Skip to main content

Tips Memilih Superbike

kat bawah ni asalnya adalah sebuah status fb yang ditulis oleh seorang senior sekolah aku yang juga merupakan seorang ustaz. saja aku kongsikan kat sini. bukan semua motosikal berkuasa tinggi itu sama. ada banyak spesisnya. setiap satu ada kelebihan dan kekurangan tersendiri..

bagi mereka yang nak tahu perbezaan jenis-jenis motosikal dan kegunaan mereka, boleh la baca kat bawah ni. dan juga boleh dijadikan pedoman bagi mereka yang teringin nak beli motosikal berkuasa tinggi tapi tak tahu nak pilih jenis mana satu.

Jenis-jenis superbike 


Perkongsian untuk kawan2 yang berminat guna motor berkuasa tinggi.

1. Bagi yang nak guna kerana hobi, minat memandu laju dan mengasah lutut, sportbike terbaik...

sportbike, superbike, motorcycle
Kawasaki Ninja ZX6R
sportbike

2. Bagi yang guna untuk pi kerja tiap2 hari , keadaan jalan cantik dan sentiasa rentas highway serta jalan sesak, baik cuba naked bike...

naked bike, superbike, motorcycle
Yamaha XJ6N
naked bike

3. Bagi yang sentiasa jalan long distance, ulang alik highway balik kampung dan sekali sekala nak jadi nakal dijalan, sport touring amat selesa...

sport touring bike, superbike, motorcycle
Yamaha FJR 1300
sport touring motorcycle

4. Bagi yang naik motor untuk nak redah apa sahaja didepan mata, tar ke pasir, hujan ke kering, fogging ke sandstorm, bukit ke lurah, boleh cuba dual purpose...

dual purpose bike, superbike, motorcycle
Yamaha TW200
Dual purpose motorcycle 

5. Bagi nak menghabiskan seumur hidup motor di atas highway, berasa selesa macam memandu Helicopter, boleh bawa touring bike...

touring bike, superbike, motorcycle
Honda Gold Wing
Touring bike

6. Bagi yang nak menarik perhatian, start engine je semua mata memandang dan sentiasa rasa muda, bawalah motor besi harley...

softail, chopper, superbike, motorcycle
Harley Davidson Fatboy
softail

7. Bagi yang keluar rumah sampai office jalan sesak memanjang terpaksa mencelah-celah je, x perlu mengada-ngada bawa motor besar2, buat sakit pinggang je... ex5 sudah

kapcai, superbike, motorcycle
Honda EX5
'kapcai/moped'

Bagi yang nak semua kualiti diatas, doalah agar dapat masuk syurga , minta dengan Allah taala.. :)

sumber dan rujukan
1. Salman Ali. (2014 Nov 30). Facebook Status. dipetik dari : https://www.facebook.com/salman.ali.3760/posts/10204372285443162
2. gambar ihsan pak cik gugel..

Comments

  1. ok yg last sekali tu terbaik..hehehe...tp nak jugak tnya..lelaki dan moto mmg sinonim lah kan pha is..kalau wanita dgn moto agak jrg2 sikit kita dnga..bg pandangan pha is sbgai lelaki lah kan..moto berkuasa tinggi yg mna 1 sesuai utk wanita nih?haaa..sekadar bertnya.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. singgah menabung sini gak la..

      Delete
    2. rasanya mana2 jenis moto pun sesuai utk perempuan.. ada je gambar perempuan naik sportbike yg saya dah share kat entri ini : cerita motosikal

      cuma, kalau tak nk 'kangkang2' ni, ambik je jenis moped. ada je sekarang yg cc tinggi, contoh macam suzuki belang (150cc). kat filipin kalau tak silap, moto moped yamaha lc pun dah keluar versi 150cc..

      Delete
  2. hahaha! yang no 7 tu memang legend. wujud sejak aku sekolah rendah lagi. siapa2 yang ada model dream atau model sebelumnya, sila simpan dan jaga elok2 ye. lepas ni dah jadi barang rare. ramai orang cari. kat kedai dah takde.

