Wednesday, December 30, 2015

WW #133 | pointer 3.85


Its a good thing bila Ahmad Maslan bagi statement pelik2 time musim2 exam. Its a indirect message kepada semua student...
Posted by Wan Nashrullah Muhamad on Tuesday, December 29, 2015

Thursday, December 24, 2015

Melancong Vs Melencong

lain orang lain hobi. kali ni nak cerita pasal hobi melancong. sebut pasal melancong ni, aku sebenarnya hairan dengan orang yang sanggup simpan duit, ikat perut, semata-mata nak kumpul duit untuk pergi melancong.  lepas tu banyak habiskan duit melancong oversea.

mungkin sesetengah orang minat dia macam tu, passion dia ke arah itu.. macam kawan aku seorang ni, tengah excited kumpul duit, kumpul cuti, semata nak pergi korea bulan empat nanti. sebelum ni sanggup dia travel pusing 1 Europe sorang-sorang.

contoh blogger plak, macam sis Jari manis, bro Khairudin Lim, dan Siti Yang Menaip. dan rakan sekuliah aku kat U dulu, Izzah. ada je entri terbaru pergi melancong. kalau tak percaya, pergi terjah blog diorang.


Melancong Vs Melencong


berbandng dengan sesetengah orang, aku ni kalau bab melancong, hambar sikit. tapi bukan aku ni tak suka melancong. kalau orang ajak, aku pergi je. cuma aku ni tak de la nak ambil inisiatif sendiri plan nak melancong ke mana-mana.

aku jarang sangat melancong. cuma banyak melencong. nak tahu beza? melencong tu, bila aku free, ada mood, aku start moto, dan berjalan tanpa arah tuju. tu je la melencong aku.


tau-tau,
eh, dah sampai Baling?
eh, dah sampai bukit kayu hitam? (lihat entri Bila Boring)
eh, dah sampai kuala kangsar?
eh, dah sampai sungai golok? (lihat entri jale-jale klatey)

Destinasi Tak Penting


dan kalau pergi melancong pun, aku tak kisah sangat destinasi tu kat mana. bagi aku kalau melancong, destinasi tak penting. yang penting adalah dengan siapa kita melancong!


walaupun pergi tempat-tempat yang simple, yang dekat-dekat je, aku tak kisah. asalkan kita pergi dengan orang yang kita sayang, tak kisah la keluarga, sahabat, mahupun pasangan. *uhuk-uhuk


antara melancong dan bermusafir


kalau niat yang betul, niat bermusafir nak melihat, mengagumi, dan mengambil iktibar dari sepanjang perjalanan atas muka bumi Tuhan ini, bukankah itu dituntut dalam agama?

so, bagi yang hobi melancong tu, atau yang bakal pergi melancong, pesan aku agar niat korang kena perbetul.. bukan sekadar nak berseronok semata. dapat jugak pahala.

berjalanlah bermusafirlah
melihat kebesaran Tuhan
yang diciptakan untuk mereka yang berfikir
dan bersyukur
diatas ni'mat dan kurnia
nilai harganya, Iman dan Taqwa
bagi hamba yang setia
-Mirwana (Hikmah Kembara)

p/s : cuti 4 hari ni aku sebenarnya pergi jalan-jalan makan angin pusing 1 malaysia dengan kawan. masa entri ini berjaya di-auto-published, sepatutnya aku dijadualkan dah sampai kat bukit tinggi pahang.
pergi melencong mencari cinta

Saturday, December 19, 2015

Mencari Cinta?

kisah 1

Miss Daisy : ha, Pha Is, tadi U pergi mana?
aku : I pergi keluar pergi cari barang dengan abang mael.
Misss Daisy : Owh, ingat tadi U pergi keluar cari isteri
aku : (-_-')

kisah 2

Tan ; Pha Is, U kat stesyen mana sekarang?
aku : I kat manufact
Tan : best la U. rilex sikit. boleh la mencari cinta..
aku : (-_-')
Tan : U lagi berapa hari?
aku : lagi berapa hari I kat stesyen manufact ke?
Tan : tak lah. lagi berapa hari mencari cinta?
aku : (-_-")


A photo posted by pha is (@phais47) on

Mencari Cinta?


sudah beberapa orang pembaca blog aku dan juga rakan sekerja aku yang dah tahu tentang hashtag 1092 hari mencari cinta aku tu. bahaya nih. hehehe. tapi, betul ke sekarang aku sedang mencari cinta?

nope.. nope.. jawapannya tidak sama sekali!


#1092HariMencariCinta


macam yang aku dah cerita dalam entri 1092 Hari Mencari Cinta, disebabkan beberapa hal, aku target nak kahwin tahun 2018. lagi 3 tahun, (3 tahun x 364 hari setahun = 1092 hari)  DAN aku tak nak hubungan sebelum kahwin yang panjang. 

so, perancangan aku, masuk tahun 2018, baru aku mula serius mencari. itu sebenarnya yang aku maksudkan dengan hashtag #1092HariMencariCinta aku tu..


