Monday, February 5, 2018

Kalau Dah Bukan Jodoh


Tengah asyik scroll laman twitter, tetiba aku terbaca tweet yang sangat menyedihkan dan menyentuh hati aku. Fuh, sedih gila wei tweet ni. cuba korang baca:


Sedih tak? Pernah tak terjadi benda ni dalam hidup korang? Aku? Well, banyak kali dah! Hahaha..

But make no mistake, kes aku lain sikit. Tak de la tahap couple tapi last-last melepas. Cuma kes-kes aku melibatkan crush yang aku malu nak konfes, last-last kahwin dengan orang lain.

Kalau Dah Bukan Jodoh


Yep, aku ni pemalu orangnya. Kalau suka kat sapa-sapa pun tak pernah konfes sampai la sekarang. Pendam je. Sebab tu sampai sekarang tak pernah ada girlfriend atau awek. Tapi tau-tau terus bertunang!

Even tunang aku ni pun, aku pendam je, plan nak konfes kat dia tahun ni (2018). Tapi tak sempat nak konfes, 2017 terus bertunang! Acane tuh? Hahaha... That’s for another story.


sampaikan dulu 5 tahun lepas, ada seorang crush aku ni dilamar orang tapi dia mesej tanya pendapat aku. Dia tanya aku, patut atau tak dia terima lamaran lelaki tu. Fuh, boleh rasa tak perasaan aku masa tuh walaupun crush sikit-sikit je.

korang pernah jadi tak hal macam ni? atau at least hampir sama kes macam ni? ceciter...

47 comments:

  1. lepas ni buat la cita macam mana jumpa tunang, n macam mana ttiba boleh tunang sebelum tiba 2018 tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tengok la nnti macam mana..

      Delete
  2. betul la tu Phais.. kalau x jadi tu fikir elok saja. she/he is not the one yang Allah takdirkan. kalooo namanya bukan hang buat macam mana pun bukan. tapi kalau itula jodohnya.. haaa xyah tnggu 2018 nak confess hahahah 2017 da tunang gituuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa.. kan, tak sempat nk konfess, terus tunang.. hahaha

      Delete
  3. haah la, tertanya-tanya jugak ni, macam mana belum sempat konfes tahun ni tapi dah bertunang 2017? nanti citer lah.. hihihi

    ReplyDelete
  4. Hehehe dulu kalau putus cinta rebel tak tentu hala. Sekarang baru nampak kenapa semua dalam hidup kita ni berlaku..

    Sebab perancangan Allah lebih cantik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cewwah..hahaha.. dah dia ada abam tentera dia.. hahaha

      Delete
  5. Semoga segalanya dipermudahkan... Tak sabar nak pi makan kenduri ni... Zumal dah serik nak konfes... Biar la sorang2 ja. Sedih dak. Hahahah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan la macam tu.. sedih ngat aih.. hahaha

      Delete
  6. xpe,kalau dah bukan jodohkan...pernah juga terbaca, quotes kt skolah ke kolej ke uni ke...dah lpa....lebih kurang mcm ni...."if u love someone, just set them free, if they really is yours, they'll come back for you"....moga dia...mendapat jodoh yang terbaik dan lebih baik....dan percayalah, ALLAH dah aturkan yang terbaik utk kita...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh.. bila rietta bermadah..
      tapi betul la tu.. kalau dah jodoh, set them free macam mana sekali pun, dia akan patah balik.. hehhe

      Delete
    2. Setuju 200% dengan Henrietta ada dua tiga orang kawan Mrs. A sendiri zaman sekolah bercinta tapi kawin dengan orang lain tapi dah memang mereka berjodoh kahwin jugak akhirnya bila berjumpa semula 15 tahun kemudian.

      Kalau retis tu ada gak sorang macam Dato' Hattan tu dah kahwin cerai pastu kahwin juga balik dengan yang 1st tu.

      Delete
    3. whoa..ni kisah lejen ni.. the very definition of kalau jodoh, walau lepaskan macam mana sekali pun, tetap akan patah balik.. pergh...

      Delete
  7. Sis sgt setuju... kalau bukan kita punya, rapat mcm mana pun, syg macam mana pun mesti takkan jadi sesuatu kalau Allah kata tak nak..

    ReplyDelete
  8. Heh..heh..la ni dh tunangpun mknanya mmg dh xde jodoh dgn yg lain tu

    ReplyDelete
  9. jodoh pertemuan ajal terletak pada Allah
    :)

    ReplyDelete
  10. Sebijikla macam dalam skrinshot tu yang jadi kat kami tapi Alhamdulillah sebab Allah dah atur semua elok. Allah is The Great Planner kan?

    ReplyDelete
  11. Klu dah jodoh pasti bertemu jua, klu tak 1000 kali cakap pun tak melekat hehee :D

    ReplyDelete
  12. Hi akak!
    blogwalking back https://angelssweetnotes.blogspot.com/
    i don't know where is the cbox -__-
    follow balik blogku ya! aku dah follow sini

    ReplyDelete
  13. kalau melibatkan crush tu, ada laa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaan..benda normal.. kalau x de crush langsung tu ha, baru la haru.. x normal..

      Delete
  14. kena reject dengan crush paling sakit,eh.. tak sabar nak tau next story tu mcm menarik,

    ReplyDelete
  15. pernah je jadi, semua org pernah ada crush... kita je minat dia, dia tak minat kita pun..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi kalau x pernah konfe, kira tak pernah kena reject la kan? hahaha

      Delete
  16. x penah rasa... tp itulah resam hidup... kdg kala terfikir jg ada benar kata2 ni.... Allah hntr ribut petir smpi kita kelelahan. at the end, rupanya Dia nak beri pelangi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow, rare tuh kalau x pernah rasa.. hehehe
      tapi kadang2 ribut petir tu kita sendiri yang cari ...

      Delete
  17. Sama kes mcm sis n asben la. Malu punya pasal 7tahun diammm je.. tp Allah SWT punya kuasa.. malu camana pun jika dah jodoh pasti akan terjadi juga =D

    Salam kenal.. sis singgah dan follow

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal..

      wah, hebat kisah cinta nih.. betul la kan org tua2 dah pesan, kalau dah jodoh..

      Delete
  18. ada ja jaga jodoh org lain. tp ex smpai skrg tak kawen2 hahaha.malu2 bila nk berbini

    ReplyDelete
    Replies
    1. malu2 bila nk berbini?? acane tuh? hahahaha

      Delete
  19. em3, last ada pkwe 6 taun lepas, pastu trus hidup sorg2..dah xboleh..haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer ke.. nmpak gaya macam baru ada pakwe je baru2 nih..

      Delete
  20. Malas nak ingat dah sebab buat rasa bersalah sangat2.. huhuhu..

    ReplyDelete
  21. Pesanan saya, confess jelah kalau dah (lelaki) betul2 suka, mana tau sebenarnya dia pun suka juga kan. Tapi utk kes ni, dah selamat bertunang pun, alhamdulillah, tahniah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..kalau perempuan pulak macam mana?

      Delete