Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2015

Mengorat Bapa Mertua

pada suatu petang yang terik di berdekatan hospital, aku nampak seorang pak cik sedang berpeluh-peluh pegang bag plastik banyak baru keluar dari kedai. So aku offer la diri nak tolong pak cik ni.

" Pak cik, boleh saya tolong?."

" Terima kasih banyak nak." (Sambil hulur 3-4 bag plastik kat aku.)"kerja kat hospital ka?."

" Ha ah, keje sebagai farmasi.."

belum sempat aku menghabiskan ayat aku, tiba2 telefon pak cik tu bunyi, lalu pak cik tu angkat sembang dalam 4-5 minute.

"Minta maaf la nak, anak dara pak cik call tadi, baru balik habis belajar Medic dari Mesir, kamu cakap apa tadi nak?."

" Oh saya ulang balik, saya kerja sebagai ahli farmasi. BUJANG."


*cerita ini hanyalah rekaan semata-mata. cerita dan idea asal dari Wan Nashrullah Muhammad, (https://www.facebook.com/WanTaiping92)

Kawasaki Z800 VS Yamaha XJ6 | Spesifikasi

okay, dah lama tak buat entri pasal superbike. dulu, masa aku banyak up-kan entri pasal superbike, dah banyak orang tanya aku. aku ni tulis macam-macam pasal superbike, tapi superbike apa yang aku pakai dah pakai/beli?

jawapannya : none.!!! 1 superbike pun aku tak pernah naik lagi. habis kuat aku pernah naik, cuma kawasaki ninja 250R, merasa naik moto kawan. sekarang aku cuma naik motosikal moped je, Honda Wave 125X.

dulu, aku tak ada duit nak beli. sekarang dah merasa dapat gaji, boleh la mula fikirkan secara serius model apa yang nak dibeli. so far yang paling banyak berlegar dalam kepala otak aku cuma 2 model ini: Kawasaki z800 dan Yamaha XJ6N.


Persamaan Yamaha XJ6N dan Kawasaki Z800
1. Naked Bike
antara dua model ni, kedua-duanya motosikal ber-spesis "naked". motosikal terlanjang. tak ada fairing sistem dan boleh nampak enjin dengan jelas. kelebihan naked bike ni orang kata lebih kepada "street bike" atau "street fighter". motosikal jalanan..!

bak kat…

Dunia Tak Adil

tak tau nak update apa, aku cuma nak share satu status fb member aku yang aku rasa berbaloi untuk share kat sini.

Dunia Tak Adil

"Hang dok usha ape? Khusyuk semacam ja."

"Dunia ni tak adil betul, memang tak adil."

"Pasai apa plak?"

"Hang tengok couple tu, pompuan punya la lawa tapi laki tak hensem gila, tak fair langsung"

"Dunia ni kira fair la tu, takkan pompuan lawa mesti dapat laki hensem ja, pompuan tak lawa mesti dapat laki tak hensem. At least hang yang tak hensem tu adalah peluang nak dapat bini lawa."




Hantar Motosikal Kelantan Penang

dulu dalam entri aku yang bertajuk Nationwide Express | Penghantaran Motosikal, ada komen seorang hamba Allah yang menawarkan servis hantar motosikal antara penang - kelantan dengan menggunakan truck pikap 4x4.

katanya, dia selalu ulang-alik antara kelantan dan penang. jadi, dia boleh tolong hantarkan motosikal dengan bayaran yang murah, sekadar nak support duit tambang minyaknya. disebabkan ini bagi aku, sebuah berita yang baik, aku pun share komen dia.

Hantar Motosikal Kelantan Penang

ini ayat asal dia, pada 22 Jun 2013:

"saya ada sedia servis pos motosikal...kelantan-penang penang-kelantan...saya akan terima kalau saya tak sibuk(biasanya xsibuk)..hanya menerima motor yg bersaiz mcm ex5,kriss dan lain2...sbb saya guna pikap@4x4...harga insyaAllah lebih murah sebab bukan nk berniaga tp untuk caj isi minyak sbb slalu ulang alik..pape hal...kol dulu,if saya xsmpt agkt tgglkan mesej dan sy akn kol balik..-wan:0134361569-....trima kasih tuan empunya blog"
dan bawah ni plak, mak…

SEGMEN MENJELANG RAMADHAN 2015

klik baner untuk join
salam hujung minggu.. waktu untuk join segmen dan blogwakling.. hehehe...

oh yer, syarat segmen ni, kena ada ucapan khas sempena kedatangan Ramadhan. so, ucapan aku khas buat semua pembaca blog ni :

Semoga dengan keberkatan Ramadhan tahun ini dapat menjadi mahar seorang hamba untuk melamar cinta Tuhannya.. 