Maaf, aku terpaksa menolak.


jadi, buat masa sekarang, maaf andai aku terpaksa menolak bila ada orang yang nak 'kenalkan' aku dengan sesiapa, kawan sesama U dulu pun ada yang nak cuba jodohkan aku.

rakan sekerja aku pun ada jugak yang berniat baik ingin menjodohkan aku dengan kenalan mereka. yang nak ambik jadi adik ipar pun ada (lihat entri Bila Orang Berkenan), nak ambik aku jadi biras pun ada (nak kenalkan aku dengan adik tunang beliau).

geng #BloggerUtaraOfficial pun tak terkecuali nak jodohkan aku dengan kenalan mereka.

huh.. aku ni nampak desperate sangat ke? hahahaha..



Friday, December 11, 2015

Kenapa Pakai Jam Tangan?

saja nak berceloteh kejap. pernah terfikir tak? kita semua ada telefon bimbit. dalam tu dah konfom-konfom ada jam. tapi kenapa kita masih pakai jam tangan?

jam tangan lama aku sewaktu aku masih bergelar student usm. jam ni telah lama arwah.
nota : Lensa Cikai adalah blog kedua aku yang aku dah tutup.


Kenapa Pakai Jam Tangan?


dan sebab yang aku boleh fikirkan kenapa aku masih pakai jam tangan walaupun dalam fon aku dah ada jam adalah:

1. nak tahu masa

ni of course la alasan yang paling munasabah. beli jam sebab senang nak tengok jam pukul berapa. tapi, kalau setakat nak tau jam pukul berapa, kat fon pun dah ada jam. kan? mungkin sesetengah orang rasa lebih mudah tengok jam tangan berbanding nak kena keluarkan fon dari poket.

tapi tak semua keadaan sesuai untuk tengok jam melalui fon. contohnya atas motosikal, macam aku ni. kalau nak tengok jam atas moto nak kena seluk poket, lepas tu nak kena takan punat 'home' baru boleh nampak jam pukul berapa, memang agak leceh.

so, rider macam aku ni memang sangat-sangat memudahkan kalau pakai jam tangan.

2. sebagai eksesori

jam speedometer yang pernah aku beli sebab nampak cool. tapi aku stop pakai sebab agak leceh dan tak praktikel

yup, alasan ni pun ada jugak orang pakai. sekadar nak bergaya. beli jam lawa-lawa sebagai perhiasan. contoh macam jam speedometer aku kat atas tu. dah la setiap kali nak tengok waktu kena tekan button, baru boleh tau jam pukul berapa.

so, lebih kepada nilai estetika semata. tapi tak praktikel. jam ni aku tak pakai dah.

3. lambang status dan taraf hidup

kalau orang-orang kaya, mungkin pemilihan jenis jam tangan ikut jenama. Rolex contohnya. walaupun pakai jam rolex ciplak, orang akan tetap pandang tinggi kepada si pemakai sebab dia ada taste.

sebab tu selalalunya agent MLM yang nak mencari mangsa, selain datang bawak kereta BMW, diorang akan pakai jam Rolex. baru nampak kaya lebih sikit, hehe..

tapi aku tak heran sangat jenama-jenama jam ni. sekarang aku pakai jam casio biasa je.

4. nak hindari situasi yang awkward

ha, sebenarnya inilah alasan utama kenapa aku pakai jam tangan. contoh situasi: kau jalan-jalan lepas tu bertembung dengan orang yang kau segan nak cakap., atau dengan orang yang ko rasa awkward setiap kali berjumpa. apa kau boleh buat?

kau senyum kat orang tu ala kadar, hanya sekadar cukup syarat, lepas tu kau TENGOK JAM TANGAN, sambil kau buat-buat kalut kejar masa. tambah dengan acah-acah jalan laju nak cepat macam nak kejar benda penting.

dan disebabkan kat hospital aku jalan pakai lab coat bajet macam doktor pelatih, sekali aku jalan buat-buat kalut, sampai lab coat aku tu berkibar kat belakang macam cape! macam superman tengah terbang.

Jam Tangan Vs Jam Phone


hmm.. so, antara jam tangan dan jam henset. yang mana korang pilih? dan mengapa?

Monday, December 7, 2015

Pemenang Mini GA | Tiket Free Bas Hop-On Hop-Off


pada 7 november yang lalu aku ada buat mini Mini GA | Tiket Free Bas Hop-On Hop-Off. tapi disebabkan terlalu sibok dengan kerja, sampai tak sempat nak promot GA tu. hasilnya as expected, kurang sambutan. tapi tak pe. yang penting ikhlas. hehe..

so, lepas tarikh tutup, aku cuma dapat 2 penyertaan. mereka berdua adalah :

1. Husna Zahidi
2. Zarul Farhana

dan disebabkan cuma 2 orang yang join, secara automatik dua2 dapat hadiah. yea! dan disebabkan dua2 bagi alasan dan sebab kenapa nak tiket ni dengan sama menarik, aku decide pemenang bagi GA mini ni adalah seri!

so, dua-dua dapat hadiah sama banyak. kedua-dua mereka akan dapat hadiah berupa 3 keping tiket bas Hop-On Hop-Off yang boleh dinaiki sama ada di Penang mahupun di KL. dan disebabkan baru-baru ini juga aku berkesempatan jumpa diorang dalam satu event #BloggerUtaraOfficial, aku decide untuk bagi hadiah by hand je la. tadaa..!!

