Doa Naik Kenderaan

aku rasa doa simple ni ramai yang dah tau. tapi aku nak share doa naik kenderaan versi aku. err.. aku bukan buka mazhab baru, cuma nak share beberapa doa pilihan yang aku baca masa nak naik moto.

orang kata, malang tak berbau. sekurang-kurangnya selain usaha memandu dengan berhemah, kena jugak disertakan doa dan tawakkal. yer dok? tambah plak aku sekarang ni pergi-balik keje atas moto hampir 2 jam.

Doa Naik Kenderaan


1. basmalah



maksud : Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang.

*nak doa apa-apa pun mesti la mulakan dengan bismillah. kan? (kecuali doa masuk dan keluar jamban)

2. basmalah 2 / Doa keluar rumah



maksud : Dengan nama Allah, aku bertawakkal kepada Allah. dan tiada daya dan upaya melainkan dengan pertolongan Allah

*selalunya bila naik kenderaan, antaranya mesti baru nak keluar dari rumah. so, aku baca sekali doa ni dalam koleksi doa aku tu. walaupun tak keluar dari rumah (balik dari kerja contohnya), aku baca jugak doa tu sebab maksudnya yang amat sesuai dengan keadaan. kita naik kenderaan, selain usaha, kena ada tawakkal..

3. bismillah 3


maksud : Dengan nama Allah yang segala sesuatu di langit mahupun di bumi tidak akan memberikan apa-apa mudharat selama bersama dengan namaNya. Dan Allah Maha Mendengar dan Maha Mengetahui."

*Daripada Uthman bin Affan (RA): Mana-mana hamba Allah (SWT) yang membaca tiap-tiap pagi dan petang hari (bacaan di atas) sebanyak tiga kali insyaAllah tidak akan ditimpa keatasnya bahaya.(Hadith riwayat Abu Daud dan Tirmidzi)

4. doa naik kenderaan


maksud : maha suci (Allah) yang memudahkan (kenderaan/perjalanan) ini bagi kami. dan tiadalah kami berkuasa menggunakannya tanpa kurni dariMu. dan sesungguhnya kepada Tuhan kamilah akan kami kembali.

*lepas 3 kali bismillah, baru aku baca doa naik kenderaan.

4 doa ni aku baca sekali setiap kali memulakan perjalanan. selamat beramal.. :)

Comments

  1. semoga Allah menjaga kita bila menaiki kenderaan ...

    ReplyDelete
  2. Perlu sentiasa diamalkan supaya perjalanan sentiasa dilindungi olehNya.

    ReplyDelete
  3. Moga kita semua sentiasa di bawah lindunganNYA..

    ReplyDelete
  4. semoga kita semua sentiasa dibawah lindunganNYA

    ReplyDelete
  5. nice sharing,pha is..boleh amalkan selepas ni.akak biasanya baca doa keluar rumah jer dengan basmallah.

    ReplyDelete
  6. alhamdululillah..itu lah yg selalu di amalkan

    ReplyDelete
  7. Assalam pha is,
    nice sharing

    psstt : nak kena tampai dalam keta sebenornya he3

    ReplyDelete
  8. insyallah.. memang jadi amalan..
    baca sekali ayat kursi..

    ReplyDelete
  9. tq bro. sharing..
    bkan bkak mazhab baru..
    tpi utk pkongsian kita bsama :)

    ReplyDelete
  10. ustaz pha is kite suke doa no. 3..rase nye senang je nak baca masa naik kenderaan..yg no. 4 tu sokmo-sokmo dh..no 1 ngan 2 tu familiar tp jarang guna

    ReplyDelete
  11. pha bukan tak nak update blog seribu pilihan..kan dah cakap ari tu tak dapat nk bukak google acc utk blog seribu pilihan..dah trace melalui no telefon tp letak no telefon lame dan no. tu hilang..kalau ade care lain boleh tolong bagitau..nie kite bukak guna google acc baru..nie untuk blog baru http://blogmasakanringkas.blogspot.com..kite masak pulak ye..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.. patutla..
      main masak2 plak yer.. hahaha

      Delete
    2. one of the my favorite things

      Delete
    3. bagus2.. tulis tntang benda yg kita minat, baru ada passion dalam menulis.. hehehe.. macam entri2 pasal motosikal dalam blog saya ni..

      Delete

Post a Comment