Skip to main content

Posts

Showing posts from 2015

Melancong Vs Melencong

lain orang lain hobi. kali ni nak cerita pasal hobi melancong. sebut pasal melancong ni, aku sebenarnya hairan dengan orang yang sanggup simpan duit, ikat perut, semata-mata nak kumpul duit untuk pergi melancong.  lepas tu banyak habiskan duit melancong oversea.

mungkin sesetengah orang minat dia macam tu, passion dia ke arah itu.. macam kawan aku seorang ni, tengah excited kumpul duit, kumpul cuti, semata nak pergi korea bulan empat nanti. sebelum ni sanggup dia travel pusing 1 Europe sorang-sorang.

contoh blogger plak, macam sis Jari manis, bro Khairudin Lim, dan Siti Yang Menaip. dan rakan sekuliah aku kat U dulu, Izzah. ada je entri terbaru pergi melancong. kalau tak percaya, pergi terjah blog diorang.

Melancong Vs Melencong
berbandng dengan sesetengah orang, aku ni kalau bab melancong, hambar sikit. tapi bukan aku ni tak suka melancong. kalau orang ajak, aku pergi je. cuma aku ni tak de la nak ambil inisiatif sendiri plan nak melancong ke mana-mana.

aku jarang sangat melancong. c…

Mencari Cinta?

kisah 1

Miss Daisy : ha, Pha Is, tadi U pergi mana?
aku : I pergi keluar pergi cari barang dengan abang mael.
Misss Daisy : Owh, ingat tadi U pergi keluar cari isteri
aku : (-_-')

kisah 2

Tan ; Pha Is, U kat stesyen mana sekarang?
aku : I kat manufact
Tan : best la U. rilex sikit. boleh la mencari cinta..
aku : (-_-')
Tan : U lagi berapa hari?
aku : lagi berapa hari I kat stesyen manufact ke?
Tan : tak lah. lagi berapa hari mencari cinta?
aku : (-_-")


Dalam perjalanan menuju pelangi cinta.. ewwah... A photo posted by pha is (@phais47) on Dec 10, 2015 at 5:51am PST
Mencari Cinta?
sudah beberapa orang pembaca blog aku dan juga rakan sekerja aku yang dah tahu tentang hashtag 1092 hari mencari cinta aku tu. bahaya nih. hehehe. tapi, betul ke sekarang aku sedang mencari cinta?

nope.. nope.. jawapannya tidak sama sekali!


#1092HariMencariCinta
macam yang aku dah cerita dalam entri 1092 Hari Mencari Cinta, disebabkan beberapa hal, aku target nak kahwin tahun 2018. lagi 3 tahun, (3…

WW #131 | Program Poligami 1 Malaysia (P1M) 2016

Kenapa Pakai Jam Tangan?

saja nak berceloteh kejap. pernah terfikir tak? kita semua ada telefon bimbit. dalam tu dah konfom-konfom ada jam. tapi kenapa kita masih pakai jam tangan?


Kenapa Pakai Jam Tangan?
dan sebab yang aku boleh fikirkan kenapa aku masih pakai jam tangan walaupun dalam fon aku dah ada jam adalah:

1. nak tahu masa

ni of course la alasan yang paling munasabah. beli jam sebab senang nak tengok jam pukul berapa. tapi, kalau setakat nak tau jam pukul berapa, kat fon pun dah ada jam. kan? mungkin sesetengah orang rasa lebih mudah tengok jam tangan berbanding nak kena keluarkan fon dari poket.

tapi tak semua keadaan sesuai untuk tengok jam melalui fon. contohnya atas motosikal, macam aku ni. kalau nak tengok jam atas moto nak kena seluk poket, lepas tu nak kena takan punat 'home' baru boleh nampak jam pukul berapa, memang agak leceh.

so, rider macam aku ni memang sangat-sangat memudahkan kalau pakai jam tangan.

2. sebagai eksesori


yup, alasan ni pun ada jugak orang pakai. sekadar nak bergaya.…

Pemenang Mini GA | Tiket Free Bas Hop-On Hop-Off

pada 7 november yang lalu aku ada buat mini Mini GA | Tiket Free Bas Hop-On Hop-Off. tapi disebabkan terlalu sibok dengan kerja, sampai tak sempat nak promot GA tu. hasilnya as expected, kurang sambutan. tapi tak pe. yang penting ikhlas. hehe..

so, lepas tarikh tutup, aku cuma dapat 2 penyertaan. mereka berdua adalah :

1. Husna Zahidi
2. Zarul Farhana

dan disebabkan cuma 2 orang yang join, secara automatik dua2 dapat hadiah. yea! dan disebabkan dua2 bagi alasan dan sebab kenapa nak tiket ni dengan sama menarik, aku decide pemenang bagi GA mini ni adalah seri!

so, dua-dua dapat hadiah sama banyak. kedua-dua mereka akan dapat hadiah berupa 3 keping tiket bas Hop-On Hop-Off yang boleh dinaiki sama ada di Penang mahupun di KL. dan disebabkan baru-baru ini juga aku berkesempatan jumpa diorang dalam satu event #BloggerUtaraOfficial, aku decide untuk bagi hadiah by hand je la. tadaa..!!

