Thursday, June 30, 2016

Kenapa Watermark Gambar?

Hari ni saja nak membebel pasal watermark. Apa kepentingan watermark pada gambar ni sebenarnya? Bagi Blogger yang mungkin dah lama sikit berkecimpung dalam dunia blog, mesti dah faham kenapa pentingnya watermark, dan Design watermark yang "ideal".


aku rasa isu watermark ni boleh diguna pakai oleh Blogger dan juga Photographer. Dan sebelum-sebelum ni, gambar dalam blog aku ni dah beberapa kali diambil tanpa diberikan sebarang kredit. Ada yang sampai crop watermark. Kalau orang biasa-biasa aku tak heran, tapi ni dari nama besar, antaranya dari badan kerajaan negeri Perak. hmm..


Kenapa Watermark Gambar?


Bagi aku, dan apa yang aku nampak, orang buat watermark ni ada dua tujuan asas.

Supaya Orang Tak Curi Gambar



pertama, tujuan orang letak watermark dalam gambar supaya orang lain tak curi gambar. Memang jenis tak nak kongsi langsung la.

Selalunya, ciri-ciri watermark untuk tujuan macam ni adalah jenis:
1. watermark nampak clear/besar
2. kedudukan kat tengah-tengah gambar atau betul-betul pada 'subjek' dalam gambar
3. design yang membuatkan mustahil untuk orang padam watermark tanpa mencacatkan gambar asal
4. design watermark itu sendiri yang seakan-akan 'mencacatkan' gambar

bila dia letak watermark macam tu, orang nak curi ambil pun fikir banyak kali. Terutamanya yang jenis curi gambar lepastu crop watermark. Kalau watermark pun dia crop, apatah lagi nak bagi kredit kat sumber gambar diambil.

Sebagai Medium Promosi


contoh watermark dari blogger Siti Yang Menaip

kedua, tujuan sesetengah orang meletakkan watermark kat gambar adalah supaya bila orang lain guna gambar tersebut, secara secara tak langsung gambar tu boleh mempromosikan blog/servis pemilik gambar yang asal.

antara ciri-ciri watermark untuk tujuan ini antara lainnya:
1. design watermark yang 'elegent'
2. lokasi watermark yang strategik tanpa mencacatkan gambar

Pemilik gambar yang letak watermak macam ni dia tak kisah pun orang ambil gambar dia. Memang dia lagi suka kalau orang ambil TAPI dengan syarat gambar-gambar dia tak di-edit watermark dan dikreditkan sumber gambar kepada dirinya.

secara jujurnya, aku tergolong dalam katagori yang macam ni..

Kenapa Tak Watermark Gambar?


ada jugak orang yang tak letak watermark pada gambar dia. antara sebabnya:

1. pemilik asal rasa watermark mengganggu/mencacatkan gambar dia
ada je kawan aku yang tak nak letak watermark sebab dia rasa watermark ni "interfering" dengan gambar dia.

2. pemilik asal rasa watermark tak perlu.
jenis yang tak kisah pun orang lain nak buat apa dengan gambar dia.

3. pemilik asal tiada masa
yang jenis sekali upload berduyun-duyun gambar banyak-banyak, kadang-kadang tak ada masa nak letak watermark kat satu-satu gambar. So, upload macam tu je tanpa watermark sebab tak ada masa.

4. pemilik asal malas
(aku pun kadang-kadang macam ni jugak)


So, dikesempatan ini aku nak tanya korang. Korang letak watermark tak? Apa tujuan korang letak watermark?


Tuesday, June 28, 2016

Iftar Blogger Utara 2016

Fuh, agak lama kali ni aku menyepi. Giler tak ada mood nak menulis langsung. Malam ni aku tekad nak tulis jugak. Sekadar nak update blog. haha.. Aci tak?

Iftar Blogger Utara 2016


Baru-baru ni kami geng blogger utara ada buat gathering iftar sekali, tapi ramai yang tak dapat hadir dan ada yang terpaksa tarik diri last minit. Tapi tak pe la, Semangat tu yang penting. Kami ber-iftar di Nandos Aeon Alma, Bukit Mertajam Penang.

dari kiri : Timmbill, Zya Akma, Yana, helmet GadisBertudungBiru,  Pha Is, Arz Moha, dan Cik Puteri

sebenarnya ni pertama kali aku dan sebahagian ahli geng blogger utara bersua muka dengan blogger Timmbill. Kami serang restoran tempat dia kerja. Kesian dia, tak dapat nak makan bersama kami. Cuma jadi pelayan je. Dengan baju Staf Nandos lagi tu.


At least ada la dapat layanan istimewa sikit. hehehe... Akhir kata :

A photo posted by pha is (@phais47) on

"Pantang Makan Tak Habis!"


oh ya.. Sebelum aku terlupa. saja nak cerita yang aku dah dapat penempatan posting untuk FRP (Fully Registered Pharmacist). Alhamdulillah, dapat stay kat penang. so, dah kurang uncertainty untuk perancangan masa depan aku sebab dah tau lepas ni tak payah pindah jauh-jauh.. Dah "stabil" dah sikit.

so, dah boleh la kot buka mata buka minda untuk mula mencari jodoh.. hmm..