Skip to main content

Kelas BM Yang Terakhir

alhamdulillah, semalam berakhirlah sudah kelas Bahasa Melayu aku kat USM ni.. kelas kami diakhiri dengan sedikit jamuan rinngan makan KFC.

cikgu siti hasnah, bahasa melayu,

ni kalau cikgu BM aku baca blog ni, mesti dia marah, sebab tatabahasa hancur. hehehe..

dalam banyak-banyak kelas, kelas BM ni la yang paling aku suka sebab rilex je. tambah plak, masa perbentangan BM ni la yang aku paling excited. sebabnya, kumpulan aku buat perbentangan dalam bentuk 'bahas ala parlimen'.

mengembalikan kenangan masa aku join team bahas kat sekolah, 7 tahun yang lalu.. fuh.. giler nostalgia.. hehe...

"kalau takut dilambung ombak,
jangan berumah di tepi pantai;
kalau takut katamu ditolak,
jangan berhujah memandai-mandai"

Comments

  1. WAH last class siap mkan2..lg..
    he..he,, harap2la cikgu bm ko bro x baca ya..
    klau x mnagis dia ha..ha.. dgn tatabahasa rmaja skrg :P

    mnabung :P

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum, Pha Is. Maaf, lama tak singgah sini.

    Saya boleh jadi wakil cikgu BM tu tak? Kena lapor ni. hehehe

    Apa-apapun, gunakanlah bahasa kita dengan betul.

    ReplyDelete
  3. yess...
    kalau kail panjang sejengkal,
    lautan dalam usah diduga,
    kalau belum cukup berakal,
    jangan cuba beradu kata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buah berangan dibuat bekal,
      Bawa belayar hingga ke hulu;
      Mengata orang belum berakal,
      Tuan senyum tergagap malu.

      Delete
    2. pergh.. pakat lawan pantun pulak.. saya pandai lawan debat je.. pantun tu sekadar sampingan.. heheh

      Delete
  4. Wah ada kelas BM ya...surely kita miss that experience..

    Hadiah 2 X lactacyd & libresse for pha is..

    ReplyDelete
  5. Pandai berbahas rupanya Pha Is nie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde la pandai sangat.. dulu masa kat skolah jadi simpanan je.. heheh

      Delete
  6. bestnye....dasat pantun...hehehe...saya suka saya suka...9mcm amoi mei mei dalm upin&ipin)

    ReplyDelete
  7. Wahh ceria semua.. pasti menjadi kenangan yg tak akan dilupakan nanti. Semoga silaturrahim kalian semua sentiasa erat berpanjangan di dunia & akhirat... aamiin.. :)

    ReplyDelete
  8. errrr... kenapa ada kelas BM?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kelas yg wajib diambil untuk grad di usm..

      Delete
  9. Kelas terakhir ye..tahniah!! :)

    ReplyDelete
  10. kenangan lama sentiasa dalam ingatan :)

    ReplyDelete
  11. 3 kumbang jer dalam kelas tue?? :D mesti tinggi saham nie... hik3x...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... ha ah, saham tinggi sangat, smpai x de orang mampu nk beli.. heheh

      Delete
  12. Saya suka tang pantun tu. Pha Is dah menjual maka saya pun nak membeli :)

    Parang tajam tidak berhulu,
    Buat bekal mengayuh perahu;
    Sebelum berhujah fikir dahulu,
    Supaya tidak mendapat malu.

    ReplyDelete
  13. sedap pantun tu ... sesuai jer gitu

    ReplyDelete
  14. Wahh , bestnya apat lagi belajar Bahasa Melayu masa kuliah . Orang belajar masa sekolah jeh . HIHI .

    ReplyDelete
  15. Sejak bila pula saya ade buat kelas ni...hehe (biasalah...perasan)

    ReplyDelete
  16. Replies
    1. xde idea nk buat gaya lain.. hehe

      Delete
  17. Bestla dpt makan2.......;-)

    ReplyDelete
  18. tatabahasa macam ini okay lagi bro..kena tatabahasa bebudak rempit, pening nak baca nanti..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  19. Blogger punya tulisan macam ni stylenya. Still orait lagi dari bahasa rempit. Sepatah haram susah nak faham walaupun yang ditulisnya bahasa Melayu. Hehe

    ReplyDelete
  20. bahasa jiwa bangsa. yang penting orang faham baca apa kita tulis. betul kan

    ReplyDelete
  21. hahaha..husna lagi lah.. bm dulu asyik dpt B je.. mujur dah dekat periksa penting, bm ok..:p

    ReplyDelete
  22. tahniahlah dah abis kelas..dulukalau abis kelas yuhuhu...leganya, blom peksa lagi

    ReplyDelete
  23. bahasa melayu ambe teruk ngattttt..kalu wat karangan kucau lana..hehe..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah.. sama la.. bila nk kena buat karangan balik, jenuh cari pkataan nk buat ayat..

      Delete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Cara Lapor Penipuan Astro

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Review | Tayar Nankang Rodiac Sportiac

Gaji Ahli Farmasi