Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2016

Review | Tayar Bridgestone Battlax S20 Evo

Review | Tayar Bridgestone Battlax S20 Evo
Lepas je botak tayar standard motosikal Yamaha YZF R25 aku tu, aku ambil keputusan nak try tayar Bridgestone Battlax S20 Evo. Tapi sebab tayar depan aku masih elok, aku tukar tayar belakang je la. Depan standard, belakang battlax

Saiz tayar Bridgestone Battlax S20 Evo yang aku try adalah 150/60. besar sikit dari saiz tayar asal moto aku, 140/70.


Harga
Aku tukar tayar tu kat kedai Motosikal Brighwill di Butterworth Penang. Bertentangan dengan bangunan TM Butterworth. Untuk tayar belakang sahaja, sekali pasang dan balancing aku kena RM400++ (around RM430 kalau tak silap)

Bab harga aku tak pandai sangat. So, korang nilai la sendiri.

Cengkaman 
First thing yang aku perasan bila baru pakai tayar ni, rasa macam nak menangis je bila menyelit atas garisan putus-putus kaler putih kat lebuh raya, terutamanya atas jambatan Pulau Pinang. Rasa nak nangis sebab best giler! Tak goyang langsung! Its epic! Its beautiful!


Masa hujan pun aku menyelit rilex je …

Iklan Ubat di Blog

Iklan Ubat di Blog
Sebelum ni sudah beberapa kali blogger contact dan Tanya aku berkenaan pengiklanan produk ubat dan kesihatan di blog. Terutamanya bila diorang ada terbaca entri aku yang bertajuk “Bila Share Maklumat Kesihatan”.

Tahukah korang, yang korang sebenarnya tak boleh sebarangan mengiklankan sesuatu produk kesihatan mengikut undang-undang Malaysia? Kalau disabit kesalahan siap ada denda tau!

20 Jenis Penyakit Tidak Boleh Diiklankan

Korang tak boleh iklankan ubat yang mendakwa boleh merawat dan menghindari penyakit-penyakit (20 jenis) yang tersenarai kat bawah ni. [Akta Ubat (Iklan dan penjualan) 1956, seksyen 3(1)(a)]

1. Panyakit/kerosakan buah pinggang
2. Penyakit/ kerosakan Jantung
3. Kencing Manis
4. Sawan
5. Lumpuh
6. Batuk Kering
7. Asma/Lelah
8. Kusta
9. Barah
10. Pekak
11. Ketagihan Dadah
12. Hernia
13. Penyakit Mata
14. Tekanan Darah Tinggi
15. Sakit Mental
16. Kemandulan
17. Frigiditi
18. Lemah Fungsi Seks/impotent
19 Penyakit venerus
20. Kelemahan urat saraf atau …

Antara Nasi Lemak Anak Dara dan Gadis Bertudung Biru

sepeti yang telah aku cerita kat entri Ride Ke Genting Highland dan entri Roda-Roda Kuala Lumpur, beberapa minggu lepas, aku sempat ride merempit ke sekitar area selangor/KL dari Pulau Pinang sebelum menyambung perjalanan ride ke Genting Highland.

Antara Nasi Lemak Anak Dara dan Gadis Bertudung Biru

dalam perjalanan tu, dah alang-alang singgah di kawasan berdekatan, aku ambil kesempatan untuk singgah jugak merasa Nasi Lemak Anak Dara yang tengah famous tu. sanggup ride pagi-pagi dari area Cheras Ke seksyen 7 Shah Alam semata nak merasa Nasi Lemak Anak Dara je.

dalam setengah jam jugak la aku ride. bila dah sampai kawasan perumahan seksyen 7 Shah Alam tu, jenuh jugak aku cari lokasi penjualan Nasi Lemak Anak Dara ni. yer la, kawasan tu dah macam trend jual nasi lemak pagi-pagi tepi jalan. bukan satu-dua. banyak!

Lokasi Nasi Lemak Anak Dara
jalan Plumbum 7/95, Seksyen 7, Shah Alam coordinate :   3° 4'9.26"N 101°28'56.05"E (3.069250, 101.482222)
mula-mula jumpa yang nasi…

Mentaliti kita | Sampah

Mentaliti kita | Sampah
Dah banyak kali aku hairan dengan sikap orang Malaysia yang kurang titik beratkan soal kebersihan ni. Contoh yang selalu sangat aku nampak dan buat aku rasa sedih dan geram:

Buang sampah melalui tingkap kereta tepi jalan

Hisap rokok kemudian puntung tu buang merata-rata

Naik feri lepas tu buang sampah ke laut


Malas sangat ke nak cari tong sampah? Lepas tu bagi alasan bodoh kata nanti cleaner, majlis perbandaran tak ada kerja. Jangan jadi butthurt sangat boleh tak?


