Thursday, March 30, 2017

27 Tahun Hidup



Baru baru ni tanggal 26 mac sebenarnya dah cukup umur aku 27 tahun kalau ikut kalender masihi. dah tua dah. hahaha.. so, hepy besday to me!

27 Tahun Hidup


sambut besday dengan hiking bukit tokun.
lihat entri yana untuk cerita penuh disini :
Hiking di Ceruk Tokun Buat Pertama Kali

saja aku hide tarikh besday aku kat facebook. nak tengok siapa yang betul-betul care. hahaha.. poyo betol. tak de la. niat asal aku sebab bila usia semakin meningkat ni, aku rasa tarikh besday ni macam sesuatu yang tak ada makna apa-apa, terutamanya kat facebook.

hari tu la penuh wall kau dengan wish besday yang selama ini tak pernah tegur pun. malah ada yang tak kenal pun. hahaha.. aku tau ada sesetengah wish tu memang datang dari hati orang yang wish, tapi aku rasa ada sesetengah tu cuma wish sekadar tulisan tak bermakna.



itu apa yang aku rasa la masa aku tak private-kan tarikh besday aku tu. masa ni la kita dapat tau sapa yang betul-betul ingat tanpa reminder dari facebook.


A post shared by Pha Is (@phais47) on
hadiah besday untuk diri sendiri

tapi aku tak kisah pun kalau kawan aku tak wish. macam yang aku kata tadi, besday ni aku dah tak ada rasa apa-apa. aku pun bukannya ingat sangat besday orang. hehehe..


tapi, bila ada orang tu masih ingat dan wish besday kita tanpa reminder dari facebook, dia memang bermakna dan betul-betul special dalam hidup kita. contohnya, ada sorang perempuan ni, dia orang pertama yang wish besday aku tahun ni.

boleh bayang tak perasaan dia tu, bila someone yang special ni, walaupun tanpa reminder fb, masih tetap ingat dan wish besday kita. wish yang macam ni baru bermakna.

nak tau siapa perempuan tu?

dia la mak aku..

Sunday, March 26, 2017

Kenapa nak try ex kepada kawan sendiri?


okay, entri ni sebenarnya berkenaan tweet yang aku quote berkenaan ex-kepada member. aku quote tweet kat bawah ni sebab aku rasa macam ianya satu fakta. Sebab aku sendiri pernah rasa benda yang sama.



well, tapi aku ni tak pernah pun sailang mana-mana ex member aku. Cuma sekadar bergurau je bila aku tanya member aku tu. Tak ada niat pun nak try. hehehe.. tapi crush tu ada sikit

But then seorang kawan perempuan aku tanya aku, kanapa lelaki kalau kawan dia baru lepas clash, dia nak try perempuan (ex kepada member dia) tu, tak macam perempuan kalau kawan perempuan diorang clash, semua kawan diorang akan benci lelaki tu.


hmm.. aku rasa benda ni ada sebab kenapa kes lelaki tak sama dengan kes perempuan. aku nak terangkan kat kawan aku tu kat twitter pun, panjang jawapan dia. dah la twitter kedekut perkataan nak tulis. hahaha..

so, aku terang kat blog je la.. tak ada limit huruf. baru puas hati! haha..


Kenapa nak try ex kepada kawan sendiri?


sebanya, lelaki ni dia kenal sangat member dia. maksud aku, kenal perangai buruk baik kawan dia. sebab dia tak memilih, kawan yang buruk perangai pun dia kawan jugak. bagus tak lelaki ni? hehe.. Yang penting, kena pandai bawak diri la, jangan mudah terikut dengan benda yang buruk.

so, kadang-kadang, bila jadi macam ni, kita tau yang masalah dalam relationship tu, kawan kita sendiri. perempuan tu baik je. so, if diorang dah tak ada apa-apa, dan kau pun berkenan, apa salahnya kan?

so, its not a matter of why....  but why not?

tak macam perempuan. kalau kawan diorang dah break tu, kawan dia je yang betul. LELAKI SEMUANYA SAMA! LELAKI SEMUANYA TAK GUNA! hahaha..

ni pendapat aku je.. apa plak pendapat korang? ce komen sikit...


