Monday, August 28, 2017

DASHING Anytime EDT | Khas Untuk Lelaki!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DASHING Anytime EDT | Khas Untuk Lelaki!


Aku ni jenis yang tak ambil kisah sangat pasal penampilan ni sebenarnya. Definitely aku bukan jenis metroseksual. Pernah dengar tak istilah metroseksual? Macam lucah kan istilah tu? Hahaha.. tak ada lah. Metroseksual ni golongan lelaki yang pentingkan penampilan. Tu je.

Tapi macam mana sekali pun, kena la jugak jaga penampilan. Terutamanya bau badan.  Sebab bau badan antara factor terpenting yang lelaki selalu terlepas pandang. Eh, yer ke? Macam pakar pulak aku kali nih. 

DASHING Anytime EDT | Sentiasa Tampil dengan Wangian Hebat Di Mana Sahaja!



Memahami keperluan lelaki untuk berbau harum sepanjang waktu, malah untuk semua aktiviti sepanjang hari, DASHING, jenama produk penjagaan diri lelaki yang juga merupakan peneraju pasaran dalam bidang wangian lelaki di Malaysia telah menghasilkan Anytime EDT.


DASHING Anytime EDT yang terbaru ini merupakan wangian bersaiz kecil, senang digunakan serta mudah di bawa kemana sahaja. Bentuknya direka khas untuk poket korang seperti kad kredit yang tersisip kemas, sesuai untuk lelaki yang aktif kemana sahaja.


Contohnya bagi rider macam aku ni, memang sangat berguna kalau ada perfume yang saiz poket macam ni. kalau nak pergi ride mana-mana pun tak kisah, boleh buh dalam poket je, tak pun dalam pouch bag rider.


DASHING Anytime EDT | Wangian Yang Membangkitkan Jiwa Maskulin



Sebagai peneraju jenama penjagaan diri lelaki di Malaysia, DASHING memahami keperluan utama seorang lelaki -  iaitu wangian yang membangkitkan jiwa maskulin sebenar dari dalam, tetapi pada masa yang sama mudah didekati. Kini dengan kehadiran DASHING Anytime EDT, ekspresi wangian maskulin kini tersedia sentiasa di dalam poket korang.

Rekaan pek DASHING Anytime EDT yang penuh gaya sesuai dengan trend masa kini hadir dalam empat variasi unik – Cool, Active, Hattrick and Ultimate Kick.


Cool


Haruman maskulin ini merupakan takrifan identity dan daya penarik korang . Haruman menyegarkan ini didahului dengan gabungan menawan Bergamot dan Galbanum dilapisi dengan wangi Amber dan Kasturi sebagai nota asas. Wangian ini direka khas untuk mencipta sisi maskulin yang “cool” secara semula jadi dari dalam diri korang.

Active


Khas untuk si jejaka lasak yang amat menggemari kehidupan aktif. Tampil yakin dan bergerak aktif dengan wangian maskulin ini. Didahului dengan semarak haruman Fougére  yang digabungkan dengan nota Citrus, Lavender dan Amber. Aroma ini pastinya membangkitkan sisi aktif korang.

Ultimate Kick


Wangian dicipta untuk jaguh, menyerlahkan personaliti dan gaya sebenar jejaka dalam urusan seharian lelaki moden . Ultimate Kick berkonsep ala musim panas yang aktif, menampilkan rumusan dari percikan citrus lemon, dipertingkatkan dengan kesegaran buah pelaga, vanilla dan suntikan haruman kayuan serta rempah. 

Hattrick


Jaringan kemenangan bagi jejaka Dashing. Wangian Hattrick menyemarakkan semangat dan mendorong individu untuk menang. Gabungan unik kesegaran epal sitrus diadunkan bersama aroma bunga dan calitan amber.

DASHING Anytime EDT | Hanya RM7.00



Dijual pada harga RM7.00, DASHING Anytime EDT 18ml boleh didapati di semua pasaraya utama, pasaraya hypermarket dan farmasi di seluruh Malaysia.


Friday, August 25, 2017

Antara Traveloka dan KL2017


Sekarang memang tengah hangat dengan sukan SEA KL2017. Walaupun aku jarang tengok sukan, tapi bila kita jadi tuan rumah ni, mana boleh lepaskan peluang untuk menyokong. Yer tak? Macam-macam yang berlaku dalam sukan sea tahun ni. Yang paling panas, kes Indonesia tak puas hati bendera terbalik.

