Skip to main content

Bagi Can Tanya Soalan

sebok betul nak dekat hujung tahun ni. kerja pun sibok, luar kerja pun sibuk jugak. mana dengan weekend-nya yang terisi dengan jemputan kenduri kahwin sahaja. sampai sehari 3 kenduri pun ada. sebab tu blog agak terbiar sikit hujung tahun ni.


dah la pi kenduri pun sorang-sorang. forever alone betol. hahaha.. orang lain pergi kenduri bawak bini, bawak tunang, bawak awek, aku mampu bawak bertenang je. hmm...


Bagi Chance Tanya Soalan



so, berbalik kepada tajuk, dah nak hujung tahun ni aku pun tak tau nak menulis pasal apa, so, aku bagi chance kat pembaca blog Hikayat Budak Pening ni tanya soalan kat aku. tak kisah soalan apa-apa je..

soalan akademik boleh, soalan agama boleh, soalan pasal ubat boleh, soalan berbentuk pendapat pun boleh. mana yang aku boleh jawab, aku cuba jawab. yang mana aku tak tau tu, nak buat macam mana lagi, aku jawab je la "tak tahu.."

tak salah sebenarnya bila orang tanya soalan yang kita tak tahu, kita jawab secara jujur "tak tahu" dari buat pandai. kan?

soalan peribadi? rasanya tak ada orang yang berminat nak tau kot. hahahaha...

Comments

  1. sy nak tanya satu soalan..bila nak singgah ke blog sy..haha chichia..xpah sy ada satu soalan..birthday bapa haribulan...huu.eh xmencabar tul soalan..apapun...sy doakan 2017 hikayat budak pening akan menjadi pening sbb nak.kira duit masuk banyak sgt..pening nak kira.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay, nanti saya singgah.. hehehe
      besday pada 28 sya'ban 1410... hehehe..
      amboi.. dahsyat sangat.. hahaha

      Delete
  2. ehem3, cik timm nk tnya syiapa yer crush pha is sekarang? hihik

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi soalan.. menguji keimanan sungguh.. hahaha.. tapi sebab dah janji nk jawab kan.. so, saya jawab jugak..

      cuma sebelum tu, meh kita kaji dulu soalan cik Timm. cik timm tanya soalan menggunakan perkataan atau frasa "siapa" dan bukannya "apa nama" atau "siapa nama".

      menurut kamus dewan edisi ke-4, perkataan "siapa" boleh memberi 3 maksud yang berbeza iaitu :
      1. kata utk menanyakan orang, orang mana: siapa yg mengusik awak?
      2. kata utk menanyakan nama orang: siapa nama kamu?
      3. kata utk menyatakan orang secara umum, orang yg tidak tentu; siapa yg makan cabai, dialah berasa pedas

      walaupun pada maksud yang kedua, frasa "siapa" boleh merujuk kepada nama orang, akan tetapi bagi menyampaikan maksud yang demikian perkataan "siapa" harus didatangkan sekali dengan perkataan "nama" seperti ayat "siapa nama kamu".

      dan dalam konteks soalan cik timm langsung tak ada perkataan "nama". maka, bagi menjawab soalan tersebut walaupun dengan tepat, saya tak perlu menyebut nama orang tersebut.

      saya hanya perlu menyatakan orang mana secara umum, seperti dalam maksud ke-3 perkataan "siapa" menurut kamus dewan iaitu "kata utk menyatakan orang secara umum, orang yg tidak tentu"

      maka, ini adalah jawapan saya :

      "crush saya ada ramai. hehehe.. (dah nama pun crush kan.. ) sekarang yang betul-betul crush kuat ada 2 orang. ahli farmasi sorang, blogger sorang"

      sekian jawapan saya.. hahahaha

      Delete
    2. Ngek gila jwapan pha is..haha
      Pape pun gud luck!
      Cept sikit yer BU nk mkan nsi minyakk..

      Delete
    3. Ngek apa nya.. Betul la tu kan..? Hahahah

      Delete
    4. mak aih jawapan....nak tanya soalan pun risau camni

      Delete
  3. soalan: ada tak terfikir nak tukar hairstyle? mungkin yang agak drastik sikit berbanding sebelumnya.

    ...aku nak tanya lagi, tapi boleh satu soalan je. adoi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekceli, last time aku guntng rambut, tu 1st time aku pi kedai gunting hipster. siap terus beli pomade.. hahaha.. kira drastik jugak la, x pnah2 aku sikat tepi, tetiba buat. hhahaha.. kira drastik la tu.. dulu sikat belakang je, asal nmpak kemas. x pnah terfikir pun nk ber pomade2 nih.. hahah

      Delete
  4. Phais asyik bawak bertenang je ye...didoakan senang lenang...xtau nk tanya apa kat anak bujang yg dh besar panjang ni

    ReplyDelete
  5. Nak tanya soalan bila nk tamatkan zaman bujang hihihi ?xnak jawapan klise

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah banyak kali dah rasanya jawab soalan ni sbb utk soalan ni saya dah prepare jawapan siap2 sejak tahun 2015 lagi.. hehee..

      perncangan saya nak tamatkan zaman bujang pada tahun 2018.

      buktinya pada hashtag #728HariMencariCinta. sekarang 2016 tambah 728 hari (2 tahun) = tahun 2018

      tapi kita cuma mampu merancang kan..hehehe

      Delete
  6. selalu pergi kenduri, bawak bertenang dan bawak perut kosong...make sure perut betul2 kosong, sebab time makan kenduri, memang makan bersungguh2 la ...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. x kosong pun xpe.. dah banyak kali dah buat siri makan kenduri 1 hari smpai 3 knduri sekali pergi.. pergi makan "side dish" je macam laksa, rijak, ais kacang, etc.. nasi x sentuh langsung.. tu pun dah kenyang gila..

