Monday, May 29, 2017

Ramadan Buffet di The Northam | Selera Kampung

Sebelum tu, disini aku ambil kesempatan nak ucapkan salam Ramadhan buat pembaca blog aku ni. kalau hari biasa soalan paling susah mesti "nak makan kat mana," tapi bulan puasa ni mesti soalan dia "nak berbuka kat mana" kan?

Kalau tetiba rasa nak berbuka kat hotel, atau ada plan nak buat event berbuka puasa ramai-ramai, korang boleh try Buffet Ramadhan di The Northam Hotel ni. Serius puas hati.


Ramadan Buffet di The Northam | Selera Kampung  



Bersempena dengan kedatangan bulan Ramadhan tahun ini, Northam All Suites Hotel dan Executive Chef Din membawakan kepada anda semua Ramadhan Buffet yang bertemakan Selera Kampung bermula dari 2 hingga 23 June 2017, jam 7pm hingga 10pm.

again, muka aku bila nampak kambing golek.


Antara menu berbuka puasa yang dihasilkan secara tradisional termasuklah  Kambing Golek, Ulam ulaman, Rendang Daging, dan banyak lagi masakan menyelerakan yang diinspirasikan oleh masakan kampong melayu tradisional yang ditambah dengan ramuan yang segar.

stall ulam-ulaman


Tempat Berbuka Yang Unik


stall buffet ramadhan atas roof top!

Bagi aku, yang paling special di sini adalah lokasi buffet diorang. Kalau hotel lain selalunya buat kat dalam dewan tertutup, buffest kat sini lebih ‘open’ sebab dia buat kat roof top! Dengan berkonsepkan “The hawker stall”, korang boleh menikmati juadah berbuka puasa yang sangat istimewa ditambah pula dengan lokasi buffet ramadhan yang terletak di kawasan “Roof Terrace” yang berada di tingkat 9!

antara aneka juadah tersedia berkonsepkan stall

juada stall


Dengan permandangan laut yang cantik ditambah pula meja makan ditepi kolam renang, satu suasana yang tak mungkin korang boleh lupakan. Apa yang menarik lagi, waktu berbuka puasa tu korang boleh tengok matahari terbenam! Serius, aku tak boleh move on dengan tempat buffet dia. Sangat special!

ais kacang!


Harga Buffet Ramadhan @ The Northam 


Harga pun berpatutan. Bagi dewasa Cuma RM88 dan RM54 bagi kanak-kanak yang berumur 4-11 tahun. Bagi aku murah jika dibandingkan dengan hotel-hotel lain yang pernah aku berbuka puasa. Dah la tempat kat roof top boleh tengok sunset! Apa lagi korang mau? Hahaha..

Tak cukup dengan tu, siap ada promosi lagi! Pihak Northam jugak ada buat promosi beli 9 dapat 1 free seat! Kalau korang ada 10 orang, bayar untuk 9 orang je!  Manakala bagi tempahan yang seramai 30 orang atau lebih, Northam Hotel boleh arrange supaya korang dapat tempat yang private dan special sikit. Gila special! Hahaha..

Kemudahan Surau yang Selesa



Tak perlu risau untuk solat kerana surau disediakan. Hari tu aku pergi, dia prepare 1 bilik kahs buat surau, dan bilik tu agak luas. Boleh solat dengan selesa. Lepas tu sambung makan! Hahaha..

Untuk Maklumat Lanjut





Untuk maklumat lanjut, boleh contact di nombor 04-370-1111. Kalau rasa renyah nak call, jangan risau, korang boleh whatsapp je. Boleh try whatsapp kat nombor bawah ni :
Lynn 017-428-8545
atau
Nabilah 016-426-9652

Thursday, May 25, 2017

Maintenance Yamaha YZF R25

Kali ni aku nak kongsi pulak maintenance yang aku dah leburkan kat motosikal aku, Yamaha YZF R25 a.k.a Gadis Bertudung Biru aku tu. Mana tau kot-kot ada yang berminat dan dalam plan nak angkat R25, boleh jugak tengok-tengok dulu maintenance dia macam mana

have you?


Maintenance Yamaha YZF R25


Tapi sebelum tu aku nak declare siap-siap yang maintenance yamaha YZF R25 aku mungkin tinggi sedikit berbanding orang lain sebab penggunaan aku yang sangat-sangat kerap. sehari sahaja dah pakai buat pergi kerja dalam 80km pergi-balik. Itu tak termasuk jalan-jalan makan angin koner lagi.

jalan-jalan makan koner dalam misi tawan tanah tinggi, 3 hari 2 malam.


