Monday, August 8, 2016

Ekspektasi Blogger

Lain blogger lain cara, lain expectation, lain jenis maklum balas yang mereka harapkan dari pembaca, setelah mereka publish sesebuah entri.

Ada orang expect lepas entri dipublished, dia harap ramai orang share.Ada blogger expect traffic blog. Ada blogger expect follower sentiasa meningkat.

Ekspektasi Blogger


Aku tak nafikan semua itu penting, tapi so far expectation dan kepuasan aku lebih kepada maklum balas pembaca dari bahagian ruangan komen. Aku puas kalau ramai orang komen dan berdiskusi tentang tajuk yang berkaitan di ruangan komen, lebih-lebih lagi kalau ada input dan output dalam kalangan pembaca sendiri.

Contoh, macam dalam entri berkenaan motosikal dalam blog aku ni. Sebab aku pun bukanlah seorang otai, sekadar kongsikan apa yang aku tahu berkenaan dunia permotoran.

Dan dari situ, ada pembaca yang tinggalkan persoalan dan ada pembaca lain yang lebih tahu tolong jawabkan. Ada juga yang tinggalkan sedikit info tambahan yang berkaitan.

Kepuasan aku bila ruangan komen lebih panjang dari isi entri! Dan aku envy giler dengan semua entri dalam blog sis Jari Manis. Nak komen jenuh kena skrol!

Usaha Kearah Ekspektasi


Tapi semua tu perlukan "give and take". kalau nak orang komen banyak kat blog kita, kena la kita komen banyak kat blog orang. yer dok.?


Cuma dah lama aku tak aktif BW macam dulu sebab kekangan masa. Yer la, dulu kerja hospital. balik kerja je penat. Tapi lepas ni rasanya dah boleh aktif balik kot sebab dah tak kerja hospital. hehehe.. InsyaAllah, slow-slow...

hmm.. Apa kepuasan korang?*


*p/s : aku kadang-kadang (kalau aku tak lupa) aku letak satu persoalan kat hujung entri macam soalan kat atas ni. Tujuannya nak encourage pembaca bagi komen. Tu je.. hehehe.

50 comments:

  1. saya seronok bila banyak traffik . ini bermakna ramai org perluan maklumat itu walaupun ada blogger komen dah belajar masa di sekolah ... heh heh heh .

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain org lain kepuasan dalam berblog.. trafic pun penting... penanda aras utama dalam dunia blog...

      Delete
  2. sronok bila pmbc faham apa kt smpaikan. bila komen, mmg berkaitan dgn entry. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni mesti pasal kes pembaca yg komen bnda yg x de kaitan dengan entri..

      Delete
  3. memang seronok klau ada berdiskusi di blog. ada interaksi antara pembaca dan penulis.

    tapi ada blog yang kurang komen tapi banyak pembaca..Yang ni tahap otai sangat dah

    cuma apa yang penting. Niat untuk berkongsi itu saja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg tu mmg otai.. org masuk sbb entri info yg mmg diorg cari.. sekali baca je pembaca dah paham semua.. hehehe

      Delete
  4. sekarang tak kerja hospital..bukankah anda seorang farmasi ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kerja sebagai ahli farmasi bukan kat hospital je.. banyak lagi tempat2 lain yg memerlukan tugas seorang pegawai farmasi... kat kilang, kat kedai farmasi, kat kementerian kesihatan, dan sebagainya..

      Delete
  5. atau anda dah posting dan lulus ujian farmasi ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. dah posting keluar dan dah lulus ujian farmasi..

      Delete
  6. Menulis blog kalau trafik tinggi mmg ok sgt...tapi kalau trafik sederhana ok juga sbb ada juga yg singgah baca apa yg ditulis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi saya tak kisah sangat pasal trafic.. kisah, tapi itu bukan sebab utama membuatkan saya menulis.. hehehe

      Delete
  7. Sekarang, tulis blog saja-saja je. Takde expect apa dah. Eh dah tak kat hospital, kat mana skang?

    ReplyDelete
  8. tak kisah dh janji setiap entri ada org komen dan PV naik. bab followers tu klau follow lps tu unfollow bt apa. hehe

    ReplyDelete
  9. husna pon sama! suka tgk komen yg panjang berjela ckp pasal entry kita.. terus bermotivate dgn sendiri.. hihihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bermotivate dgn sendiri ke, termotivate dengan sendiri? hehehe

      Delete
  10. suka la klau org komen, semnngt mmbuak nk tulih lgi..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol.. xde la rasa macam syok sendiri cakap sorg2.. hehehe

      Delete
  11. Sama gak.. Suka bila ada orang komen bebanyak dekat entry kita tu...

    ReplyDelete
  12. Saya expect traffic blog je, bab-bab follower I tak kisah. Sapa2 nak komen dipersilakan :D

    ReplyDelete
  13. traffic/follower mcm tk focus sgt. berbalas komen pun da cukup da buat yg suam2 kuku ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol2. termasuk la yg suam2 kuku maca saya ni.. hehehe

      Delete
  14. Samalah kita suka readers komen.

    ReplyDelete
  15. eh eh eh...ada orang petik nama Jari Manis kat dalam entri ni lah...terima kasih Pha Is ahaksss

    ReplyDelete
  16. sis JM guna konsep "we as a blogger we support each other' so same to u "give n take" so baru meriah dunia blog

    ReplyDelete
  17. itu sbb kalau ada org BW kat blog kita..ada baik nya kita buat kunjungan balas..barulah kehadiran di hargai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. sebagai tanda penghargaan sebab sudi tinggalkan komen, kita balas komen.. hehehe

      Delete
  18. org dtg kat blog..beri layanan yg mesra..like org datang 'rumah'

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. amboi, banyak betol sis JM komen kat sini.. eksaited lettew sbb saya mention nama.. hehehe

      Delete
  19. bagi sis JM..suka share info dalam blog sbg rujukan..so kalau yg datang komen..syukur dan terima kasih...perasaan? GEMBIRA sgt...pastu rasa makin erat hubungan dalam alam maya

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak dah kegembiraan JM terpancar kat sini.. hehehe

      Delete
  20. melalui komen boleh ujud kemesraan..bila ada rezeki leh jumpa di alam realiti..tul tak..

    ReplyDelete
  21. kalau page view tinggi, bilangan komen byk itu bonus

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ramai komen, pv mesti meningkat sama.. kan...

      Delete
  22. bagi sis JM...suka beri penghargaan sbg tanda terima kasih kepada yg suka support sbb tiada reader tiada follower tiada komentar..siapalah kita sbg penulis blog..tul tak

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...