Monday, August 11, 2014

Statistik Blog | Mana Yang Lebih Reliable?

sejak dua menjak ni, aku baru perasan ada perbezaan yang agak besar dan 'constant' dengan antara statistik pageview blog aku yang diperolehi melaui 3 statistik yang berbeza. iaitu dari Histats, statistik dari dashboard blogger, dan statistik dari nuffnang.

Histats.com

Blogger dashboard

Nuffnang Stats

Perbandingan Statistik Pageview Blog


so far aku cuma pakai statistik dari 3 ni je, so, dari 3 statistik ni sahaja yang boleh aku bandingkan. cuba tengok graf yang aku dah buat kat bawah ni :

 


kalau tengok statistik dari nuffnang, seronok giler sebab angka tu rasa macam tinggi semacam je. tapi bila tengok statistik dari Histats, rasa macam down kejap. nombor dia ciput giler. sedih tengok PV blog aku banyak tu je. hehe..

korang plak tengok statistik pageview blog korang dari mana? kalau rajin, cuba try bandingkan kalau korang ada lebih dari 1 sumber statistik blog.

then, persoalannya : yang mana lebih reliable?

58 comments:

  1. kte ad satu je, nuffnang... cne nk dptkan statistics yg laen eaa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada banyak cara.. kalau nk try histats tu, boleh try daftar kat histats.com

      Delete
  2. tak pernah try selain dari blog dan nuffnang stats..

    ReplyDelete
  3. blom buat statistic lagi...hihi

    ReplyDelete
  4. alahaiii dah lama tak check..sebab tau blog sendu je..hehehe..

    ReplyDelete
  5. mama pun jarang check benda ni... takut terkejar pulak kang.,

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. ikut sesetengah orang la.. ada yg jadikan trafik sebagai matlamat... tapi so far saya x de la kejar sangat.. sekadar buat pemantauan pencapaian blog saya..

      Delete
  6. jarang gak check sebab tak banyak hehe.singgah menabung dan minum OldTown

    ReplyDelete
  7. Ada blog dan nuffnang je..tu pun jarang check.

    ReplyDelete
  8. paling reliable..rasanya google analytics.. kita boleh tahu apa peralatan yang digunakan oleh pengunjung untuk view blog kita.. paling best, google analytics ni free...nak kena setting sikit2 je untuk letak tracking id dalam blog..
    lebih2 akak takleh nak komen sebab moderate user je..he he...lagipun untuk entry, akak lagi senang nak pakai nuff punye stats.. :D
    oh, lagi satu, aplikasi statcounter pun not bad statistik dia, cuma kalau nak tahu data lebih, kena bayar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasal google analytics tu ramai yg saya tengok cakap macam tu..

      Delete
  9. mutakhir ni nampak ada peningkatan di blog n stats...klik3 xpheria z2

    ReplyDelete
  10. biasanya sis compared antara nuffnang, blogger, google analytic n google adsense tu...yg google adsense n analytic tu x sure data sama atau tak...sbb x pernah compare...biasanya yg paling rendah mesti nuffnang...hehehe

    ReplyDelete
  11. Apa yang KN nampak, blog Pha Is ni memang gempak la kalau nak compare dgn blog KN... Macam langit dengan bumi PV tu! hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada ramai lagi yg lebih gempak... hehehe..

      Delete
  12. Rasanya Google Analytic lebih tepat Pha Is...Apa-apa pun tahniah lah...keep it up k..

    ReplyDelete
  13. waahh.. siap buat bar chat lagi.. hehe.. jarang check, lps ni boleh cuba analyse mcm ni jgk.. :D

    ReplyDelete
  14. rasanya google analytics yang orang kata paling tepat...tapi, cuba ko compare antara GA vs 3 statistik nie..tengok yang mana paling hampir tepat dengan GA...hehehe

    Regards.
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. suggestion yg menarik.. tapi sekarang dah rasa malas plak nk buat.. hehehe

      Delete
  15. saya selalu tengok kat nuffnang je..hehe

    ReplyDelete
  16. Tak berapa nk check sgt la Pha Is..