Monday, March 20, 2017

Mengalirnya Air



Dalam tenang air disangka
Buaya ganas menanti mangsa

Bulat air dalam bentungan
Muafakat manusia mengambil pedoman

Cincang air cincang saudara
Selamanya takkan terputus jua

Saat tekak haus dahaga
Saat badan bau terasa
Saat kotor masih tersisa
Air juga dicari punca

Api marak air pemadam
Pokok layu air disiram

Dimana duduk ikut acuan
Dimana mengalir ikut arus
Takkan air mudik kehulu
Takkan air terbang ke langit
Tertib ikut aliran
Patuh hukum Tuhan

Berlembut seperti air
Dicincang tak putus
Dibakar tak hangus

Berjuang seperti air
Selembut air mengalir
Tanah degil bisa dihakis
Sekecil titikan menimpa
Akhirnya batu berlubang jua

-Pha Is
19 Mac 2017




p/s : hari ini dan esok berkurus berkursus

Wednesday, March 15, 2017

WW#148 | Move On Please


move on....

follow instagram BloggerUtara untuk quote2 inspirasi setiap hari! 

Monday, March 13, 2017

Hiking Kinabalu part 3 | Itinerary


Hiking Kinabalu part 3 | Itinerary 


Previously >> Hiking Kinabalu part 2 | Kelengkapan hiking

So, kalau sebelum ni kita sembang pasal bajet dan kelengkapan, kali ni kita sembang pasal itinerary dan perjalanan sepanjang hiking Kinabalu kami baru-baru ni.

Kami ambik pakej 3 hari 2 malam. Pakej ni aku rasa cun-cun je. Tak kalut sangat, tak rilex sangat. Hari 1st, korang Cuma daftar je, tak buat apa-apa lagi. Mula mendaki gunung kinabalu ni lepas hari kedua dan ketiga. Turun sekerat hari je.

Basically, tempoh pendakian adalah :

Mendaki : 6 jam + 3 jam
Turun : 1 jam setengah + 3 jam

(dua sesi sebab rehat di Laban Rata, kira-kira km ke-6 pendakian dari total hampir 9km trail.)

Tapi, ikut orang jugak. Yang stamina kuat, cepat je ambik masa. Yang slow macam aku ni, naik mula-mula tu yang sepatutnya 6 jam dah ambik masa 7 jam. Tapi, turun yang 3 jam aku ambik masa 2 jam 40 minit. Berlari!

Itinerary pendakian


Kat bawah ni Itinerary penuh sepanjang pendakian kami

Day 1

10am - bertolak dari penang airport

1.30pm – tiba di lapangan terbang kota kinabalu. lunch, dan bertolak dari dataran bandaraya ke kinabalu park.

dari dataran bandaraya ke kinabalu park naik van ni je.


4pm – check in di kinabalu park (check in after 2pm). Kalau sampai sebelum pukul 5pm, boleh setel siap-siap register dan bayaran untuk climbing fees (rujuk entri Hiking Kinabalu Part 1 | Bajet) tu, kat sabah park office. Kalau tak, boleh buat esok pagi.


7pm – diner buffet macam makan kat hotel, then tidur kat bilik yang ada siap dengan unggun api. Dah bayar mahal kan.. ahahaha..



Day 2

8am – breakfast dan ambil packed lunch untuk makan tgh hari masa hiking nanti. Bertolak ke pintu masuk kaki gunung kinabalu, (Timpohon Gate) dengan kenderaan yang disediakan.

tengah tu mountain guide kami, namanya Alfred
rasa macam jadi Bruce Wayne plak sebab ada butler nama Alfred. hahha..
aku rasa dia kristian (aku rasa la, based from nama dia) tapi sebelum pendakian, dia suruh baca doa. bagus tak beliau?

9am – baca doa dan mula mendaki.

1pm – berhenti lunch di layang-layang check point. Then sambung perjalanan

4pm – tiba di Laban rata a.k.a Panabalan di km ke-6.  (sepatutnya 3pm. Kami slow sikit) Check in di hostel.

4.30pm -  early diner, rehat dan tidur.

Day 3

2am – bangun tidur, makan early supper.

3am – sambung pendakian

6am - Tiba di puncak Gunung Kinabalu, rehat dan bergambar

kinabalu dalam duit kertas seringgit versi yang sebelum ini.
ini Akmal, tapi kami panggil dia Lolo sejak dari form 1 sampai sekarang.
status : berkahwin anak 1
plaster hidung tu sebab sejuk sangat sampai hidung tersumbat.