Lepas tu kes Indonesia boikot takraw pulak. Adoi la indon nih.. hahaha.. tapi selain tu, tahu apa lagi yang panas pasal sukan sea tahun ni?


TRAVELOKA! 

Ada apa dengan Traveloka dan sukan SEA KL2017?


official online travel partner for KL2017



Apa kaitan traveloka dengan sukan SEA KL 2017? Korang tahu tak traveloka merupakan salah satu sponsor sukan SEA tahun ni tau! Jangan main-main.

Jadi hari tu masa perasmian besar-besaran yang lawa gila tu, traveloka la antara yang sponsor. Hebat tak! Ingat nak buat gimik pembukaan tu murah? Sekali tengok pun dah tau bajet mesti tinggi. Kita kan tuan rumah, mana boleh buat cikai-cikai beb.

Dah la dia sponsor, lepas tu dia jadi pulak official online travel partner untuk sukan SEA KL2017 ni. Maksudnya kontigen-kontigen para atlit seluruh asia tenggara ni pakai traveloka la nak travel masuk Malaysia. Ingat senang nak handle atlit-atlit semua tuh?

Dan Traveloka sebagai Gold Sponsor telah menyediakan hotel dan penerbangan dengan harga promosi dan perkhidmatan yang tiptop bagi mereka yang bakal atau telah menggunakan servis ketika Sukan Sea 2017 ini berlangsung. Tambahan pula, kalau korang nak tahu Traveloka ini memang dah lama dikenali sebagai salah satu online Travel di Asia Tenggara yang tip top!


Booth traveloka di bukit jalil


Kalau tak percaya, korang pergi Tanya diorang sendiri kat booth yang dibuka di bukit jalil sepanjang sukan SEA KL2017 berlangsung. Silap hari bulan, senang-senang je korang boleh menang hadiah keseluruhannya berjumlah RM200,000 kalau korang kunjungi booth traveloka di bukit jalil tu.

Alang-alang nak pergi sokong team negara masing-masing di sana, jom la datang sini sertai peraduan yang ada. Mana tahu ada rezeki korang kat situ. Aku kalau menetap berhampiran di sana, lama dah pergi setiap hari. Ini jauh, mampu masuk peraduan secara online la.

Traveloka livestream sukan SEA KL2017



Traveloka siap ada livestream kot untuk sukan SEA KL2017 ni! Hah, pi tengok puas-puas. Jom sokong pasukan Malaysia dengan tonton livestraem nih. Ayoh! Kalau korang nak tengok boleh livestream sukan SEA KL2017 di laman travelokakl2017.com.my .. ada facebook live dan youtube live.. pilih mana ikut suka.

bukan boleh stream je, tapi ada contest lagi kat laman web tu. Hadiah pun lumayan. Bukan cikai-cikai. Traveloka ada buat peraduan secara online untuk korang tau. Cuba la klik part Contest kat laman web tu. nanti korang boleh baca panduan dan syarat-syarat penyertaan semua kat situ. Mudah sahaja, cuma teka pemenang bagi setiap Games yang bakal berlangsung di KL2017.

Senang je kan? Sebab apa senang? Sebab mesti la Malaysia akan menang! Haha. Korang pilih je team Malaysia. Mesti banyak yang menang punya.


Promotion Hello Malaysia!



Tak cukup dengan tu lagi, ada pulak promosi dari traveloka! promosi Hello Malaysia! yang menawarkan diskaun sehingga 40% untuk tempahan hotel dan tiket penerbangan. Peluang terbaik ke Kuala Lumpur menyaksikan KL2017 atau menikmati keindahan alam dan kotaraya di tempat-tempat lain. Tempahan boleh dibuat sehingga 31 Ogos 2017.

Pastikan korang jadi member Traveloka terlebih dahulu dengan daftar diri korang pada website Traveloka tu . Dari website ini juga korang boleh pilih la hotel atau penerbangan yang berpatutan bagi korang. Bukan senang nak dapat potongan macam ni, berbaloi-baloi weh! So buat la tempahan sekarang sementara promosi masih valid.

Betul, tak tipu.kalau nak tau lebih lanjut boleh ke laman ni : https://www.traveloka.com/en-my/promotion/hello-malaysia

Kat situ macam-macam promosi travel ada. Berita baik buat mereka yang kaki travel. Bagi yang tak kaki travel pun, boleh jugak usher-ushar. Mana tau lepas ni tersangkut minat travel plak.