Purata mileage aku untuk pergi kerja sahaja dan sebanyak 20,800km setahun (80km sehari x 5 hari seminggu x 52 minggu setahun). Dan untuk keseluruhan mileage aku guna, dalam masa setahun adalah lebih kurang 35,000km

Bagi lebih memudahkan cara kira, aku bahagikan kepada dua. Maintenance wajib dan maintenance sunat.


Maintenance wajib



Mentainance wajib ni adalah maintenance bagi menjaga prestasi motosikal supaya sentiasa tip-top. Tak boleh kalau tak keluarkan duit untuk yang ni. So, pecahan benda wajib ni termasuklah:

Minyak Hitam
Liquid Molly semi synthetic RM40 sebotol, setiap 3,000km tukar 2 botol
35,000 km bahagi 3,000 km  kali 2 botol (RM80) = RM933

Oil Filter
RM40 tukar setiap 6,000km
35,000km / 6.000km x RM40 = RM233 setahun

Tayar belakang
ikut jenama, saiz, dan kedai. aku bagi purata dalam RM300 yang biasa-biasa punya. Sebijik dalam 10,000km lebih, kalau bawak cermat jaga tayar, boleh pergi 15,000km tapi dah tak umph... Dan sebab aku selalu keluar ride, kondisi tayar kena sentiasa tip-top.

jangan guna sampai lunyai macam ni. hahaha..


So, aku jaga 10,000 hingga 12,000km, aku tukar terus. Lagi-lagi kalau ada orang ajak ride. So, kita kira 10,000 km la senang. Kalau korang jenis sayang duit, boleh lajak sikit part tayar ni. aku tak sayang duit. aku sayang nyawa. hahaha..


35,000km / 10,000km x RM 300 = RM1050



Tayar Depan
Kenapa aku asingkan tayar depan dengan tayar belakang? Sebab tayar depan lambat haus. tayar belakang yang paling banyak "buat kerja". tayar depan kalau korang selalu ride makan koner, baru cepat habis. so, aku selalu tukar selang seli dengan mileage tayar belakang.

2 kali tukar tayar belakang, baru aku tukar tayar depan. harga murah sikit dari tayar belakang. Tapi aku letak je dulu RM300 kat sini supaya korang prepare the worst. hahaha..

So, 35,000km / 20,000km x RM300 = RM525

kadang-kadang kena prepare for the worst, contoh bila tetiba tayar kena paku


Brake pad
mileage brake pad bergantung kepada aggressiveness cara korang bawak. Aku baru ni pakai dalam 13,000km ++. Rasanya boleh lajak lagi.. Terutamanya kalau bawak cermat,  dan sebab aku pentingkan cengkaman untuk prestasi, aku tukar je kalau dah nak nipis. demi keselamatan.

Aku bagi contoh, kalau brake pad racing boy, RM110 untuk depan belakang.

35,000km / 14,000 km x RM110 = RM275

Bateri

Bateri ni aku tanya otai-otai dia macam tak specifik sangat ikut mileage. kalau problem, memang kena tukar. kalau tak problem, rekomended untuk kegunaan 2 tahun. so, setahun harga dia kita bahagi 2. baru ni aku tukar pakai jenama Bike master, biasa-biasa je. RM 170

kegunaan setahun = RM85

Rantai
Rantai konsep dia, pandai jaga, dia tahan lama. malas basuh, malas buh minyak, cepat lingkup. aku pakai dalam setiap 20,000km la jugak. boleh lajak lagi kalau cermat. aku tukar baru ni RM320 1 set, rantai jenis X-ring.

rantai emas untuk #GadisBertudungBiru


35,000/20,000 x RM320 = RM560

TOTAL MENTAINANCE WAJIB = RM3661 SETAHUN


Maintenance Sunat


maintenance ni tak wajib. selalunya untuk nak bagi lawa, modify, dan sebagainya. so far yang aku dah belanja untuk 1 tahun ni adalah :

Ekzos full system custome made


footrest racing : RM230
brake lever guard : RM70
buang ekor + tambah signal belakang : RM180
Ekzos full system : RM1600
setting angin : RM60

fork adjuster.
kalau suka layan corner, boleh pasang ni.
kalau bagi lowered, lagi rekomended.