7am - bertolak turun

8.30am - tiba di Laban Rata, rehat, breakfast

10am - check out dari Laban rata dan mula sambung perjalanan turun ke kaki gunung

1pm - tiba di pintu masuk Timpohon. bertolak ke pintu masuk Kinabalu Park dengan kenderaan yang disediakan. (kalau sampai lepas pukul 4pm, akan di-charged setiap jam korang lambat)

1.10pm - tiba di pintu masuk Kinabalu Park, ambil beg dan lunch!

3.30pm - bertolak ke dataran bandaraya Kota Kinabalu.

5.30pm - tiba di dataran bandaraya, bertolak ke Kota Kinabalu airport.

7pm - berlepas dari Kota Kinabalu Airport



Itinenary ni apa yang member aku si Lolo ni buat. memang dia turun kinabalu tu terus pergi airport terus balik KL sebab dia ada hal family kena balik awal. maklumlah, orang dah berbini dan dah ada anak la katakan..

Kami yang lain, yang masih bujang senang ni, rilex2 dulu tido hotel kat KK, esok tu pusing2 KK sikit, Cuci mata tengok tempat orang, tengok orang  dan beli cenderamata sikit, then baru berlepas balik sebelah malam. tak kalut sangat.

okay, cukup dulu takat ni. kalau entri part 1, 2, dan 3 lebih kepada info dan fakta apa yang berlaku, next part, next entri ni cerita pasal pengalaman plak, apa yang aku rasa sepanjang pendakian kami hari tu.

Next >> Hiking Kinabalu part 4 | nota pendakian (cooming soon)

Wednesday, March 8, 2017

Segmen "Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket"

sejak dua menjak ni, malas pulak nak tulis entri.. nasib baik sifu blogspot ada buat segmen. boleh jugak join Segmen "Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket" ni. senang je. jom sama-sama memeriahkan segmen ni!

Segmen "Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket"


Segmen Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket
klik baner untuk join sebelum 10 Mac 2017

selama ni aku ingat naik moto je ada istilah "meroket". rupanya dalam blog pun ada jugak penggunaan istilah meroket ni. maklumlah, sifu blogspot.. mesti la beliau terrer bab blog. aku pandai meroket naik moto je..

istilah "meroket" dalam dunia motosikal.


Syarat-syarat Segmen "Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket"


syarat-syarat dia pun simple je. tak banyak, ada 6 je. 

1. Peserta mesti ada blog.

2. Peserta diwajibkan untuk buat satu post ringkas dengan meletakkan banner segmen ini dalam post berkenaan. Banner tersebut mesti link ke blog/post ini.

3. Dalam post tersebut, sila letakkan satu URL blog post anda yang anda mahukan trafik meroket. 

4. Wajib untuk LIKE page HASRULHASSAN.COM 

5. Wajib untuk LIKE page BISNES ONLINE TANPA MODAL

6. Wajib untuk FOLLOW Google Profile Hasrul Hassan

senang je kan? jom. kalau nk join, klik je baner segmen kat atas tu, atau terus ke link ni : http://www.hasrulhassan.com/2017/03/segmen-hasrul-hassan-bantu-trafik-blog.html


URL entri meroket


so, aku memilih nak meroketkan entri aku yang bertajuk Cara Lapor Penipuan Astro (http://www.budakpening.com/2017/01/cara-lapor-penipuan-astro.html)

Friday, March 3, 2017

Hiking Kinabalu part 2 | Kelengkapan hiking

Hiking Kinabalu part 2 | Kelengkapan hiking


Previously > Hiking Kinabalu Part 1 | Bajet

Sila rujuk entri sebelumnya, Hiking Kinabalu Part 1 | Bajet untuk berita penuh. sory aku terpaksa nak kena bahagi beberap part sebab kalau nak lumsum dalam 1 entri, panjang sangat.

Okay, back to the topic, kelengkapan hiking kinabalu ni sebenarnya bergantung kepada individu. Ada yang perlukan semua ni, ada yang kalau tak ada pun, boleh hidup. Tengok sama ada korang ni jenis tahan sejuk atau tak, atau korang jenis yang prepare the worst atau jenis yang simplest.

Kelengkapan hiking


So, list aku ni tak valid untuk semua orang. Ikut diri masing-masing. Antara kelengkapan yang kena sediakan termasuklah.