Zarul Farhana
Husna Zahidi
dalam event tu juga sebenarnya pertama kali aku bersua muka dengan diorang. se…

Ada Apa Pada November?

Ada apa pada bulan november? hmm.. banyak sebenarnya. walaupun bulan november baru sahaja berlalu, meh aku nak cerita kat korang antara apa yang ada dalam bulan november.

Ada apa pada dua alam?
sebenarnya, "ada apa pada dua alam" ni adalah entry pertama blog ini yang aku publish pada 27 November 2010! dalam erti kata yang lain, bulan november adalah bulan anniversary blog aku. pada 27 november tahun ni, blog aku sudahpun genap berusia 5 tahun!

kalau tengok balik, dah banyak perubahan berlaku pada blog aku ni, terutamanya pada gaya penulisan. tak caya, cuba la baca entri pertama aku tuh. tulisan macam budak-budak. hehehe..

Anniversary Timo

dan genap 5 tahun juga aku merempit bersaya moto kesayangan aku, si Timo. why Timo? sebab moto ni motosikal honda wave 125x Ultimo.

dan lagi, pada bulan november ni jugak adalah bulan kelahiran beberapa (yup, bebebrapa) orang crush aku. eh... hehehe

crush je banyak. awek tak pernah ada.. hehhe...

Jump Street Trampoline Park Penang | Event Review

tak ramai yang tahu kat penang ni ada Jump Street Trampoline Park. menatang apa tuh? well, ianya se-spesis taman tema tapi bertemakan trampoline. menatang yang orang dok main lompat-lompat tu. unik kan?

Now attending... jump street review bersama geng blogger utara.... #BloggerUtaraOfficial #BloggerUtara #hikayatbudakpening #review #jumpstreet A photo posted by pha is (@phais47) on Nov 27, 2015 at 11:05pm PST kalau nak lompat, kena pakai stokin khas, untuk keselamatan. kalau tak nanti licin

korang masuk kat sini, boleh main lompat-lompat. tu je? tak lah.. dalam melompat tu pulak, macam-macam yang korang boleh buat.

Jump Street Trampoline Park Penang
kat sini kat area main court korang boleh try melompat dalam beberapa gaya dan skill. tak tahu? ada jump referee yang akan ajar korang cara melompat dengan penuh bergaya.


Hanya di @jumpstreetasia Korang tak teringin nak cuba? #jumpstreetpenang #jumpstreet #bloggerutara #bloggerutaraofficial #REDMInote4G A video posted by Blogger aRz MoHa (@…

Random Giveaway RM100 Follower HASRULHASSAN.COM

sapa tak kena sifu blogspot malaysia ni kan? nampak HH je, terus ingat HasrulHassan. antara blog yang selalu aku rujuk bab-bab bloging ni..

HASRULHASSAN Random Giveaway RM100 Follower
dan kali ni bro HASRULHASSAN ada buat Random Giveaway RM100 Follower sempena meraikan sokongan rakan-rakan follower blog beliau sehingga berjaya mencapai lebih 15 juta pageviews (hits).

jom join. mudah je syarat-syarat dia.. klik baner tuh untuk join.

Blogger Dan Hadiah

blogger dan hadiah berpisah tiada. sebagai contoh, baru-baru ni aku telah dapat hadiah dari blogger sis Jari Manis, pemilik blog jarimanistravel.blogspot.my berupa sebuah fridge magnet yang diterbangkan khas dari Indonesia!

fridge magnet candi borobudur dari Tanah Jawa. thanks yer sis..
isi Jari Manis ni kaki travel. kalau nak merasa hadiah travelling souvenir macam ni, rajin-rajin la komen kat blog Jari Manis ni. tapi kalau boleh tu komen biarlah ikhlas, bukan mengharap hadiah semata.. hehehe

Blogger Dan Hadiah
next, baru-baru ni dalam event #BloggerUtaraOfficial di Rockstarz Burger, aku berkesempatan menyampaikan sedikit hadiah cenderamata buat blogger Siti Yang Menaip kerana tersenarai dalam top 10 pengomen pening suku ketiga 2015.


macam yang aku dah kata dalam entri Hadiah Pengomen Pening Suku ke-3 2015 yang lalu, yang mana aku dapat bersua muka face to face, aku akan bagi hadiah by hand. mana yang dah tuntut hadiah top up, aku bagi top up. mana yang pakai postpaid, aku mintak sup…

Rockstarz Burger Penang | Burger Paling Rock

burger antara makanan yang aku rajin buat review sebelum2 ni. contohnya macam KB Burger Bakar (Kota Bharu), Sri Paduka Burger (Kubang Kerian Kelantan), Hero Burger Bakar (tepi Stadium Bandaraya Pulau Pinang) dan Kaw Kaw Burger Bakar (wangsa maju).


so, aku ni agak hantu burger la jugak. tapi kali ni aku nak membawakan  kepada korang sebuah lagi kedai burger yang MUSTI korang singgah kalau korang penggemar burger amcam aku. MUSTI! Rockstarz Burger area Sungai Ara, Penang. MUSTI!

