Skip to main content

Filem Silence (2014) | Review


filem : Silence
pengarah : Firdaus Rahim
genre : thriller
pelakon : pelajar dari Pusat Pengajian Sains Farmasi USM batch kemasukan tahun 2011/2012
release date : 17 April 2014 (ulang tayang pada 8 May 2014)
tempat  : Dewan Kuliah G31, USM Penang.

Silence ni sebuah filem yang dihasilkan oleh sekumpulan pelajar farmasi USM. yup, budak farmasi buat filem. langsung tak ada kaitan kan? cerita yang berdurasi lebih 1 jam ini mengambil masa pengambaran selama hampir 3 tahun!. yer la, student farmasi mana ada banyak masa terluang sangat. mana nak study lagi, assignment lagi..

cerita ni dah ditayangkan 17 april 2014 yang lalu, tapi disebabkan sambutan yg menggalakkan dan atas permintaan tinggi, diorang ada buat ulang tayang bagi mereka yang belum tengok lagi cerita ni.

Silence: sebuah filem Pelajar Farmasi


aku dah tengok cerita ni. boleh tahan la bestnya. apa yang boleh aku kata, filem ni  melangkaui expectation aku. yer la, filem pun student yang buat, student farmasi plak tu, bukannya student art pun. so, expectation aku pada mulanya memang la tak tinggi. tapi bila dah tengok, fuh.. tak sangka.. melangkaui ekspektasi!!!

aku tak sure macam mana nak katagorikan genre filem ni. secara amnya, ia filem thriller, tapi ada action, ada drama, ada romantik, ada comedy.. macam2 ada.. memang berbaloi la dengan harga tiket RM3.00.. dan dari filem ni, mungkin orang luar boleh nampak secara kasar apa yang student farmasi kena belajar kat usm ni.

keseluruhannya, aku bagi gred B+..

bagi student USM penang dan bagi mereka yang tinggal berdekatan, kalau nak tengok filem ni, datang la ke Dewan Kuliah G31, USM khamis ini (8 May 2014) jam 8 malam. tiket boleh dibeli di pintu masuk dewan kuliah.

jaminan aku : memang berbaloi tengok!

trailer Silence (2014):




sinopsis :

Syafiq seorang pelajar genius yang berani dan keras kepala. Kehidupannya selaku seorang pelajar penuh liku dalam ketidaksetujuannya dengan sistem pendidikan sedia ada. Namun keberaniannya teruji apabila sebuah diari yang mengandungi formulasi virus pembunuh jatuh ke tangannya. Diikuti dengan misteri kematian seorang rakan, hidupnya mula berubah. Pemburuan pun bermula...

Comments

  1. Hehehe biler budak2 farmasi buat FILEM ..mak oii 3 tahu tu ...huhuu ..
    Takper la janji dah siap layan jer la Pha Is..

    ReplyDelete
  2. poster lawa! trailer pun gempak..=)

    nak tengok y full punye..hee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nk tengok full, kena datang usm la.. hehehe

      Delete
  3. hai nak mai tngok lagi ke pha iz haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh.. nama x bleh blah.. wan nash.. hahahah

      Delete
  4. wah wah wahhh nak tengok gakkkkk hihi

    ReplyDelete
  5. Boleh tahan budak farmasi USM buat filem.

    ReplyDelete
  6. sesiapa pun boleh berkarya... tak kira student apa

    ReplyDelete
  7. Wah hebat..tahniah ooooo...bakal artis pharmacies nanti ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. diorang la.. saya penonton je.. heheh

      Delete
  8. Aktif juga student farmasi USM ye..

    ReplyDelete
  9. boleh tahan....tp belum nampak lagi wayangnya ne..

    ReplyDelete
  10. cayalah ... bkn senang nak hasilkan klu bkn student perfileman . tahniah kpd mereka .

    ReplyDelete
  11. Tahniah! Satu perkembangan yang baik. Di PBAKL lepas pun, ada pelancaran novel perubatan. Mana tahu lepas ni ada novel berkaitan farmasi pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. mana tahu.. kalau ada nnti dalam kalangan pelajar farmasi yg menulis novel tntang kisah hidup sebagai pelajar farmasi..

      Delete
  12. Bagus juga terokai bidang baru... ;D

    ReplyDelete
  13. Wahh hebat ni.. Tahniah..
    3x whisper sini.. :D

    ReplyDelete
  14. Siapa sangka...ambil farmasi tapi pandai berlakon dan buat filem! Hang tak join same ke...jadi pak pacak pun ok..hehe (next filem...hang jadi hero!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dah pernah berlakon dah.. tapi yg tu video budak silat. pasal silat. saya jadi ketua orang jahat. hehehe...

      Delete
    2. Rasanya sesuai kot...ada gaya dan rupa spt samseng kampung dusun :)
      (melawak dipagi2 ni...jgn mare)

      Delete
    3. hahahha... sbb tu yg saya dapat watak tu... hehehe

      Delete
  15. Tahniah!.. nengok pada lamanye penggambaran pun dah tau.. mesti best niiii.. hihi

    ReplyDelete
  16. student sekarang mmg bijak dan kreatif.. yg penting rajin..

    ReplyDelete
  17. wahhh..terbaik..kalau dekattt nk gak tgk..trailer pn best!

    ReplyDelete
  18. menarik ke? kalo menarik boleh pi tgk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tahan la.. tapi kalau dah student farmasi yg buat expectation kena low sikit la... hehe.. tak bleh nk expect hebat2 sangat. tapi kira puas hati la..

      Delete
  19. Waa, boleh tahan gak student farmasi buat filem ni... nampak cam best tu!

    ReplyDelete
  20. Seronok jugak kalau dapat tengok student farmasi buat filem . Idea lain daripada yang lain . HIHI (Y)

    ReplyDelete
  21. tahniah buat semua yang terlibat secara langsung atau tidak dengan pembikinan filem tersebut.. ;)

    ReplyDelete
  22. Boleh ke saya kata filem yang memartabatkan kerjaya sebagai seorang ahli farmasi

    ReplyDelete
  23. Pandai juga budak farmasi buat filem camni ek? kreatif betul

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Gelaran Adik Beradik Yang Betul

Gaji Ahli Farmasi

KTMD | Servise Penghantaran Motosikal