Untuk maklumat lanjut, boleh juga layari laman web traveloka yang ini : https://www.traveloka.com/en-my/




Tuesday, August 22, 2017

Calon suami perokok?


Calon suami perokok?


Tiba-tiba aku terjumpa balik gambar quote yang kat atas tu bila aku tengok kat facebook memories. Lantas membuatkan aku terfikir dan tertanya-tanya.

Sebabnya, banyak perempuan yang aku jumpa (yang single terutamanya) bila aku Tanya pendapat mereka berkenaan lelaki yang merokok, hampir semua cakap yang diorang tak suka. Ciri-ciri calon suami idaman bukan perokok kata mereka.

Tapi Kalau semua perempuan boikot lelaki perokok untuk dijadikan suami, mesti lelaki perokok tak kahwin-kahwin, kan?  Cuma hakikat sekarang kita tengok ramai je lelaki perokok yang kahwin. Malah jodoh diorang macam lagi mudah dari yang tak merokok ni.

Haha.. bukan niat aku nak persoal jodoh orang. Just curious. That’s all..

Terima merokok sebagai kekurangannya?



gambar diambil dalam 1 experiment yang kami student farmasi kena buat bagi mengkaji kaitan antara nicotin dan isipadu air kencing yang dihasilkan.

Tapi, apa pulak pandangan isteri-isteri yang telah berkahwin dengan lelaki perokok? Adakah disebabkan suami mereka tu hensem, lantas soal rokok diketepikan?

Atau mengganggap itu hanya sekadar kelemahan seorang manusia yang tak akan pernah sempurna? setiap orang ada kelemahan kan? kata orang, bila dah suka, kita akan terima segala kekurangannya. so, betul ke?

that's my girl.. well, soon to be.. insyaAllah..  

Again, jangan la kecam aku. Hahaha.. aku Tanya je.. ramai je member aku yang merokok. Aku lepak je dengan diorang. Tapi  itu tak bermakna aku redha dengan gaya hidup diorang.

Jadi, dikesempatan ini, aku nak try buat undian. Hanya untuk perempuan. Yang dah kahwin pun boleh jawab. Nak Tanya pendapat je. That’s all.. thanks.. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, August 18, 2017

Bad Genius (2017) Review


Bad Genius (2017)  Review


Baru lepas tengok filem Bad Genius. filem dari Thailand. kat Penang ni cuma ada kat GSC Gurney je. gagah jugak aku pi gurney dari seberang semata nak tengok cerita ni yang katanya sangat best sampai rotten tomatoes bagi markah 100%! inspired by true event kot! should be interesting.

[lihat entri bertajuk Filem Biografi untuk senarai filem-filem dari kisah benar]

so, lets check it out!


Synopsis Bad Genius 


Korang boleh cari sendiri synopsis ni. kalau melalui wiki, dia kata cerita ni pasal seorang budak sekolah yang genius (Lynn) buat duit dengan bagi kawan-kawan meniru jawapan dia. Bukan sahaja meniru exam biasa tapi exam antarabangsa!

plot Bad Genius



bagi aku perkembangan plot dia agak tersusun dan teratur. Intro yang agak baik sebab dari situ dia buat macam korang dah boleh teka ending dia macam mana sebab Nampak intro tu macam dah part ending, tapi rupanya tak! Yang korang sangka dah ending tu sebenarnya tak masuk part klimaks lagi pun!

Plot twist pun terbaik. Ada beberapa situasi yang Nampak macam korang boleh jangka apa akan jadi next, tapi rupanya sangkaan korang silap.

Gaya penceritaan, fuh!dia punya teknik suspens tu, aku yang tengok filem ni macam aku pulak yang nak ambil exam. Masa Lynn berpeluh bagi kawan dia meniru, aku pun macam nak berpeluh sama. Gila suspens.

Dan ada part dalam filem tu yang agak menakutkan, sampai aku tak sanggup tengok sebab nak termuntah. Literally tutup muka padahal bukan cerita hantu pun, cerita pasal nak jawab exam je.

Camera angle 


Ada beberapa scene yang camera angle dia sangat menarik! Contohnya masa Lynn bawak pensel nak masuk dewan exam tu cara macam nak bawak pedang masuk medan perang! Nampak jelas kan teknik perlambangan tu?

