalah bulan Allah, Syaaban adalah bulanku, dan Ramadhan adalah bulan umatku.” Imam al-Zahabi, Syeikh al-Saghani dan juga Im

Giveaway SapsIbuBapa.net Di Mialiana.com

Image
Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telahpun menyediakan satu platform kepada kepada guru dan juga ibu bapa yang dipanggil sebagai SAPS Ibu Bapa . SAPS Ibu bapa merupakan satu aplikasi secara atas talian yang digunakan oleh guru untuk "key in" markah peperiksaan pelajar. Manakala, ibu bapa pula boleh mengakses aplikasi ini untuk menyemak keputusan peperiksaan pelajar. Semakan ini boleh dilakukan dengan melayari laman web seperti berikut : https://sapsnkra.moe.gov.my/ibubapa2/index.php Antaramuka SAPS IBUBAPA Inisiatif kerajaan ini patut dipuji ini kerana ianya memudahkan banyak pihak untuk mengetahui markah peperiksaan pelajar/murid. Giveaway ini dianjurkan oleh SapsIbuBapa.net dengan kerjasama Mialiana.com . Hadiah wang tunai sebanyak RM400 untuk dimenangi. Sila klik SINI untuk join.

Apa yang patut ada pada seorang rider

Image
Semenjak dua menjak ni, aku asyik tulis pasal anak dan rumah tangga je. Maklumlah, baru kahwin dan baru dapat anak la katakan. Kali ni aku nak share balik pasal motosikal. Apa yang patut ada pada seorang rider? Apa yang patut ada pada seorang rider Kalau dalam cerita bikers kental (2013), zul arifin ada kata kalau nak bergelar bikers ni kena ada 3M. Motor, Minah motor, dengan Masyuk. Hahaha.. itu filem la. Kalau bagi aku pulak, seorang bikers tu, selaian kena ada moto, kena ada 3 benda kat bawah ni: 1. duit Motor dan duit memang susah nak dipisahkan. Maklumlah, # HobiKamiMahal kan. Terutamanya kalau motor berkuasa besar. Barang bukan murah-murah. Tayar saja, paling koman RM300++ sebijik . Paling koman tu. Belum tayar racing/track. Untuk nak tau contoh perbelanjaan maintenance moto aku, Yamaha YZF-R25, boleh tengok di entri ini : Maintenance Yamaha YZF R25 . Setahun je aku dah habiskan dalam RM6k untuk maintenance ja. hahaha.. 2. Passion  Passion ni bukan mi