    ReplyDelete
  17. Hehe takpe la mana2 pon janji blog update tak gtu Pha Is ..

    ReplyDelete
  18. Rajinnya Pha Is..siap buat perbandingan lagi..tak berapa nak tengok sangatlah Pha Is..sebab ciput je PV..

    ReplyDelete
  19. Zumal tengok yang nuffnang dan blog aje... Tapi kalau tengok kat nuff rasa sedih jew. Sikit sangat. Tapi yang tu yang paling penting pada zumal ^_^

    ReplyDelete
  20. aku dah lama gak perasan ada perbezaan antara blogger ngan nuffnang, tp x tau yg mana satu lg reliable.

    ReplyDelete
  21. wow...tinggi...Org ckp google analytics yg pling ok kot...yg lain pon ok..:D
    #rasa klau nuffnang kunjungan kita ke blog pon diambik kira..:D

    ReplyDelete
  22. tengok yang mana paling sejuk di mata dan senang di hati. eheh~ :)

    ReplyDelete
  23. aku sellau tgok kat dasboard blog dgn nuffnang..
    barlah angka tu terus menipu aku...janji aku gembira mlihat
    mlihat traffik yg tinnggi..walaupn.. ha..ha,

    ReplyDelete
  24. jie cuma tgk yg nnffnang dan blogger..

    ReplyDelete
  25. sy selalu usha kat blogger stats & nuffnang je...hehe

    ReplyDelete
  26. histat tu tak pernah tengok. selalu tengok nuffnang dan blogger stats je. tapi banyak betul perbezaan antara keduanya.

    ReplyDelete
  27. Rasanya paling reliable pakai Google Analytics. Ada beza dia punya stat compare dengan Nuffnang punya stat.

    ReplyDelete
  28. K nrl kadang tu perasan juga ada beza antara blogger stats & nuffnang tapi x tau mana satu yang lebih reliable...

    ReplyDelete
  29. uhh tak pernah check la perbezaan tu... tapi jauh sangat kan beza nyer...

    ReplyDelete
  30. Saya lebih percayakan statistik dari google analytics.. biar pun pahit kdg2, tp klu ikutkan ramai blogger yg rekemen. Tp klu nak mudah biasanya akan guna statistik dari dashboard je dgn nuffnang... Tp google analytics katanya lebih reliable sbb mmg dari google...

    ReplyDelete
  31. sy x kisah guna yg mana2 pun janji bila buat entri ada pelawat dtg komen...at least I am not writing to my self, right?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tepat sekali..!!! kalau x, x de la rasa syok sendiri..

      Delete
  32. klu awak yg ramai follower ni pun kecewa... apa tah lagi mcm KM ni huhu...

    ReplyDelete
  33. Suka tengok statistik dr nuffnang..xtau la kenapa :)

    ReplyDelete
  34. Rajin sungguh buat perbandingan.
    saya tengok statistik dari blogspot tu je.

    ReplyDelete
  35. tak pernah guna statistik lain selain blogger dan nuffnang.
    dua2 best dan nuffnang ada unique visitors..

    ReplyDelete
  36. Saya tgk blogger stats dan alexa saja suka2. Saya tidak ambil perhatian sangat fasal statistik blog sebab saya tidak jadikan blog saya sebagai sumber pendapatan.

    ReplyDelete
  37. tengok kat blog n nuffnang... tp sebenarnya xbrp nak faham cmn nak tgk.

    ReplyDelete
  38. sama la kita..tengok dengn cara ni jugak la

    ReplyDelete
  39. x pernah compare dan peduli lak pulok

    ReplyDelete
  40. Kalau dulu tgk kay blog je..lepas dah bernuffnang. Suka buat perbandingan antara dua ni. Yg lain2 belum cuba lagi..

    ReplyDelete
  41. memang giler perbezaan tu
    and yes so mana tu yg paling reliable??

    blogger stats saya selalunya higher than nuffnang and my nuffnang earnings never increase!

    sydsense.blogspot.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...