Zarul Farhana

Husna Zahidi

dalam event tu juga sebenarnya pertama kali aku bersua muka dengan diorang. selama ni hanya kenal melalui alam maya je. tahniah, dan selamat menaiki bas...!


Wednesday, December 2, 2015

Ada Apa Pada November?

Ada apa pada bulan november? hmm.. banyak sebenarnya. walaupun bulan november baru sahaja berlalu, meh aku nak cerita kat korang antara apa yang ada dalam bulan november.

Ada apa pada dua alam?


sebenarnya, "ada apa pada dua alam" ni adalah entry pertama blog ini yang aku publish pada 27 November 2010! dalam erti kata yang lain, bulan november adalah bulan anniversary blog aku. pada 27 november tahun ni, blog aku sudahpun genap berusia 5 tahun!

kalau tengok balik, dah banyak perubahan berlaku pada blog aku ni, terutamanya pada gaya penulisan. tak caya, cuba la baca entri pertama aku tuh. tulisan macam budak-budak. hehehe..


Anniversary Timo



dan genap 5 tahun juga aku merempit bersaya moto kesayangan aku, si Timo. why Timo? sebab moto ni motosikal honda wave 125x Ultimo.

dan lagi, pada bulan november ni jugak adalah bulan kelahiran beberapa (yup, bebebrapa) orang crush aku. eh... hehehe

crush je banyak. awek tak pernah ada.. hehhe...

Tuesday, December 1, 2015

Jump Street Trampoline Park Penang | Event Review


tak ramai yang tahu kat penang ni ada Jump Street Trampoline Park. menatang apa tuh? well, ianya se-spesis taman tema tapi bertemakan trampoline. menatang yang orang dok main lompat-lompat tu. unik kan?

kalau nak lompat, kena pakai stokin khas, untuk keselamatan. kalau tak nanti licin

korang masuk kat sini, boleh main lompat-lompat. tu je? tak lah.. dalam melompat tu pulak, macam-macam yang korang boleh buat.

Jump Street Trampoline Park Penang


kat sini kat area main court korang boleh try melompat dalam beberapa gaya dan skill. tak tahu? ada jump referee yang akan ajar korang cara melompat dengan penuh bergaya.



kantoi. aku tengah pegang dada sebab masa tu dah semput.. hehehe.. ingat main lompat-lompat ni tak penat???


selain tu ada foam pit, lompat-lompat then terjun dalam kolam span. terjun macam nak terjun sungai, tapi tak basah. dan macam-macam lagi court lompat yang menarik. lompat buat slamdunk,  battle beam, tower jump, dan macam-macam lagi.


macam-macam ada..feveret aku? dodge ball court! sambil lompat, sambil main dodgeball. yang ni memang layan beb. layan, sebab masa kami geng #BloggerUtara main, team aku menang. hehehe...

starting main game dodge ball.

siap ada tournament kot. try tengok kat video ni:


style kan? kalau nak yang lagi mencabar, boleh try yang high performance court. trampoline kat situ special sikit, lebih anjal, lebih kaw! boleh lompat lebih tinggi. so, area tu tak boleh untuk budak-budak, hanya untuk dewasa je. aku dah try. memang gayat. dah la trampolin tu jarang, boleh nampak bawah lantai. amacam? ada bran?

so, jom try lompat kat sana!

review dari geng #BloggerUtara yang lain:

1. ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH. (2015 Dec 1). Jumpstreet Trampoline Park Penang | Event Review. Kisah Kaseh. dipetik dari http://aryshafayyadh.blogspot.my/2015/12/jumpstreet-trampoline-park-penang-event.html

2. El. (2015 Dec 1). JUMP STREET TRAMPOLINE PARK PENANG | EVENT REVIEW. Arwendanish. dipetik dari http://arwendanish.blogspot.my/2015/12/jump-street-trampoline-park-penang.html

3. Kira Sakura. (2015 Nov 30). Jump Street Penang. dipetik dari http://kierasakura.blogspot.my/2015/11/jump-street-penang.html

4. Siti Nurzafirah. (2015 Dec 1). JUMP STREET, TRAMPOLINE PENANG VERSION REPEAT !. dipetik dari http://miamorzafirah.blogspot.com/2015/12/jump-street-trampoline-penang-version.html