And that’s not even the best part. Part camera angle yang paling best masa last exam tu. Pergh. Tak nak cerita. Nanti spoiler. Hahaha..

Empathy


Aku rasa dalam filem ni barisan pelakon dan pengarah Berjaya meletakkan penonton dalam penjiwaan karektor watak-watak dalam filem ni. Ada part yang kau akan rasa kesian gila kat watak tersebut.

Dan kau tahu dia buat semua ni ada sebab. Tapi last-last pada bahagian perleraian, pandai pulak dia tukar empathy korang tu daripada selama ni korang kesian kepada watak ni, tapi last-last jadi benci.


Kelemahan



Pertama, aku Nampak kelemahan dalam filem ni adalah pada teknik penipuan yang dilakukan, terutamanya pada exam yang last tu. Teknik yang digunakan agak cliché tetapi ditambah dengan teknik sokongan yang membuatkan keseluruhan proses penipuan tu Nampak macam awesome. padahal basic penipuan dia simple ja.

Kedua, mungkin sebab sebelum tengok filem ni, aku dah build up too much expectation disebabkan oleh rating yang giler tinggi dari rotten tomatoes dan review yang sangat positif dari media social. So, bila aku tengok filem tu, aku expect more pada part genius dia tu. Sadly, no. Sorry guys, part genius dia bagi aku tak cukup genius lagi.

[lihat entri bertajuk Cerita Genius untuk senarai filem-filem genius yang pernah aku tengok]

Ketiga, cara dia discover tektik nak gunakan untuk meniru tu agak cliché. Dia Nampak piano, then terfikir teknik A. Then Nampak jam, baru terfikir teknik B, dan sebagainya. Macam tak perlu je tunjuk scene “Nampak-nampak” semua ni. patut idea tu dah boleh terlintas dalam otak dia, tu pun kalau dia betul-betul genius. Bagi aku la.

Rating aku : 9/10


So, part yang terpenting, walaupun aku Nampak beberapa kelemahan, aku masih bagi markah 9/10. Sebab teknik plot yang sangat umph!

so, korang dah tengok?




Thursday, August 17, 2017

G Hotel’s Afternoon Tea Photo Challenge and Food Review at 2PM


G Hotel Kelawai’s Afternoon Tea


Masuk je kat G Hotel Kelawai ni, tak jauh dari kawasan loby tu korang akan Nampak 1 café dengan design kontemporari yang suasananya sangat menenangkan, cafe 2PM. Bukan jam pukul 2 petang tapi memang nama cafe nya begitu.


Kat sini, memang popular dengan set hidangan Afternoon Tea yang disajikan dari pukul 2pm – 5pm setiap hari. 2PM Afternoon Tea ni didatangkan dengan “three-tiered silver stand”  yang diisi dengan juadah menyelerakan terdiri dari homemade scones, fruit tartlets, macarons, sliders, French pastries dan ditambah dengan satu pot dengan teh berkualiti tinggi yang anda boleh pilih sendiri dari camomile tea, English breakfast tea, green tea, dan banyak lagi.


Harga? Bermula bulan Julai tahun ini, harganya hanyalah RM50nett per set dimana 1 set cukup untuk portion 2 orang makan. Kalau datang dengan pasangan, memang romantik!

G Hotel’s Afternoon Tea Photo Challenge and Food Review at 2PM for Bloggers



Bersempena dengan penacaran harga baru bagi G Hotel’s Afternoon Tea ini, G Hotel telah menganjurkan satu peraduan khas buat blogger terpilih iaitu Afternoon Tea Photo Challenge and Food Review at 2PM with fellow food bloggers. Pada peraduan ini, beberapa Blogger terlibat diperlukan untuk mencipta “three-tier afternoon tea set” mereka tersendiri dengan memilih makanan yang disediakan untuk diisi dalam set tersebut.

Antara makanan yang disediakan untuk dipilih antaranya adalah Slider with Taco buns, Cranberry scones, cheese sausage puffs, chicken slice croissant sandwiches, tuna mayo on roasted baguettes, mini fruit tartlets, macarons dan yang paling utama, aneka pilihan potongan kek daripada pilihan kek-kek yang aneka pilihan. Pilihan makanan ini adalah makanan standard yang boleh didapati dalam set Afternoon Tea promotion ini.