Fork adjuster : RM150 (ada kedai jual tak sampai RM100 pun! silap aku x survey)
Spa (basuh + cuci rantai + wax) RM20 x 24 = RM480

TOTAL MENTAINANCE SUNAT : RM2770

Total keseluruhan : RM6431 Setahun

Aku ulang sekali lagi, aku punya maintenance banyak sebab kegunaan mileage aku tinggi. Kalau korang jenis pakai weekend ride seronok-seronok je, yang wajib tu boleh bahagi 3. So, kalau modify sama macam aku, dalam RM3990. RM4,000 la senang cerita.

So, macam mana? Ini baru 250cc. Memang rendah sangat-sangat mentainance dia kalau nak dibandingkan dengan moto superbike 500cc keatas. Yang tu lagi berganda.

tepuk dada, tepuk kocek, tanya diri.. hehehhe..

Wednesday, May 10, 2017

WW #151 | Cinta itu adalah doa


Jika kamu menyintai seseorang sebelum menikah, tidaklah ada yang halal untuknya kecuali doa.
Cinta itu adalah doa. Maka doakanlah orang yang kamu cintai.

salam wordless wednesday..



Tuesday, May 9, 2017

Buffet Ramadhan Eastin Hotel Penang

Ramadhan dah tinggal tak beberapa hari sahaja lagi. Sebut pasal Ramadhan, mesti terfikir nak berbuka kat mana kan? sesekali kalau berbuka di hotel pun best jugak. Tambah pulak sekarang ni banyak hotel-hotel yang menyediakan Buffet Ramadhan yang pelbagai aneka juadah dan hidangan.


Buffet Ramadhan Eastin Hotel Penang


kembara desa


Kali ni, aku nak cadangkan kat korang untuk try Buffet Ramadhan di Eastin Hotel Penang, yang bersebelahan dengan pusat beli belah Quens Bay tu. memang best buffet ramadhan kat sini. aku dengan blogger Arz Moha dah try dah baru-baru ni. Thorbaek.

dari kiri ; Arz dan Pha Is


Pada tahun ni, Eastin Hotel menyediakan buffet Ramadhan yang bertemakan 'masakan kampung' style feast. Tema juadah dan makanan buffet ramadhan kali ini seolah-oleh masakan oleh ibu di kampung tatkala hari raya menjelma. Memang feeling-feeling maca nak raya dah.

'Masakan kampung' style feast


Buffet ramadhan Eastin Hotel Penang pada tahun ini bermula dari 28 Mei hingga 24 Jun 2017.Memang banyak pilihan yang disediakan. antaranya ulaman dan herba kampung sebanyak 5 pilihan, aneka kerabu sebanyak 10 pilihan, Rojak Mambo, aneka Jeruk, dan juadah diorang, "Kambing Golek Beratur Panjang" yang lembut disajikan dengan Biryani Pak Raj.

rojak, sushi, satay, dan marshmallow. macam-macam ada! 


Selain itu, ada jugak masakan indian seperti lamb masala thosai, chicken tandoori, bombay biryani, dan roti naan. Tak cukup dengan tu, ada jugak pilihan masakan "semenanjung noodle" seperti Laksa buyung, laksa johor, laksa sarawak, mee jawa, mee goreng mamak, dan popia basah selangor!

muka excited nampak kambing golek.
ni la namanya Kambing Golek Beratur Panjang tu.. 


Terdapat juga 15 pilihan "hot dishes" seperti Memang Pedas Oatmeal Prawn, Ketam Manis, Ayam Masak Merah, Daging Kuzi Daun Pudina, Ikan Tenggiri Gulai Kampung, dan banyak lagi.

aneka Hot Dishes


Untuk dessert pula, buffet ramadhan Eastin Hotel Penang turut menyediakan Ais Kacang, Kuih Tradisional melayu, dan aneka kek, ais krim, dan buah-buahan. Okay, ini bahagian feveret aku. kat sini juga ada sup gearbox! memang layan wei. sedap, lembut, panas-panas.!

sup gearbox!


Tak cukup lagi? di Eastin Hotel Penang juga turut menyediakan masakan Negeri Sembilan iaitu Ayam Percik Seri Wangi yang dibakar dengan ramuan dan rempah ratus terpilih, yang boleh dimakan dengan kentang manis, pulut, dan lemang!

Bagi penggemar gulai kawah, kat sini juga ada aneka pilihan gulai kawah seperti Kawah Pedas kambing, Gulai Lobster, Gulai Daging Tongkat Ali, dan Gulai Sotong.


Harga Buffet Ramadhan Eastin Hotel Penang


Dengan Ramadhan Voucher, korang boleh beriftar di ramadhan buffet Eastin Hotel Penang dengan hanya RM95nett. Pilihan kedua, korang boleh dapatkan sosial media dan promosi kredit kad ramadhan pada harga RM100nett. Voucher boleh didapatkan daripada official FB page Eastin Hotel Penang. Bagi harga non-promotional rate pula adalah sebanyak RM120nett.