5. Siti Yang Menaip. (2015 Dec 2). JUMP STREET TRAMPOLINE PARK PENANG. dipetik dari http://sitiyangmenaip.blogspot.my/2015/12/jump-street-trampoline-park-penang.html

6. Alia Farhan Said. (2015 Dec 2). Jumpstreet Trampoline Park Penang Review. Lady Green: a vanilla freak. dipetik dari http://aliafarhansaid.blogspot.my/2015/12/jumpstreet-trampoline-park-penang-review.html

7. Izzeyda. (2015 Dec 2). Jump Street Trampoline Park Penang. Emi Izzeyda diary's. dipetik dari http://izzeyda.blogspot.com/2015/12/jump-street-trampoline-park-penang.html

8. Cikpinz. (2015 Dec 2). JumpStreet Trampoline Parks Penang | Event Review. Cerita Orang Bujang. dipetik dari http://www.cikpinz.com/2015/12/jumpstreet-trampoline-parks-penang.html

9. Zai Zamree. (2015 Dec 2). Jump Street Trampoline Park Penang | Event Review. Belog Zai Zamree. dipetik dari http://storymoryluahanku.blogspot.com/2015/12/jump-street-trampoline-park-penang.html


harga tiket : 
isnin - rabu : RM22 seorang (1 jam + stokin)
khamis - ahad : RM27 seorang (1 jam + stokin)

waktu beroperasi : 
jumaat dan sabtu : 10 pagi - 10 malam
hari lain : 10 pagi - 9 malam
(buka setiap hari)

alamat : 
JumpStreet Trampoline Parks
70, D'Piazza, D'piazza Mall, Jalan Mahsuri, Bayan Baru,
11900 Bayan Lepas,
Pulau Pinang.
Tel : 04 611 9248

coordinate :   5°19'32.94"N, 100°16'56.38"E

www.facebook.com/JumpStreetAsia
https://instagram.com/jumpstreetasia/
https://www.youtube.com/user/JumpStreetAsia

sedikit info mengenai Jump Street Trampoline Park Penang:

JumpStreet Trampoline Parks are an amazing urban playground for adults and children alike, with hundreds of interconnected trampolines from the floor right up the walls and multiple jumping attractions at every venue - It doesn’t matter if you’ve never jumped on a trampoline before – you’ve got to try Asia Largest Trampoline Parks and experience the thrill of Defying Gravity. Come with your friends and/or your family and enjoy the thrill of flight at Malaysia’s ONLY indoor trampoline parks.

PARTIES
Jump Street Birthday Parties are unforgettable!

GROUP EVENTS
You can play all you like, but at some stage you’ve got to get serious.

BECOME A MEMBER
JumpClub is Jump Street’s exciting Member program.

You can try out just about all the 9 attractions listed below with guidance from JumpStreet Instructors:
► 2 Dodgeball Courts
► Slam Dunk
► Main Court
► The Wall
► High Performance
► Tower Jump
► Foam Pit
► Battle Beam (Restricted to Kids Only)

Jump Street has hosted numerous small to large sized corporate groups and our Jump Referees are very experienced in handling large numbers of people.  Each group will be assigned a Jump Referee to serve as your host, where he/she will be with you from the moment you arrive, during the checkin process, lead the warm-up and stretching and conduct the Basic Trampoline Skills lesson.

S/he will lead other Jump Referees to brief your team members on the rules of each activity, to keep score, and most importantly, they will ensure that each jumper jumps within their capabilities and are safe at all times.



Sunday, November 29, 2015

Random Giveaway RM100 Follower HASRULHASSAN.COM

sapa tak kena sifu blogspot malaysia ni kan? nampak HH je, terus ingat HasrulHassan. antara blog yang selalu aku rujuk bab-bab bloging ni..

HASRULHASSAN Random Giveaway RM100 Follower


dan kali ni bro HASRULHASSAN ada buat Random Giveaway RM100 Follower sempena meraikan sokongan rakan-rakan follower blog beliau sehingga berjaya mencapai lebih 15 juta pageviews (hits).

jom join. mudah je syarat-syarat dia.. klik baner tuh untuk join.

Thursday, November 26, 2015

Blogger Dan Hadiah

blogger dan hadiah berpisah tiada. sebagai contoh, baru-baru ni aku telah dapat hadiah dari blogger sis Jari Manis, pemilik blog jarimanistravel.blogspot.my berupa sebuah fridge magnet yang diterbangkan khas dari Indonesia!

fridge magnet candi borobudur dari Tanah Jawa. thanks yer sis..

isi Jari Manis ni kaki travel. kalau nak merasa hadiah travelling souvenir macam ni, rajin-rajin la komen kat blog Jari Manis ni. tapi kalau boleh tu komen biarlah ikhlas, bukan mengharap hadiah semata.. hehehe

Blogger Dan Hadiah


next, baru-baru ni dalam event #BloggerUtaraOfficial di Rockstarz Burger, aku berkesempatan menyampaikan sedikit hadiah cenderamata buat blogger Siti Yang Menaip kerana tersenarai dalam top 10 pengomen pening suku ketiga 2015.


macam yang aku dah kata dalam entri Hadiah Pengomen Pening Suku ke-3 2015 yang lalu, yang mana aku dapat bersua muka face to face, aku akan bagi hadiah by hand. mana yang dah tuntut hadiah top up, aku bagi top up. mana yang pakai postpaid, aku mintak supaya send alamat.