Setelah selesai, para blogger perlu menghiasi set mereka dengan pilihan 10 hiasan makanan yang disediakan seperti daun Pandan, Butterfly Pea flowers, buah-buahan campuran seperti strawberry, canned mandarin orange, canned lychee dan sebagainya, termasuklah pilihan aneka kekacang dan coklat hiasan seperti  Choco sticks, Chocoslices dan banyak lagi.


Dah nama pun social media influencer kan, so lepas tu para blogger kena upload gambar terbaik yang diorang boleh hasilkan dari set masing-masing dengan berlatar belakangkan mana-mana bahagian dari cafe 2PM di laman instagram dan perlu mengumpul sebanyak boleh bilangan like pada gambar tersebut. Mereka dikehendaki meletakkan hashtag #stylishly_g, #ghotelkelawai, #2PM, #afternoontea dan hanya dibenarkan untuk menambah lagi 5 hashtag tambahan mereka yang tersendiri.


Setelah 1 jam gambar diupload, gambar dengan bilangan like yang terbanyak akan dikira sebagai pemenang, dengan hadiah di tempat pertama adalah vaucer di 2PM sebanyak RM300! Manakala tempat kedua sebanyak RM200, tempat ketiga sebanyak RM100, dan 2 tempat saguhati yang juga turut menerima voucher sebanyak RM50.

2PM Afternoon Tea



Banyak sebenarnya pilihan makanan di 2PM Afternoon Tea ni antaranya dari pelbagai pilihan sandwich termasuklah Salmon Bagel, Toasted Tuna Sandwich, sandwich dengan grilled chicken, dan banyak lagi.


Pendek kata, banyak sangat la pilihan. Banyak sangat kalau nak tulis semua. Datang sendiri kalau nak tau. Haha..

Selain itu, ada jugak promotion Buy 1 free 1 dari jam 7pm hingga 9pm. Bagi mereka yang sekadar nak minum dan makan ringan-ringan, ada promosi secawan teh atau kopi bersama cupcake atau 3 biskut dengan hanya RM25.

2PM dibuka setiap hari dari jam 2pm hingga 10.30pm. untuk maklumat lanjut, boleh lawati  www.ghotel.com.my atau hubungi  ditalian +604 – 219 0000 untuk sebarang tempahan atau persoalan berkenan 2PM promotion.



MARKETING COMMUNICATIONS CONTACT:

Christina Tan
Director of Communications
Tel: 604 238 0086
Fax: 604 238 0088
Email: christina.tan@ghotel.com.my

Annie Wong
Assistant Marcom Manager
Tel: 604 238 0072
Fax: 604 238 0088
Email: annie.wong@ghotel.com.my

Friday, August 4, 2017

2 Jenis Manusia | Kopi vs Teh


Apa beza kopi dan teh? Sebelum tu kita tengok dulu apa itu kopi? Kopi adalah minuman yang dibancuh dari biji kopi yang dibakar, dari buah kopi dari pokok spesis coffea[1] seperti Coffea Arabica dan Coffea canephora.[2]

Coffea arabica L [6]

Jadi, apa pulak yang dikatakan teh (atau tea) ni? teh adalah sejenis minuman yang dihasilkan apabila air panas dicampur dengan daun yang diproses[3], selalunya dari jenis Camellia sinensis dan Camellia sinensis​ var. assamica. [4]

Camellia sinensis [7]

Personality : kopi vs teh


The World of Caffeine: The Science And Culture of The World’s Most Popular Drug


Dalam sebuah buku yang ditulis oleh Bennett Alan Weinberg dan Bonnie K. Bealer yang bertajuk “The World of Caffeine: The Science And Culture of The World’s Most Popular Drug”[5] mendakwa peminat kopi dan teh selalunya akan mempunya personality yang berbeza, malah, ianya berlawanan. 