Keunikan Rockstarz Burger

bagi aku, antara ciri-ciri tarikan yang patut ada pada sesebuah burger adalah keunikan. sebab burger ni benda yang biasa. merata tepi-tepi jalan ada bercambah. so, apa yang membezakan sesebuah burger dengan burger2 yang lain?


ada burger aku pernah makan daging dia berat. ada burger aku pernah makan patty dia tebal, sampai aku makan tak habis 7 keturunan. dan burger di Rockstarz Burger ni, keunikan yang aku nampak adalah patty-nya yang sangat lembut!


serius, lembut macam patty double che…

Mini GA | Tiket Free Bas Hop-On Hop-Off

seperti yang aku dah cakap dalam entri Teaser Fam Trip Fun Ride with Penang Hop On Hop Off, aku ada hadiah nak bagi kat korang. hadiah berupa tiket bas Hop-On Hop-Off yang valid untuk bas Penang Hop-On Hop Off DAN KL Hop-On Hop-Off!

so, kalau korang berdekatan KL dan Jauh dari Penang, boleh je naik guna yang KL Hop-On Hop-Off punya. your choice..!
Mini GA | Tiket Free Bas Hop-On Hop-Off

so, aku decide nak bagi hadiah 2 tiket bas Hop-On Hop-Off kepada setiap 3 pemenang*

caranya mudah sahaja.
1. follow Blog Hikayat Budak Pening ini, like FB page Hikayat Budak Pening, dan Blogger Utara
2. publish entri bertajuk "Mini GA | Tiket Free Bas Hop-On Hop-Off by HBP"
3. copy gambar di atas dan link ke sini.
4. berikan sebab kenapa korang nak tiket bas ni dalam entri tu.
4. publish dan letak link url entri korang kat ruangan komen entri ini.

pemenang dipilih berdasarkan:
1. random (1 pemenang)* 2. sebab yang menarik (2 pemenang)

*JIKA siapa yang dipilih secara random DAN berjaya bagi se…

WW #130 | Cengkerik Mengilai

Review | Fam Trip Fun Ride with Penang Hop-On Hop-Off by Blogger Utara

[awas, entri bergambar]

Seperti yang telah aku janjikan dalam entri “Prelude | Famtrip Funride Penang Hop-on Hop-off”, dan "Teaser Fam Trip Fun Ride with Penang Hop On Hop Off",  pada 25 Oktober 2015 baru-baru ni, kami geng #BloggerUtara telah mengikuti rombongan che kiah dijemput untuk merasai sendiri pengalaman menaiki bas Penang Hop-On Hop-Off, The Original Double Decker Tour of Penang di sekitar kawasan pantai dan Bandar Pulau Pinang.

antara ahli geng Blogger Utara yang berkesempatan join Fam Trip Fun Ride with Penang Hop-On Hop-Off ni antaranya CikpinzAmaninaAryshafayyadhElZai ZamreeAliaFarah, Pha IsIzzeydaSiti Nurzafirah, dan Murni
Penang Hop-On Hop-Off, The Original Double Decker Tour of Penang
Fam Trip Fun Ride with Penang Hop-On Hop-Off by #BloggerUtara
bas Penang Hop-On Hop-Off ni beroperasi dari jam 9.00 pagi hingga pukul 8 malam setiap hari.
Bermula jam 10 pagi, kami geng #BloggerUtara berkumpul di Gurney untuk memulakan perjalanan. Bas ni ada dua…

Hadiah Pengomen Pening Suku ke-3 2015

dulu dalam entri Pengomen Pening Suku ke-3 2015, aku ada tawarkan hadiah kepada top 10 pengomen tegar bagi suku ke-3 tahun ini. hadiah simple je, sekadar top-up.


tapi masih ada yang belum tuntut. tak pe, take your time. cuma sekarang hadiah aku terpaksa ubah sikit. bukan saja-saja nak tukar, tapi ikut keadaan dan situasi.

Hadiah Pengomen Pening Suku ke-3 2015
1. yang pakai line post-paid, tak boleh la nak bagi hadiah top-up prepaid. untuk yang ni, aku mintak alamat je dulu. bila aku jumpa hadiah yang sesuai, nanti aku pos yer.

2. yang mana pakai prepaid, yang dah dah bagi nombor, aku dah top-up macam biasa.

3. yang mana aku ada kesempatan jumpa face-to-face, aku bagi hadiah by-hand je la. contohnya macam kat bawah ni. hadiah disampaikan selepas kami ber-seol garden setelah seharian kepenatan naik bas Penang Hop-On Hop-Off.

Amanina
kak Zai Zamree
kak Sha
dan yang belum respond lagi, aku setia menunggu respond korang.. hehehe... sila respond di PM inbox FB page Hikayat Budak Pening, (http…