Headlamp
wajib sebab hari ke-3 korang sambung pendakian pukul 2 pagi

Penutup muka / scarf
aku bawak topeng orang mesin rumput tu. macam penyangak pun ada. aku beli kat Mr D.I.Y

scarf leher
aku tak bawak pun.

T-shirt
aku bawak dan pakai 1 je. Tapi aku pakai lengan panjang siap-siap. Kalau tak tahan sejuk, bawak lebih


Baju sejuk
aku rasa macam wajib sebab sejuk sangat, kat check point laban rata (trail km ke-6 daripada total 9km) pun dah 2 darjah celcius. Tapi ada member aku cerita dia naik pakai wind breaker je.  Tapi mat saleh yang tahan sejuk tu pun semua pakat pakai baju sejuk tebal-tebal kat atas.

Nak murah, aku cari kat kedai bundle je. Nak pakai sekali tu je. lain la korang jenis selalu melancong oversea.

Seluar
aku bawak dan pakai 1 tracksuit je. Member aku si Affan rekomen bawak sekali dengan seluar jean yang tebal dan stretchable (jean campuran spandex) untuk pakai masa hari kedua pendakian (day-3) sebab nak bagi tahan sejuk. ada orang suggest pakai 2 lapis. so, depends.

Affan pakai jeans je

member aku si Akhmal dia pakai seluar hiking yang dia beli online. katanya memang selesa walaupun sejuk kat atas.

Glove
sejuk wei! macam wajib je.

Stoking
bawak spare, takut hujan dia x sempat kering. Nanti sejuk

Kasut
recommended kasut getah a.k.a “adidas kampong”. Tapi aku pakai kasut sukan biasa je. Kalau tak hujan okay je.

Baju hujan
prepare poncho pun dah okay. Ringan, murah. Just in case

Ubat-ubat
kami naik semua empat2 orang pening kepala!

Power bar
bajet lebih, beli yang kat kedai orang gym beli potein tu. Kalau tak, takat cokelat mars or sneakers pun memadai. Bagi aku la

Water bladder.
Nak pakai botol air pun boleh, tapi yang ni aku sangat recommended.beli yang 2 atau 3 liter. Bergantung kepada korang sama ada jenis banyak minum air atau tak.

Air
aku bawak 1.5liter letak dalam water bladder, tak cukup. 2 liter okay kot. Depends

next >> Hiking Kinabalu Part 3 | Itinerary 

Thursday, March 2, 2017

Review | Tayar Nankang Rodiac Sportiac

kiri : Nangkang Rodiac  WF-1 160/60ZR17
kanan : Bridgestone Battlax S20 evo selepas 12,000+ km 

Review | Tayar Nankang Rodiac Sportiac


Seperti yang dijanjikan dalam entri Review | Tayar Bridgestone Battlax S20 Evo, kali ni setelah aku habis lenjan guna tayar Bridgestone Battlax S20 Evo, aku tukar try tayar Nankang pulak. Tayar belakang aku pakai Nankang Roadiac WF-1 160/60ZR17 (sport touring) dan tayar depan aku pakai Nankang Sportiac WF-2 120/60ZR17 (hyper sport).


Harga


Kat bawah ni detail berkenaan proses penukaran tayar nankang ni:

Harga : RM 820.00 (depan belakang siap pasang dan balancing)
Kedai : Bertam Moto Gear (Pak Din)
Alamat : 73, Jalan Dagangan 4, 13200 Kepala Batas, Pulau Pinang, Malaysia
Coordinate : 5.516194, 100.448690

Antara sebab kenapa aku tukar  tayar kat sini adalah kerana masa tu aku dah desperate nak tukar tayar sebab memang dah botak teruk dah tayar lama aku. (rujuk entri review battlax kat link atas tu) Tak sempat nak survey kedai mana dah. Dan kedai ni dibuka sampai malam! Petang aku kerja tak ada masa.

So kali ni memang aku tak survey banyak pasal tayar nak pakai next. desperate times call for desperate measures

Cengkaman


Dari segi cengkaman kira okey la. Hujan pun boleh rilex lagi perah minyak kejar top speed kat atas highway. Cengkaman bila brake pun okay, cuma kena jaga sikit. hari tu aku brake kecemasan, tersilap lebihkan brake belah belakang.

hasilnya moto seret jauh jugak dan aku eksiden sikit terlanggar bontot saga. so, kalau brake kecemasan, sila biasakan guna teknik brake yang betul. jangan guna brake belakang mengejut. memang tak makan!

tak seperti battlax yang aku pakai dulu, bila lalu kat atas line putih atas jalan tu akan bergoyang sikit la bila hujan. Part tu je kena jaga-jaga sikit. Yang lain, aku puas hati je.