Perbezaan ini secara umumnya dapat dilihat dalam perwatakan dan minat yang berbeza antaranya dari segi muzik, penampilan, malah dari cara hidup. Weinberg dan Bealer mengkatagorikan peminat kopi dan teh seperti berikut :

Kopi
Teh
Male
female
Yang
Yin
Beethoven
Mozart
Casual
Formal
American
English
Morning
Afternoon
Excess
Moderation
Common
Refined
Extroverted
Introverted
Earthiness
Spirituality
Doing
Thinking

Caffeine : kopi vs teh 


Walaupun ianya hanya secara general dan tidak semua orang sebegitu, namun dari segi saintifik kita boleh lihat pengaruh ini datang dari bahan kimia aktif yang terdapat pada kedua-dua minuman ini iaitu caffeine!

caffeine

Walaupun caffeine selalunya dikaitkan dengan kopi, tetapi teh juga sebenarnya mengandungi caffeine walaupun tidak sebanyak kopi. Dalam secawan teh, terdapat lebih kurang 40% caffeine berbanding caffeine dalam secawan kopi.

kandungan caffeine dalam minuman [9]

Caffeine terkenal sebagai stimulant (perangsang) di dalam system saraf dalam badan menjadikan mereka yang mengambil lebih banyak caffeine lebih aktif.

Sebab itulah selalunya orang yang gemarkan kopi yang lebih banyak caffeine akan lebih aktif dan lebih banyak melakukan kerja. Manakala penggemar teh yang mempunya kandungan caffeine yang rendah membuatkan peminumnya lebih tenang dan dapat berfikir secara lebih jelas.     

Terdapat satu kajian yang dilakukan di UK dimana hasil kajian tersebut mendapati peminat kopi secara statistiknya lebih kaya berbanding penggemar teh. Hmm... Tak hairan lah kalau harga kopi di kedai-kedai hipster sangat mahal. kan? hahaha.. 

Kopi vs teh : Pengaruh Budaya


The Japanese Tea Ceremony [8]

Perlawanan antara kopi dan teh ada kalanya bergantung kepada budaya sesebuah Negara atau kawasan. Sebagai contoh, rakyat dari negara seperti England, turki, dan China lebih banyak meminum teh manakala Negara seperti USA, Itali dan brazil lebih sinonim dengan minuman kopi. [5]

Manakala Di Malaysia, kopi dan teh selalunya dikaitkan dengan minuman pagi dan yang paling popular antara kedua ini semestinya teh tarik dan kopi ‘o’. 


Kopi vs teh : Pengaruh genetik



Ada kalanya selain personality, factor genetic juga mempengaruhi pilihan antara teh dan kopi. Sebuah kajian yang dijalankan di Harvard School of Public Health mendapati terdapat 6 kawasan pada DNA yang dikesan mempengaruhi pemilihan antara kopi dan teh.

Hal ini mungkin kerana DNA tersebut mempengaruhi badan sama ada ianya memerlukan lebih (atau kurang) caffeine. Atau mungkin juga kerana setiap orang tidak mengalami tindak balas yang sama dalam badan apabila badan didedahkan dengan caffeine.   

Kopi vs teh : yang manakah anda?


Aku sebenarnya lebih kepada penggemar teh. Tapi minum je kopi tu, dengan syarat kopi bersusu (with cream) la. Kopi ‘O’ tak layan. kalau teh, susu ka, ‘O’ ka, tak bubuh gula pun boleh telan! Sebab tu dah banyak kali aku ride naik moto pi Cameron highland. Selain pi layan koner, pi pekena teh kat atas tu memang sangat best!


Korang pulak macam mana? Kopi atau teh?

p/s : awak, awak suka nescafe kan?


sumber dan rujukan:
1. wikipedia : coffee. dipetik dari https://en.wikipedia.org/wiki/Coffee
2. wikipedia : coffea. dipetik dari https://en.wikipedia.org/wiki/Coffea
3. wikipedia : tea. dipetik dari https://en.wikipedia.org/wiki/Tea
4. wikipedia : Camellia sinensis. dipetik dari https://en.wikipedia.org/wiki/Camellia_sinensis
5. Ronnoco Coffee. (2016). Beverage Personalities:  Coffee People vs. Tea People. dipetik dari https://www.ronnoco.com/blogs/news/beverage-personalities-coffee-people-vs-tea-people
6. Kew Science. Coffea arabica L.dipetik dari http://powo.science.kew.org/taxon/urn:lsid:ipni.org:names:747038-1
7. Plants Rescue. Camellia sinensis. dipetik dari http://www.plantsrescue.com/camellia-sinensis/
8. Claire Berrisford.(2014). THE JAPANESE TEA CEREMONY. Exploration Online. dipetik dari http://www.exploration-online.com/2014/06/09/the-japanese-tea-ceremony/
9.  Will Gordon. (2016). CAFFEINE AND SPORTS PERFORMANCE. Mountain Strong. dipetik dari http://www.mountainstrongdenver.com/caffeine-and-sports-performance/