1. Jari Manis - topup - done
2. Cik Mistree - tiada prepaid, sudah send alamat, hadiah belum hantar.
3. kak Sha - hadiah by hand - done
4. amanina - hadiah by hand - done
5. Siti Yang Menaip - hadiah by hand - done
6. Khairuddin Lim - belum tuntut
7. Qaseh Abadi - topup - done
8. Zumal - topup - done
9. Paridah - belum tuntut
10. kak Zai - hadiah by hand - done

yang mana yang belum tuntut tu, aku setia menanti maklum balas korang. sila PM no. tel atau alamat ke fb page Hikayat Budak Pening (https://www.facebook.com/HikayatBudakPening/)



Wednesday, November 25, 2015

Rockstarz Burger Penang | Burger Paling Rock

burger antara makanan yang aku rajin buat review sebelum2 ni. contohnya macam KB Burger Bakar (Kota Bharu), Sri Paduka Burger (Kubang Kerian Kelantan), Hero Burger Bakar (tepi Stadium Bandaraya Pulau Pinang) dan Kaw Kaw Burger Bakar (wangsa maju).


so, aku ni agak hantu burger la jugak. tapi kali ni aku nak membawakan  kepada korang sebuah lagi kedai burger yang MUSTI korang singgah kalau korang penggemar burger amcam aku. MUSTI! Rockstarz Burger area Sungai Ara, Penang. MUSTI!

Keunikan Rockstarz Burger


macam2 burger ada. sampai tak ingat nak sebuat semua. hehehe..

bagi aku, antara ciri-ciri tarikan yang patut ada pada sesebuah burger adalah keunikan. sebab burger ni benda yang biasa. merata tepi-tepi jalan ada bercambah. so, apa yang membezakan sesebuah burger dengan burger2 yang lain?

meleleh baq ang..

ada burger aku pernah makan daging dia berat. ada burger aku pernah makan patty dia tebal, sampai aku makan tak habis 7 keturunan. dan burger di Rockstarz Burger ni, keunikan yang aku nampak adalah patty-nya yang sangat lembut!


serius, lembut macam patty double cheese mekdi. patty homemade tau!


lagi satu, meatball dia wajib try! lembut, kenyal, memang umph la..


decoration kedai ni pun mengancam. memang rock oo..!


dijamin sedap! kalau tak percaya review aku, boleh tengok review oleh geng blogger utara yang lain:

1. Nina Ahmad. (2015 Nov 20). Rockstarz Burger @ Sungai Ara, Penang. Kisah Seiring Usia. dipetik dari http://sukasamko.blogspot.my/2015/11/rockstarz-burger-sungai-ara-penang.html

2. Zumal. (2015 Nov 17). ROCKSTARZ BURGER PENANG. Dunia Zumal. dipetik dari http://duniazumal.blogspot.my/2015/11/rockstarz-burger-penang.html

3. ArYsHaFaYyAd. (2015 Nov 17). The Most ROCK'IN Burger di Rockstarz Burger Sungai Ara | Makan BEST di Pulau Pinang. Kisah Kaseh. dipetik dari http://aryshafayyadh.blogspot.my/2015/11/the-most-rockin-burger-di-rockstarz.html

4. Izzeyda. (2015 Nov 19). Review : Rockstarz Burger, Sungai Ara, Pulau Pinang. Emi Izzeyda Diary's. dipetik dari http://izzeyda.blogspot.com/2015/11/review-rockstarz-burger-sungai-ara.html

5. CikPinz. (2015 nov 19). Rocks di Rockstarz Burger Penang. Cerita Orang Bujang. dipetik dari http://www.cikpinz.com/2015/11/rocks-di-rockstarz-burger-penang.html

6. Alia Farhan Said. (2015 Nov 19). Burger sempoi di Rockstarz Burger Penang. Lady Green. dipetik dari http://aliafarhansaid.blogspot.sg/2015/11/burger-sempoi-di-rockstarz-burger-penang.html

7. El. (2015 Nov 19). #BLOGGERUTARA KASI GEGOR ROCKSTARZ BURGER PENANG | TEMPAT MAKAN BEST DI PENANG | FOOD REVIEW. dipetik dari http://arwendanish.blogspot.my/2015/11/bloggerutara-kasi-gegor-rockstarz.html

8. Murni Alysa. (2015 NOv ). Review ROCKSTARZ BURGER, Sungai Ara, Pulau Pinang. Murni Alysa. dipetik dari http://murnialysa.blogspot.com/2015/11/review-rockstarz-burger-sungai-ara.html

