Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2017

Bila Mat Saleh Baca Doa Makan

Bila Mat Saleh Baca Doa Makan
satu hari, aku pergi lepak dengan syafiq bersama dengan 2 pelancong dari Amerika. Sorang dari Dallas, dan Sorang lagi dari Texas, kalau tak silap. Syafiq yang kenalkan pelancong tu kat aku. minggu lepas, pelancong tu nampak syafiq minum sorang-sorang, terus duduk sekali dengan dia dan sembang-sembang. terus jadi kawan!


so, hari tu Syafiq ajak aku lepak sekali dengan kawan pelancong dia tu. kami decide nak makan kat shewarma. Yang the avengers makan lepas lawan dengan loki n chitauri tu..

lepas shewarma tu dampai kat meja, aku pun terkam la makan. memang tengah lapar masa tu. Lepas tu tetiba pelancong amerika tu cakap :

"Do you wanna say prayers?"


sentap aku tau! hahaha. mungkin lepas dia tengok aku dengan syafik dok krik krik krik, dia pun genggam dua tangan dia dan terus baca doa cara dia.

Our Dear Heavenly Father, we thank Thee for this food in a world where many walk in hunger, for faith in a world where many walk in fear, for friends in a worl…

Pha Is, Nak Tanya Sikit Boleh?

Pha Is, Nak Tanya Sikit Boleh?
Suatu hari, seusai aku dan jemaah lain menghabiskan solat asar secara berjemaah di surau dalam bangunan pejabat tempat aku kerja, tiba-tiba ada ofismate ajak aku ke bucu surau. Setelah kami duduk, tersembul satu soalan daripada dia.

"Pha is, aku nak tanya sikit boleh?"

Masa tu, kami dalam surau dan baru sahaja selesai solat. Dan dalam situasi yang macam ni, 1st instinct aku kuat mengatakan yang kawan aku tu nak tanya tentang hal-hal keagamaan. Mungkin soal fiqh, hemat aku la.

Lagi pun, sebelum ni dia ada la jugak tanya soalan-soalan keagamaan kat aku. So, aku pun dah terbiasa ditanya tentang hal-hal yang macam tu.

"Boleh. Pasai apa?"

"Tak dak apa sangat la" Jawab dia. "Cuma nak tanya pendapat hang ja." Sambung dia lagi.

Soalan Berbentuk Pendapat
Okay, jadi dia nak tanya soalan berbentuk pendapat. Pada fikiran aku, mungkin soalan yang dia akan tanya nanti lebih komplicated sikit tak seperti soalan-soalan fiqh. Mungkin…

Tinta Jumaat | Sesungguhnya Allah Itu dekat

Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul.

(Al-Baqarah 2:186)

salam jumaat...

365 Hari mencari Cinta

[entri poyo. jangan baca]


365 Hari mencari Cinta
bila tak ada idea sangat nak menulis, so, aku pun nak merapu sikit hari ni. kesinambungan dari #1092HariMencariCinta yang bermula pada tahun 2015, disusuli dengan #728HariMencariCinta pada tahun 2016, maka pada tahun 2017 ini, aku pun aku teruskan dengan #365HariMencariCinta.

#365HariMencariCinta
bagi yang belum tahu, hashtag ni nampak je poyo, tapi maksud sebenarnya cuma aku nak ingatkan diri yang aku mula nak pikir pasal kahwin dan mencari calon start tahun 2018. tu je maksud hashtag tu. sebab kenapa 2018? boleh tengok entri #1092HariMencariCinta dan #728HariMencariCinta tu...

Buat masa sekarang tak "mencari" lagi pun sebenarnya. just tengah enjoy hidup membujang.


dan disebabkan aku tak mencari ni la, orang mula kata kat aku macam-macam. ada yang kata aku ni sombong, ada yang kata aku ni jual mahal, ada yang kata taste aku tinggi.

persiapan kahwin so far


mahar : dinar emas
beli masa zaman belajar kat U lagi. tu pun kalau famil…

WW #147 | Wanita Hari Ini

salam wordless wednesday...
lelaki hari ini, kelmarin, esok, sama je..
baju pun kadang pakai yang sama. hahaha..
setuju tak?

Kelebihan Terbang Bersama AirAsia

Kelebihan Terbang Bersama AirAsia
Mungkin ada yang belum tahu, seperti yang aku cakap dalam entri Hiking | gunung Baling, aku bakal berlepas ke Kota Kinabalu rabu ni untuk ekspedisi mendaki gunung kinabalu. Sebenarnya, ini adalah kali pertama aku akan naik kapal terbang. Hahaha.. Nampak sangat noob…


Dan cakap pasal kapal terbang ni, of course la aku naik AirAsia. Memang ramai member aku rekomen suruh naik AirAsia ni. Yer la, dah nama pun syarikat penerbangan tambang murah kan, mesti la harga murah. Lagipun, tak risau sebab AirAsia ni ada lebih 100 laluan penerbangan domestik dan antarabangsa di seluruh Asia Tenggara.

Memang tak rugi kalau korang naik AirAsia ni sebab korang boleh mendapat tawaran harga penerbangan yang termurah berbanding dengan tawaran harga daripada airlines yang lain. Selain dapat save cost of travel korang, terdapat juga banyak kelebihan yang korang boleh menikmati jika terbang bersama AirAsia. Nak tahu apa dia? cekidaut

Mobile check-in.

sekarang ni semua pakai a…

Hiking | Gunung Baling

Hiking | Gunung Baling
baru-baru ni aku berpeluang ikut kawan aku pergi hiking gunung baling. kami naik start awal pagi sebelum subuh dalam pukul 5 pagi macam tu. Jadi, nak jugak la share pengalaman kot-kot ada sesiapa yang teringin nak nai gunung baling ni. semoga bermanfaat.

persiapan hiking gunung baling
kasut
sila guna kasut getah ataupun kasut hiking yang betul-betul mencengkap tanah sebab 1st half pendakian tu kena redah jalan tanah merah yang curam. memang licin. kami naik hari tu hari yang tak hujan pun dah licin gila.. kalau hujan aku tak tau la macam mana.

headlamp
of course kalau naik malam-malam, memang kena pakai headlamp. tak de nyer nak pakai lampu suluh sebab tangan kau nak guna untuk aktiviti mendaki.

glove
aku rasa glove ni penting jugak, terutamanya masa 2nd half pendakian sebab masa ni, korang lalu jalan berbatu yang tajam. boleh luka kalau tak berhati-hati. cari glove biasa je. yang tukang kayu guna tu pun dah okay.


yang lain aku rasa yang basic-basic je macam water…