Speed


mungkin ini perasaan aku je, tapi aku rasa macam lepas tukar tayar nangkang ni, aku rasa macam agak "berat". pick up aku rasa macam kurang sikit. mungkin perasaan aku je kot. sebab ini aku tak sure sangat.

mungkin jugak sebab size dia agak besar untuk kelas cc motosikal aku. dari saiz tayar belakang starndard saiz 140 kepada battlax saiz 150 hinggalah kepada nangkang saiz 160. boleh jadi jugak.

but top speed tak kacau. again, ni mungkin perasaan aku je.

Cornering


Disebabkan aku pakai saiz yang agak besar dari saiz standard asal (sekarang 160, standard 140), aku agak konfiden bila turun meleper layan corner. Kalau Battlax s20 (saiz 150) aku boleh turun sampai cecah foot rest, Nankang ni plak aku boleh turun sampai seret muffler ekzos!

Dulu bila layan corner aku selalu seret footrest. Lepas tu aku tukar pakai footrest racing yang agak tinggi kedudukan kaki dia. So, boleh turun meleper lagi la. Baru ni meleper kat Cameron, sedap je aku turun, tau-tau dengar bunyi seret. Aku ingatkan seret footrest baru. Tapi bila tengok footrest tak calar pun.

footrest baru yang dah ditinggikan

Dan member aku yang follow belakang kata masa tu bukan aku seret footrest tapi seret ekzos! Aku pun terkejut. Tak perasan pasal ekzos sebab muffler aku memang dah calar sebelum ni sebab jatuh banyak kali dah. hehehe..

So, memang puas hati la, boleh turun meleper layan corner sampai seret ekzos.Cuma masa tu control pun dah tak beberapa nak umph dah. Tayar asyik dok “buang” je masa corner tu tapi aku masa tu tengah adrenaline rush, tengah nak potong cbr kat Cameron. memang tak rasa apa-apa dah.

Ketahanan


bermula selepas 9000 km, aku perasan yang cengkaman tayar dah tak beberapa nak umh. tapi aku tengok bunga tayar macam okay lagi.


Lepas 10.000 km aku tengok bunga masih lagi ada. Cengkaman masih boleh tahan lagi, boleh lagi ride dari penang ke RnR puncak titiwangsa di Perak melalui Gerik. masa tu aku banyak main turun badan, tak macam selalu.

dulu aku corner badan straight (tak alih punggung sangat) masa meleper, so boleh turun rapat ke jalan lagi. Kemudian bila tayar dah lama pakai, badan kena banyak main peranan sikit la supaya moto tak turun sangat.


lepas 11,000km, aku decide untuk tukar tayar walaupun kalau nak bajet, boleh lagi aku rasa kalau nak pakai walaupun bunga kat tengah dah habis. tapi kena hati-hati sikit la. aku tukar sebab member ajak ride cameron hujung minggu ni. gaji pun tengah masuk. hehehe..

tapi masa tukar tayar, serius, tayar nangkang ni masih lagi keras! tak macam Battlax s20 dulu, yang masa tukar, dah lembik dah kat bahagian tengah, siap boleh tekan dengan jari. tapi tayar ni walaupun bunga kat tengah dah tak ada, tapi masih keras.

so, firasat aku kuat mengatakan kalau 12,000 ke 13,000 km pun boleh guna lagi nih. hmm.. rasa rugi pulak tukar awal.