9. Siti Nurzafirah. (2015 Nov ). TEMPAT MAKAN BEST .:. JJCM ROCKSTARZ BURGER, SUNGAI ARA. Siti Nurzafirah punya cerita. dipetik dari http://miamorzafirah.blogspot.com/2015/11/tempat-makan-best-jjcm-rockstarz-burger.html

10. Siti yang Menaip. (2015 Nov 20). TEMPAT MAKAN BEST DI SUNGAI ARA | PENANG - ROCKSTARZ BURGER. Siti Yang Menaip. dipetik dari http://sitiyangmenaip.blogspot.my/2015/11/tempat-makan-best-di-sungai-ara-penang.html



kalau nak singgah, boleh try cari. senang je..

ROCKSTARZ BURGER

118, Taman Tunas Muda,
Jalan Dato Ismail Hashim, Sungai Ara,
11900 Bayan Lepas, Penang.

(coordinate :   5°19'38.01"N 100°16'22.49"E)

Tel : 019-429 9309 (Sg. Ara)
016-446 6036 (Ayer Itam / Greenlane)

Business Hours : 5.00pm - 1.00am (Isnin - Ahad)

Official IG : @rockstarzburgerofficial

Official FB : Rockstarz Burger

Saturday, November 7, 2015

Mini GA | Tiket Free Bas Hop-On Hop-Off

seperti yang aku dah cakap dalam entri Teaser Fam Trip Fun Ride with Penang Hop On Hop Off, aku ada hadiah nak bagi kat korang. hadiah berupa tiket bas Hop-On Hop-Off yang valid untuk bas Penang Hop-On Hop Off DAN KL Hop-On Hop-Off!

so, kalau korang berdekatan KL dan Jauh dari Penang, boleh je naik guna yang KL Hop-On Hop-Off punya. your choice..!

Mini GA | Tiket Free Bas Hop-On Hop-Off



so, aku decide nak bagi hadiah 2 tiket bas Hop-On Hop-Off kepada setiap 3 pemenang*

caranya mudah sahaja.
1. follow Blog Hikayat Budak Pening ini, like FB page Hikayat Budak Pening, dan Blogger Utara
2. publish entri bertajuk "Mini GA | Tiket Free Bas Hop-On Hop-Off by HBP"
3. copy gambar di atas dan link ke sini.
4. berikan sebab kenapa korang nak tiket bas ni dalam entri tu.
4. publish dan letak link url entri korang kat ruangan komen entri ini.

pemenang dipilih berdasarkan:
1. random (1 pemenang)*
2. sebab yang menarik (2 pemenang)

*JIKA siapa yang dipilih secara random DAN berjaya bagi sebab yang menarik, dia akan dapat 4 tiket! so, dalam kes ni, cuma 2 pemenang je la yang dapat.

tarikh tutup penyertaan:
14 November 2015

Let the game begin!



Monday, November 2, 2015

Review | Fam Trip Fun Ride with Penang Hop-On Hop-Off by Blogger Utara

[awas, entri bergambar]

Seperti yang telah aku janjikan dalam entri “Prelude | Famtrip Funride Penang Hop-on Hop-off”, dan "Teaser Fam Trip Fun Ride with Penang Hop On Hop Off",  pada 25 Oktober 2015 baru-baru ni, kami geng #BloggerUtara telah mengikuti rombongan che kiah dijemput untuk merasai sendiri pengalaman menaiki bas Penang Hop-On Hop-Off, The Original Double Decker Tour of Penang di sekitar kawasan pantai dan Bandar Pulau Pinang.

antara ahli geng Blogger Utara yang berkesempatan join Fam Trip Fun Ride with Penang Hop-On Hop-Off ni antaranya CikpinzAmaninaAryshafayyadhElZai ZamreeAliaFarah, Pha IsIzzeydaSiti Nurzafirah, dan Murni

Penang Hop-On Hop-Off, The Original Double Decker Tour of Penang


Fam Trip Fun Ride with Penang Hop-On Hop-Off by #BloggerUtara

bas Penang Hop-On Hop-Off ni beroperasi dari jam 9.00 pagi hingga pukul 8 malam setiap hari.
Bermula jam 10 pagi, kami geng #BloggerUtara berkumpul di Gurney untuk memulakan perjalanan. Bas ni ada dua pilihan sama ada beach route ataupun city route. Mulanya kami naik laluan pantai (beach route).