Mak bapak tak ajar
Bunyi macam kasar, tapi aku rasa kebanyakan masalah ni sebab orang kita dah dididik dari kecik bila tengok sikap mak bapak yang jenih tak kisah dan tak rasa bersalah buang sampah merata tempat. Hasilnya, anak-anak tengok, jadi la ”monkey see monkey do”.

Kat sekolah terap lah macam mana sekali pun sikap jaga kebersihan ni tapi kalau dah dari kecik sebelum masuk sekolah lagi budak-budak dah tengok mak bapak buang sampah merata tanpa rasa apa-apa, macam tu la jugak jadinya.

Tambah te…

Ride Ke Genting Highland | Z800 vs R25

Ride Ke Genting Highland | Z800 vs R25
Alhamdulillah, minggu lepas aku berkesempatan ride moto ke Genting Highland. mula-mula aku ride solo ke Cheras. kemudian dari situ aku ride dengan member aku yang baru sahaja angkat motosikal Kawasaki Z800 (2nd) tak sampai 2 bulan. hahaha..


Kawasaki Z800 vs Yamaha YZF R25
sebenarnya, kawan aku tu ydp persatuan silat masa aku kat USM dulu. aku? well, aku ni nydp dia je.. bila ydp dan nydp bergabung. ni persatuan silat ke, persatuan moto besar nih? hahaha..

By the way, kawan aku tu namanya arif. kalau berminat, beliau masih ada quota kosong lagi 3.. hehehe.. Gurau je. kang tak pasal aku kena silat dengan bini dia plak (jodoh diorang dalam kelas silat). dah ada anak sorang dah pun..

hmm.. aku je tak pandai nak sambil menyelam minum air masa belajar silat dulu, tak macam arif ni. hmm..

Ride Ke Genting Highland
kat Genting Highland tak dapat nak bergambar sangat sebab kami pergi pun dah petang lepas asar. sampai atas dah nak maghrib. dah gelap. dah la…

WW #140 | Roda-Roda Kuala Lumpur

Rasanya at least dah 4 kali aku ride naik moto ke KLdari Penang tapi sebelum ni tak sempat bergambar dengan moto kat area sana. Baru-baru ni dalam aku ke sana, sempat jugak la pusing beberapa tempat. motif nak bergambar je..

Jalan-jalan sekitar Kuala Lumpur
masjid negara
tugu negara sebab kat sini nak bergambar dengan moto tak boleh. hehehe
dataran merdeka
akhir sekali, aku "tawan" parlimen! hahaha

Report Fake Akaun FB Berjaya!

dalam entri yang lepas aku ada tunjukkan manusia yang tak bertanggung jawab mencuri gambar aku tanpa kebenaran dan menjadikan gambar aku tu sebagai profil picture FB dia dan dalam masa yang sama dia share link yang bukan-bukan kat group FB.

dan disebabkan report korang, Alhamdulillah, profil FB tu dah pun tak wujud. thanks sangat-sangat buat korang semua.

thanks guys!

Cara report fake akaun FB
kalau nak tahu cara nak report fake akaun, ada aku share caranya kat entri Ada Orang Curi Identiti FB Aku tu..kot la lepas ni ada orang lain yang buat fake akaun menyamar jadi korang pulak.

Jaga-jaga 
gambar dari entri tahun 2011. watermark pun link url blog yang asal.
lepas ni kita semua kena jaga-jaga. Gambar aku yang aku dah letak watermark pun diorang boleh crop dan curi. tak kan lepas ni nak kena tempek watermark betul-betul atas muka kot.. nanti dah tak hensem n dah tak cun dah muka2 korang tu. hahaha..

[gambar] Yamaha YZF R6 2017

kat bawah ni antara gambar-gambar Yamaha YZF R6 2017. eksaited aku tengok gambar-gambar ni. as expected, banyak ciri-ciri Yamaha YZF R6 2017 ni mirip Yamaha YZF R1. terutamanya kat headlight.