Kesimpulan : rating


ini cuma personal rating aku. cuma berdasarkan citarasa aku saja. lain orang mungkin lain pendapat.

cengkaman : 6/10
hujan : 7.5/10
cornering : 7/10
ketahanan : 7.5/10


next : Pirelli Angle City


sekarang, atas rekemen dari Cai, seorang otai dari club R25 Owner Bikers (ROB), aku memilih untuk try tayar Pirelli Angle City 150/60 - 17. nanti aku review yang ni pulak! aku pakai buat pi kerja, 1 tayar tahan 4 bulan lebih macam tu je. habis pakai pirelli angle city nanti, aku review yang tu pulak yer.

tunggu...

list tayar yang pernah aku cuba:
1. tayar standard Yamaha YZF-R25
2. Bridgestone Battlax S20 evo
3. Nangkang Rodiac dan Sportiac
4. Pirelli Angle City (sekarang)

target next : Continental ContiMotion


Wednesday, March 1, 2017

Hiking Kinabalu Part 1 | Bajet

Hiking Kinabalu Part 1 | Bajet


Seperti yang dijanjikan dalam entri Hiking : Gunung Baling, kali ni aku nak share pulak pengalaman aku hiking gunung tertinggi di Malaysia, Gunung Kinabalu. Sory sebab aku terpaksa buat banyak part sebab panjang sangat. So, part 1 ni kita bincang bab bajet duit dan kos je dulu. yang lain akan menyusul, insyaAllah..



“tinggi-tinggi gunung kinabalu, tinggi lagi cinta saya sama kamu..”

Kami naik kinabalu ambik pakej 3 hari 2 malam beserta makanan. Rilex tapi mahal sikit. Kawan aku cakap, dulu dia pernah naik ambik pakej murah, yang 2 hari 1 malam tanpa makanan. Memang murah, tapi penat la. Sebab kalut dan sebab korang nak kena bawa makanan sendiri naik atas gunung.

Bajet kos hiking kinabalu


dari kiri : Lolo, Pha Is, Akhmal, dan Affan
member 1 sekolah. kami ber-reunion atas gunung kinabalu.

Secara keseluruhannya, bajet kami naik gunung kinabalu hari tu hampir RM1200++ jugak la (pakej 3 hari 2 malam untuk 4 orang) sekali dengan tiket flight. Lagi ramai lagi murah, sebab 1 mountain guide boleh jaga 5 kepala. Kalau pergi dengan gandaan 5 orang, murah sikit sebab duit untuk guide boleh bahagi 5.



Kami tempah dengan Sutera Sanctuary Lodges. Kat bawah ni pecahan kos nak daki gunung kinabalu yang kami pilih:

1. Bayaran sebelum tiba di kinabalu: RM709/kepala
Bayaran termasuk:
- penginapan di kinabalu park 1 malam
- penginapan di Laban Rata 1 malam
- makanan (buffet)
Day 1 – diner
Day 2 – breakfast, packed lunch, diner
Day 3 – early supper, breakfast, lunch

memang korang banyak habiskan duit kat makanan dan penginapan je. sebab makan memang macam makan buffet kat hotel.! so, penat-penat hiking tu, enjoy la jugak dapat makan sedap2 banyak2.

Cara bayar :
RM709 x 30% = bayar dalam masa seminggu selepas invois dikeluarkan
RM709 x 70% = bayar dalam masa sebulan selepas bayaran pertama

2. Climbing fees (compulsory) – bayar cash bila tiba di kinabalu park
Climbing Permit: RM50/kepala
Entrance fee : RM3/kepala
Insurance : RM7/kepala
Mountain Guide : RM230 / 5 kepala
Transportation from reception to timpohon : RM34 / kepala (pergi dan balik)
Total : RM324 (ni untuk sorang. Lagi ramai lagi murah sebab bayaran guide)

3. Bayaran Tambahan (Optional) di kinabalu park 
Locker : RM12 / beg (untuk tinggal barang di kaki gunung masa korang hiking)
Hiking pole : RM10/tongkat (sewa)
Print sijil :  RM10.60
Total : RM32.60 (kalau ramai, share beg untuk simpan lagi murah)

4. Trasportation
kota kinabalu airport - dataran bandaraya (uber) : RM16 x 2 : RM32 (pergi dan balik)
dataran bandaraya - kinabalu park (van) : RM20 x 2 : RM40 (pergi dan balik)
tiket penerbangan penang-kinabalu pergi dan balik dengan AirAsia : ±RM300
total : RM372 (uber boleh kongsi. kalau ramai lagi murah)

TOTAL KERUGIAN : RM709 + RM324 + RM32.60 + RM372 = ±RM 1437.60

Pengalaman berjaya sampai ke puncak = PRICELESS!


ini member aku, namanya Akhmal. tengok muka dia tu. priceless kan? hehehe..
btw, dia engineer, masih single. juz sayin'...


Next > Hiking Kinabalu part 2 | Kelengkapan hiking