Penang Hop-On Hop-Off Beach Route


menunggu bas di bus stop Penang Hop On Hop Off nombor 1 di Gurney Drive, bus stop yang terletak di hadapan Gurney Plaza.  


pagi tu ada briefing sikit dari staf Penang Hop On Hop Off. nampak tekun kan aku dengar briefing tu. bukan macam Nina. entah apa la yang dia tengah buat tu. hehehe.

antara view dari atas bas Penang Hop-On Hop-Off di laluan pantai.
picture credit to Nina


I like this picture!

bagi aku, beach route ni memang sangat-sangat best, terutamanya kalau korang naik sebelah pagi. dengan cahaya dan suhu yang masih suam-suam kuku, memang layan menikmati permandangan sekitar pesisir pantai di pulau pinang dengan bas Penang Hop On Hop Off ni.

kalau dok kat bahagian open yang kat atas tu pulak, memang layan angin macam duk atas kapal. tanpa henti dari tanjung bungah, pantai miami, pantai batu feringghi, sampai la ke taman negara teluk bahang.

thorbaek la...!
.
memang layan baq ang..!

aku post gambar naik bas Penang Hop-On Hop-Off ni sampai member penang aku komen :


"hang ni macam tak pernah mai penang!!" 

padahal aku orang penang. nampak tak, sampai orang penang sendiri pun yang dah pernah banyak kali lalu kat laluan yang bas tu pun, still... rasa best gila pusing2 negeri sendiri dengan bas Penang Hop-On Hop-Off ni.

bayangkan feel dia kalau korang orang luar dari penang.!

Next, selepas 2 jam, kami tukar bas pulak, naik bas laluan Bandar (city route). Walaupun beach route ambil masa 2 jam, tapi tak terasa pun 2 jam tu berlalu, sebab masing-masing asyik bergambar dan layan corner layan permandangan sepanjang perjalanan tu.

Penang Hop-On Hop-Off City Route


turun untuk tukar bas City Route pulak. 

dalam laluan kali ni, banyak pergi tempat-tempat yang menarik kat dalam bandar Penang. antara tempat-tempat tu termasuklah Botanical Garden, Kuil Kek Lok Si, Bukit Bendera, Fort Cornwallis, Komtar, Penang Times Square, Masjid Negeri Pulau Pinang dan sekitar bandar George Town Unesco World Heritage Site.

dia punya hembusan angin sampai boleh terlelap. 

antara permandangan yang boleh dilihat dari atas bas Penang Hop-On Hop-Off melalui city route. kalau naik kereta, mesti korang tak pernah perasan gambar meriam kat fort Cornwallis tu kan? (gambar kiri bawah)
gambar kredit kepada Nina

city route ni pun best jugak. ada beberapa tempat tarikan pelancong yang dia bawa, yang ada antaranya aku orang penang sendiri pun tak pernah tau.

Pilihan Cara Naik Bas Penang Hop-On Hop-Off


sebenarnya, bila korang beli tiket bas Penang Hop-On Hop-Off ni, korang ada beberapa pilihan cara nak naik. antaranya :

1. Turun bas untuk melencong sekejap

kalau korang rancang nak singgah lama sikit kat salah satu perhentian tu, korang boleh turun je. ada perhentian yang diorang akan stop (Standard stop), dan ada perhentian yang diorang akan stop kalau korang nak berhenti kat situ (on demand stop). kalau nak berhenti kat "on demand stop", tekan je loceng macam naik bas biasa.

peta. klik gambar untuk tumbesaran sempurna.


yang kaler biru tu "standard stop" manakala yang kaler pink tu "on demand stop".
klik gambar untuk tumbesaran sempurna

sebagai contoh, katakan korang nak mandi sungai kat hutan lipur teluk bahang. korang turun je kat perhentian nombor 33 (taman rimba), tinggalkan bas tu, then pergi mandi manda, hu-ha-hu-ha kejap. lepas tu bila dah habis mandi, korang tunggu kat bus stop tempat korang turun tadi.

kalau korang nak naik kat standard stop, memang bas ni akan berhenti kat situ. tapi kalau korang nak naik kat on demand stop, korang kena pull the pole sehingga tanda berubah menjadi "Pick Me Up". lihat gambar bawah ni:



nanti akan ada bas Penang Hop-On Hop-Off ni yang akan berhenti pick up korang. jarak masa untuk setiap bas datang ke setiap stop lebih kurang 20-30 minit. tak perlu bayar tambah, sebab tiket korang sah untuk mana-mana bas Penang Hop-On Hop-Off dalam masa 24 jam! itu pun kalau korang beli tiket yang 24 jam la. ada yang untuk 48 jam punya.

2. Naik Bas Penang Hop-On Hop-Off Tanpa Turun

ini style yang kami geng #BloggerUtara buat. sebab nak jimat masa, kami tak turun bas. cuma bergambar dari atas bas je. lagipun, dalam bas tu dah ada macam tour guide bagi penerangan pasal tempat-tempat menarik sepanjang laluan tu melalui speaker.



kalau rasa panas, masuk kat bahagian dalam yang ada aircond. kalau cuaca kurang panas dan nak rasa sedap angin bertiup, keluar kat bahagian open kat atas bas tu.

kalau nak buat macam ni, tak nak turun dah kat mana-mana stop, korang naik je dua-dua laluan sampai puas.! your choice..

