Monday, May 5, 2014

Siapa Yang Gila?



Al-kisah, maka tersebutlah kisah...

" Bro ada RM1 tak, nak makan." Minta orang gila itu pada 2 orang pemuda yang tengah makan. Then one of them hulur RM2 sambil berkata "Nah, guna duit tu beli makanan, jangan beli bukan2 lak."

Si A : Kesian kat dia. Aku kenai dia. Dari kecik lagi dah ' short' mcm tuh. Sampai sekarang tak elok2..

Si B : At least dia dh konfom syurga. haha... Tapi hang tau apa yang lagi gila dari orang gila?

Si A : Ape?

Si B : Kita yang normal ni la..

Si A: Nape lak cakap cmtuh.

Si B : Sebab Tuhan dah turunkan Quran dengan Nabi untuk guide kita apa yang boleh buat and apa yang tak boleh, dah bagitau siap2 buat baik masuk syurga, buat jahat masuk neraka, later nanti akan ramai yang menyesal, salahkan orang lain etc but still kita rilek ja and do the opposite. We act like we are more superior than Him ...

Si A : (Sambil tengok orang gila tuh mintak2 duit kat orang lain ). Dia lagi normal dari kita.



sumber:
Wan Nashrullah Muhamad. (2014 Mei 2). Facebook Status. dipetik dari https://www.facebook.com/WanTaiping92/posts/684031914977192

58 comments:

  1. Peringatan untuk diri ...
    Thanks Pha Is

    ReplyDelete
  2. fikirkan nasib sendiri...takdir harini pasti xsama dgn takdir hidup esok...

    ReplyDelete
  3. Bila fikir balik, betulkan..sgt benar, itulah kita manusia yg selalu lupa

    ReplyDelete
  4. Nice sharing bor :-)

    Somehow, ego manusia tu yang menghindarkan diri kita dari mencari kebenaran.

    ReplyDelete
  5. ramai yg tahu hakikat tu, tapi menolak utk taat... semuga kita dijauhkan dari menjadi golongan macm tu...

    ReplyDelete
  6. Rasanya kita ni bukan kategori gila kot ..Mungkin kalau orang utara kata "ketegak" kot..eh betul ke perkataan ni..he..he

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. yer la kot.. ketegar. degil.. hehehe

      Delete
    2. hahaha dah pandai jugak rdz z guna perkataan tu :D.

      Delete
  7. tul tu...sknk nie pown mcm mcm jd...

    ReplyDelete
  8. great reminder... thank you pha is..

    ReplyDelete
  9. ermmmm...betul, siapa yang gila sebenarnya ne, sayakah kamu. ahahahaha,

    ReplyDelete
  10. kita tak tahu nasib kita akan datang macam mana..

    ReplyDelete
  11. ya allah.. betul jugak kan..
    sentap sekejap.. hehehe..

    ReplyDelete
  12. The person that u should try to be better than, is the person u were yesterday...
    Thanx for reminder btw

    ReplyDelete
  13. Cerita teladan yang baik ni...Moralnya jangan perasan diri kita baik sangat, kena muhasabah selalu

    ReplyDelete
  14. HUHU . Betul , cuba memperbaiki diri lagi ke arah jalan yang benar (Y)

    ReplyDelete
  15. gd one.. teladan untuk diri sendiri juga ni !

    ReplyDelete
  16. Betul juga tu. kejap buat kejap tak buat memang gila..

    ReplyDelete
  17. Kadang-kadang tu, orang normal buat kerja lagi gila daripada orang gila.

    ReplyDelete
  18. Yang gila tu dah tentu la gilanya... ada juga yg waras tapi perangai mengalahkan orang tak waras... ermm... macam2

    ReplyDelete
  19. Peringatan yg baik utk kita semua.. t kasih Pha Is atas perkongsian ye..

    ReplyDelete
  20. Kena ingat diri sendiri...dimana kita disisi Allah SWT sebelum menilai orang orang lain...

    ReplyDelete
  21. slm...jengok tuan umh di sini..awk menang GA. sila semak di sini. http://kisahkita-story.blogspot.com/2014/05/senarai-pemenang-simple-1st-giveaway.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh, ye ker..? baru perasan.. hehehe.. thanks.

      Delete
  22. Kisah simple yang sarat dengan peringatan.. Thanks Pha Is

    ReplyDelete
  23. mmg manusia normal byk kegilaan . tgk jer kat fb , mcm2 gila ada . Gila dibawah sedar ... semoga kita beringat utk berbalik pd yg asas .

    ReplyDelete
  24. anda di tag http://hunyieda.blogspot.com/2014/05/the-liebster-award.html

    ReplyDelete
  25. ramai orang yg nampak waras tetapi sebenarnya tak waras.. huhu

    ReplyDelete
  26. mula2 xpaham..baca kali ke2 baru paham..hehe..thanks for sharing pha is...

    ReplyDelete
  27. gentle reminder tuh... peringatan buat diri sendiri & semua... tengok diri sendiri dulu sblm tengok orang lain.... :)

    ReplyDelete
  28. Blogwalking kerana blog anda sangat wonderful.

    ReplyDelete
  29. dlm paper pun byk dh org gila skrg ni.. semoga dijauhkan

    ReplyDelete
  30. nice sharing..kena sedebik..hehe..

    ReplyDelete
  31. Masalahnya kita gila yang tak gerenti, tak macam orang gila tu yang gerenti dah...

    ReplyDelete
  32. Kadang2 Allah hantar orang gila untuk memberi peringatan

    ReplyDelete
  33. Maksud yg tersirat tp xmo jawab tajuk N3 tu......

    ReplyDelete
  34. yang waras sibuk2 nak jadi gila gak :)

    ReplyDelete
  35. Replies
    1. bagus la kalau terkesan.. maknanya mesej tu sampai.. :)

      Delete
  36. nice sharing here..peringatan untuk semua

    ReplyDelete