    ReplyDelete
  3. dah lamer xbaca entry superbike pha is...

    skank wt pe?
    dah abis stdy kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, dah habis study.. sedang goyang kaki kat rumah tunggu surat penempatan kerja dari KKM

      Delete
  4. Hehe...semuanya nampak menarik. Tapi kalau saya jadi penumpang ambil honda EX5 ja senang :)

    ReplyDelete
  5. dah lama tak bawak noto...asyik basah je bila kena ujan..ehhh

    ReplyDelete
  6. jadi ejen motor pulak pha is....mai pilih2...

    ReplyDelete
  7. suka tgk org bawak superbike lebih2 lg superbike yg first tu.. nmpak cool. hehe.. tapi kita bawak honda EX5 je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke. ...! awk suke tgk org bwk superbike yg first tu ke. ., haaa, sy lah org yg bwk superbike yg first tu. ....hihihi

      Delete
    2. laki pun kalau nampak perempuan naik sportbike, konfom terpikat punya.. sama je.. hehehe

      Delete
  8. saya bawa yg no 7 tu je ke ofis..mudah dan jimat.

    ReplyDelete
  9. Okeh, yang no. 7 tu paling best...hehehe

    ReplyDelete
  10. Kalau diikutkan memang nak dari no 6 keatas tu...tapi hanya mampu guna yg no 7 tu jer...

    ReplyDelete
  11. Smartla, Kalau cagiva mito lak kategori mane eyhh.....;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cagiva tu moto category atas sekali, tp cc kecik je

      Delete
    2. yup.. thanks mufir sbb tolong jelaskan...

      Delete
  12. No 7 tu memang pilihan hati. Senang nak cilok-cilok bila jem kat jalan raya dalam KL ni. Tapi kalau naik highway, memang sakit pinggang la sebab nak cecah 90km/h pun seksa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. lepastu jeles je tengok moto n kereta lain potong..

      Delete
  13. Aku mmg dari dulu teruja dgn naked bike.. hati muda selalu hehee.. :D

    ReplyDelete
  14. amboi! macam tu sekali haaa dia punya penerangan..hihihi... :D

    ReplyDelete
  15. BBL minat jugak dengan Yamaha XJ6N tapi harganya boleh buat bayar muka kereta sebijik hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa plak boleh buat bayar muka? harga dia sama harga dengan kereta kot..!! lepas la kalau beli proton saga, produa axia.. hehhe

      Delete
  16. tak larat pulak nak tolak motor besar2 ni haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. x pe., biar sy yg tolak moto,, awk duduk je atas..
      kn senang..
      mmmm

      Delete
    2. ecece nak tolak motor sambil sy duduk atas motor tu ek? errr karang dgn awak skali lak jatuh =D

      Delete
    3. alaaa...!! jgn la ckp mcm tu...sbb sy pun mmg pakai moto yg ke 2 tu.... naked bike

      Delete
  17. bestnye kalau dapat naik Honda Gold Wing Touring bike tu.. tak mampu beli, tumpang bonceng pun jadik la.. selamat tahun baru Pha is :)

    ReplyDelete
  18. Salam bro,

    review ni kena letak spec, macam harga, fuel ekonomi? (paling penting), roadtax, ketahanan enjin dll :)

    urban gardening

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..
      itu kalau buat review moto.. ini bukan review.. sekadar berkonsi info tentang jenis2 motosikal yang wujud. dan model yang saya tunjuk dalam gambar tu cuma contoh je.. yang nak diterangkan kat sini adalah jenis moto, bukan moto apa..:)

      Delete
  19. peh peh semua smart uii
    Nasibaik tak hengen pon superbike ni ekeke.

    Thanks for sharing!

    ReplyDelete
  20. selamat pagi.. lama tak ke sini.. selamat tahun baru yer

    ReplyDelete
  21. Sy X tau la jenis² motor ni.. Apa sy tau, yg besar² tu super bike. Yg kecil motor biasa.. Haha.. Nama pun X tau.. Haha

    ReplyDelete
  22. Done follow blog and google plus ! harap follow balik :)

    ReplyDelete
  23. Aduhai...zaman remaja dulu minat juga motorbike, tapi lepas menyaksikan banyak kemalangan ngeri..cita-cita pun terkubur..huhuu

    ReplyDelete
  24. sis x reti bawak motor ... heheheee

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Gelaran Adik Beradik Yang Betul

Gaji Ahli Farmasi

KTMD | Servise Penghantaran Motosikal