Buffet Ramadhan Eastin Hotel Penang ini bermula pada jam 7.00pm sehingga pukul 10.00pm. Jadi, boleh makan dengan puas. Korang boleh berhenti kejap untuk solat maghrin di Surau yang disediakan. lepas tu boleh turun sambung makan. hahaha..

Informasi tambahan dan tempahan


Untuk informasi tambahan dan tempahan, boleh hubungi Eastin Hotel Penang di talian 04-612 1128 atau boleh email di alamat info.pg@eastin.com atau boleh juga lawati laman berikut:

www.eastin.com
www.facebook.com/eastinhotelpenang/

Monday, May 1, 2017

Produk Penipu

Orang malaysia ni kan mudah terikut-ikut. Bila tgok taukey produk kecantikan pakat boleh jadi jutawan, yang lain pun pakat nk try. yer la, siapa yang tak nak jadi jutawan kan? 


Senang je tektik dia. dia. Beli produk luar secara bulk berkilo kilo. dah beli secara bulk, komfom la murah kan. Lepas tu balik rumah bungkus comey-comey, letak sticker sendiri, letak nama sendiri, letak muka sendiri, buat penjenamaan semula.  Siap!


Harga? Jual mahal-mahal. Sebab orang Malaysia ni mudah tertipu. dia ingat yang mahal-mahal ni sebab ekslusif. ini bukan produk cikai-cikai beb, produk mahal nih! berkualiti! kononnya lah.

Mahal kat Testimoni je


Bijak kan? Kos kurang sebab beli secara pukal, untung pulak berganda sebab jual mahal-mahal. Modus operandi dia senang je, buat testimoni bnyak-banyak, lepas tu print screen. Orang malaysia ni kan mudah kena tipu dengan testimony!


Ala, bukan susah pun buat testimoni. bukannya nak kena keluarkan duit banyak macam kompany-kompany syarikat pharmaseutikal ubat yang keluarkan duit berbillion-billion semata-mata nak buat kajian klinikal, dari fasa 1, fasa 2 sampai la fasa 4 (post marketing phase). cuba tanya tengok pasal fasa clinical trial semua ni, haram tak tahu! tahu untung je.

Nak buat usaha extra mile? Nak bagi lagi laku? Senang je. Buat iklan gedik-gedik!  Setel! Nak dengan tak nak je. Isu dia Sanggup dengan x sanggup je.  Nampak x permainannya disitu?

Penipuan Suplement


Yang suplement pun tak nak kalah!  Dia punya claim, ya Auloh! Kanker pun buleh sembuh. pakai letak je nama penyakit semua yang dia pernah dengar, kat poster, kat brochure. semua tu boleh sembuh kalau ambik produk dia! Tinggal tak letak claim kalau ambik suplement dia, mati bleh hidup balik je..

Paling simple, tapi berkesan, dia bagi info yang salah. Dia jual Vitamin, tapi dia claim kononnya sehari badan perlukan 1000mg vitamin C. 1000mg wei! padahal sehari badan yang sihat perlukan 70mg sehari je! Beza 1000mg dengan 70mg dia kencing! rasa-rasa berkat ke rezeki tu dengan menipu?


Produk PenunggangAgama


nak lagi dahsyat? tambah sikit claim special. produk ni dah dibacakan 33 juzuk! 33 juzuk wei! 30 juzuk tak cukup power! kalau nak lagi power? 44 juzuk! orang melayu ni pantang dengar nombor 44! tak cukup tunggang orang, dia tunggang Agama pulak.

Siapa yang jadi mangsa? Customer la!  Beli produk murahan tanpa kualiti dengan harga yang ekslusif tak masuk akal. Ingat mahal-mahal tu sebab buat researh ke aper, rupanya mahal kat testimoni je. kena kencing kat situ je.


Lepas tu bila aku tegur, kata aku dengki tak boleh tgok org melayu berniaga, PHD,  kacau periuk nasi orang. Kalau berniaga jujur tak pe. produk buat sendiri, kilang sendiri, ada buat kajian klinikal sendiri. aku tegur apa yang salah.

bila dah kena serbu, dan produk kena rampas dengan penguatkuasa farmasi, buleh pulak dia kata "saya tak halal kamu rampas produk saya!"

"kak rasa jual produk secara salah ni, rezeki tu halal ke?" 

Hmmm...

bacaan tambahan : 


rujukan :