Cadangan Superbike

sejak bulan lepas, aku dah beberapa kali masuk ke kedai-kedai yang menjual superbike, sekadar survey harga-harga moto superbike di pasaran. target aku? masih lagi dengan Yamaha XJ6N. naked bike 600cc dengan enjin 4 silinder.


Cadangan Superbike


tapi, bila aku sembang dengan taukey-taukey kedai moto, banyak yang rekemen kat aku motosikal lain. antaranya Kawasaki Z800. naked bike 800cc dengan injin 4 silinder.

tapi aku takut sebenarnya nak angkat moto ni. sebab klau aku jadi beli, ini adalah superbike pertama aku. kalau aku terus 'jump' angkat jentera cc tinggi dengan HP mantap, takut nanti susah aku nak jinakkan beast ni. tengok rupa pun dah gerun. hehehe...


selain tu, ada jugak yang sungguh-sungguh rekemen aku angkat Kawasaki ER6N. naked bike 600cc dengan injin 2 silinder. walaupun bagi aku moto ni sangat lawa dan berpatutan, tapi aku kurang berkenan dengan bunyi 2 silinder dia, untuk moto naked.


tapi, ada seorang taukey ni rekemen kat aku moto Yamaha MT-09. naked bike 847cc dengan enjin yang agak rare, 3 silinder. so, sama kes macam Kawasaki Z800, malas nak kacau jentera berat lagi. lagipun, enjin dia agak rare. takut nanti sparepart dan maintenance tinggi.


hmm.. ada cadangan lain tak?

huh, berangan panjang plak. lesen B Full pun tak ada masa nak ambil lagi. hmm..

entri berkaitan :
Enjin Motosikal | In-Line VS V-Twin : Kelebihan Dan Kekurangan
naked bike
tips memilih superbike






Comments

  1. pakai vespa je lah wak.. hehehehe~

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya kurang minat, walaupun "vespa" jenis superbike, macam honda goldwing..

      Delete
  2. Replies
    1. serius?
      tapi possible jugak, sebab ramai sangat yg pakai moto tu.. hehehe

      Delete
    2. Kawan yang pakai semua cakap gitu.. So, dah buat pilihan ke? Aprilia tak nak?

      Tapi sekarang ni tengok ramai gak yang pakai Yamaha tu.. stylo dan bunyik dia best! hehe

      Delete
  3. hebat semuanya...pilih yg mana berkenan

    ReplyDelete
  4. Memang minat naked ye? Cuba try mv agusta dragster.. Hehehehe

    ReplyDelete
  5. wah superbike ya.. sori, tak reti nak suggest yang mana yang ok..

    ReplyDelete
  6. takpaa kita simpan angan2 tu dulu.. at least ada ilmu pasal motorbike.. husna plak suka sebab dya cantik..mmg tringin gak laa nak ada sebijik.. tp ilmu pasal motorbike ni hampeh.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun banyak lagi yng perlu belajar pasal moto ni sebelum angkat sebijik.. heheh

      Delete
  7. Pi ambik lesen lu la.. hehe..
    yg last tu.. cun arr.. tapi klu maintenance tggi, fikir2 kan lagi laa... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. mmg dalam perancangan.. tapi kalau x sempat jugak, boleh je sambar moto 250cc dulu.. situ pun dah banyak pilihan.. kawasaki z250 ada, kawasaki ninja 250 ada, Yamaha YZF R25 ada...

      Delete
  8. IbuNoey suka tengok orang naik superbike.tapi bila husben kata nak sambar sebiji,IbuNoey tak nak kasi.hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuh.. macam nk minta izin kahwin 2.. hahaha

      Delete
  9. go for B full.....caiyok caiyok....naked bike mmg cun....

    ReplyDelete
  10. cadangan saya bli kereta jer...heehehhe..kurang skit baahayanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kereta mmg kena beli, tapi kereta buat cukup syarat je.. sbb keperluan.. moto ni lebih kepada kepuasan.. hehehe

      Delete
  11. mahai superbike ni...hehhe... tp cun.!!

    #BU

    ReplyDelete
  12. Kalau ikut pengetahuan dulu, aku lebih percaya yamaha dari kawasaki.. tapi lama dah tak mengikuti.. zaman berubah kan.. tak taulah hehee.. semoga dipermudahkan semua dan tercapai hajat segera... aamiin.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer ke? lain orang lain pandangan.. ramai dalam kalangan kawan saya yang lebih percaya kawasaki berbanding yamaha..

      Delete
  13. X pandai sangat bab motor nie..tp kalau dari segi cun sha pilih yg warna hijau..mantap dan bergaya..
    #bloggerutara

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam uols,
      haaaaaaaaa
      hat hijau z8haktuih tu hubby iols punya :P

      Delete
    2. Kak Sya.. suka tau yg warna hijau tu.. mengancam..

      Delete
    3. anti saya upgrade ambik z8 yg putih plak.. hehehe

      Delete
  14. Pha Is tak abes2 ngan moto hehe.. yang first and yg last tu lawa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SYM x habis2 dengan jalan2.. hehehe

      biasa la kalau dah minat..

      Delete
  15. Rasa macam terpikat dah sebijik...

    ReplyDelete
  16. kalo dr pengalaman, saye penguna Z800 maintenance rendah, handling berat, tp midrange dia power.. skrng banyak pilihan.. yg lebih baik pilihan antara Kawasaki dan Yamaha, or buatan Jepun. XJ6 pengunaan biasa, lebih baik MT09 or MT07 ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks atas pandangan.. sekarang saya target nak angkat level 250 dulu.. sebagai muqaddimah.. sebba tak pernah lagi naik superbike, takut kalau jump terus cc besar, bahaya.. sbb tak ada pengalaman lagi..

      Delete
  17. Assalam pha is,
    hat last tu akak tak pernah naek lagi he3

    ReplyDelete
  18. no 1,2,3 tu lebih kurang sama je cuma different color

    ReplyDelete
  19. kak aiza tak pandai sangat pasal motor ni.. tapi yang warna merah tu lawa juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nk pilih superbike, x boleh pandang rupa semata.. banyak aspek yg nk kena pertimbangkan.. hehehe

      Delete

Post a Comment