[gambar] Yamaha YZF R6 2017
muffler ekzos buruk kan?
windshield macam kontot semacam je..  kaler pun aku kurang berkenan untuk biru ni walaupun aku peminat kaler biru.something wrong somewhere..
kokpit aku paling suka!macam kokpit pilot pun ada. fuh.. 
back seat yg agak lawa.. macam yamaha YZF R1 2016
kaler putih pun ada...
kaler hitam pun ada jugak..

tapi so far aku rasa rupa overall Kawasaki ZX-6R 636 masih lagi lebih cun. korang rasa?



sumber gambar :  SR Staff. (2016 Oct 13). YAMAHA ENDS THE MIDDLEWEIGHT DEPRESSION WITH THE 2017 YZF-R6. Sport Rider Megazine. retrieved from http://www.sportrider.com/new-2017-yamaha-yzf-r6-unveiled

Ada Orang Curi Identiti FB Aku

baru-baru ni aku dikejutkan dengan mesej seorang kawan yang mengatakan dia nampak gambar aku dijadikan profil picture FB oleh orang yang tidak dia kenali. Profil tersebut menggunakan nama "fadhilul ehsan".

Pencuri Identiti FB

gambar tersebut adalah gambar lama aku masa aku 1st year di USM. aku rasa gambar tu dia ambik kat blog dalam entri tahun 2011 bertajuk "senyum masa nak ambik gambar. perlu ke?". kemudian dia crop watermark.


Apa perasaan korang?
Apa perasaan korang kalau jadi macam ni. suka hati je ambik gambar orang buat profil picture dia sendiri. Lepas tu dia Share pulak link bukan-bukan kat group FB. Yes, masa kawan aku jumpa tu, fadhilul ehsan ni tengah share link blog gossip picisan yang entah apa-apa kat sebuah group FB. kalau dia share link lucah? apa perasaan korang?

Mohon Jasa Baik Report Fake Akaun
[edited 12 Oktober 2016 : profil ni dah tak wujud. thanks korang sebab tolong report kat fb]

jadi, aku nak mohon jasa baik korang supaya report fake akaun…

Penempatan Farmasi Sudah Penuh?

Penempatan Farmasi Sudah Penuh?
baru-baru ni, aku telah diajukan soalan di laman Google+ oleh seorang ibu kepada seorang pelajar farmasi yang sedikit bimbang akan masa depan dan peluang pekerjaan anak dia nanti. yer la,mak mana yang tak bimbang akan masa depan anak-anak.


Situasi
Memang ramai sekarang graduan lepasan farmasi tapi masih belum dapat kerja. Masih menunggu panggilan posting malah ada yg baru menunggu panggilan interview.  Junior aku (graduan usm) pun dh ada yg menunggu hampir setahun.

Ada yang masih menunggu untuk interview. Itu belum tunggu posting lagi. Lepas tu kalau gagal temuduga, kena repeat temuduga sampai lulus, lepas tu baru tunggu penempatan posting sebagai provisional registered pharmacist, PRP (farmasi dalam tempoh latihan setahun sebelum dapat lesen penuh farmasi)

Tapi,  Kalau mengikut beban kerja di hospital (institusi lain aku tak pasti), farmasi sebenarnya masih tidak mencukupi. Malah,  ada hospital yang sangat kekurangan PRP baru sehinggakan pegawai farma…

Segmen Tambah Follower Blog Penselduabee

klik baner untuk join..
saja sekali sekala nk join segmen.. okbye...

Tanggung Jawab sampaikan Yang Betol

Tanggung Jawab sampaikan Yang Betol
dalam entri wordless Wednesday yang lepas, sengaja aku letak gambar ni tanpa sebarang ulasan sebab aku nak tengok apa komen korang pasal isu ni. bukan aku nak tekankan status Fb tu sebenarnya, tapi isu yang aku nak timbulkan adalah dari komen pada status FB junior farmasi aku tu.

"orang yang faham tak boleh duduk diam dan kena cerita perkara yang betul kepada masyarakat" 
banyak dah isu-isu berkaitan kesihatan yang mula panas sejak dua menjak ni. anti-vaksin dengan kedegilannya, penjual agama dengan keuntungannya, penyebar info perubatan yang tak tepat  dengan konfidennya, dan penjualan produk dengan tanpa pendaftarannya.

sarsi 30 juzuk Al-Quran..  hmm..
dulu, aku pilih untuk berdiam diri bila timbul isu-isu macam ni. sebab tu entri aku berkenaan farmasi dan kesihatan dan mula jarang aku tulis. tapi bila dah makin parah, aku rasa macam terpanggil untuk bersuara atau menulis semula.

medical claim yang bukan-bukan.
yer la, dah sebagai ahli f…