Posts

Showing posts from January, 2018

Kenduri kahwin | salam berisi vs ang pow

Image
Kenduri kahwin | salam berisi vs angpau Dah lama tak menulis, sampai ada orang tu merungut tak ada entri baru yang dia boleh baca. Hahaha.. Okay, back to the topic. Sekarang sudah mula berlegar berita yang tak lama lagi aku dah nak kahwin kat ofis. Expectedly, sebab gusip ofis aku agak cepat tersebar. Tapi yang aku heran, ofismate Chinese aku, perempuan terutamanya, ramai yang Tanya aku soalan yang sama “Pha Is, you kahwin nanti nak hadiah apa? Tell us! Atau you prefer cash?” I mean, Tanya secara serius. Bukan seorang je Tanya. Bukan sekali je Tanya. Banyak! Sampai aku pun mula curious. Apa nilai hadiah perkahwinan bagi budaya/kaca mata diorang? Kebiasaa melayu Aku tak pasti korang rasa macam mana. Mesti lain orang lain pendapat. Tapi bagi aku, kedatangan tetamu ke majlis itu sendiri adalah hadiah. Sebab itu aku tak expect sangat hadiah dari tetamu. Tapi bak kata pepatah, rezeki jangan ditolak. Bukankah dalam islam, kedatangan tetamu itu membawa rahmat? Dan diseba