Taste Aku Tinggi?

sedang asyik aku dan Kamal makan tengah hari pada waktu rehat di kedai makan sekitar perkarangan hospital, tetiba dia bersuara:

"Nurse yang dok makan kat tepi tu boleh tahan cun"
"mana?" soal aku. sekadar ingin tahu.
"tuu.. belah kiri hang tu.." jawab Kamal sambil dijelingkan matanya sebelah kanan
"hmm.. biasa ja.." jawab aku, kemudian sambung makan nasi yang masih berbaki.
"uih.. tinggi giler taste hang. macam tu pun hang kata biasa ja..? patut la sampai sekarang hang tak ada awek.."

aku agak terpukul dengan kata Kamal tu. high taste sangat ke aku nih? hmm..


Aku High Taste?
maybe bila aku aku tengok awek cun, aku rasa biasa ni sebab aku dah set dalam kepala otak yang aku tak nak 'pandang' sapa-sapa dalam setahun dua nih. sebabnya, macam yang aku dah cakap dalam entri #1092HariMencariCinta, aku target nak tamatkan zaman bujang aku lambat lagi. sekurang-kurangnya lagi 3 tahun.

so, waktu sekarang ni tak guna pun kalau aku nak …

Penghantaran Motosikal Semenanjug Ke Sabah Sarawak

dalam entri aku suatu ketika dahulu yang bertajuk Nationwide Express | Penghantaran Motosikal, ramai orang yang komen tanya tentang servis penghantaran motosikal untuk semenanjung ke sabah sarawak dan sebaliknya.


Penghantaran Motosikal Semenanjug Ke Sabah Sarawak
antara soalan yang ditanya :










dulu, aku tak ada jawapan bagi soalan-soalan tu. tapi baru-baru ni, seorang wakil penghantaran kenderaan ke sabah ada komen kat entri tu jugak, yang kata dia boleh provide servis hantar kenderaan (aku tak sure motosikal sahaja atau kereta sekali) antara semennjung malaysia dan sabah-sarawak.

ini komen beliau :











"Kami merupakan wakil penghantaran yang berpengalaman. Kami menguruskan penghantaran kenderaan ke Sabah dan Sarawak dengan harga yang cukup murah dan kualiti perkhidmatan yang terbaik. Ingin menggunakan khidmat kami atau sebarang pertanyaan boleh menghubungi kami di no 0112-8511549 En. Azman"
so, sapa yang memerlukan perkhidmatan ni, boleh la try call. tapi diingatkan aku tak kenal…

Bila Hati Gelisah

sejak aku mula bekerja kat hospital ni, sidah ada beberapa kawan aku yang jugak merupakan pembaca blog aku ni tanya, kenapa aku tak ada share pengalaman bekerja sebagai seorang ahli farmasi? malah, kawan blogger pun ada mintak aku share pengalaman bertugas sebagai ahli farmasi kat sini.


bukan aku tak nak share, cuma rasanya tak banyak pun yang aku boleh share.. lagipun sekarang ni aku rasa agak serabut sikit. biasa la, dugaan baru bekerja. baru nak adapt. sementara nak biasa. kata orang, life begins at the end of your comfort zone. kan.? sekarang cuma mampu bertabah je la.


sekarang, 1st station aku dapat farmasi wad. wad cardio (jantung). kata orang, station ni agak mencabar. itu orang yang kata. tapi bagi aku, memang agak mencabar. terutamanya masa 1st week. sampai aku rasa takut nak masuk wad. sampai rasa macam nak kena "panic attak"..

Bila Hati Gelisah
sekarang dah okay sikit. Alhamdulillah.. sejak dari 1st week dapat station farmasi wad, setiap kali aku on the way nak ma…

Contoh Lagu Pilih Tukang Jadi

Ingat tak masa kecik-kecik dulu, bagi budak kampong terutamanya  kalau nak main game macam “aci ligan duduk”, galah panjang (toi), polis sentry (police and thief) dan sebagainya, selalunya pemilihan ‘team’ akan dipilih melalui perkiraan kaki (atau tangan) dengan lagu-lagu tertentu kan?


Kalau korang tak tahu apa-apa, maybe korang anak Bandar kot. Hehehe.. So kat sini aku nak share beberapa lagu yang aku pernah nyanyi masa kecik-kecik dulu masa nak pilih team atau nak pilih siapa yang “jadi”.

Antaranya :

Polis sentry want to jaga (police and thief went to jungle) Polis mati pencuri jaga
Acilut cat ap  cap kucing lompat  nestum nestap  pak aji tukang cap ulu air uar sapa dan keluar
cilot ci penpen cici capa com lampin
lai lai li lai tamplom mak minah balik kampong beranak dalam tong tengok-tengok anak patong namanya sotong
(lai lai li versi 2) lai lai li lai tamplom apepek apom apom bin lohai lohai cap kasai
o-som..! 
want to juice / one two juices
janjan jala jala itik jala ayam tang m…

Segmen Blogwalking + Hadiah Bertuah

sebuah segmen yang dibawakan oleh Nisa. klik baner untuk join sebelum 15 Mei 2015
saja sekali sekala rasa teringin nak join segmen..  hmm.. nampak sangat dah tak tau nak tulis apa dah..