Cara Beli Tiket Bas Penang Hop-On Hop-Off


korang boleh beli tiket terus atas bas double decker ni, atau kat kaunter tiket bergerak di perhentian Gurney Drive (stop 1) atau di perhentian chowrasta market (stop 9). harga tiket bas Penang Hop-On Hop-Off untuk warganegara malaysia yang mempunya MyKAD adalah seperti berikut:


- Dewasa - RM19 (24 Jam) dan RM 32 (48 Jam)
- Kanak-kanak / OKU / Pelajar - RM12 (24 jam) dan RM 20 (48 jam)
- Kanak-kanak di bawah umur 5 tahun : PERCUMA

sekarang ada promosi! kalau korang tempah tiket secara online dari 1hb September 2015 hingga 30hb November 2015, boleh dapat harga RM 5! caranya:


1. daftar dan isi BORANG DAFTAR PENYERTAAN PROMOSI TIKET RM5 ni
2. diorang akan email-kan pengesahan pendaftaran.
3. print salinan pengesahan email tu dan bawa masa naik bas.
4. bayar hanya RM 5 atas bas nanti.

[edited on 29/1/2015 : harap maaf, promosi RM 5 ni dah habis disebabkan sambutan yang tersangat meriah]

junior-junior usm aku ada tanya cara nak beli tiket ni sebab diorang plan nak bergambar pre-konvo pakai jubah konvo usm atas bas ni. kreatif kan idea diorang? kalau korang nak bergambar pre-wedding pun cun jugak. just sayin.. hehehe..

Terima Kasih Penang Hop-On Hop-Off!


Ucapan jutaan terima kasih dari kami Geng #BloggerUtara buat pihak Penang Hop-On Hop-Off kerana sudi menjemput kami Blogger Utara untuk mempromosikan Penang HOHO dan menaja makanan petang kami di Seoul Garden, Gurney Plaza.

lepas ber-HOHO, kami melantak pulak. 
gambar kredit kepada Nina

thanks Penang Hop-On Hop-Off. dah belanja makan, siap dapat sijil lagi. hehehe..
(gambar) sijil disampaikan oleh dari Junior Executive Hop-On Holidays, Munirah Roslan dari MyHop-On Hop-Off kepada wakil Blogger Utara, Cikpinz. Cik Munirah ni datang khas dari Kuala Lumpur untuk melayan kami.
(gambar kredit kepada Nina)   


Cuti sekolah pun bermula, buat yang tengah merancang nak bawa family bercuti boleh singgah utara. Pakat mai sini...

review by Blogger Utara yang lain : 


1. Amanina Mads. (2015 Nov 1). Fam Trip Fun Ride Penang Hop-On Hop-Off (Penang HOHO); Kisah Seiring Usia. dipetik dari http://sukasamko.blogspot.my/2015/11/fam-trip-fun-ride-penang-hop-on-hop-off.html


untuk maklumat lanjut berkenaan Penang Hop-On Hop-Off :

http://www.myhoponhopoff.com/

Tel : +6 04-899 2713
Fax : +6 04-899 2713
Hot-Line : 1800-88-5546

For inquiry please contact Marketing Department :
Tel : +6 03 92822713
Fax : +6 03 92822716
Email : inquiry@myhoponhopoff.com | angeline.chen@myhoponhopoff.com

Blogger Utara FB Page

Friday, October 30, 2015

Hadiah Pengomen Pening Suku ke-3 2015

dulu dalam entri Pengomen Pening Suku ke-3 2015, aku ada tawarkan hadiah kepada top 10 pengomen tegar bagi suku ke-3 tahun ini. hadiah simple je, sekadar top-up.


tapi masih ada yang belum tuntut. tak pe, take your time. cuma sekarang hadiah aku terpaksa ubah sikit. bukan saja-saja nak tukar, tapi ikut keadaan dan situasi.

Hadiah Pengomen Pening Suku ke-3 2015


1. yang pakai line post-paid, tak boleh la nak bagi hadiah top-up prepaid. untuk yang ni, aku mintak alamat je dulu. bila aku jumpa hadiah yang sesuai, nanti aku pos yer.

2. yang mana pakai prepaid, yang dah dah bagi nombor, aku dah top-up macam biasa.

3. yang mana aku ada kesempatan jumpa face-to-face, aku bagi hadiah by-hand je la. contohnya macam kat bawah ni. hadiah disampaikan selepas kami ber-seol garden setelah seharian kepenatan naik bas Penang Hop-On Hop-Off.




dan yang belum respond lagi, aku setia menunggu respond korang.. hehehe... sila respond di PM inbox FB page Hikayat Budak Pening, (https://www.facebook.com/HikayatBudakPening)

bagi yang tak tersenarai, kalau ada rezeki nanti, ada la untuk suku ke-4 pulak. tapi gadjet "Pengomen Pening Oktober-Disember 2015" tu sekarang macam problem je... tak tunjuk apa2 pun. hmm..