      Delete
    2. Bgus2, nnti knduri cik timm dah planning nk tempah gerai side dish byk2 cm apam balik, coq kembong, hihik

      Delete
    3. Hahaah.. Boleh2.. Nnti kami buh dangai...

      Delete
    4. Bgus2, nnti knduri cik timm dah planning nk tempah gerai side dish byk2 cm apam balik, coq kembong, hihik

      Delete
  7. Pha Is sebagai seorang biker kan, paling lama masa Pha Is ride berapa jam? Macam mana nak tahan mengantuk masa ride atau drive?Itu je soalan yang tak berapa mencabar dari zumal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paling lama masa naik moto lama, moto honda wave 125x dari kelantan balik penang. Btolak pkul 7.30, smpai usm pkul 1.30pm. So, 6 jam straight.

      Delete
    2. Klau ride naik moto saya xpnah mengantuk. Hehehe.. So x tau nk jawab. Klau naik kereta plak, jarang bawak jauh. Selalunya adik laki yg bawa.

      Delete
  8. dasat, ramai naw crush...hehehe...xtaw nak tnya apa....xyah tnya la...kita baca jawapan je la...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa la tuh.. Crush bukannya awek.. Jalan2 jumpa org ni, pastu bkenan, jd la crush. Pastu pi mna2 lagi nmpak org lawa n bkenan, jd la crush lagi 1.. Hehehe

      Delete
  9. Bila nak pusing satu malaysia dalam satu perjalanan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedang dlm perancangan dengan seorang staff hospital penang. Dia pun pkai r25. Tp nk kta pusing 1 msia tu x sgt. Cma ni tawan smua jln lereng bukit ja. Dari kulim-gerik-jeli-gua musang-cameron-lipis-genting-karak-kl-penang.
      Tahun depan insyaAllah...

      Delete
  10. Replies
    1. Sebenarnya x berminat sangat nk ke eropah. Lainla klau MKL nk belanja.. Hehehe

      Delete
  11. salam pha is..

    sis plk nk tanya...sekarang pakai motor apa? kenapa pilih motor tu? aik ada 2 soalan ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.
      Skrg pakai moto Yamaha YZF R25
      Pilih moto tu sbb 250cc yang paling tggi horse power dan paling lawa bagi saya.

      Delete
  12. soalan aku. dragonball ada berapa bijikah kesemua nyer? ahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 7 biji. Cma beza pada bilangan wish antara dragon ball bumi dan dragon ball di planet namek.
      Dragon ball di bumi hnya dpt 1 wish tapi mampu menghidupkan ramai orang manakala dragon ball di planet namek boleh tunaikan 3 wish tp utk menghidupkan org, hnya boleh hidupkan seorang sahaja utk 1 wish.

      Delete
  13. Dah takleh tanya soalan lagi la sbb singgah dh tahun baru nie hehee :D

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum.. nak tanya juga.. Pha Is dah belajar Silat sampai tahap berapa? Masih belajar lagi ke, atau dah gantung baju silat?
    Ada minat seni bela diri lain tak?
    Pernah masuk seni bela diri lain tak?
    Pernah berlawan/bergaduh dengan orang di luar gelanggang tak?
    Tu je lah.... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah terlambat dah.. bagi can sampai tahun 2016 je.. hehehe..

      tapi xpe la, dah abdooss yang tanya punya pasal kan.. hehehe

      1. saya belajar silat sampai penamat. lain silat lain silibes dia. macam saya ni, silat cekak, silibes dia simple dan tak banyak. 2 tahun belajar selalunya dah boleh tamat dah. dan sekarang dah ada sijil rendah silat cekak.

      2. sekarang dah malas turun kelas.. hehehe.. so, katagori gantung baju la.. tapi masih diamalkan, insyaAllah... kerana silat itu terdiri daripada isi dan kulit. pergerakan silat tu kulit dia je, bukan isi.. isinya insyaAllah masih dipegang...

      3. yup, minat jugak seni bela diri lain. antara yang saya minat silat melayu yang lain, muai thai, dan aikido.

      4. pernah. saya pernah masuk tae kwan do masa sekolah rendah.

      5. kalau luar dari kelas latihan, dalam mimpi pernah la.. hehehe..

      Delete
    2. Hahahaha :D ... Cantekkk...

      Delete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Gaji Ahli Farmasi

Gelaran Adik Beradik Yang Betul

KTMD | Servise Penghantaran Motosikal